Sendy! Bocsánat, hát persze hogy elírtam! Bocsi! Tudod a lónak is 4 lába van, mégis...na akkor mégegyszer nekiülök és leírom az elejéről, én hogyan szoktam minden másnap ua-t a kenyeret sütni!
Szóval, reggel felkelek.. (na jó, nem ennyire az elején:-)
Bepakolom a gépbe a hozzávalókat, úgy mint 250 ml víz, 20 dkg öregtészta, 2 dkg margarin(nem felolvasztva)erre jön az 55 dkg Bl80-as liszt fele, erre jön a 1,5 kismérő só, 1 kismérő cukor, késhegynyi aszkorbin, erre jön a liszt másik fele, és a tetejére az 1,3dkg élszető.és bekapcsolom a gépemen a dagasztást ami nálam 25 percig tart, aztán 20 percig kelni hagyom és megint elindítom a dagasztást 20 percig. Kiveszem az üstből és megformázva, (de még nem bevágva) beleteszem a jénaimba, (ami 8l-es kacsasütő) ott kb 40-45 percig kel, ami egy nyári napon, lefedett jénaiba nem kevés. (persze kinél hány fok van a lakásba, ez egyéni, és a kenyér kelését is nagyban befolyásolja) Ha már szemre is látom, hogy megnőtt, vagyis a kb 40-45 perc letelte után bevágom, és a hideg sütőbe teszem (villanysütő, nem légkeveréses, és kb 190 fokra állítom, ahol kb 50-55 perc alatt készre sül). Kivéve a sütőből vízzel megspriccelem,és ventillátor elé teszem. És máris kész az aranysárga cserepes fincsóci kenyérkém.
Nekem ez a módi nagyon bevált! De sok tényező befolyásolhatja, hogy másnál ez hogy válik be. Úgymint a kenyérsütőgép (milyen tésztát dagaszt) a levegő hőmérséklete a lakásban, és persze a sütő. nekem ez vált be, ha nálad ez nem sikerül, akkor kisérletezni kell! nekem sem sikerült elsőre így a kenyerem, sokat próbálkoztam, mire az én kenyerem nekünk jó lett. De hátha sikerül, és bocsi az elírásért, nyílván nem kelsztéssel kezdem a gépbe pakolt alapanyagpk összedolgozását.
Hát én eztet a tempót nem bírom, egyre több új reci, elkészítve csodálatra méltóak és guszta mindegyik. Meg akartam sütni Angi sok lisztes zsömijét, de olyan kőmég íze van a kenyérnek, hogy csuda. Hűtőbe nem akarom tenni. Ettem már eleget hűtőből. Nem értem a családomat másban megeszik a köményes ízesítést, de kenyérben nem szeretik. Ha nem lesz más, csak rászorítkoznak, nacsak azért, mert egészséges.
Angi, mit akarsz tök jók a Riegeljeid!
Feltettem utolsó ténykedéseim képeit a képtáramba, a leíráshoz is írtam.
Sendy! Az én tetőnélküli jénaim méretei: 27,5 cm hosszú, 19,0 cm széles, és 8 cm magas. Ne csüggedj, senki nem született úgy, hogy mindent tudjon. Az elején én is "kukáztam", de ma már nem. Csak ne akarjak korpászsömit sütni. Kitartással lehet, meg különben is bosszant, ha nem sikerül, de ha feladja az ember, akkor soha nem is fog. Én is a reci szerinti mennyiségeket tettem bele, hát nem is lett olyan amilyennek kell lennie. A sütőben sülthez csak 2,7 dl folyadék kell. Én ezt úgy elfelejtettem, mint a szél, Angi figyelmeztetett. A tegnapi kenyereim már annyival készültek.
Hű micsoda Riegel parádé!Bátraké a szerencse és a siker! Gratulálok!
A süti bemutató sem semmi. Szívesen elvennék 1 szelet barackost és ráadásként 1 marcipánost. Nagyon kiéheztem egy kis finomságra.
A tegnapi kalács sütési próbálkozásom kudarcba fulladt. Ma tettem a tésztához 2 dkg élesztőt és úgy elkovászolódott, hogycsak na. Olyan jó kis galuskatésztaszerű lett. Most már tudom, mit jelent az elkovászolódás. Mivel vigasztalódhatnék? Kezdjem előlről ?
5 évvel ezelőtt én is rászántam magam 1 nyári ruha vételére. Egy hétig gondolkodtam rajta, de aztán elrohantam és megvettem mert nagyon kellett. Halványkék aprómintás vászonruha. Jó strapabíró. Amikor bejön a hőség csakis azt szeretem felvenni. Este mosom, éjjel megszárd, reggel vasalom s már vehetem is fel.
Továbbá valaki mintha leírta volna, hogy hány fokon hány percig kell villanysütőben sütni a kenyeret hogy cserepes és aranysárga legyen, de sajnos sehol sem találom. Ha valaki tudja merre van a fórumon és megmondaná a hozzászólás számát, vagy felvázolná, hogy hány fok hány perc, nagyon hálás lennék. Most nagyon nem akarom elrontani, félek életre elmenne a kedvem, így mindent újra nagyon alaposan átvezsek. Most saját lábán megálló, cserepes, aranysárga kenyérkét szeretnék asztalra tenni. Villanytűzhelyem és sütőm van 230 fokig tud, tud alsó-felső vagy felső grillsütést + légkeverést.
:)))) Ez a Riegelek napja, úgy látom :)) Kicsit félve teszem közzé az enyémeket, Limara és bezsa csodái után, de hát ez is az enyém :)
Annyit én is változtattam, hogy féladagot készítettem, melybe joghurtot nem, csak vizet tettem, 2 EK burg. pelyhet, 15 dkg BL 80, 5 dkg graham, 5 dkg tk. búza volt, a karamellt kihagytam, és nyanya híjján én is rozs és búzakovászt raktam bele... Na és persze én is vékonyabbra nyújtottam. 8 db lett belőle, melyből 2 db maradt sütés után egy fél órával :))
Az íze tényleg isteni, köszönöm Margitkának, hogy megosztotta velünk :)
Szokimoki ezt írta:"Sendy! Leírom neked a receptet, ahogy mindíg csinálom a kenyereimet: 250ml víz, 20 dkg öregtészta, 2 dkg margarin, 55 dkg BL80-as liszt, 1,5 kismérő só, 1kismérő cukor, késhegynyi aszkorbinsav, 1,3 dkg élesztő. 3x20 perc (kel.dag.kel) formázom, jénaiba teszem, kelsztem kb40 percig, akkor bevágom a tetejét, és hideg sütőben kezdem el sütni.Ha megsült, egyből lespriccelem vízzel, aztán pedig gyorsan a ventillátor elé teszem:-)"
A félkövérrel kijelölt rész az amit csak most vettem igazán észre és akadtam fent rajta. Vajon Szokimoki elírta és dag, kel, dag, formáz akart lenni, vagy összegyúrom-dagasztom a tésztát, kelesztem 20 perc, dagasztom 20 perc, kelesztem 20 perc, majd megformázom, kelesztem 40 perc. Továbbá ezek gépi dagasztási adatok? Én gyakran dagasztok kézimixerrel, azzal is kell a 20 perc (igaz főként pizzát és péksütiket csinálok vele)? Továbbá 40 percig kelesztem aztán bevágom és egyből mehet a sütőbe? Nem kevés ez a kelesztési idő? Az én sütőm elég gyorsan felmelegszik (időt nem tudnék mondani).
Limara te is szépeket sütögettél. Ügyi vagy ! És még ennyi energiád volt a barack lekvár előtt ? Remélem a mérleged megjavult. Ez a csokis barackos haboslepény igen jól hangzik. Sajna az én koszorúm nem lett olyan szépséges mint a tied. De van egy kis története és ne nevess ki. Hiába volt előttem a fénykép, de előszőr úgy tekertem a kört, hogy belűl voltak a szeletek és csak nem akart nekem valami stimmelni, mire rájöttem a sok igazgatás után, hogy ki kell fordítani a tésztát. Na gondolhatod mit tekergőzött szegény. Ezért sikerült így, meg hát tudod a kézügyességem hagy maga után kivánnivalót.
Majorkaj hmmmmmmmm az a koszorú. Ma este újból bekészítem a 12 órást, mert nagyon ízlik nekünk. Ebből a Riegelből is lesz ismétlés, most több teljesőrlésűvel mert a fiam azt szereti.(és persze a magokat is megpróbálom bele tenni.
Már megint nagyon szépeket sütöttetek, gratulálok mindenkinek!
Jaj, Kenyérke! Nem vagyok én olyan, hogy ilyen kedves gesztus miatt megharagudjak! Inkább nagyon is köszönöm neked! A Kenyérke név meg nagyon tetszik nekem, olyan kedves. Most hogy személyesen is találkoztunk, már tudom, hogy illik is hozzád.:))
Elkészült a joghurtos Riegelem, nagyon finom lett, köszönet a receptért Margitkának. Picit változtattam rajta, az 50 dkg lisztből 20 dkg tk. búzaliszt lett, és kovásszal csináltam, 10 dkg rozs, 10 dkg búza került bele, mivel nincs nyanyám. Lágy barna cukrot karamelizáltam hozzá, ahogy Margitka írta.Tettem még bele 2 ek. burg. pelyhet, hogy a tk. lisztet puhítsa. Került bele len, napraforgó, szezám és amarántmag, valamint zabpehely. Annyi hibát azért sikerült elkövetnem, hogy kissé vékonyra nyújtottam a tésztát, utólag olvastam a receptet, hogy ujjnyi vastagra kellett volna hagyni. Fűszernek pedig a kotányi kenyérfűszer keverékből adtam hozzá, amiben van kömény, édeskömény és korriander. Legközelebb csak köményt és korriandert teszek hozzá, mert az édesköményt nem szeretem, és nagyon érzem rajta. Mindenkit biztatok, hogy próbálja ki, nagyon finom!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit