Bau! Irígylem a cserepeidet, nagyon szép a kenyered!
Piroska! Akkor jöjjön a megérdemelt pihenés! Azt gondolom, az érettségi vizsga sikere valahol minősíti a tanárt is, hát még az elnöki dícséret!!
Limara! Merre vagy? Szeretném megköszönni a fincsi kifli receptjét. Az eredetihez tettem + 5dkg tk. tönkölyt, és tökmagot. Nagyon jól kelt, készült 7-8 kifli, ennek a tésztáját kinyújtás után lehelet vékonyan megkentem margarinnal, fantasztikus finom, .Délben a tökfőzeléket el is kísértem egy fél kiflivel. Hallod, Bezsa A többi tésztából formakenyeret sütöttem, szintén jónak látszik a belseje.
Örülök, hogy jól éreztétek magatokat a nyaralás alatt, és épségben hazaérkeztetek. Miért van az, hogy a gépben sütött kenyereim ha gyönyörűen megkelnek a sütés közben szemmel láthatóan összetöpörödnek? Talán azért mert elég lassan melegszik be és elég alacsony hőfokon süt? Kis töpörödött fakó kenyérkék lesznek leginkább. Ha sötétebbre állítja a kenyérhéjat az ember hosszabb ideig süt vagy magasabb hőmérsékleten? Bár sajnos a csak sütésnél ezt sem lehet állítani.
Bogi! Jelentem, reggeltől estig tartott az érettségi, de mindenki túlélte szerencsésen. Mindenki megkapta legalább a kettest. A végén az elnök úr még meg is dícsért bennünket. Én még 2 db négyest is tudtam adni.
Limara! Kösz a választ. Akkor én nem is jól készítettem oda, mégis egész jó lett a gépben sütve. Én csak 10 dkg nyanyát tettem bele. A 2 dl víz kelle bele, ugye? Bocs, hogy sokat értetlenkedek, de ez az első gépi kenyér ebben a gépben, ami a család szerint is ehető lett. Így szeretném tökéletesíteni.
Ildikó! Kicsit lemaradtam az elmúlt hetekben. Meggyógyultál végre? Az antibiotikumtól vagy mástól? Ha egyszer lesz egy kis időd a holland nyelvű receptekből, amit a kenyérsütőhöz adtak, és beszkennelve elküldtem fordítasz le nekem?
Sziasztok! Üdvözlöm Margitkát újra a csapatban...Úgy látszik,-hogy az ő hazaérkezése kellett ahoz,hogy elkészüljön életem leg jobb kenyere. Teljeskiőrlésű liszt,Bl 80-as,burg.pehely,joghurt,margarin,só cuk.élesztő,víz-és szezámmag van benne.Természetesen megint két nagy tepsi között sütöttem,(jénai híjján!)
Olyan sokat írtatok már az Ukrán rozsos kenyérről,hogy hamarosan azt is kipróbálom. mindenkinek gratulálok,aki már próbálgatta.Szebbnél szebb lett az eredmény. Kíváncsi vagyok,hogy Margitka milyen újdonsággal rukkol majd elő,mert biztosan törte a fejét valami meglepin...
atak: én ugy szoktam hogy 30 dkg lisztből csinálok nyanyát, ez elég egy hétre majdnem, van hogy egy hetesen használom fel. lényege tényleg annyi hogy csinálsz egy kenyértésztát amit 2. kelesztéskor addig kelesztesz, amíg össze nem esik, ha már összeesett akkor használható. Gömböccé formálod és hűtőben tárolható. Amikor kell, akkor lecsippentesz egy kellő darabot langyos vizet adsz hozzá (15 dkg nyanyához én két evőkanállal szoktam), majd szépen hagyod felhigulni, átkevergeted kézzel, hogy egyeneltes folyos legyen belőle. Nekem nyanyával valami eszméletlen puha kiflijeim készültek, és a kenyereim is azóta sikerülnek. Ha nincs nyanya akkor kb. minden 5. lesz türhető, nyanyával meg, huhh.. azt hiszem eddig egyet rontottam el, de akkor én voltam a hibás, elbambultam.
Bővebban bal oldalt olvashatsz a nyanyáról: ... az öreg- (avagy nyanya- tésztához című cikkben. Margit nagyon részletesen és jól leírta a receptet és a használatát. Próbáld ki szerintem.
ezt a nyanyás dolgot még nem próbáltam, csak itt olvastam róla. ha jól értettem a nyanyakészítés tudománya annyi, hogy csinálok egy ált. kenyértésztát, és másnaposan belerakok a következő kenyérhez annyit amennyit?
nyanya nélkül szerinted nem lehet jó? nektek nem macerás ez a nyanya egy kicsit?
huhh nehéz kérdés, de szerintem lehet hogy a dara volt ott a hibás. Én a következővel dolgozok kenyérsütőgéphez (de ezt szoktam sütőbe is)
60-65 dkg a végeredmény (alap kenyérrecept)
30 dkg liszt (2 rétes 1 finom vagy kenyérliszt) 15 dkg nyanya 0,25 meleg viz (nyanyához) 0,5 dl tej 0,5 dl joghurt (kefír, amelyik otthon van és épp fel van bontva) 1 dkg margarin 1 kismérő (teáskanál) só 1,5 kismérő cukor 9 g élesztő (friss)
(Én ehhez az adaghoz van hogy hozzácsapok 3-4 evőkanál kukoricalisztet - kb 5 dkg - sikér nélkül, ilyenkor picit több folyadékot rakok hozzá, teljesen jó szokott lenni)
Esetleg ezt mepróbálhatod úgy variálni hogy 20 dkg liszt 10 dkg kukoricaliszt, 1 csapott kávés sikér.
Az én tudásom itt teljesen kimerült, majd a nagy kenyérszakértők, biztos tudnak segíteni.
köszi a segítséget. értem a dolgot. sima fehérliszttel is próbáltam. imígyen:
40 dkg rétes, 20 dkg kukorica, a többi, mint előbb, plusz raktam bele még kukoricadarát is....lehet, hogy az nyomta le?
előzőleg próbáltam egy receptet, ahol nagyon sok víz volt előírva, és sok élesztő, az meg akkorár gagadt, hogy majdnem kifolyt az első dagasztáskor, aztán ahogy megmoccant a keverőlapát le is lapult, aztán harmadszorra is feljött még, de nem eléggé, ízre az volt a legjobb.
ecetet én is aszkorbin helyett nyomtam bele, mindig kb. ennyit rakok, de a többi nem lett savanyú.
köszi a segítséget. értem a dolgot. sima fehérliszttel is próbáltam. imígyen:
40 dkg rétes, 20 dkg kukorica, a többi, mint előbb, plusz raktam bele még kukoricadarát is....lehet, hogy az nyomta le?
előzőleg próbáltam egy receptet, ahol nagyon sok víz volt előírva, és sok élesztő, az meg akkorár gagadt, hogy majdnem kifolyt az első dagasztáskor, aztán ahogy megmoccant a keverőlapát le is lapult, aztán harmadszorra is feljött még, de nem eléggé, ízre az volt a legjobb.
ecetet én is aszkorbin helyett nyomtam bele, mindig kb. ennyit rakok, de a többi nem lett savanyú.
Én ma újfajta kenyérrel kisérleteztem, ami nagyon finom lett, bár sokféle liszt volt benne, én azért éreztem a kukoricát is. Ha gondolod leírom pontosan hogy csináltam. Felhasznált lisztek: (rozs, kukorica, graham, buzacsirás finom, rétes, finom). A teteje kukoricaliszttel van megszórva, nagyon finom rajta.
Rájöttem mi lehet még a gond a kenyereddel. Próbáltad már nyanyatésztával? Nekem csak akkor lesz szépen puha és ízletes a kenyér ha teszek bele nyanyát, anélkül sűrű akár a tégla, pedig nem kéne neki.
(helyesírási hibákat ne nézzétek, nagyon sietve írok, és időnként bebillen az angol billenytűzet megszokás)
Majd jönnek okosabbak is nálam, én kezdő kenyeres vagyok.
Mivel van sikér is a receptben és nem olyan tetemes a kukoricaliszt mértéke, ezért nem igazán értem mi lehet a gond, hogy sűrű.
Ecet: aszkorbin helyett használható. Én nem szoktam tenni ha nincs aszkorbin akkor se. Én látható különbséget se velük sem nélkülük nem tapasztaltam. Szerintem a két teásnyi ecettől lett savanyú.
Szerintem a kukoricát elnyomja a tönköly. Próbáltad már sima fehérkenyérrecepthez hozzáadni?
15 dkg rétesliszt, 5 dkg finomliszt, 3-3 evőkanál(graham, kukorica, világos rozs, és búzacsírás finomliszt), 15 dkg nyanya. Tetejét sütés előtt eláztattam vizzel majd kukorica és graham lisztet szitáltam rá. Kenyérben: egy pupos teáskanál szezám és lenmag.
Biztos ízleni fog nektek is. Mi is inkább kiflizünk. Valahogy jobban hozzányúlunk mint a kenyérhez. A Kenyérke rozskenyerére pedig csak biztatni tudlak, nem ördöngösség.
Kíváncsian várom, hogy milyen lesz. Tettem a tésztába lenmagpelyhet ás tökmagot. Látod, ismét kiflizünk, kenyérre olyan ritkán kerül sor. Pedig egyszer szeretném megsütni a Kenyérke-féle rozsost, igen nagyon ízlett
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit