Kedves Zsana, a lényeg hogy neked jó legyen. Nem a kenyérsütőgépen van a hangsuly. ahogy itt a fejlődést látom és átélem az évek alatt, lassan mindenki változik és alakul. Először indultunk a gépben sütött gépi kenyerekkel. Hol vagyunk már attól! a fejlődés nem áll meg! jó sütögetést neked.
Sziasztok! A hétvégén érzékeny búcsút vettem ősöreg kenyérsütő gépemtől, átadtam anyósomnak, aki remélem több hasznát fogja venni, mint én. Az utóbbi időben szegény már csak porosodott, mert mióta áttértem a sütőben való kenyérkészítésre, nemigen vettem hasznát. A tésztákat robotgéppel nagyszerűen ki tudom dolgozni, és a lényegesen lassabb kelés, tehát ami nem melegített, jobb állagot ad szerintem. A család amúgy sem nagyon szerette a gépi kenyereket, azt mondják ez a mostani sokkal finomabb. Én meg megadóan szöszmötölök a tésztával, mert ez nekem kicsit lelkileg is jót tesz. Ha van valami problémám, nekiállok sütni, közben meg tudom rágni magamban a dolgokat.Szóval kettős hasznú a gépem odaadása, mert így anyósomnak is örömöt tudtam szerezni, meg én is helyrerakódok ilyenkor lelkileg. A család meg örül a friss pékáruknak.
Nagyon szepeket sutogettetek. BAUM: Hat, OREG HIBA!! hogy nemkeszitettel fotokat a makoskarol. Micsoda lazasag ez! Most mit fogok ma kostolgatni? hihi Markor nesajnald a "filmet"raja.
No, megfogadtam a tanacsot.Elmentem a korzetiorvoshoz.Vartam is vagy 2 orat a varoterembe! Miutan bejutottam es megakart vizsgalni a doki: se az elemlampaja nem vigagitott es a fulnezo keszuleke /otoscop/nem volt jo.Vegul ugynezett ki hogy ures kezzel megyek haza. Aztan rapiritottam a dolgokra es erre hajlando lett egy antibiotikumkurat felirni. Alig tudok enni mert minden izmom foleg az allkapocs fajdalmas, mert az osszes mirigy bevan duzzadva.Virus fertozes+ erre 1 bakterialis is. +arcureg gyull.
Nos ennyit az en "bevasarlasombol". Holnap meg mennem kell dolgozni mert ember: minima az uzletben. Remelem ez a gyogyszer minel elobb mukodni fog.
BAUM, irnal tobbet errol a modositott kalacstesztadrol? Koszike!
Ma nálunk ebédre pizza volt. Tejfölös-sonkás, paradicsomos-sonkás és tonhalas. Iriszi által beírt Jammie O. pizzatésztáját csináltam meg a grízest. Hát tényleg nagyon finom.
Én gyakran váltogatom a recepteket,mert még keresem az igazit.....Gyakran sütöttem Bundik hólyagosát is,de még van mit javítanom azon is!
Ma készült egy mákos kalács is,de elfelejtettem lefotózni..
Margitka! Ma kipróbáltam,hogy lágyabbra készítettem a kalács tésztáját,hát sokkal jobb volt vele dolgozni is,meg a tészta állaga is jobb lett.Köszi a tippet!
Margitka! Valóban az lehet a baj,hogy csak 160 fokon sütök,de nem tudom leállítani a légkeverést,és a magasabb hőn meg megég. Akkor marad a keményebb héjj... -viszont minden alkalommal teszek bele joghurtot,de burgonyapelyhet csak ritkán.A sütőbe viszont szoktam egy öreg tepsibe vizet is tenni,az van a sülő kenyér alatt!
És most elmesélélem a tegnap bedagasztott joghurtos-tejfölös nyanyás kenyerem történetét!
Este bedagasztottam,és kelt vagy másfél órát,de csak kint a konyhában.
Majd beletettem a hűtőbe éjjszakára,és ott reggelre szépen megdagadt.Így:
Aztán reggel kivettem,és kb fél órát volt kint csak úgy szabadon,majd idő hiány miatt elkezdtem sütni,gyakran spriccelgetve.1 óra 10 pecet sült,mert eléggé nagynak találtam.
Az egyik sarka megint felrepedt,
de a másik oldala szép
és a lényeg,-ami benne van:joghurt,két kanál tejföl,víz,Bl 80-as,grehem liszt,kb 5 dkg rozs liszt,burg.peh.,aszkorbin,só,cuk.és 1dkg élesztő,ja meg a nyany,kb úgy 15 dkg.
Sziasztok!
Én is gratulálok Mindenkinek a szép finomságokért!
Nehéz eset ez a kenyér-kérdés,én már csak tudom.Sokáig nem akart sikerülni,aztán magam sem tudom,esetleg sejtem miért ,de mostanában nagyon jók szoktak lenni.ez csak a magam véleménye,de én teszek joghurtot,pelyhet is,persze tartva a receptet,én biztosra megyek.Mégis olyan ropogós ,cserepes,belül pedig habkönnyű puha a kenyerem,hogy csuda.Nekem már az is csoda,hogy sikerült,nemhogy meg tudjam mondani miért van igy!szreintem rengeteg titkot rejt ,soha nem egyforma,talán igy is jó,legalább tudunk találgatni,és jókat kérdezgetni Margitkától ,Limarától!
Üdv Brigitta.
/Angi!Legközelebb beszéld meg a kenyereddel ,hogy másnak is fogadjon szót!/
Szépséges dolgok születtek a hétvégén is, gratulálok mindenkinek :)
Szombaton megint ikersütés volt nálam, és most már biztosan tudom, hogy a kenyérnek lelke van :)) Ugyanis betettem a sütőbe sülni őket, majd elmentem, és a páromra várt a feladat, hogy kiszedje, ha megsült. Nem elég, hogy nem sült meg időre, de a kinézete sem annyira lett jó, mint mikor én kukkolom a sütőablakban :))))
Margitka, Bau, köszönöm a válaszokat! Majd kipróbálom kefír nélkül(pelyhet ritkán használok). Bau! Te melyik recit sütöd? Lehet, hogy Bundik hólyagosához kéne visszatérni?
Az a baj, hogy az én sütőm gázos, és éget az alja! Néha még a jénaiban is megég, mert azt meg csak legalulra tudom rakni, mert olyan nagy. Pedig ilyenkor bennehagyom alatta a nagytepsit is! Ha tepsin sütök, akkor még rosszabb a helyzet, mert még égettebb lesz az alja. Pedig már van benne 2 réteg alufólia is! Tudom, cserép kéne, de nincs!? Így nem mindig tudom megvárni, hogy megpiruljon a teteje. Viszont van a sütőajtón hőmérő! Ezt nagyon szeretem!
Elköszönök, mert indulnom kell munkába. Talán még holnap is be tudok kukkantani, de aztán jön a hajtás 1000-rel! Tudjátok: könyvhét! Így most kívánok nektek szuper időt, és "bulit" a találkozóra! Majd remélem lesz beszámoló, meg sok-sok kép!
Sok gyönyörűséget sütöttetek ma is, graatulálok mindenkinek!
Puha héj - kemény héj?
A legalább fele folyadékként joghurt, plusz burgonyapehely garantáltan puha belsőt és puha héjat is eredményez.
Bezsa! Csak vízzel és minden egyéb lágyító anyag nélkül tudsz ropogós héjú kenyeret sütni. (Limara szokott minimális joghurtot és tán 1 dkg burg. pelyhet tenni, ennyivel még ropis marad a kenyere, ha mindezekre jól emlékszem.)
Bau! Valószínűleg kicsit kiszárad a kenyereid héja, ezért lesz vastag. A 160 fok kevés és a légkeverés sem tesz kimondottan jót a kenyérnek. Sajnos én is csak légkeveréssel tudok sütni, ha szabadon sütök akkor is, mert egyetlen olyan programom van, ami nem légkeveréses és az bizony nekem is eléggé erősen süt. Nagyon nagy gőzt kellene csinálni a sütődben, ezt a forró sütő aljába borított vízzel lehet elérni, ez talán segítene.
Superkeri küldött tegnap képeket. Ezt írta hozzá:
1.a gazda büszkesége
2.este a kaktuszok is összebújnak
3.készülnek a kiflik
4.tepsiben
5. kisültek
Nagyon szépek készültek nálatok is Superkeri, az összebújós kaktuszok meg nagyon aranyosak, jó mosolyogtam megfogalmazáson.
Kartika is küldött képeket, megpróbálom még ma hozni őket, üdv, Margit
Nem lehet,hogy a kenyérkéd megfázott?Nem hűlt le hirtelen a konyha?Amilyen buta időjárás volt ma,-könnyen előfordulhatott...
Nálam most egy nyanyás tejfőlös-joghrtus kenyérke lett bedagysztva,hagytam másfél órát kelni,(csak alig nőtt meg,)-és bedugtam a hűtőbe,majd csak holnap akarom megsütni.Kíyváncsi vagyok mi fog "kisülni"belőle...
Csak azt nem tudom,hogy a hűtőből mikor kiveszemm akkor hagyjam még kelni,-vagy mehet sülni?
Nekem mindíg vastag,piros és ropogós a kenyerem,de én meg pont az ellenkezőjét szeretném...Én azt irigylem,hogy itt a többieknek szép könnyű és vékonyhéjjú kenyerük van.Nekem meg az nem sikerül.
Az én kenyerem simán tepsiben sül,-em jénaiban lefedve,-és légkeveréses sütőben,160 fokon.Mgasabb hőmérsékleten megég.
Sziasztok, itt a mai kenyérkém, hát ez sem az igazi. Az izét még nem tudom. A recept tönkölybuzát irt, de nem teljes kiörlésűt, nekem csak az volt itthon igy graham lisztet tettem helyette. Eddig ez volt a legkeményebb kenyerem, szépen megállt magában először kezdett nőni, aztán leállt. És úgy maradt, nem dagadt tovább. 25 dkg nyanya van benne 1 dkg élesztő. Nem tudom miért nem olyan mostanában a kenyerem mint lennie kell.
Így ünnep záróként hozom a hétvégi termést. Az egyik tökmagos aljú csavart zsömi, a másik bagett. Hát lehet, hogy a zsömit, nem a talpára, hanem a csavart oldalára kellett volna tenni, mert így kissé látszik rajtuk a részegség! :) Nem mintha a bagett formázás olyan tökéletes lett volna, de a végeredmény nagyon fincsi lett! Épp most faltunk föl egyet a zemberrel. Jó nagy szendvics lett belőle!
Ide is beírom a kívánságomat: Ha tudja valaki, hogyan kell vastag, piros, ropogós héjú kenyeret sütni, szóljon nekemem! Mert én olyanra vágyom!
Batka, ha nincs jelentkező a kenyérsütőre a kenyeresek között, akkor én elfogadom. Nekem most megint szervizbe van a kenyérsütőgépem, bár most hoztam el, 3 napot se volt itthon, mert újra ugyanaz lett a baja. Még nem kaptam vissza, nem tudom meg tudják-e csinálni, bár 4000 ft-ot fizettem értem és ha nem jó, nem tudom visszaadják-e?
Nekem a telken is kellene egy gép, hogy ne kelljen a másikat minden héten hozni vinni. Ha senki nem tart rá igényt, akkor én elfogadom.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit