Masalam, ez jo volt, mi? A bakimra gondoltam.hihi Meg jooo hogy tenyleg nincs semmi bajod!!Jot rotyogtem megint a sajat hulyesegemen.
A RAMA oldala teljesen felujult, HA vki kivancsi ra. Meghirdettek egy palyazatot, nyeremenyekkel. RAMAVAL sutott recepteket kell elkuldeni fotokkal stb. Ha valakit erdekelne. Mar sokan kuldtek be fotokat. Tobb "foldim"is akad /Szombathelyiek/ de az orszag kulonbozo reszerol is vannak bekuldok. "oszt"vannak nagyon aranyos fotok is sutogeto gyerekekkel.
Ma bejelentkeztem a tarsalgoba aztan eltuntem . Elnezest!! A ketyegom mostanaban nagyon nemjo kezd lenni. Le kellett fekudnom. Majd jovo heten megkene ujra latogatnom a korzeti orvosomat mielott ugyvakarnanak ossze vhol .
Ti jooool beindultatok am a nyanyus meg stb! Ha fotot nem is latok de olvasom am. Gratula nektek!! es sok sikert .
Valaki , kerte multkor az EVA szelet recijet. A RAMAN vkinek megvan, csak e-mailt kell irni neki.
Margitkával beszéltük, hogy lehetséges-é a bedagasztott kenyér kelését lelassítani 10 órára. Hát én kipróbáltam, megfogadva Margitka tanácsait. Reggel 1/2 7 kor bepakoltam a gépbe a cuccokat és hagytam 20 percet előmelegíteni. 20 p. dagasztás után hagytam egy kicsit a tésztát, míg a gyereket elvittem az oviba, az kb szintén 20 p. volt. Utána megformáztam, bevágtam(1. kép), be a jénaiba, rá a tető és be a hűtőbe. Ez kb 1/2 8 kor volt. Elmentem dolgozni és este 7-re értem haza. A kenyér szép formájú volt(2. kép), de látszott, hogy még kelhetne egy kicsit talán, de rezgett azért. Itt megjegyzem, hogy én haza szóltam 6-kor, hogy vegyeék ki a hűtőből, hogy melegedjen egy kicsit a tészta! De hát a zuram férfiből van! Letette a telefont és, mint aki jól végezte dogát csinálta tovább a dolgát, és a hűtőben hagyta a kenyeret. Na úgy hidegen beraktam a sütőbe és megsütöttem. Az egyik oldala kissé szétnyílt. A héja alatt a másik oldalon nagy luk, mit luk barlang lett, és miután kivettem a jénaiból a teteje a közepénél beesett egy kicsit. Ízre jó, habár még meleg volt mikor megvágtuk. Majd kísérletezem még, és arról is beszámolok!
Na sajna most nem hozok képeket, mert már másodszorra töltöttem fel a galériámba a képeket,de hibát jelez valamiért. Majd holnap újra próbálkozom.
A kelesztés alatt mindig lágyul valamennyit a tészta. Megázik, nyújthatóvá válik a sikér és egy egész csomó minden történik a tésztában, amiket mi nem is látunk. Én biztos vagyok benne, hogy ezekre mind szükség van és a nyanya végül is attól öreg, hogy egyszer alaposan megkelt, sőt túlkelt. Szerintem a dagasztás után közvetlenül hűtőbe tett tészta nem fogja ugyanazt produkálni, kivéve, ha szép lassan a hűtőben is túl tud kelni. Erre egy csomó idő kell, akár 2 napig is tud kelegetni. Olvastam, hogy Limara kipróbálta így a tésztát, de gondoltam kivárom vele a tapasztalatokat, addig nem szólok bele. Akármilyen meleg lesz, szerintem mindenképpen meg kell keleszteni a tésztát, legfeljebb sokkal rövidebb idő alatt lezajlik az egész folyamat, mint korábban. Szerintem a maradék tésztádat tedd ki megkelni Üdv, Margit
Ma én is sütöttem egy újabb nyanyás kenyeret. A nyanyát azzal a módszerrel csináltam, amikor nem kelesztem meg, hanem dagasztás után egyből bemasírozott a hűtőbe. Most 20 dkg-ot raktam 50 dkg liszthez, 1 dkg élesztő, és a szokásos 2,6 dl folyadék, meg 2 ek olaj. Hát olyan kemény lett a dagasztás után, hogy már akkor repedezett volt, amikor kivettem az üstből. Gyorsan raktam még hozzá 1 ek vizet, kézzel átdagasztottam, és így kelesztettem. Mikor megsült, az egyik oldala egy kicsit berepedezett, de egyébként szép lett. Pedig én már feladtam, hogy ebből nem lesz ma kenyér. Azért arra kíváncsi lennék, hogy mi a fenétől lett ennyire tömör? Mikor mindent ugyanúgy csináltam, mint máskor. EGyedül a nyanya volt más. Abban nem volt élesztő, mert MArgitka javasolta, hogy rakjak bele régi nyanyát, és ne legyen benne más. Állagra a nyanya nem is volt rossz, szóval nem tom, miért hülyéskedett velem dagasztás után?
Margit, nagyon helyes, hogy ezt a díjbirkózót is betetted, hadd érezzük úgy, hogy te sem vagy tökéletes :-) Én legalábbis az ilyenekből bátorságot szoktam meríteni :-)
Bezsa, megvan a kókuszpasztád, 3 csom., ahogy rendelted, majd a találkára szállítom.
Kénytelen voltam én is másik lisztet venni, mint a megszokott, mert egy ideje az olcsóbb helyeken nem kapható cerbona, és hihetetlen a különbség. Teljesen máshogy viselkedik, ebből ugyanannyi folyadékkal keményebb tészta lesz, viszont muszáj kétszer átszitálni, mert állás közben is csomósodik.
Szeretnélek megkérni, ha időd engedi, lécci írd be a "Mindent bele" kelt recijét. Szeretnék megpróbálkozni vele. Már kezd zsömi fóbiám lenni. Eddig még nem sikerült egy normális zsömit csinálnom állagilag. Előre is köszi.
El kellett küldenem az előbb a levelet, mert azt hittem nem lett jó. A mai napom remeke egy túlkelt kenyérke. A zsömlék jók lette.http://miday.xfree.hu/58152
Csak azért csinálok ilyet, hogy valamiben én legyek a jobb. Limarát úgy sem tudom lekörözni! Úgy látom Margit is megunta a tökéletes kenyereket! Hiába no, ez a nagyság átka!
Nincs semmi bajom, mindkét lábam egészséges, csak Limara cserepei nagyon megviselnek! Úgy vagyok velük, mint Te, amikor végig nyalod a képernyőt. Szokimoki írt helyettem is, hogy NE aggódj. Van amikor félre olvassa az ember lánya a szöveget. Sose bánd! Csak sajnálom, ha félrevezet ez valakit. A tortád nagyon finom lett!
Tegnap befejeztük a pakolászás nagy részét. Most még nem mindennek van meg a helye. Szerintem még átrakom a fiókokat párszor, aztán az lesz a vége, hogy fel kell cimkézni, hogy a férjem is tudja, mit, hova tettem. Rengeteg hely van, a könyvespolc fele még üres. Igaz, hogy kb. 10 éve vannak könyvek dobozokban, mert sose volt hová tenni és én könyvet nem dobok ki. A gyerekeim mesekönyveit is őrzöm. Jó lesz az unokámnak. Remélem az olvasás azért nem megy ki a divatból!
Margitka! Tetszik a kenyered, csak mérséleten nevetgéltem egy kicsit. jár így az ember ha tavaszi hőség van. Mi lesz velünk nyáron?!
Brigi! nagyon szép kenyeret sütöttél, és úgy látom, hogy stimmel a mérete is.
Sendy! Megnéztem a képtáradat, ügyes vagy, nagyon kis guszta dolgokat sütögetsz!
Limara! Én ilyen kenyeret akarok sütni . Ilyen gyönyörű csattanásookat én még sosem csináltam. Már el is fogyott a tegnapi gyönyörűség? Mondjuk ezen nem csodálkozom! Kérem elküldeni a kicsttant részét... az egésszel együtt.
Brigitta! és Limara! Gyönyörűségeket sütöttetek, gratulálok . Már többen írtátok, hogy a magára hagyott tésztából, mindig sikeresebb a kenyér . Mi lehet az oka? talán a tésztának is nyugalomra van szüksége?
Margitka!Hát ez hogy történhetett? Gyorsan beállni a pótvizsgázók sorába, és kérünk hozni eyg szupi kenyeret!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit