Én is mindig új öregtésztát csinálok amikor elfogy.
Kb. az utolsó kelesztés 40. percénél vágom be a kenyeret és még hagyom min. 20 percet kelni.
Nekem 3,75 literes kerek jénaim van. Ebbe amikor még nem nyanyával sütöttem akkor az 50 dkg lisztből bőven belefért a kenyér. De mióta nyanyával sütök 50 dkg liszt+20 dkg nyanyatészta, így mindig kevés neki a hely és nem fér bele a jénaiba. Legközelebb 40 dkg liszt+15 dkg nyanyából fogom kipróbálni benne a kenyérsütést.
Nekem volt ma a legtündéribb vendégem. Angi volt itt tündéri Fanni kislányával. Gondoltam, hogy ellopom egy-két napra. Hát ilyen mosolygós Manókát ritkán látni. Cory kutyám is teljesen oda volt érte. Ő meg aztán már csak tudja.
Sziasztok pékecskék! Ritkábban látogatom erre, de nem feledkeztem meg rólatok! Olvastam a nyanyás tészta sikereiről és engem sem hagy hidegen a téma. A kérdésem vele kapcsolatosan a köv.: nem gyártok mindig új és új nyanyás tésztát, hanem a tésztához tett mennyiséget előtte lemérem, majd az összedolgozott tésztából ki is veszem, majd külön kelesztem a kenyértésztától. tul.képpen így mindig megújul. Jó-e ez a technika, vagy maradjak a mindig újbóli készítésnél?
A másik kérésem a jénais sütéssel összefüggő. Már sütöttem római tálban, de ha kicsit lágyabb a tészta, akkor sajnos el is tud benne terülni, (de nagyon finom!!) ezért beújítottam egy ovális jénai tálra. Ez kb. 3,5 literes. Aki már sütött ilyenben, árulja már el nekem, hogy kb. mennyi lisztből készült tésztát lehet egy ilyenbe tenni?
Ja! És a bevágás! Sajnos sosem találom el a bevágás kellő időpontját. Sütés előtt kb. mennyivel kell ez megejteni?
Bocsánatot kérek, hogy hirtelen ennyi kérdéssel jövök !Válaszaitokat köszönöm!! Üdv mindenkinek: Zsanna
Limara! Azt a mindenit! Ilyen gyönyörű kenyeret már régen láttam! Én ott kérném, ahol ki van csattanva! Amikor még icike picike voltam, és én jártam a boltba az anyukáméknak, mire hazahoztam a kenyeret, az ilyen részeket mindig kiharapdáltam belőle. imádom.Ennél finomabb része nincs is a kenyérnek!
Hát nekem is van egy rossz hírem a gépemmel kapcsolatban. Hosszú ideje gyúrjuk már egymást, mostanában intenzívebben. Nem olyan rég vettem észre, hogy az egyik lapát körül sötét lesz a tészta. A barátnőm férje felajánlotta, hogy kicseréli a tömítést, mert hogy ezzel szokott a baj lenni. El is vittem a hét végén hozzá. A tömítést azért kicserélte, mert hát szétszedte, de közölte, hogy sajnos valami rugó szerű tört el az üstben, és az levedzik barnán. Csak cserélni lehet az üstöt, mert ez ahhoz volt forrasztva. Most ideiglenesen meggyógyította, de javasolta, hogy rendeljek új üstöt minél hamarabb. Még a héten elviszem magammal a régit, és megrendelem az újat. Azért viszem a régit, hogy megmutassam, milyet kérek, én nem hagyatkozom a névre. Tudjátok, manapság már minden gép szinte valamilyen szinten testvére a másiknak. Remélem, azért a hét végi kiránduláson még segít nekem remekelni!!!
Annyi mindent sütöttetek a hét végén, és minden olyan gyönyörűre sikeredett. Már tényleg úgy néz ki ez a honlap, mint a Pékmesterek bemutató lapja. Időnként cukrászok is bemutatót tartanak rajta!!Nelly
Limara! Nagyon szép lett a kenyered! Már nekem is időszerű lesz egy olyan kenyér sütése, ami nem szakadozik ki az oldalán, mert most valahogy ennek van nálam a szezonja.
itt a mai kenyerem. Élesztő nélküli fehér kenyér kicsit több mint 30 dkg öregtésztával. Öregről jut eszembe, az ez előtti öregtől nagyon ellágyultak a kenyereim és ki is repedeztek már kelés közben is. Ezért ezt a nyanyát rögtön dagasztás után betettem a hűtőbe, nem hagytam kint megkelni. Hűtőben is szépen megkelt 1 nap altt. 3 kenyeret sütöttem vele, mindhárom szép lett, a nyanya nem lágyult el, és a kenyerek sem kelés közben. Most nyáron azt hiszem maradok enneél a megoldásnál. Ez a kenyér olyan nyanyával készült, amiben már nem volt élesztő, az előző nyanya maradékát szaporítottam fel.
Lanyok, tenyleg jooot rotyogtem sajat hulyesegen."Komolyan vettem "a gipszet! hihi 1 jo szemuveg, tobb kave, vagy tobb ertelem kellene neha nekem.?
SZOKIMOKI, sztem rossz idoben kezdtem el szuretelni a viragot. Itt mar leviragzoban van. Nagyon nehez volt kivalogatni olyanokat amit leszerettem volna szedni ne hullott volna kopaszra es csak az ures esernyo virag es a bogyokezdemenyek maradtak. Haaat HA meg lattatok volna az egyensulyozasomat. Az egesz haz lakoi sztem hulyere nevethettek magukat tolem. Nos amikor felvagtam, tenyleg budi lett. Olyan jooo fuszaga meg mittudom en. Ezert nemvolt csak bizodalmam. Amugy a bodzikat nagyon szeretjuk!!! Szorpi, tea.
KARTIKA, nagyon koszike a leirast!!
Irok a receptesbe 2db suti recit amit attudtok varazsolni eva szeletre! Foleg INTER -nek.Olvastam tegnap a kerdeset.Utananeztem , minden eva nevu torta, suti van CSAK PONT ezt nem talaltam. Pedig cukrasz konybol is van dogivel nekem.
Milyen jó, hogy nem maradtam itt az este tovább, így is éhen haltam egy kicsit álmomban, hát még ha láttam volna ezeket a gyönyörűségeket! Ismét remekművek születtek, gratulálok mindenkinek!
Bocsánat,a nagy sietségben nem irtam,hogy csak már igy tudtam a kenyeret lekapni,java már elfogyott,joghurtos nyanyis zsemle,és capuccinós süti variáns látható.http://http//bb71.xfree.hu/
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit