Újítottam ma valamit. Megetettem tegnap a búzakovászomat, ami ma délre gyönyörű, aktív állapotba került. Sajnáltam, hogy ma nem kell kenyeret sütnöm, holnapra meg lefut az aktív korszaka. Gondoltam egyet és hibernáltam az aktivitását Ez azt jelenti, hogy a legmagasabb és leghabosabb állapotában beraktam a hűtőbe. Már belekevertem azóta, szépen megnyugodott, és nem vesztette el az aktív kovászra jellemző tulajdonságait. Most a gépi kenyerembe tettem egy kicsit, de a főpróba holnap lesz, ha sütős kenyeret sütök vele. Majd mesélek a további fejleményekről. Üdv, Margit
Hát én csak parmezán teszek bele vagy ha még van itthon más sajt (eidami v, trappista, bár ezt egy olasz szentségtörésnek tartaná)akkor azt keverek még hozzá. Hát nem egész fél kg tésztához elég.
Jaj, EMES es MARGITOM! Neha hiaba finom amit elkeszitettel, HA a formazasod csapnivalo. Amikor megformaztak oket vekony es hosszukasak voltak. Most hogy az eleszto segitett rajtuk jobban neznek ki.hihi
Az unokámnak félelmetesen jó a szövege és a humorérzéke. Inkább feldob, mint lefáraszt. A 86 éves anyámnak ő az erőt adó. Amikor itt van anyám megtáltosodik. Ha nincs itt akkor csak ücsörög.
Lereszelem a sajtokat. A zöldnövényeket, a fokhagymát és a fenyőmagot finomra vágom és mixerben, vagy mozsárban a többi hozzávalóval finom pasztává dolgozom.
A frissen kifőzőtt spagettivel összekeverem és még egy kis sajtot szórók rá.
Szóval! Tesztelni akartam az új 8 licsis jénaimat, ezért 75 deka lisztből csináltam kenyeret, kétféle kovásszal, Limara beváltja után szabadon. Hát elámultam mire kisült! Kitöltötte a jénaimat! A tetejét hálla isten nem érte el, de szép nagy lett: 1467 g! Na ez már kenyér! Nagyon kíváncsi vagyok az ízére a rozskovász miatt, de csak holnap lesz megszegve szerintem.
Más! Vettem fenyőmagot! Valaki tud rá recit? És találtam egy-két kukoricás kenyeret, de, ha valakinek van bevált recije, szívesen venném! Köszike!
LIMARAM, a kenyerked recijet megtalaltam, csak a kiflikedbol melyik receptet dicserik annyira a lanyok?
Tyuu , KENYERKE! Eltudom kepzelni micsoda oriasi lehet. En falun szoktam latni ilyen nagyokat, de allati takarmany tokot. Varazslatos hogy mekkorara tudnak noni!Valamikor en is imadtam! a sutotokot. Aztan gyerekfejjel egyszer uuugy bezabaltam belole hogy hetekig nagyon beteg lettem. Utana ha vki sutott, a vilagga tudtak vele zavarni ugy megundorodtam tole. Az aszaltszilvaval is igy vagyok IMADOM! Regen azt is dugni kellett elolem mert "szimatra "mentem es mindig megkundiztam. Majd mindig van tartalek most is itthon.
Emes, szerintem a borzast lehet, hogy egy pici vízzel: többször vizezett kézzel jobban át kellett volna gyúrni, majd formázni és keleszteni.
Túlkelt s visszadagasztott kenyereknél is előfordulhat, hogy a kenyér tésztája egyenetlen marad.
Margitnak igazat adok, a rozskovászos fehérkenyér valahogyan ízletesebb lesz. Természetesen itt a kovász csupán az ízesítést szolgálja az élesztő mellett.
Ha Ti nem szeretitek a rozskenyeret, akkor rozsos kenyeret úgy is meg lehet próbálni, hogy a rozslisztmennyiséget rozskovásszal helyettesíted a kenyérben.
ILDIKÓ, 15 kg-os volt ez a töki. A nagy, 24 kg-os a hálószobában gyapjú szőnyegen pihenve várja sorsát. Gyönyörű hamvas töki. Örül a szívem, amikor a reggeli fénysugárban rápillantok. Időnként óvatosan oldalra fordítom, hogy a popóját ellenőrizzem. Nehogy elülje, elnyomorodjon és tönkre menjen. Tavaly télen, az év elején jöttem rá, hogy a legjobban a hálószobában lehet a tököt nálunk tárolni, mert itt nem vagy igen keveset fűtünk. Alattunk a lakás üres. A lakója már évekkel ezelőtt a lányához költözött. Így a hálónkban a padló elég hideg. Ezt a fajta tököt a Fáma szerint 2 évig lehet tárolni. Amit felvágtunk nagyon szép érett friss tök volt.
ZSIKE, Nagyon orulok hogy rendbejott a szemed. Azert vigyazz meg ha mondtak hogy kimeljed meg 1-2 dologban. Segitseget meg NE szegyelj kerni, nehogy megemeld magad es a szembelnyomas valtozastol valami tortenjek ujra. Gondolj mindig arra hogy milyen gorongyos "volt az ut a gyogyulasig!
Lanyok remekeltek remekeltek!Latom!
LIMARAM, meselnel tobbet a hires kiflidrol es a kenyerrol. A lanykak igen emlegetik es szeretnem kiprobalni.Megadnad hozza a "hazszamot"? Nagyon koszonom. A szilvalekvaros sutid is nagy slager lett! Mindenhol izlett!!! Mar megint azt kerdeztek miert nem adok el sutiket ill. egyebb pekarut rendelesre. Haat, ez egy sajat hobbym lett. ES ki a fene akar professzionalis lenni. Meghat nem vagyok en pek. Akkor sorozatban rendelgetnenek es akkor mar nincs megallas utana.
Latjatok, koszonet TIii Nektek!! Ma megmutattam egy Holland ismerosnek az oldalt, a Ti fotoitokkal, sutesekkel stb. Elallt a szaja! Ok ha sutnek akkor mix porbol. EZ a tudomany itt es hogy ezt ok sutottek a kenyersuto gepukon. Nemelyik mix tenyleg nem rossz, mert en is sutottem valaha veluk, dehat az IGAZI az igazi sajat krealas a sajat ingujjadbol cimmel. Haaat EZ arulkodik "" a fotoitokrol.
LIMARAM tovabbi gyogyulast a gyermekednek! KENYERKE ez a toki oles nagyon tetszett. Ez a tok meg egy kisebbfajta kutyahazikonak is beillett. Nyugodtan kilehetett volna egyet belole farigcsalni mert akkora volt. Hogy birtatok el?Hany kilos lehetett?
Ma, lehet hogy szunetelek, vagy vmi gyorsat keszitek majd.
A mostani kenyerem is Limara beváltjából indult. Most 75 deka lisztből készül, amiben van 10 deka tk tönköly, és megint lecseréltem a vizet joghurtra. A kovászt megosztottam 2/3 búza, 1/3 rozskovászra. És természetesen teleszórtam maggal. Én is jobban szeretem a kefíres/joghurtos tovább puha változatot.
Azt én szoktam mondani, hogy a teljesen búzalisztből készülő kenyér is sokkal finomabb szerintem a rozskovásszal, mint a búzakovásszal. Én legalábbis nagyon szeretem, remélem nektek is beválik. Majd mesélj, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit