Kenyérke! Köszi a segítséget! Előre is és "hátra" is! Én csak kevés rozslisztet használok, mert nekem túl erős az íze, de itt hallottam, hogy a rozskovásztól nagyon fini lesz a kenyér. Ezért csináltam. Most dagad a kenyér, amiben már van is az új rozskovászból!
A férjem nagyon szereti a tökös dolgokat, de én még nem sütöttem vele semmit. A tötkös rétest kéne megcsinálni előbb utóbb.
Limara! Nagyon szép lett a kenyered. A joghurttól nem cserepesedett ki, de ez gondolom nem baj. Én is nagyon szeretem a cserepes kenyereket, de most már inkább megint joghurttal és/vagy burgonyapehellyel sütök, mert ezek a kenyerek tovább frissek, puhák, szaftosak maradnak és nekem sosem aznap fogy a kenyér, péksütemény, amikor sütöm.
Zsike! Örülök, hogy teljesen rendben van már a szemed. A megerőltető dolgokat kerülni kell, de tényleg ez legyen a legnagyobb baj
Én ma egy gépi kenyéren kívül nem sütök semmit, a tegnapi kenyerem klassz lett és még kitart. További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Azt én is tudom illetve hallottam, hogy a töltött káposztából és a húslevesből csak a nagy mennyiség lesz olyan finom. Tehát kettőnknek én is a nagy 10 literes fazékban főzök húslevest kb. 4 órán keresztűl.
Bezsa, Limara, Szokimoki, Julika! Köszönöm a kedves válaszokat.
A töki-storyt folytatom. Vasárnap óta rágdos a kisördög, hogy a legjobb barátnőmnek és a szomszédoknak milyen *** tököt adtam. Erőt vettem magamon s felhívtam a barátnőmet kérdezvén, Na milyen volt a tökifalat? Lelkesen mesélte, hogy mennyei volt! 3 óra hosszat sütötte :o) Hm... én csupán 1 óra hosszat :-( Nem csoda, hogy annyira vizes maradt. A barátnőmnek nagy gyakorlata van a kondérnyi húsleves főzésében, melyet lefagyaszt. Azt mondja, hogy egyszerre nagy adagot kell főzni, mert annak van igazán finom íze. Felteszi tehát a tűzhelyet beborító nagy kondér-fazekát s egyszerre 15 lit. feletti mennyiséget főz egy fél nap vagy éjszaka folyamán s a leves csakugyan mennyei. Az ő tőkije is az lett 3 órás sütés után! Csupán az enyém maradt olyan latyakos. De oda se neki! Csináltam tökmelaszt a tök lefolyt s besűrűsödött édes levéből. A legközelebbi rozskenyerembe fel is használom.
Nelly kérésére hoztam a mai kenyérkém képét. Most joghurttal, tk. tönkölyliszttel és fehér tönköly liszttel készült magvas kenyeret csináltam, öregtésztás módszerrel.
Azt a kuglófot csináltad, amit tegnap beírtam? Én még nem készítettem, de örülök hogy tetszik, hamarosan kipróbálom én is.
Köszönöm és nagyon örülök a kenyér sikerének. Ha öregtésztával készíted, minden a recept szerint kell, csak a kovász helyett teszel bele öregtésztát, tehát 1 dkg élesztő mehet bele. Légy szíves, írd meg hogy milyen lett, kíváncsi vagyok, neked hogy fog tetszeni! Üdv
Nagyon szépeket sütöttetek! Gratulálok mindenkinek!
Limara! Megcsináltam tegnap a "kuglófodat"! Nagyon finom foszlós lett. Már nagyon régóta keresek egy ilyen finom recit most, végre rátaláltam. Óvatos voltam és egy kicsi változatot csináltam,de holnapra már semmi nem lesz belőle. Köszönöm szépen.A másik nagyon menő a szuper kenyered recije. A fiam szerint "ilyen finom kenyeret még nem evett".Eddig kovásszal csináltam most szeretném kipróbálni öregtésztával.Szerinted mennyi élesztőt tegyek bele,50dkg lisz,20dkg öregtészta élesztő....? Köszi a segítséget és bocsi a zavarásért.
Majorkaj, Nelly! Köszönöm a kedves szavakat. Nem vagyok egy nyafogós vagy ijedős nőszemély, de azért - bevallom - meg voltam szeppenve. Bár ezt nem mondtam, vagy mutattam. Tényleg nagyon fontos a szemünk világa.
persze, sütök ám. Tegnap maradékokból (sonka,márványsajt) ízesítettem kenyeret, s még egy kis börzsönyi snidlinget is raktam bele. Isteni lett. Csuda jót reggeliztem belőle.
Zsike! Nagyon örülök, hogy javul szépen a szemed. Majd eljön az idő, és már nem kell annyira vigyáznod, semmire, de addig légy türelemmel, tudod, kell idő a gyógyuláshoz. És néha azért ne fogd vissza magad, süss egy-két dolgot, ami elfogy. Nelly
Én is nagyon örülök, hogy jelentkeztél. Annak még jobban örülök, hogy teljesen rendbe jött a szemed. És tudod az legyen a legkevesebb, hogy ezekre a dolgokra vigyáznod kell ezentúl.
Remélem, tényleg többször tudok jönni, bár a szabad életben több az előre nem látható program. Most még csak szabin vagyok, de ezt a pár mondatot is több részletben tudtam leírni. Tudjátok, meséltem, hogy május 1-től eljövök nyugdíjba, ami nem teljesen igazi, mert azért szakértőként fogok vállalni némi munkát. Meg persze Börzsönyben is több időt szeretnék tölteni, mint eddig, ott pedig nincs internet, hacsak be nem megyek a közeli város könyvtárába.
Margitka, kérdezted, mi van a szememmel. Hát nagyon boldog vagyok, mert szinte teljesen megjavult a látásom is. Ha belegondolok, hogy kb. 2 hétig egyáltalán nem láttam a műtött szememmel, akkor igazán elégedett lehetek. Egyetlen dolog zavar csupán, az, hogy jobban kell bizonyos dolgokra vigyázni, főleg az emeléssel, hajolással, gyors felállással. Így egy kicsit kiszolgáltatottnak érzem magam, mert van néhány dolog, amit most nem tudok egyedül csinálni, segítséget kell kérni, pedig eddig megoldottam mindent önállóan. Ettől függetlenül azonban tényleg minden OK.
Van még egy nagy veszélye, ha bekukucskál ide az ember. Olyan sok szép és csábító dolgot csináltok, ami arra ösztönzi az embert, hogy maga is próbálja ki. S ha ezt megteszi, azt meg is kell kóstolni. A többit már úgyis tudjátok.
Most van egy kis időm, így elmesélem, hogy amikor Limaránál voltam, megmutatta, hogy ő milyen liszttel süt kenyeret és kalácsot. Ezt Tótkomlóson készítik, és bizony én bevásároltam belőle, vettem 10 kg-ot. A fehér lisztje is nagyon finom tapintású, de a kenyérlisztje valami csodás. 107.- ft-ba kerül 1 kg belőle. MA felhívtam a malmot, és kinyomoztam, hogy Szegeden is van egy üzlet, ahol talán lehet kapni. Így aztán ma felderítem a terepet. Én húsvétkor már ebből sütöttem a kalácsaimat, és nagyon szépek lettek. Így aztán én már nem veszek többet a Tescóban lisztet, mert az bizony nem ilyen jó minőségű. Nelly
Lányok, most olvastam vissza pár napot és látom megint remekeltetek. Mindenkinek gratulálok ismét.
Úgy nézem a képekből, hogy már a kezdők is kezdenek belejönni a szép kenyérkék előállításában. Csak így tovább.
Kenyérke ! Én is mindig jót derülök a töki történeteiden. Szinte magam előtt látom, ahogy leírod. Képzeld, anyukámnak is ízlett a kenyér. Mondta, hogy máskor is szívesen megeszi, úgyhogy lesz folytatása az Ukrán rozskenyerek gyártásának.
Kenyérke! Mindig olyan jót derülök a tökök történetén!:-) Biztos finom lehet ez a sok finomság amiket felsoroltál tökből.Nálunk nem szeretik, pedig mennyit megevett mindkét gyerekem csecsemő korukban. Most meg... Mostmár belátom, tényleg jó ez a Lidl. Elsőre nem tünt semmi extrának, de itthon szépen kipróbálgatva egyes termékeit, tényleg jó. Csak egy kicsit messze van hozzánk.
Még mindig kacsintgatok a az öregtésztás kenyérre, de még csak azért idáig jutottam, mert sajnálnám a kovászkámat. Hú tényleg, képzeljétek! Valamelyik nap felrobbant a kovászom. Egy kis műanyag pitliben tartom, és rátettem a tetejét. Egyszer csak pont ott álltam mellette amikor kilőtte a tetőt.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit