Én a BL 80-as lisztet a Tescóban veszem, mert másutt nem árulják. Van, akik malomban veszik, lehet, hogy jobb is a minősége, mint az általam említettnek. De egy idő után majd Te is megtalálod azt a helyet, ahol beszerezheted, mindenesetre érdemes több kg-ot beszerezni belőle, hogy ne érjen csalódás, ha gyorsan fogy. AZ aszkorbin savat gyógyszertárban tudod megvenni, a sikért pedig a gyógynövényboltban. Egyébként más az íze az élesztősnek és más a kovászosnak. A kovászosnak többet kell kelnie, de ha van idő rá, akkor én is inkább ezt választom. Szeretem a zsúr kenyeret is, az pl. élesztős. Majd úgyis ki fogod próbálni mindegyiket! Nelly
Adrien, gratulálok az első kenyérhez, biztos összejön, és ha nem akkor legközelebb még jobb lesz, a lényeg, ne add fel.
A BL 80-as liszt leginkább a Tescoban van, én ott veszem, de többem a Metróban, vagy Corában.
A kovászos kenyér kicsit más, abban is van élesztő, csak részben helyettesíti a kovász. Finomabb, jobban a hasonlít az igazi kenyérízhez. Jó sütögetést, üdv neked, megyek mert leragad a szemem és ki kell már nyújtoznom.
Én sem vagyok komplett nem léptem ki a kertesből és oda írtam a mondanivalómat. Tegnap Limara által átírt kenyérreceptet csináltam meg. Nagyon fincsi lett, nem bírtam megállni, hogy ne kóstoljam meg. Életemben először lett igazán kenyér kinézetű. A közepénél is megkelt, igaz nagyon nehezen, emiatt egy kicsit tömör is lett. Kalácsjellegű az íze nekem legalábbis. 80 dkg-os lett. Sajnos a piskótát és a Sacher torta lefényképezését lekéstem, mert csak fogyott, fogyott. Csak egy kis darab van belőle, azt már kár lefényképezni. Úgyis megcsinálom újra.
Limara szeretném ezt a recit kipróbálni finomliszttel és résztesliszttel. Szerinted, ha 40 dkg símát és 10 dkg rétest használnék jó lenne az arány? Vagy az öregtésztához való cuccból tennék bele? Azt nem tudom, hogy mennyit. Akkor nem kellene élesztő? Légyszi válaszoljál. Kössszzz!
Ki-be masírozok a konyhába, olyan szépen megkelt, most kezdte el sütni, úgyhogy most azon izgulok, hogy ne essen össze. Tényleg, Ti hol veszitek a BL80-as lisztet? Égen-földön sehol sem kaptam, de holnap kiküldöm apukámat az egyik környékbeli malomba, onnan csak tud hozni nekem. Az lenne a kérdésem egyébként, hogy a kovászos kenyér finomabb, mint az élesztős? (komolyan gondolkodom rajta, hogy ha már belejöttem a sütögetésbe, akkor kipróbálnám...)
Ezt, specialisan Neked! Kartika, nem talaltam kaves fotot. Ebben is a lanyok jobbak. En csak amolyan turkalo vagyok csak a NET-en. Bocsi. De szivesen elkuldom a gyarfelol erkezo eros porkolt feketekave illatat. Egy kis ventillatorral sikerulni fog. Pussz!
Szia Ariaden! Megnéztem, hogy jól írtam-e a nevedet? Tehát légy üdvözölve nálunk! Remélem, jól fog sikerülni első kenyered! Ha később bármi gondod, problémád lenne, csak nyugodtan írj akár ide a fórumba, akár itt jobb oldalt a társalgóba. Tudod, ott csak 1 napig olvashatók a hozzászólások, de a gyors dolgokat ott szoktuk lerendezni. Viszont ez a fórum megmarad, és ezt sokan visszaolvassák. Ne aggódj, mi is kezdők voltunk egykor, és most is vagyunk még sok dologban, de itt nem szégyen semmi rosszul sikerült süti. Mindig meg tudjuk tárgyalni, hogy mi lehetett a hiba, mit kell legközelebb másként csinálnunk. Tehát, hajrá! Sok sikert, és gyere sűrűn hozzánk! Nelly
Ariaden: üdv a csapatban, és sok sikert az első kenyeredhez. Ha bármiben segítségedre van szükség, itt mindig segítőkészen állnak a rendelkezésedre a PROFIK :) (nem én) :)))
Sziasztok, megjöttem hosszú utamból! sok-sok szépet láttam, hallottam és tanultam. Rengeteg fotot csináltam. Mindenkit üdvözlök. Remélem mindenkinek jól telt a Húsvét. Majd visszaolvasok, ma nincs energiám hozzá. reggel 7 től úton voltunk, nemrég értünk haza. Nagyon szép volt, csináltam rejtvény képeket is ha akartok játszani. Üdv. Mindenkinek.
Margitka: lassan itt az ideje, hogy én is kovászos legyek. A te kovászodnál azt olvastam, hogy: "Ha már 2-3-szor visszakevertem a doboz aljára és jó savanyú az illata, akkor beteszem a hűtőbe."
Szeretnék üdvözölni mindenkit, de legfőképp EMargitot! :) A múlt héten az ő tanácsait is figyelembe véve a családunk gazdagabb lett egy ETA Siesta típusú kenyérsütővel. Margitka hasznos tanácsainak megfelelően most kipróbáltam és épp készül életem első saját sütésű kenyere (egyszerű fehér kenyér) Még nem tudom milyen lesz (még másfél óra van hátra), de a tésztát megkóstoltam, amikor dagasztott és az nem volt rossz.
Már alig vártam, hogy írhassak nektek. Én még nagyon kezdő vagyok a kenyérsütésben, szóval bármilyen hasznos tanácsot szívesen veszek. ;-)
Ma megsütöttem a pirítósnak valót. Ha már emlegettétek. Reggel még kuka voltam amikor bekészítettem a dolgokat. Szép lapos kenyeret sütöttem. Na majd holnap sütök másikat.
A kalácsom aminek a képét küldtem, hát az fantasztikus lett. Ma mindenki azt reggelizett.
Megjöttünk tegnap a tavaszolásból. Nagyon jó volt a meseszállóban, és a sógórnőméknél is. Voltunk állatsimogatóban, ahol szarvast is simiztünk, kisvasutaztunk, orfűi kilátóztunk, és abaligeti cseppkőbarlangban is sétáltunk. Egyszóval minden nap volt valami kis program. Persze különféle játszóterekkel tarkítva!
Jól sikerültek a kalácsok is, csak azt nem tudom, hogy miért kellett a kalácsot + 1 órát keleszteni, mikor kb. uannyi. élesztővel kellett csinálni, mint az ugyanakkora kenyeret.
Tegnap, ahogy hazaértünk rögtön sütöttem egy kenyeret, és magamnak kedvezve egy feles tönkölyöst csináltam sok maggal. Már nincs belőle, most egy hófehér magos kel a gépben, Anyu kedvére téve.
Jégkása kreativitása szemgyönyörködtető! Igazi cukrászmester remekműveket alkot! Olyan szépek és gusztusosak, hogy ezeknek biztosan nem tudnék ellentállni.
Most már én sem tudom megállni, hogy egy pár dícsérő szót ne szóljak! Gyönyörű finomságokat sütöttetek!
Én inkább a kelttésztás dolgokat szeretem. Az édességeket lekvárral, mézzel és csokoládéfélével (keserű, nugátos) elintézem. A magyar cukrászati termékek számomra annyira édesek, hogy szinte sohasem veszek. Jégkása kreativitása szemgyönyörködtető! Igazi cukrászmester remekműveket alkot! Olyan szépek és gusztusosak, hogy ezeknek biztosan nem tudnék ellentállni.
Bezsa, a barátnődnek mennyei dolga lehet!
Zsike, Limara..... valamennyien, ahol csak nézelődhettem, mennyi finomságot készítettetek!
Mindenki megérdemel egy kis segítséget, aki veszi a fáradságot azért, hogy sóhajtozások helyett a tettek mezejére lépjen. Elkezdeni nehéz, ahogyan a mondás is szól. Nagyon szívesen segítettem, amennyiben soraimnak hasznát tudod venni.
A kézzel dagasztáshoz talán még annyit, hogy a rozsnál a dagasztás végén a kezet úgy célszerű megtisztítani, hogy jól bevizezed s összedörgölöd. A felhígult tésztamaradékot így ügyesen be lehet dolgozni a kézről a tésztába. 2-3 vizezés és tésztafelületen végzett munka után szinte teljesen tiszta kézzel lehet befejezni az összeállítást.
Szerintem a szilikon forma tökéletesen megteszi ha már adott. Felesleges külön beruházásokkal a háztartási lomot növelni, mert úgy jársz mint én. Az évtizedek során annyi mindent begyüjtöttem, hogy ma már fájó szívvel lomtalanítanom kell.
A falusi disznóölés közelről nem is olyan idili. Két alkalommal voltam. Olyan 300 kg körüli anyakocát vágtak ki. Véres hústenger, talicskányi bél, kondér háj... látványa nem városi embernek való. A hentes 3 házi segítője kora reggeltől estig dolgozott. A konyhai előkészületek 2-3 nő min. 2 napi munkáját jelentették. Természetesen utánna egy 4-tagú család félévi hús-, szalonna és kolbászkészlete megvolt.
Julika, mindent összevetve a rozskenyeret sikeresen s jól megsütötted. Legközelebb a kelesztés mértékét kell növelni és a formázáskor a felületet jobban eldolgozni, hogy sütés közben a kenyer mennél kevesebbet repedjen.
A rozskenyereket tanulmányozva Németországban láttam olyat is, ami az enyémhez mérten kevésbé volt kelesztve és a sütéskor keletkező repedés elkerülésére egyenletesen meg volt szurkálva. A német, orosz és ukrán rozskenyerekre nem jellemző a repedés. Természetesen ennek megvan a maga miértje.
Elizabeth! Megnéztem volna a képtáradat, hogy lássam, mitől más mint az enyém, de nincs fent az adatlapodon..Írj mélt, hogy mi nem tetszik a tieden, vagy írd meg az útvonalat, hogy megnézhessem..Aztán meglátjuk, mit lehet tenni!
Hát Pékecskék..Elszúrtam a hajtoványt..Fagyasztóból vettem ki a tejet, és nem forraltam fel, csak kiolvasztottam..Ráadásul elsóztam, így még kellett hozá adnom lisztet és kefírt, az utóbbi szintén a hűtőből érkezett..hát rendesen lefagyasztottam az élesztőt..Nem is akart éledni szegény..Így végül élettelenül készítettem el, mert azért kidobni nem akartam..Ízre végül finom lett..A kinézete meg inkább olyan, mint a sajtos csiga ..De szombaton azért is megcsinálom újra
Látom mindenki milyen szépségeket sütött, gratulálok!!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit