Szegény Nééne, már gondolom igen várta, hogy meghozzam a krumplis kenyeréről a képeket, ami a múltkori sikerén felbuzdulva, szintén saját recept alapján készített.
Nagyon örülök Nééne a sikerednek , emlékszem még a kezdeti lépéseidre az NLC-n.
Szokimoki és Bezsa gratulálok a kalácskáitokhoz. Szépek lettek.
Bezsa ! Azt szeretném kérdezni, hogy abból a lisztből ami a kalács mellett van Te már használtál ? Nekem is van egy itthon, de még nem mertem kipróbálni. Én hülye már hónapokkal ezelőtt megvettem gondolva a cukorbetegségemre.
Kisült az első kalácsom az új gépben. Olyan magasra kelt, hogy a tetejét 5 cm magasra kellet kitámasztanom. Letakartam konyharuhával a gépet, hogy azért a meleg ne szökjön ki. Elkészült az első adag piskóta tallér. Ez most lekvárral töltöttem. A kalács mellet a liszt csak azért van, hogy a méreteket lehessen látni.
Most kel Joli gépi kalácsa, kicsit másképp, mert nem volt itthon kókuszreszelék ezért kókusztejpor ment bele, aztán az egész tésztába belekevertem a kakaót és aztán kinyújtottam, bőven megszórtam csoki lencsével, feltekertem és visszaraktam a gépbe. Ez kevesebb liszttel készült, remélem nem nő akkorára mint az előző.
Piroska! Az öregtésztát nyugodtan beteheted a hűtőbe, én egy folpackkal takartam le, ugyanúgy viselkedik, mint a kovász. Egy hét alatt fogyott el, semmi baja nem volt. 50 dkg liszthez 20 dkg örgkovászt tettem, így lett majdnem 1 kilós kenyerem, a magvas kicsit több lett mint 1 kiló.
A kenyered bevágáskor azért esett össze, mert már nagyon meg volt kelve, egyszerűen kiszöktek a gázok a bevágáskor. Én kb. akkor szoktam bevágni, mikor kétszeresére nő meg a tészta, ez olyan 40 perc alatt meg van, ha ennél nagyobb a tészta akkor már inkább ne vágd be.
Kartika! Nagyon szép kirándulásotok lesz, érezzétek jól magatokat. Erre mifelénk jöttök?
A mamám szurkálja piskóta korongokat, jól el van velük. Annyi helyre akarom ajándékba is, hogy a párom csak nézi a sok tálcányi korongokat. Most egy adagot lekvárral kentem meg és majd megy rá a csoki öntet.
Ma még egy kalács készülni fog. Hozom majd a képeket.
Piroska, bár nem engem kérdeztél, énnekem is ha későn vágom be a kenyeret akkor összeesik. Én már nem merem én amikor elhelyezem a tepsiben v. jénayiba rá kb. 10 percre bevágom és akkor szépen megmarad a vágás.
Ha egy kicsit bővebben le tudnád írni a süteményt, akkor konkrétabban tudnék rákeresni.
Szerintem vaniliás linzertészta lehetett, aminek utólag szórták meg a tetejét kristálycukorral.
Orosszal most már inkább csak a férjem miatt vagyok kénytelen foglalkozni. Ő sajnos nem internetezik. Talán a lányok az orosz klubban majd tudnak segíteni az ünnepek után, amikor legközelebb összejövünk.
Ha egy kicsit bővebben le tudnád írni a süteményt, akkor konkrétabban tudnék rákeresni.
Szerintem vaniliás linzertészta lehetett, aminek utólag szórták meg a tetejét kristálycukorral.
Orosszal most már inkább csak a férjem miatt vagyok kénytelen foglalkozni. Ő sajnos nem internetezik. Talán a lányok az orosz klubban majd tudnak segíteni az ünnepek után, amikor legközelebb összejövünk.
Holnap hajnalban indulok Erdélybe 5 napra, egy nagyon szép útra! ott Húsvétolunk egy erdélyi faluban, megnézzük a húsvéti szokásokat. Majd fotozók. Sok szép helyet bejárunk, ez nekem nagyon fontos és nosztalgikus, mert édesapám itt élt, és rém sokat mesélt róla gyerekkorunkba.Jártam már párszor Erdélybe, de akkor még a nagyon gyermekeim kicsik voltak, rokonoknál voltunk és inkább rájuk figyeltem, mint a táj szépségeire. Aztán most több mint 20 év után újra megyek. Ez társas út, egy nagyon jó kis családi iroda szervezésében, nagyon sok látnivalóval. A szállás Szovátán lesz, ami a gyógyvizéről híres.
Most sütöm az útra a kalácsokat, sima és aszalt szilvával töltött. Már csináltam mákos-megyes kifliket, és mivel nem volt elég a töltelék lett egy pár sajtkrémes-parmezános-kapros. (hát már a fiúk be is tömték) sajnos kép nem készült.
Utána készül a cipó amit az utra viszünk magunkkal.
Gondolok rátok, hiányozni fogtok! mindenkinek szép Ünnepet és kellemes Húsvétolást kívánok!
A Te kalácsod is étvágygerjesztő ám! Én is készülök valami kalácsfélét sütni húsvétra. Még nincs teljesen eldöntve, hogy milyen legyen
Köszönöm a lelkesítést! Tavaszi szünet van. A hétvégével együtt nincs egy hét sem. De már nagyon vártam, hisz évközben még betegeknek sem szabad lennünk.
Most végre rendezhettem az e-mail fiókjaimat és az albumokat. Az elmúlt időszakban nemigen volt időm képekkel bíbelődni, bár készültem, fényképezgettem. Ebbe az albumba könnyen és gyorsan fel lehet tölteni a képeket. http://www.webshots.com/user/kenyerke04
Rakok fel még több képet az elkövetkező napokban, hogy Ti is hadd nézelődjetek nálam.
Kenyérke! Te mint az orosz kultúra ismerője, hátha tudsz nekem segíteni. Gyerekkoromban ettem egy orosz teasüteményt. Finom citromos volt a tésztája, a tetején pedig csillogott és ropogott a kristálycukor. Nem ismered véletlenül a receptjét?
Másik kérdésem hozzád: Nem tudsz valamilyen orosz honlapot olyasmit mint az iwiw?
Mostanában ritkán érek rá internetezni. Most olvastam vissza kb. egy hetet egyhuzamban. Néhány rövid hozzászólásom illetve kérdésem lenne.
Margitka! A múltkor is kérdeztem már, de nem kaptam választ. Ha gyönyörűen megkel a kenyér, de félidőben bevágva a vágás nem szétnyílik, hanem összetöpörödik kicsit a kenyér az mitől van? Amikor a kelesztés elején vágtam be annyira megkelt, hogy a vágás szinte eltűnt. Jénaiban sütöttem. Először szinte kitöltötte a jénait, aztán a teteje lapos lett, picit talán horpadt is. (Majd küldök képet is.) Ez miért volt? Jól vagy már? Sikerült meggyógyulnod?
Bundik! Ha még érdekel a "kinyomós" tészta nekem van egy bevált receptem. Szerintem már bemásoltam egyszer, de elküldöm e-mailben.
Limara! Az öregtésztás kenyérnél ha nem teszed bele az összes előtésztát mit csinálsz a maradékkal? Mekkora kenyér lesz abból a receptből?
Szokimoki! Én is egésznap ablakot és függönyt mostam, virágokat mosdattam. Gyönyörűek a kalácsok, gratulálok!
Holnap én is elkezdek süzni, sakk tortát meg mákos linzert, bár azt lehet csak szombaton sütöm. Ma a férjem hozott a boltból 2 csomag darált kekszet, értettem a célzást, így keksztekercs is lesz.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit