Köszi, Limara a választ! Csak arra gondoltam, hogy a lovagok korában nemigen volt finomliszt, hanem csak teljes kiőrlésű... De majd kíváncsi vagyok, Margitka mit mond az elnevezésére.
Most egészen felbátorodtam; szerintem ki is próbálom hétvégén ismét a lovagkenyeret! Köszi! De inkább tejet, vagy inkább vizet használjak? Esetleg mást? (Kefírt, joghurtot?)
Malteros vödör nélküli szép napot kívánok Kenyerespajtások!
Még 1 napot kell kibírni és végeznek a kőművesek. Rengeteg munka volt. Csak ünnepek után jöhetnek a festők és azután még várni kell, hogy le lehessen rakni a padlót. (ezt nem kalkuláltam be ezért csúszik a visszapakolás). De nagyon szerencsések voltunk, az 5 hét alatt 3x volt esős nap. Már nagyon fogy a türelmünk, alig várjuk, hogy rendbe legyünk.
Az összes Pékecskének szívből gratulálok a sok-sok szépséges sütéshez. Annyi új dolog született, hogy majd nem győzöm kipróbálni én is. A bolti kenyér egyáltalán nem ízlik, de sajnos most meg kell vele elégedni. Az ünnepekre azért majd már tudunk sütni---legalább kalácsot, mert az nagyon hiányzik.
Köszönöm, hogy gondoltatok rám. Nekem is nagyon hiányzik a napi csevegés, eszmecsere. Sok szeretettel gondolok Mindenkire, kívánok örömteli ünnepi készülődést és szép napokat Superkeri
Ma Nelly eszembe juttatta, hogy nekem is van buktaformás tepsim (kedves pékbarátnőm koporsó formának nevezte), amiben még soha nem sütöttem. Most Húsvét kapcsán arra gondoltam, milyen jól mutatna az ünnepi asztalon a mini kalács, kipróbáltam. Mivel tegnap a kókusztejes vagy vajas kalács ötlete is felmerült, így most ilyen ízesítésű lett a tészta.
Sziasztok lányok! Bezsa, Limara és Margitka, köszönöm a válaszokat! Azt hiszem, rájöttem, mi a baj a lovagkenyeremmel: én száraz kovászt használtam, amit ugye nem lehet átváltani folyadéknak… Jól gondolom? Ha igen, akkor szerintetek, tegyek hozzá egyszerűen fél deci vízzel vagy tejjel többet, s kész?
Limara, ha te csak fehérlisztet tettél a lovagkenyeredbe, akkor mitől lett az lovagkenyér? Én azt hittem, hogy a többféle teljes kiőrlésű, s főleg tönköly liszt miatt. S ezért is nem voltam biztos benne, hogy milyennek kell lennie a tésztának az első 20 perc dagasztás után… Már akkor is össze kell, hogy álljon szép kis gombóccá? (Az enyém nem állt össze még…)
S még egy 3. kérdésem is van: amikor a fehér kenyér receptje alapján sütök, de 20% teljes kiőrlésű valamilyen lisztet használok (rozs v. tönkölybúza általában), akkor elég ragacsos szokott lenni a tésztám. Ez normális, s nem kell törődni vele? Vagy ebben az esetben több lisztet kell hozzáadni? (Általában szoktam még 1-2 kanállal hozzá tenni, de akkor sem múlik el teljesen a ragacsosság, mert félek túl sok lisztet tenni bele.) De mindig nagyon finom minden! (Az egyszem lovagkenyeremet leszámítva eddig még – hála Istennek! – nem csináltam rossz, vagy akár csak rossz kinézésű kenyeret!)
Batka: egyre több olyan netszolgáltató van már a piacon, akik (hálistennek) a szolgáltatóváltókat nem "büntetik" :)
Az Invitel és az Interware is ilyen, mindkettőnél "lelépési díj" nélkül lehet új előfizetést kötni. DE! Szolgáltatóváltás előtt tényleg mindenki olvassa el a jelenlegi és a kiszemelt szerződését is. Nem biztos, hogy az ő területükön tudják biztosítani a szolgáltatást, meghatározott nappal előtte kell felmondani a szerződést ahhoz, hogy kiesésmentes netkapcsolat legyen, stb...
Én a Tvnet-től fogok megválni. Valaki meg éppen ezt ajánlotta. Ebből is látszik, hogy nem is szolgáltató- függő a megelégedettség avagy a bosszúság:)
Szia Bundik! Már hiányoltunk! Nem tudom, milyen linzerre gondolsz, de nekem a klasszikus 3:2:1 arányú tészta jön be, 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg pocukor. Ezt késes élű robotgépben összecsapatom gyorsan, majd beteszem legalább fél órára a hűtőbe, de nagyon jól fagyasztható is. Üdv
Nem vesztem el, minden nap olvaslak Benneteket. Csak semmi különöset nem sütöttem mostanság, és nem is történt semmi érdemleges nálunk.
Fantasztikusakat alkottatok! Egyik szebb, mint a másik. Mindenkinek gratulálok. Margit új kenyerénél pedig az jutott az eszembe: Hiába: aki profi, az profi! Minden hibát ki tud javítani.
Tegnap engem is utolért a balszerencse. Beraktam egy szokásos kenyeret dagasztani a gépbe. Utána rá sem néztem, mivel eddig semmi gond nem volt, gyönyörűen bedagasztotta, már csak ki kellett vennem, és beraknom a kelesztőtálba. Hát tegnap nem így történt! Amikor kimentem, a tészta egyik fele bedagasztódott, a másik fele pedig úgy maradt, ahogy beleraktam. Magyarán az egyik lapát semmit sem csinált. Teljesen elszomorodtam, hogy most mi lesz? Garancia rég lejárt, megjavíttatni nem biztos, hogy érdemes. Szerencsére a párom szétkapta a gépet, és csak az ékszíj esett le, és ugyanúgy működik, mint előtte.
A sonkás cipóhoz már megvettem a sonkát! Húsvétra megcsinálom. Linzert is szeretnék sütni, majd nézelődöm a receptjeitek között. Esetleg van valakinek egy jó kipróbált receptje?
Szia Emőke! Kár, hogy csak ritkán látogatsz bennünket! Ha teheted, akkor küldj fényképet a sütéseidről! Szeretnénk mi is gyönyörködni bennük! Kellemes Ünnepeket Neked is a messzi távolban! Nelly
Japánból jelentem, hogy egyre jobban megy a kenyérsütés, már a variációknál tartok. Sokszor bekkukintok a receptek közé ötletért. Kívánok Nektek könnyű készülődést és kellemes Ünnepeket!
Megkóstoltam a hámántáskát, mondván a mák jó altató :-) Szerintem nagyon jó a tésztája, szóval majd beírom egyszer a receptesbe, lekvárral is tölthető.
Nééne küldött képeket egy saját recept alapján készült kenyérkéről. Világos, enyhén rozsos, rozskovászos kenyér, ami Nééne szívfájdalmára kicsi kirepedt. Nos szerintem nagyon szép kenyér lett, gratulálok hozzá
Nekem eléggé melegszik a tésztám ebben a gépben. Pont most csináltam egy tésztát, az első dagasztást végig teljesen nyitott géptetővel csináltam és rövidre vettem a második dagasztást. Ha túlmelegszik a tészta az sem jó, a kovászos-sikéres új irományomban (kenyérhibáknál) kicsit kitértem erre is.
Következőre csökkentsd kicsit az élesztőt, a folyadékot úgy tegyed, hogy ne legyen túl kemény a gombóc (biztos, hogy emelni kell valamennyit a mostanihoz képest) és vigyázz, hogy ne érezd melegnek a tésztát. A kezünk 36 - 37 fokos és az élesztő 30 fok körül érzi magát a legjobban.
Kíváncsi vagyok, remélem így nem lesz problémád. Sok sikert, üdv, Margit
Közben, hogy visszaolvastam, lehet, hogy a "zárt körű" kifejezés furának tűnik. Csak azt akartam vele kifejezni, hogy a témánk közös, a sütés, főzés, és akit érdekel, azoknak mindenkinek nyitott, tehát várunk mindenkit. NA, most aztán jól megmagyaráztam. Nelly
Már régóta akartam írni egy témáról, előre bocsátom, senkit nem akarok megbántani, csak úgy elmélkedtem. Írtátok valamelyik nap is a társalgóban, hogy egy másik oldal nagyon hasonlít az ittenihez. Sok a hasonló recept. Gondolom, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy azokat a recepteket, tapasztalatokat, amit a nálunk gyakorlottabbak adnak nekünk, azt tényleg NEKÜNK szánják, és nem másoknak. Ezért gondolom, azzal is tisztában kell lennünk, hogy innen nem kerülhetnének ki, vagy csak a recept író engedélyével. Miután engem nem fenyeget ilyen veszély, most nyudodtan aggódhatok másokért, és az ő védelmükben szólalhatok meg. Ők nem reklamáltak, nem szóltak, ezt Ti is tapasztaltátok, de bennem a kis ördög megszólalt, és úgy gondoltam, inkább írok pár gondolatot ezzel kapcsolatban. Miután mi egy kis "zárt" közösség vagyunk, mindannyiunk érdeke, hogy az is maradjon. Jó lenne, ha mindannyian ugyanazt szeretnénk, és azt is, hogy ezután is kapjunk ötletet, segítséget, ha rászorulunk, és ne érezze senki, hogy visszaéltünk vele! Ugye senki nem érzi ezzel megbántva magát, és érti, hogy mit is akartam ezzel mondani? Remélem! Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit