Kész a kenyérkém. Szép lett könnyű is lett. Rájöttem a tegnapinál miért volt kevés a folyadék.
A 2x150 grammos joghurtra azt hitte,m hogy az kiad 3 dl-t és ehhez tettem 1.7 dl vízet. Ma amikor összeöntöttem a joghurtot és a vízet kiderült, hogy a joghurt nics 3 dl csak 2.5 dl. Ma mikor a kenyeret készitettem akkor még egy icipici vizet még tettem hozzá és így kb. 4.9 dl folyadék kellett ebbe a kenyérbe.
Unokám nincs még jól szegény pedig tegnap már azt hittük, hogy rendben lesz, de hát nem. Ittvoltak az unoka testvérei, azokkal is csak egy kicsit játszott, aztán elfeküdt a földön. Haza is mentek szegénnyel. Pedig úgy várta az unokatesokat.
Csináltam egy babapiskótás rakottast. Lassan már jó lesz.
Hoztam nektek képeket. sütöttem ma gépben magvas kenyeret, ami öregtésztás módszerrel készült. Picit lehet hogy túlkelt, mert sütés közben leheletnyit összement. Anyukám elvitte, így sajnos nem tudom, milyen a belseje, de kívülről jól néz ki. Készült még hot-dog kifli is, és egy újfajta Lala, ami sokkal finomabb lett, mint vártam. Sós vaj helyett sárgabaracklekvárral kentem meg a tésztát, majd jó vastagon, nem sajnáltam, megszórtam darált dióval, amit pici fahéjjal és nádcukorral ízesítettem, így borítottam be a másik tésztalappal.Persze készült sós Lala is, arról nem hoztam képet, már van ezer. Azt viszem mindjárt a templomba a Szeretetünnepre.
Sziasztok, látom mindenki süt-főz, készül a vasárnapi ebéd. Nálam is. Most kell a mákos-gyümölcsös kalácsom két féle variációban, (kép majd megy) és készül a vasárnapi ebédem is. Közben bekukkantottam.
HA KIPIHENTÉTEK A VASÁRNAPI FŐZÉS FÁRADALMAIT UTOLSÓ ALAKALOM HOGY JÁTSZATOK A KERTESBEN! kérek minden játos kedvű kenyerestársat tessék tippelni, játszani! (a játék, agytorna jó dolog!) mert este későn megírom a megfejtést. JÁTÉKRA FEL!
Na! Leszűkítettem a gépi kalácsot Margitka, és Limara recijére. Délután megsütöm gépben, és referálok! Félek, hogy ez nem fog ízleni annyira, mint a sütős, mert az nagyon finom!
Még egy kérdés! Én a kalácsot, ha foszlósra akarom, akkor mielőtt a szálakat feltekerném megkenem vajjal. A gépinél is megcsinálhatom ezt? Nem lesz túl tömény a +vajtól?
Margitka! Mit szólsz ehhez? Tényleg jobb kovásszal csinálni a kalácsot? Meg lehet ezt sütni gépben?
Olyan kalács, amely nem csak frissen kisütve gusztusos, hanem másnap is foszlós marad és nem szárad ki, csak kovásszal készíthetõ. Ezért elõzõleg egy mély gyúrótálban dolgozzunk össze 10 dg lisztet 0,8 dl langyos tejjel, 1,5 dg elmorzsolt élesztõvel, egy csipet aszkorbinsavval, és letakarva tegyük meleg helyre. Amikor a kovász teljesen megkelt, adjunk hozzá 25 dg lisztet, 1,3 dl langyos tejet, 2 tojássárgáját, 4 dg barna cukrot, 1 mokkáskanál vanillincukrot, egy csipet sót, és dagasszuk a lágy tésztát kb. 15 percig, amíg hólyagos lesz. Ha mixert használunk, akkor kevesebb idõ is elegendõ. A végén tegyünk bele 2 dg megmosott mazsolát, és vékony sugárban hozzáadva dolgozzunk bele 4 dg olvasztott vajat. Ezután lisztezzük ki a tál oldalát, és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük a tésztát 1 órán át.
Masala!
Margitka összeállított nekem egy receptet. Amiben van BL80-as és tk. liszt. Gyerekeim kivánsága és most ezt kisérletezgetem itt.
Fiamat megkértem, hogyha megvágja fényképezze le, mert még forrón elvitte.
Elisabeth! tegnap is kérdezted, válaszoltam is, az öreg kenyérhez én a Bármit, amit..II-be beírt jól bevált kenyérreceptem szerint dagasztottam a tésztát. Az öregtészta pedig Margitka Új kenyerénél leírt módon készült, azt bal oldalon a legújabb 10 recept között találod. Még bekukkantok ma, de csak estefelé leszek itt inkább, üdv
Csak ámulok és bámulok, ezeknek a csodáknak a láttán, nagyon kitesztek magatokért. Gratulálok az ügyeskedéseitekhez. Nemrég jutottam be a gépbe, mindenképpen meg akartam nézni az öreg kenyérhez illő szokásos kenyér nevét, de legnagyobb sajnálatomra nem volt benne. Így sajnos nem tudom megcsinálni a kenyeret.
Limara légyszíves írd meg, hogy melyik az a szokásos kenyér recid neve, és akkor este (vasárnap) előkészíthetem, hogy hétfőre megsüssem.
Lehet, hogy tudnom kéne? Tantónéni, mára nem készültem. Előre is köszönöm.
Sziasztok, nem győztem visszaolvasni! Mindenkinek gratulálok, ezt se győzöm felsorolni, mindenki olyan szépeket sütött!
Masala, Gaby, Bezsa, Nelly, Limara, és még sorolhatnám. Gartulálok!
Akis szorított nekem, és gondolt rám, annak köszönöm. Nagyon kell a gondolat ereje! Gaby köszönöm az energiát, Julika, Bezsa nektek is!!
Margitka jól vagy már? Micsoda ötlet ez az újfajta kenyér? hát ki fogom probálni legközelebb. Most sül egy kenyérkém!
Masala! Te sem panaszkodhatsz! Klasszak a sütijeid! Jól néznek ki a csigák, és a rudak is! A rizses csoki étcsokiból készült? Nagyon jó! ÉN imádom! Nelly
Ma én egész délután csak ettem, de azért megkóstolnám Nelly kalácsát és Gabye bucijait. Bezsa a te kenyeredre is kíváncsi vagyok! Végül is melyik recept alapján készült?
Túrós, magos rudak Kila receptje alapján. Nagyon-nagyon finom! A fele nekem sajtos lett.
Fasírtos csiga és sajtos csiga
A rizses csoki házilag készült puffasztott rizsből és olvasztott csokiból, amihez plusz kakaót és margarint tettem. Meg egy kicsi rumot. Fejlesztés alatt áll, de így is jó lett.
Margit fehér kenyerével pedig kipróbáltm a gépi sütést. Talán ez a gép kicsit jobb színt ad a kenyérnek. Ennek is laza a teteje, de nem annyira, mint a másiknak. Azért ezt is bebugyoláltam egy kicsit.
Gabye! Most már igazi pékecske lettél! AKi ilyen szép bucikat süt, az már mehet sütödébe! AZ pedig külön öröm, gondolom, hogy édesanyád is elismerte a tudásodat! Garatulálok! Nelly
Óóóhh..Margitka, de gyors vagy...És ügyes is, mert el sem küldtem neked..Köszönöm szépen a segítséget és a dícséretet is..azért próbálkozok hogy ne szoruljak mindig segítségre..
Ja, még annyit, hogy végre anyukám is elájult valamitől amit én sütöttem, nagyon ízlett neki a virslis és azt mondta kinézetre is nagyon guszta!!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit