Bezsa! Gyönyörűt sütöttél, gratulálok. A képhozás szuper, ki is lehet egyból nagyítani rákattintással.
Limara! Értem, persze. Ha nincsen tejtermék a tésztában, akkor minden további nélkül. Tejjel én nem merném esetleg néhány napig tárolni. Persze, ha minden nap elfogy, akkor talán még az sem problémás. Én szinte minden tésztába teszek joghurtot, kefirt vagy tejet, így nekem marad a tészta külön gyártása. Majd kikísérletezzük meddig áll el a tészta a hűtőben.
Kint kérdezted Bezsát a muffinról, nem tudom ezt csinálta-e meg: Csokis-csíkos
Most raktam be a gépbe egy fehér, élesztő nélküli, íróst, ezt majd sütőben sütöm, a másikba ugyanezt, csak vízzel, ezt a gépben szeretném sütni és majd még egyet csinálok gépit, de azt + élesztővel.
Hbzs! Ha lapát nélkül sütök, akkor a kiborítás előtt megforgatom a tengelyt alul és akkor károsodás nélkül jön ki a kenyér.
Margitka! Azon gondolkodom, hogy ha kicsit nagyobb adagból készítek tésztát a kenyérnek, és azt a + részt lecsípem dagasztás után, és elteszem a következő kenyérre, akkor nem kell mindig előző este készíteni tésztát. Biztosan érted, mire gondolok.
Lányok felfedeztem valamit, ha a tvn-ről idemásoljátok a képet és még a hozzászólásban rákattintotok akkor össze lehet nyomni kisebbre. Sarokban átlósan.
Limara gratulálok a kenyeredhez is és a kerek számhoz.
Ma jött a kisebbik lányom aki imádja a csokis kalácsot. Gyorsan nekiálltam megcsinálni a csokis-csikost muffin formában. Nagyon nagy sikere volt. 24 db lett belőle és a felébe tettem kandirozott narancshéjat. Már nincs
egy db sem. Fényképezni is csak ennyit tudtam már, mert elfogyott.
Szia Gabka! Én most szilikonmániás lettem, ezért ebben is képben vagyok. Nem azért mert sokat sütök benne, hanem mert egy-két dolgot favorizálok, és egyébként is érdekelnek ebből a kínálatok. SZóval amit Te keresel, ha jól gondolom, szilikon sütőlap, ebből két féle méret van, az egyik 28x22-es méret, a másik 28x38-as méret. A Metró áruházban szinte mindig van, csak ha nem akciós, akkor drágább. Nem tudom, olvastad-e, vasárnap írtuk, hogy volt a Penny-ben, 500 ft körül, de ilyen áron nem nagyon szokott lenni. Ha akciós, akkor általában 800-900 ft körül van. A Metróban viszont ha nem kék, mert az a legolcsóbb, akkor a sárga, vagy barna 2000 ft körül szokott lenni, ha jól emlékszem. De nézz szét, mert a Tescóban is szokott lenni, meg a Corában is. Ott néha 1500.-ft körül is előfordul. Remélem, erre gondoltál? Nelly
Nem tudjátok, hogy hol lehet kapni tepsi aljába való szilikongumit kapni? Nem szilikonos sütőpapírra gondolok, hanem olyan gumiszerű anyagra, amiből sütőformák is vannak. Én csak lapot keresek.
Jelentem, sikerült kivennem a lapátot a kenyeremből - anélkül, hogy nagy károkat okoztam volna benne. Sőt, így még szebben is nézett ki a lyuk, mert ha az üstből való kiborításakor jön le a lapátról, akkor egy adag kenyér/kalács is ki szokott szakadni vele együtt, míg most én óvatosan megmozgatva lazítgattam meg, majd húztam ki, s így csak a tengely kerek, és a lapát vékony hosszúkás vágása maradt vissza. De jó!
Gyönyörű lett az öregtésztás kenyered. Mint mindig megint szépet alkottál. Úgy látom Margitkának igaza lett, hogy Te fogod kipróbálni először. Gratulálok !
Elkészült Margitka útmutatása és tanácsa alapján az új kenyér, ami öregtésztával készült. Nagyon szép lett, hatalmasra kelt, lemértem 95 dkg. Kitöltötte a jénait, már alig várom, hogy kihüljön és megvághassam. Arról még hozok majd képet.
Ahogy ígértem a társalgóban, részletesen a készítése: Tegnap este gépbe raktam 3 dl vizet, 1,5 tk. sót, 50 dkg BL 80 lisztet, 1 tk cukrot, 1 dkg élesztőt és 1 ek. olajat. Ebből tésztát dagasztattam, majd mikor leállt a gép, azonnal kivettem az üstöt, és a hideg kamrába tettem. Egy folpackkal takartam le lazán. Ma reggel visszatettem a gépbe, és elindítottam a programot, de annyi ideig ment, míg egy gombóccá szedte össze a tésztát. Kivettem és 20 dkg-ot visszatettem a gépbe, majd a szokásos kenyerem hozzávalóit rátettem ( a folyadék 2,7 dl helyett 2,5 dl volt) és gyors programon 20 perc alatt tésztát dagasztattam. Ment a kelesztőtálba, majd 40 perc után formáztam, és a szokásos módon sütöttem.
Szerintem gépben is meg lehet csinálni, de akkor 20 dkg öregtészta helyett csak 10 dkg-ot tennék bele.
Margitka! Nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre! Üdv
Otthonka! 70 dkg lisztből bőven 1 kiló felett lesz a kenyér, 50 dkg lisztből szokott lenni 90 dkg körül. Szerintem ezt a receptet felezd meg, kb. úgy jó lesz.
Zacskós kenyér.
4dl viz,
2ek. burg pehely,
4dkg margarin ,
35dkg tönkölyb. lisz
35dkg BL-80-as liszt
2 Km.só
2Km cukor
kéhegynyi aszk.sav
2.5dkg élesztő
Ez az a recept,én u úgy gondolom, kb85 -90dkg-os lehet készen,de nem biztos.
Ezt szeretném kb.60-65 dkg-osra.
Előre is köszönöm Julika.
Ha van hozzá 1-2 jó tanácsod hálásan köszönöm!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit