Előszőr is engedjétek meg, hogy mindenkinek gratuláljak, gyönyörűeket sütöttetek!
Margitka! Az este teljesen felcsigáztál az új módszerrel sütött kenyereddel, emlékeztem rá, hogy valahol olvastam már róla. És egy-az egyben megtaláltam, hihetetlen, hogy Te csípőből ráéreztél a lényegre, és ilyen szuper színvonalon tudtad azonnal produkálni!
Szóval, ez az okos könyvem szerint a kenyereknek leggyakrabban 3 elkészítési módja ismeretes, direkt módszer, a kovász és az előtésztás módszer.
Kovászos módszerrel a Kenyérke által is készített kovásszal készülnek a kenyerek. Az a gyorskovász, amit legtöbben használunk a kovászunk beindításához a könyv szerint az olasz előtésztás módszer. Persze eszerint minden kenyérhez friss előkovászt készítenek.Egyébként ezt biga néven emlegeti.
És itt jön a lényeg:" az "öreg tészta" módszer, ami a direkt módszer egyik változata, amelyet nagyon jól jellemez a neve. A bedagasztott és megkelt tésztából kivesznek egy darabot, és félreteszik a következő tészta készítéséhez. Azt írja, a kovász készítésének könnyű és gyors módja, javítja a kenyér textúráját és ízét.
Végülis nagyanyáink is összekaparták ami a teknő alján maradt, félretették a következő sütésig, azzal sütötték a következő kenyeret.
Arra vagyok még kíváncsi, hogy ez az öreg tészta mennyi ideig áll el a hűtőben? Üdv
Kartika! Ha nem találtál választ, a bucik Margitka receptjei közt, a rozsos buci névre hallgat! Próbáld ki tényleg nagyon finom. Ma viszem az utolsó kettőt reggelire! Nyami!
Eltelt egy kis idő, elkészült közben az előtésztám:
Amikor elkezdte keverni a gép, beleszimatoltam az üstbe. Tisztára olyan volt, mintha egy nagy pohár pezsgőbe szagoltam volna. Rettentő szénsavas volt, egész csípte az orromat és enyhén alkoholos illatú.
Legelőször a képek, aztán a mese, hogy kié is és milyen kenyér ez.
Talán emlékeztek, hogy tegnap írtam, kaptam egy levelet valakitől, aki eddig csak olvasgatott minket és most az új kovászolási módszer annyira megtetszett neki, hogy jelentkezett nálam levélben, képekkel együtt. Hát ez az a kenyér, amiről tegnap említést tettem. Idézek Kicsiszofi leveléből:
".....Szóval mikor elolvastam az új kenyér recepteted, egyből tudtam, hogy itt az idő, cselekedni kell! És megszületett életem nagy álma, amit Frisskovászos kenyérnek neveztem el.
Tehát este beraktam a gépbe egy fehér-kenyér alapot (ahogyan te is írtad). A tészta programmal bedagasztottam, kelesztettem, majd a végén tálba raktam, folpackkal betakarva egy éjszakára beraktam a kamrába. Reggelre jól túlkelt, savanykás illata lett, ez lett a kovász. Átgyúrtam, megfeleztem a mennyiséget és 1,5 kg liszthez adtam (+sikér, aszkorbinsav,só, pici cukor, olívaolaj, joghurt, víz).
Tehát ez a lényeg, hogy KÜLÖN ÉLESZTŐT NEM RAKTAM BELE. Jó kemény síma tésztát gyúrtam (túl keménynek is tartottam). Hagytam pihenni, majd dagasztó géppel 30 percig dagasztottam. Végig keménynek tartottam a tésztát, de az egészet próbának tekintettem. A dagasztás végén átgyúrtam bevágtam keresztbe és lefedtem. 1 óra múlva megnéztem, nagyon szépen kelt, de hagytam még. 2 óra múlva legalább 3 szorosára nőtt. (Az az igazság, hogy nagyon lassú kelesztésre készültem, hiszen minimális élesztő volt a tésztában-ehhez képest nagyon meglepődtem az eredményen). Tehát 2 óra múlva kivettem és jól átgyúrtam (tömörítettem), kb. 30 dkg kivettem a tésztából (ez lesz a következő kovász) majd a cipót beraktam a cseréptálba, amiben megakartam sütni. Bevágtam, és ismét kellni hagytam. Itt már időkorlátaim voltak, mert pár óra múlva el kellett mennem itthonról....Tehát ismét kelesztettem kb. 2 órát (több mint 2xesére nőtt, majd "megmosdattam" hideg vízzel, hideg sütőbe raktam 170 fokon, légkeveréssel 1óra 10 perc alatt készre sült. Nagyon finom 2kg-os kenyér lett belőle. ........
....( a cseréptál és a forma külön történet, azt is leírom majd, ha érdekel....)
Úgyhogy nagyon köszönöm Neked, hogy végre rátaláltam erre a módszerre!
Vannak egyéb receptjeim is szívesen megosztom majd veletek!
A képek : 1.utolsó kelesztés előtt, 2. kész kenyér, 3.megvágva
Üdvözlettel: kicsiszofi"
Eddig az idézet. Nagyon örültem Kicsiszofi levelének, többek között azért is, mert igazolta, hogy teljesen életképes ez a módszer.
A fentieken felbuzdulva, ma kb. 20 dkg előtésztát hozzátettem 60 dkg liszthez és a többihez, amit már a múltkor leírtam és most nem tettem bele élesztőt. Igaz ez nem kenyér, hanem egy következő előtészta a holnapi sütésemhez, de lehet, hogy azt is megkockáztatom én is élesztő nélkül. Most már néhány órája keleget a tésztám, majd mindjárt hozok róla képet, hogy hogy néz ki.
Kicsiszofi küldött nekünk ma egy receptet is, azt mindjárt a receptesbe felteszem és írt egy bemutatkozást is, azt is elolvashatjátok a helyén.
Köszönöm, hogy megmutathattam a képeket és a leveled részleteit Kicsiszofi. Üdv, Margit
Kár, hogy kimaradt a gépedből az a kampó, ilyet eddig még nem hallottam.
Az ejtés?? Eredetileg gondolom egy normál dagasztást gondoltak kiváltani vele, de a legtöbb gépen, csak összetöri a tésztát. Hogy miért van rá több alkalommal is szükség, azt végképp nem értem. Én kiküszöbölöm és nélküle sütök
Remélem sikerült valahogy kibányásznod a dagasztólapátot a kenyérből, különösebb sérülés nélkül. Minden jót, üdv, Margit
Elisabeth két kenyérről küldött képeket. Az első szép lett:
A második kicsit hadirokkant lett, de azért ízre biztos finom lett. Sajnálom, hogy így járt szegény:
Wbora küldött ostoros rétes képeket és persze a mai kenyérkéjéről is kaptunk.
Wbora, gratulálok! Első, tanuló kenyér létére nagyon pici választja el a tökéletestől. Amiről már a társalgóban is volt szó, következőre egy egész kicsivel kevesebb folyadékot tegyél és meglátod, akkor még ennél is finomabb és szép gömbölyű tetejű kenyeret fogsz sütni.
Bezsa a második kenyerét sütötte az új gépében:
Bezsának is gratulálok ez is majdnem teljesen tökéletes, de mindenesetre gyönyörű kenyér lett! Vele arról beszéltünk, hogy legközelebb egy picivel több folyadékot tesz bele, mert ennek egy kicsit szorosnak bizonyult a tésztája.
Köszönöm a képeket és mindenkinek gratulálok, rövidesen újra jelentkezem, üdv, Margit
Kedves Kartika! Sajnos én nem kaptam kampót a gépemhez...
Dagasztás után azért nem szoktam kivenni a lapátot, mert van még 2 ejtés a kelés közben, s azok után már persze nem akarom megzavarni a kenyérkét azzal, rányitom a gép tetejét. Persze emlékszem, hogy volt már itt arról szó, hogy nemigazán van jelentősége az ejtéseknek... De akkor meg tudja mondani valaki, hogy mégis miért vannak benne a programokban?
hbzs.nem csináltál semmit rosszul. Ez a normális és a jobbik szerintem, ha kijön a lapát a kenyérrel együtt. Mikor vetted a gépet kaptál egy kis kampos lapát kiszedőt, azzal kellene szépen kivenni. Ha ügyes vagy alig fog látszani. Sokan úgy csinálják, hogy dagasztás után, mielőtt keleszteni kezd a gép, kiszedik a lapátot, (hiszen már nem kever) és úgy sütik meg a kenyeret. Én nem szoktam, mégis szép a kenyerem. Engem nem zavar az alján a kis luk, de sokszor az sincs. (igaz ritkán sütök már gépben)
A régi gázsütőmnek a teteje égetett borzasztóan, annak az alját kibéleltem tetőcserepekkel és ez jó megoldás volt abban. Villanysütőnél nem tudom, sőt inkább nem hiszem, hogy ez hasonlóan jó ötlet lenne, hisz ott felülről is kap fűtést, míg a gázsütőben csak alul égnek a lángok.
A kenyér fölé, a legfelső sínre nem tudsz egy rácsra valami szigetelő dolgot tenni?
A cserepes, pattogó kenyérről néhány dolgot tudni kellene, hogy meg lehessen mondani, hogy mitől sikerült ilyenre. Általában a fedetten, tehát jó nagy gőzben sült fehérkenyerek szoktak ilyen cserepesek lenni.
További szép estét kívánok, üdv, Margit
Ui.: Még az jutott eszembe, hogy ha rácsra tennéd valamikor félidő után sülni a kenyeret, akkor sem kap elég hőt alulról?
Limara, Nelly ti is szépket sütöttetek, de mindenkinek gratulálok. Nekem most kell még sajnos a tönkölyös 35 dkg kenyerem, mert kicsit csuszába vagyok.
KÉRLEK holnap délelőtt sokat gondoljatok rám! nagyon fontos hogy érezzem a segítő erőt. szurkoljatok nekem, hogy sikerüljön! köszi mindenkinek aki megteszi!
Most sült ki az első kenyerem (gépben), amiben kiborításkor bennemaradt a lapátom. Vajon mi lehet az oka?
Normális esetben kiborításkor nehezen jön le a lapátról a kenyér, s a lapát is csak áztatással jön ki az üstből, most viszont rögtön kicsusszant a kenyér az üstből, de a lapáttal együtt...
Biztos, hogy csak a lapátom bevonata lehet a hibás, vagy esetleg én ronthattam el valamit? (A gépem, s így a lapátom is még csak alig 3 hónapos...)
S van valami jól bevált módszeretek, hogy hogyan lehet lefejteni a kenyérkét a lapátról, anélkül, hogy teljesen széttrancsíroznám azt, s hogy a lapát bevonata se sérüljön meg?
Ne haragudj, hogy nem válaszoltam, bocsánatot kérek.
Ne legyél szomorú, hanem koppints nyugodtan az orromra, ha ilyen történik Az az igazság, hogy rengeteg felé igyekszem figyelni, és ez nem mindig sikerül maradéktalanul.
A sütéssel kapcsolatban nehezen tudok válaszolni. Én egészen a közelmúltig egy régi gázsütőben sütöttem, légkeveréses villanysütőt még nem is láttam közelről. Most már az van nekem is, de a tapasztalatom még meglehetősen kevés. Ami kialakult, az annyi, hogy én nem tudok alsó-felső fűtéssel sütni, mert akkor nagyon hamar megkapja a kenyér, stb. tetejét a hő, hanem légkeverésssel és olyan programmal, ami csak alul melegít. Így egyenletesen sül az alja és a teteje is mindennek. Talán próbálj meg hasonlót Te is, ha ilyen programod van, az talán neked is segít. Ez a felső héjrész vastagságára is megoldás lehet, valamint segíthet, ha sütés közben többször bespriccelsz egy virágspriccelővel és a sütő alájba teszel egy lapos tálban vizet. Ez utóbbi a légkeveréshez mindenképpen ajánlatos.
Remélem segítenek ezek az ötletek valamit és még egyszer elnézésedet kérem, üdv, Margit
Juj, szokimoki, ezek a mákos bucik iszonyú jól néznek ki!!! Nem szabad ilyen későn megnézni a napi termést, mert elcsábulok egy kis nasira!!! Gratula, gyönyörűűűűűek!
Elisabeth van még a tegnapelőtti kenyérből. Nem kell rögtön neki esni a mostaninak. Különben is elment már aludni. Éjszakára meg könnyű kaját együnk, mert az úszógumik csak úgy nőnek.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit