A lányom igaz langyosan tudta felvágni a kenyeret a kenyérszeletelővel, késsel még langyosan sem tudta. Nem tudom, hogy van-e kenyérszeletelőd? Ha van, próbáld meg lassan tólni a vágásnál.
Én is most kovászoltam először Margitka gyorskovászával. Én kihagytam a mézet, (elfelejtettem) s rögtön galuskatészta jellegű lett. 12 órán át éjszaka dolgozott, és ma sütöttem vele.
A kenyér héja, amikor tető nélkül sütöttem nekem is vastag és kemény volt, a férjem foga le is tört. Ma elővettem a zománcozott ovális tálat tetővel és most olyan lett mint amilyennek kell lennie. A feneke puhaságára nincs ötletem.
Nem jelenik meg a kép a könyvtáramban. Elküldöm Margitkának is. Bocsánat Margitka, hogy ezzel zaklatlak, de most nem müködnek a dolgok rendesen. Aztán lassan megyek elájulni az ágyamba.
Hallod, merész vállalkozás volt szegény virágokat kitenni ebbe a cudar időbe. Most pakolhatod vissza. Biztos reménykedtél a jó időben, de vasárnapra ígér csak napocskát és jobb időt. Szerintem még akkor se pakold ki.
Kicsit sikerült elgondolkodnom, hogy a kenyér lelke a kovász és amiben sütöd elhagyhatatlan a tető. Én eddig csak tető nélkül sütöttem, mert nincs teteje a jénainak.
Arra gondoltam, hogy hogyan lehetne kiváltani az élesztőt kovásszal? Ami kenyereket sütöttem, azok mind laposak lettek. Mondjuk nem lenne benne élesztő, hanem csak kovász. Mit szólsz hozzá? Butaság?
Kicsit szomorú vagyok,mert Margitka mindíg átugorja a kérdésemet...
Most előrehozom,amit tegnap írtam.Bocsi érte!
"
Szia Nelly!
A kenyeremmel most már csak az a bajom,hogy kicsit vastagabb a héjja,mint a bolti kenyérnek.Gondolom a kovásztól lenne szép vékony és ropogós. De valahogy ninics türelmem a kovásszal játszani..
A sütőm is szórakozik velem,mert már jócskán visszavettem a sütési hőfokból,hogy ne égesse meg a kenyeret.Szabályosan 200 fok körül írjátok a sütést,-én ma pl.ezt 160 on sütöttem.
Légkeveréses a sütőm és nem lehet kikapcsolni a keverést.
Valamit még ki kéne találnom arra is,hogy a kenyér alja ne legyen puha!Nem sületlen,csak puha.Az egész kenyér jól megsült,belül is,de ahogy hozzáérek frissen,beszakad az alja.Már próbáltam kivenni 20 perccel a sütés vége előtt,és megfordítani(fejre)-de most elfelejtettem.Akkor egész jó volt.De a pékségben sem forgatják fejre."
Szokimoki! Hát tényleg nincsenek még most sem ott a képeid Amiket itt látok, azok nagyon szépek, gratulálok és örülök, hogy a kisfiadnak sikerült örömeet szerezned a mákos bucikkal
Nelly! Nagyon aranyosak ezek a halak és jó az ötlet
Bezsa! Kíváncsian várom a képeket, remélem sikerül feltenned őket.
Hát Lányok, vagy a g-portál a bűnös, vagy az én gépem, de semmi sem sikerül. Ráadásul feltöltöttem a a képtáramba a képeket, és ha megyitom, a mai képek nincsenek rajta.
Otthonka! Szilikonforma többféle van: hosszúkás, ezt királyformának nevezzük, egy mérete van, vagy nagyon kicsi az eltérés köztük, van lapos gyümölcstorta forma, torta forma, aztán kuglóf forma, van muffin forma kicsi lukkal és nagy lukkal, aztán kerek tál forma - az alján rózsa, vagy állat mintákkal. Talán ennyi. A színük különböző, van kék, piros, rózsaszín,barna, sárga. A kék szokott a legolcsóbb lenni, de vannak kivételek. A király formát szoktam használni kalács sütésre, és 50-60 dkg liszttel készített tésztát lehet benne sütni úgy, hogy ketté osztom, és két királyformában sütöm. Tehát egy formában 25-30 dkg lisztből készült kalácsot lehet sütni. Én kenyeret ilyenben még nem sütöttem. Hátha lesz valaki, aki ebben is tud segíteni. Nelly
Limara és Nelly, tök jó volt így együtt látni titeket.
Ma sütkéreztem én is. Csináltam pitát, és egy újítást, mert a kisfiam mákos kiflit kívánt, de a pékségben elfogyott. Így gondoltam, hogy megcsinálom. karácsonykor lehetett kapni darált mákot, ami nagy előny, tekintve, hogy 3 kávédarálót tettem tönkre a mák darálásával. A mai sikeres volt, a gép is megmaradt. Szóval vettem a virslis buci tésztáját, megtöltöttem mákkal, és tök fini lett.Kisfiam örömére!
a többi képet másik hsz-ben mutatom, mert az előbb is mindent kitörölt.
Szia Gólyahír! A bármit, amit..I-ben fonott kalács néven van fent az én receptem, azt sütöttük ma, ez tejszínnel készül. De bármelyik kalács receptet megsütheted, mind nagyon finom.
Kíváncsian várom a kovászról a híreket, biztos sikerülni fog.
Kalácsreceptet sokat találsz, nem is tudom Limara melyiket csinálta meg.
Amíg ő válaszol addig nézz körül a bal oldalon, a kalácsreceptjeim között, hátha találsz kedvedre valót. A lényeg tulajdonképpen a kalácstészta, aztán már mindenkinek a fantáziájára és az éppen otthon levő készleteire van bízva, hogy mit is alkot belőle.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit