Én nem mertem még magában a BL 112-vel sütni, mert a malomban, hol vásárolni szoktam, ott mondta a hölgy, hogy ez lágyítja nagyon a tésztát. Ehhez képest Joli véletlenül sütött belőle kenyeret, ha jól emlékszem csak utóbb vette észre, hogy nem BL 80-as volt és jól sikerült a sütése. Szóval, nem tudom Én mindenesetre már maradok a BL 80-nál és ehhez teszek tk. lisztet, ha olyan jellegűt szeretnék sütni.
Szerintem inkább kisebb adagokban használd el, úgy biztos nem okozhat problémát.
Biztos az a szárított tésztadarab is megfelel egy kovászindításhoz, bár lehet, hogy azt érdemesebb tartaléknak meghagyni.
Ez gondolom a régi, hagyományos kovászolás elvén működhet, amikor a kész kenyértésztából tettek félre egy darabot és megszárították, hogy a következő sütést legyen mivel indítani.
Örülök, hogy sikerült a kenyér, és a férjed tetszését is elnyerte. Én szilikonos sütőpapírt teszek a jénai aljába, így egészen biztosan nem fog beleragadni.
Sajnálom, hogy nem vagy jól, remélem csak a frontok okozzák a vérnyomás ingadozást, és gyorsan rendbe jössz!
A kovászt mérheted kanállal is, ha hűtőből veszem ki, lecsendesedett jó kemény kovász, akkor 2 nagy ek. kell bele, ez kb. 10 dkg. Ha aktív, híg kovász, akkor nehezebb kanálra átszámolni. Ha gyakorlottabb és bátrabb leszel, már nem kell szentírásnak venni, hogy pontosan 10 dkg legyen a kovász, én sem szoktam mindig, van úgy hogy csak 8, de van úgy, hogy 15 dkg is belekerül. Persze ilyenkor a hozzáadott folyadék is változik, de azt sem szoktam mindig pontosan mérni, a 2 dl-es pohárral beleöntöm a folyadékot, a többit szemre adom hozzá. Az, meg hogy elnézted a folyadék mennyiségét, ugyan már, bármelyikünkkel előfordul. Remélem hamarosan jobban leszel, üdv: Limara
Sziasztok! Elnézést kérek, hogy tegnap zárlatom volt a 0,7 dl-el. Sajnos nem vagyok tökéletes, a matek sosem volt erősségem. ZÁRLAT!
Gondoltam, hogy aki már készítette ezt a kenyeret, a 10 dkg mennyiséget evőkanállal meri bele abba a valamibe amibe meg akarja mérni, ezért kérdeztem, hogy hány evőkanál? Magamból indultam ki.
Legnagyobb sajnálatomra a jénait nem kentem ki, s megint a kenyér alja beleragadt, úgyhogy emiatt nagyon csúnya lett, ezért nem készítek róla képet, majd a holnapiról. A férjem megkóstolta, nem bírta megállni, azt mondta, ez igen ez kenyér. Úgyhogy holnap ismét megcsinálom. Meglepődtem amikor a gép nyögött alatta, hú mondom, ebből meg mi lesz. Hát csodálatosan puha kenyér, mikor próbáltam kiszedni akkor érzékeltem, és a héja sem annyira vastag és az is puhább. Meg akartam a burg.pelyheset csinálni, de nem jó napom van. A vérnyomim szórakozik. Majd legközelebb. További sok sikert mindenkinek.
Gabye: én is egyszer ilyet kaptam a boltba, és mondhatom, az egyik legjobban sikerült kenyeremet sütöttem meg vele. A zacskó hátulján volt egy recept, azt csináltam meg.
Én is vettem már ilyet! Margitka azt mondta, hogy nagyon ellágyítja a tésztát! Így csak kis mennyiségben szabad a tésztához adni, vagyis csak lassan tudod elhasználni! Nekem már elfogyott! :) Úgy a 20. kenyér után! :)
Köszönöm, hogy válaszoltál. Akkor kovászolni fogok. Nem kezdhetném azzal a szárított kenyértésztával, amit félreraktam. Nagyon szimpi baktériumok lehetnek benne, mert egyébként tök finom lett a kenyér.
CSak egy gyors kérdés erejéig ugrottam be..Elmentem ma a szokott boltba pár dolgot venni, többek között liszteket..És most hogy hazaértem és pakolok el - látom ám, hogy a BL-80 as helyén a BL-112-es volt, így azt vettem...Sütött ilyennel már valaki, felhasználható, vagy keverni kell??? Előre is köszönöm a válaszokat, este visszaolvasok!
A kenyeremmel most már csak az a bajom,hogy kicsit vastagabb a héjja,mint a bolti kenyérnek.Gondolom a kovásztól lenne szép vékony és ropogós. De valahogy ninics türelmem a kovásszal játszani..
A sütőm is szórakozik velem,mert már jócskán visszavettem a sütési hőfokból,hogy ne égesse meg a kenyeret.Szabályosan 200 fok körül írjátok a sütést,-én ma pl.ezt 160 on sütöttem.
Légkeveréses a sütőm és nem lehet kikapcsolni a keverést.
Valamit még ki kéne találnom arra is,hogy a kenyér alja ne legyen puha!Nem sületlen,csak puha.Az egész kenyér jól megsült,belül is,de ahogy hozzáérek frissen,beszakad az alja.
Margitka segíthetnél mit tegyek!
Már próbáltam kivenni 20 perccel a sütés vége előtt,és megfordítani(fejre)-de most elfelejtettem.Akkor egész jó volt.De a pékségben sem forgatják fejre.
Szia Bau! Tényleg rég jártál erre, már hiányoltalak! Nagyon szépeket sütöttél. ÉN a kenyered előtt fejet hajtok, a többi is jól sikerült, de ez valami csodás! Milyen szépen megsült, jól látszanak a vágások, és tényleg cserepesek! Gratulálok! Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit