Elisabeth: nem lehet állítani az időt, de ha csak dagasztani akarok, én a gyorsmenüt választom (2), mert 5 perc előmelegítés után 20 perc dagasztás van benne. Aztán hagyom még 15 percig, és újraindítom. Azaz 20 perc kelesztés után ismét dagaszt 20 percet.
Bedolg! Szerintem igaza van Batkának forma kenyeret kellene sütnöd először a sütőben, én is úgy kezdtem. Jól lehet vele gyakorolni, hogy milyen legyen a tészta állaga. Időnként még ma is sütök, szeretjük.
"A szilikon forma méretei: 23 cm hosszú, 10 cm széles és 6 cm magas. Kicsinek néz ki, de a benne sült kenyér 65-68 dkg-os volt. Kalácsból is elfér benne 55 dkg körül." (Margit) És még: "A 60 dkg lisztből kb. 95 dkg-os kenyér, az 50 dkg lisztből kb. 75 - 80 dkg-os kenyér, 40 dkg lisztből kb. 60 dkg-os kenyér lesz."
A püspökkenyér valamivel gömbölyűbb, ha egyre gondolunk, az a recés, nekem a szélesebb fajta van.
Otthonka, a végeredmény legyen fél kilós vagy fél kiló lisztből legyen? Ha egy személyre szeretnéd, szerintem kb. 30 dekából süss, kevesebbet nem nagyon szeret az egylapátos gép. Ehhez simán elosztod kettővel a 60 deka lisztes recept hozzávalóit, és kész.
Bedolg, én már többször kifejtettem itt, hogy szerintem könnyebb sütőben kenyeret sütni, ha már valaki látott kelt tésztát. A legelső kenyerem a Stahl-féle diós-rozsos kenyér volt, amiben kb. 2/5-3/5 a barna-fehér liszt aránya, és mivel tök jól le volt írva, hogyan kell, sikerélmény lett. Nekem sokkal később lett csak gépem, és igaz, hogy már az első kenyerem is jó lett benne, de azt fenntartom, hogy nehezebb eltalálni, milyen legyen a tészta (bár kizárólag barna kenyeret, zsömlét sütök), a lábon álló kenyereket könnyebb elkészíteni. Szóval lehet, hogy próbálkozhatnál sütőben sütéssel, akár a kiflitésztát is megsütheted egészben, ha az elég kemény volt. Ott vannak a videók is, azon látszik, milyennek kell lennie.
nelly: mert úgy tudom, ahhoz keményebb tésztának kellett volna lennie, és nincs jénaim sem :)) A múltkor is azt hittem, hú, de kemény a tésztája, biztosan megtartja magát.. nem jól hittem :)
Aztán mi a csudánakNelly tetted be a gépbe? Innen már csak egy lépés, hogy beteszed a jénaiba, és keleszted még vagy 40 percet, bevágod, még 15 perc, aztán süthetted volna a lerniben! Nelly
Tegnap a nagy zűrzavarban el is felejtettem mondani, hogy amikor kivettem a virslis buci tésztáját az üstből, gyanus foltokat láttam a tésztán. Mintha eresztené az olajat a gépem. Mondjátok, hogy ugye nem! Nincs még 1 hónapos, ennyi idő alatt még nálam sem mehet tönkre! Vagy én ilyen szerencsétlen vagyok ?
Tudod, én most a jánais sütést forszírozom, és már egyre inkább sejtem, hogy hol lehet elkapni ezt a fránya kenyeret. A legutóbbi kenyerem már nagyon szépen alakult, és a férjem tegnap azt mondta, hogy ilyet enne legszívesebben mindig, mert a boltihoz képest ez sokkal finomabb. Nálam is a kelesztéssel van a gond, de tudod, azt, hogy túlkelesztettük, csak utólag tudjuk meg. Épp ezt beszéltük Limarával is tegnap. És nekem még nincs annyi tapasztalatom, mint egyeseknek. De nem adom fel, mert azért ha araszolva is, de haladok előre. Nelly
Bedolg! Neked melyik kenyér sütése nem megy? A gépi, vagy a lernis változat? Mert a gépi igazából nekem sem mindig tökéletes. Tudod, MArgitka szerint a kelesztéssel lehet a gond. Talán egyszer ott kellene szobroznom mellette, mert ha túlkel, akkor olyan szépen beesik a közepe. És ugye a programot marhára nem érdekli, hogy megkelt-e már a tészta, ő kivárja az időt. Ezért aztán jól befolyásolja a kinti meleg, meg az alapanyagok hőmérséklete is. Nelly
Nem értem akkor mi lehet a baj a kenyérsütéssel. Én már a gépre gyanakszom, de ha jól emlékszem akkor másnak is van olyan típusú gépe mint amilyen a tied.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit