Épp tegnap sütöttem burgonyapelyhes kenyeret. Igen, kelesztés után mindig ellágyul. Én kitámasztottam a jénaiban konyharuhával a második kelesztés után. Mert ugye az első kelesztés még a kelesztő tálban volt, itt kelesztettem a duplájára. Aztán formázás után jénaiba tettem, kitámasztottam. Leírom Limara recijét, én ezzel sütöttem 35 dkg 80-as liszt, 15 dkg fehér tönkölyliszt, (én 50 dkg 80-assal csináltam), 1,5 tk só, késhegynyi aszkorbinsav, 2 csapott ek.burg. pehely, 10 dkg búzakovász, 2 dl víz, 0,6 dl tej, 1 tk cukor, 1 dkg élesztő. 30 p dagasztás közben 2 ek olajat teszek bele még, duplájára dagasztom kelesztő tálban, majd formázás után jénaiban kelesztem. Oldalát kitámasztottam. Kb 40 perc után bevágom a tetejét többször pengével, 10-15 percig még kelesztem, majd kb 50 percig sütöm. Míg szép piros nem lesz a teteje a jénaiban. ( amikor beteszem a sütőbe, előbb ki kell venni a konyharuhát, vagy pl a doboz tejet!!). A kitámasztás azt jelenti, hogy a jénaiban a szilikonos papírban levő tésztát az egyik oldalra húzom, és a másik oldalára teszem a konyharuhát összetekerve, vagy dobozos tejjel támasztom ki, hogy ne terüljön szét kelesztés közben. Amikor kiveszem a végén, akkor már nem terül szét. Nelly
Segítsetek nekem, kérlek Benneteket! Úúúúúúúúúgy szeretnék finom krumplis kenyeret sütni Férjuramnak, de mindig olyan nehéz és szottyos lesz! Készítettem már 2 félét, amit EMargitka a Te oldaladon találtam a sütőben sült kenyér-receptek között ajánlasz, de nekem nem lett jó! Mindig ellágyul túlságosan a tészta... Két féle kovászom is van a hűtőben ( rozs és búza ), továbbá van itthon tk. búzalisztem, rozs és graham ( a BL80as mellett ). Mindig csak 35-40 dkg lisztnyi kenyereket sütök, th nem kellene nagy adagos recept ( bár tudom, lehet kicsinyíteni ). Nagyon szépen köszönöm, ha segítetek!!!
...és elmondom a bánatomat is... családunkban összeröffenés lesz ( gyászmisével egybekötött ) júni3-án Tolnában, ami azt jelenti, h nem tudok kenyeres-találkozóra menni!!!! :( :( :(
Köszönöm mindenkinek a konstruktív javaslatot! És Nelly neked külön köszi a bíztatást..Kicsit rosszul esett, mikor viszem nagy örömmel a kifliket, és nem azt hallom, jaj de köszi, hanem hogy "mind sós?? Nem tudtad hogy nem szeretem a sós kiflit?? Erről meg még csak le sem tudom szedni!! Miért nem kérdezel??"..Hát mit mondjak, rosszul esett..Álmomban sem gondoltam, hogy nem szereti..De bezzeg a sörkiflit megeszi sósan..Na mindegy..
Megnézem Nellym a sonkás kiflit és eldöntöm, hogy a kettő közül melyik lesz májkrémes..Igazából az volt a gondom, amit Bedolg írt, hogy ugye romlandó..És igen, tudom, hogy a tojás vaj stb is az, de valahogy ez májkrém..De ha a hőkezelés jót tesz neki, akkor bátran nekiállok..Természetesen felturbózom egy kicsit, oreganó, bazsalikom, talán egy kis reszelt sajt is..Hhhmmm..Jó lesz..Majd jövök és beszámolok!..
Köszi Zazimami! Azért csak fontos, hogy Te mit tapasztalsz! Még nem igazán döntöttem el, hogy mit csináljak, valami krémest szeretnék, ezért is érdekelt, hogy mi a véleményed. A cseh krémest már csináltam, az nem nagyon aratott sikert, bár elfogyott, nem lett rossz, de inkább mást akarnék. Nelly
Gabye! Van egy másik javaslatom is! Én sűrűn szoktam Margitka sonkás kiflijét csinálni, ami a Péksütemények között van MArgitka receptjeinél. Én azt sem tartom a hajtovány mellett rossz ötletnek. Nyugodtan le cserélhetnéd a sonkát májkrémre. És nagyon finom. Nelly
Sziasztok!
Megsütöttem tegnap a Limara féle Hartyáni krémest. Finom, nekem ízre jobban ízlett mint a Zsuzsi-szelet, a párom pont fordítva van ezzel. A babapiskóta helyett Mézes piskótát tettem bele (az is babapiskóta formájú volt), a krémbe pedig tettemegy kis rumaromát. Viszont a krém mára már nagyon eláztatta a tésztát. Kb fél nap után volt tökéletesen fogyasztható. Nelly, az én véleményemre azért ne adj, inkább Limarát kérdezd erről a sütiről. Tényleg finom, de legközelebb inkább több lapot sütök és rétegezem a krémmel.
emes: a páromnak is elküldtem a képeket, egyől siet haza :))
Gabye: kösziköszi :) A józan paraszti eszem azt mondatja, hogy nyugodtan megpróbálhatod, mondjuk én egy kicsit feljavítanám pl majorannával. A "hűtős dolgot" úgy érted, hogy romlandó? Mert ugye a margarin is az :) Ha hőkezelést kap, semmi baja nem lesz. De azért egyék meg mihamarabb az ősök :))
Más: tudja valaki, hogy mitől lehet az, hogy ha a fórumba írok, akkor angol nyelvű lesz a billentyűm?!
Gabye! Épp a napokban beszéltem LImarával arról, hogy valaki tepertő krémmel csinálta meg a hajtoványt. Mondta, hogy ő is szokta, és nagyon finom. Tehát a májas is ugyanaz a zsíros krém, szerintem símán finom lehet. Én megcsinálnám. Egyébként a kifli miatt meg ne szomorkodj, az a lényeg, hogy sikerült, és szerintem anyukád azért méltányolta azt, hogy Te csináltad. Nelly
Gaby! Ne törődj Anyukáddal! Az enyém meg mióta sütöm a kenyeret, azon sóhajtozik, hogy de enne egy kis bóti kenyeret! De nem törődöm vele! Sütöm csak tovább rendületlenül! És fővesztés terhe mellett lehet csak kenyeret venni! (Vagy ha nem elég!)Legalább kap egy kis rostot a szervezete! Hi-hi!
A májas felhasználásában nem tudok segíteni, hacsak nem palacsintába töltöd, és kirántod. Viszont a hajtovány szerintem kevesebb vajjal is megállja a hejét!
Még egyszer köszönöm a dícséreteket..Hát az örömöm nem teljes, ugyanis anyukám közölte, hogy Ő nem szereti a sós kiflit, pedig igazából neki sütöttem..Apukám a drága, mindent megeszik földöntúli mosollyal, amit én viszek neki, szóval az Ő véleménye nem mérvadó..
Bedolg, csúcsszuperek ezek a kiflik!!!
Most azon gondolkozom, hogy van maradék kenőmájas a hűtőben..És milyen lenne mondjuk a hajtovány kenőmájassal? Mert vajam és sajtom nincs annyi, ami a töltéséhez kéne, de a kenőmájast ha kikeverem egy kis vajjal, és azzal töltöm?? Szerintetek milyen lehet? Kicsit félek, mert hát a kenőmájas mégis hűtős dolog..De izgat a dolog..Részben mert a hajtoványt mindenki dícsérte, részben hogy elfogyjon a májas, és hogy anyukámnak mégis tudjak holnap vinni valamit..Nagyon megköszönném, ha valaki adna ötletet..Szóval a cél, a kenőmájas felhasználása!!! Előre is köszönöm az ötleteket! Most megyek, de később visszanézek..
Superkeri ! Ildikó !!!
Boldog szülinapot nektek így megkésve,de annál nagyobb szeretettel !!!
Képet nem tudok idevarázsolni,mert sajnos nem vagyok egy gép zseni.
Sziasztok péktársak!
Ezt az oldalt fenékkel kell csak kibírni igazán, még most sem értem utól magam.
Tegnap megsütöttem a hólyagos kenyérkét, de kétszer megadta magát, nem lett magas, de finom az igen.
Most kel a Masala-féle korpászsömi. Hát nem megint vakaródzhattam, de nem ám a bolhától.
Nagyon lágy lett a tésztája és könnyű, de lehet, hogy a 14 dkg korpa helyett az 5 dkg kevés volt, máson nem változtattam.
Na de aztán a gyúródeszkán adtam neki, olyat.
Remélem jó lesz.
Receptzavarban vagyok, mert ezt is megcsinálnám, meg azt is. Valahogy sorba rakom őket.
Azt szeretném kérdezni, hogy a Joghurtos grízesbe, a 3/4 pohár olaj mennyi mennyiséget képvisel.
Kérdésem lenne, hogy nem lehetne-e olyan oldalt csinálni, melyben kérdések és válaszok vannak. Akik tudnak válaszolni, nem tudnak mindig gépnél lenni. Persze nagyjából meg kell tervezni a sütések idejét és a felmerülő kérdéseket úgy beírni, hogy az időben megválaszolható legyen?
Megyek mert vár a Lala, nehogy megsértődjön, hogy vele nem foglalkozom.
Épp csak bekukkantok. Még visszaolvasni sincs időm, majd délután bepótolom. Már megvolt a bevásárlás. Ma húslevest, knorr tepsis tejszínes-paprikás csirekerafinériát főzök. Az utóbbi már kész van. Ezenkívül nekifogok egy házi franciakrémest sütni, de ez már csak később (du) lesz. Most visszavonulok a konyhába főzőcskézni, délután jövök vissza. Addig is itt egy kis étvágygerjesztő kép a Knorr csirkésemről:
Kartika! Csodaszépek az orchideáid! Sajnos az én virágaimmal ugyanaz a helyzet mint Limaránál.
Nelly! Nagyon boldog szülinapot kívánok én is az Anyukádnak!
Otthonka! Én is szoktam időzítve sütni, Margitka fehér kenyér alapreceptjét, amit a gépi kenyérsütőhöz ír. Ki kell tapasztalni egy receptet ami mindig sikerül (ez ilyen) és azt nyugodtan bekészítheted. Olyan jó, frissen sült kenyér illatára ébredni!
Majd talán holnap készülök megsütni Limara tejfölös kiflijét.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit