Gratulálok a szép sütésekhez. Íriszi és Bundik kenyere is nagyon gusztusos lett.
Bundik! Nekem is nagyon tetszett Szini kislányának a bejegyzése, ezért is írtam hozzá pár szót, pedig ott nem szoktam válaszolni.
Batka! Köszönöm
Köszönöm mindenkinek, aki véleményt és elismerő szavakat írt a kenyérhibás részről.
Limara! Lehet, hogy a gépben a fűtőszál miatt túlmelegszik egy kicsit a tészta alsó része, bár igaziból az egész is túl tud melegedni. Én mindig tapogatom a tésztát dagasztás közben és ha érzem, hogy nagyon melegszik, akkor nyitott tetővel dolgozik tovább a gép. Ha keleszt, akkor egy konyharuhával szoktam letakarni, innen az ominózus konyharuhával töltött kenyértésztám is Az is igaz, hogy én szinte minden tésztába hűtőhidegen rakok bele mindent, így a 2 dagasztás és közte a kelesztés általában pont kellően melegíti fel a tésztáimat.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Tegnap úgy megkívántam Limarától a sok magvas kenyert, hogy tegnap este én is azt sütöttem. Nekem 4 magvas lett, lenmag, napraforgómag, tökmag és zabpehely került bele.
Egy hirtelen ötlettől vezérelve, mintegy a húsvéti cipóban sült sonka előfutáraként sütöttem ezt a kenyeret. Kíváncsi voltam, hogy milyen az, amikor valamilyen húsféle is van benne. Benéztem a hűtőbe, és kolbászt, sajtot, hagymát és paprikát találtam. Ezeket apró kockákra vágtam, és beledagasztottam a tésztába. Ez sikeredett:
A fiúk nem tudtak ellenállni az illatának, most eszik
Superkeri, én sem maradhatok ki a köszöntésből! Kívánj valamit:
Elisabeth, bal oldalt találsz egy olyan, hogy Súgó fórumozóknak, ott megtudhatod, hogyan nem lesznek ömlesztve a hozzászólásaidban a sorok (nem bonyolult).
Masala, elhoztam a videódat. A kezdőknek merem javasolni, hogy ne csak akkor tapogassák a tésztát, amikor már a lapátot kellene kivenni, hanem akár végig, persze csak néhány percenként. Nem kell kézzel gyúrni ahhoz, hogy érezzük, milyen az állaga, a lapátig meg nem nyúlunk le, de ha mégis, az sem balesetveszélyes, nem tud olyan nagyot ütni (igen, már próbáltam
Kicsit lemaradtam, de a sütőpor főleg szódabikarbónából áll, rá van írva.
Nekem a feles tk-finomlisztes kenyereim tök jó barna színűek, mint a színezékes boltiak, de sokan már nem szeretik, ha ennyi tk liszt van benne, mert elkerülhetetlenül sűrűbb a szellős fehér kenyérnél. Nemrég vettem melaszt, jó kis nádcukor illata van. Eszméletlen a cucc, visszapattan a felületéről a kanál, annyira sűrű!
Margit, azon ritka alkalmak egyike volt múlt héten, hogy kipróbáltam egy fix receptet: megcsináltam a hamburgerzsemlédet. Én még az életben nem ettem hamburgert (valahogy sosem kívántam meg azokat a szottyos mekis szendvicseket), szóval nem tudom, az igazi milyen, de azt hiszem árulkodik az ízéről, hogy másnapra csak egy maradt, pedig csak ketten ettünk belőle, igaz, azt kétszer. És nagyon jól néztek ki! Akár a bolti - persze jó értelemben véve. Én is raktam rá szezámot (vízbe márottam, aztán meghempergettem benne), és a cukortól kellemesen édes, kalácsos lett, és jobban meg is barnult, mint az alig cukros zsemléim.
Csatlakozom én is a boldog szültetésnapot kívánók táborához, Superkeri!
Továbbra is a rozskenyerekkel, kovásszal kapcsolatos hozzászólásokra ugrom:-)
A fehér rozsliszttel (RL60) készült kenyér, zsömle stb. könnyen elkészíthető, de ronda piszkosszürke színe van. Nem barnul meg a sütés során. Feltételezem a csupán RL90-es+búzalisztes kenyér színe is gusztustalan piszokszínű, ezért kell festeni. A 10-20 %-os arányú rozsos kenyerek ezekből a lisztekből hasonlóan piszkos színűek lennének, ezért festik őket.
A magas rozstartalmú kenyerek készítéséhez egészen más technológia kellene, ami nálunk nem volna jövedelmező Mo-on.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit