Szerintem nyugodtan tedd bele a sütőport a szódabikarbóna helyett. Én így egy fél tasak sütőport tennék bele. A szalakáli helyett mindenképpen sütőport tennék bele.
Sziasztok!
Még mindig a Zsuzsi-szeletnél tartok! De mostmár elkezdtem. Nem tudom eldönteni, gofy azt az 1 kk szódabikarbónát mennyi sütőporral vagy szalalkálival helyettesítsem!!!!!
Limara, sütőporral is megkeményedik a tészta? 1 az 1-ben tegyem bele???
Csak kéne egy fűtő, mert én nem tudok kemencébe tüzelni! Pedig van egy kemencénk, csak mióta Apu meghalt nem sütöttünk benne semmit. De ami késik nem múlik!
Pizzatésztát dagasztattam a géppel, 50 dkg liszt 3 dl víz, 2 ek. olívaolaj, só, oreganó, pici cukor, és 2 dkg élesztő segítségével. Duplájára kelesztettem, kettévágtam, vékonyra nyújtottam, téglalap formára. Megkentem pizzakrémmel (nem kell vastagon) kirakatam sonkával, megszórtam reszeltsajttal és lecsepegtetett ananásszal. Feltekertem mint a beiglit, kb 1 cm vastagra vágtam. A tetejét még megszórtam sajttal, majd egy kicsit megint kelesztettem. 200 fokos sütőben sütöttem.
Elég pocsék éjszakám volt nekem is, sikerült visszafertőződnöm a kisfiamtól, alig birok beszélni, annyira fáj a torkom, mondjuk ennek örülnek a drága fiúkáim!
Jégkása! Gyönyörű lett a kenyered, gratulálok!
Ildikó! A kuglófodat megcsipkedtem, nagyon fincsi
Bedolg! Sajnálom, hogy most sem sikerült a kenyér, de lássuk be egy hajszállal már magasabb lett! Megoldás szerintem a folyadéknál keresendő, ill. a gép nyitogatásánál! Megnéztem utolagos engedelmeddel az előző képeidet, és láttam, hogy egy szépen megkelt kenyeret nyitott teővel fényképezted. Nos, ezt bizony nem szabad. A lehető legkevesebbet nyitogasd a gépet, még dagasztás alatt is, de miután elkezdi a kelesztést, már tilos kinyitni, mert bizony attól is összeeshet.Azt nem tudom, hogy ennél a kenyérnél mennyit nyitogattad. Remélem nem haragszor, csak segíteni szeretnék, mert már engem is bosszant, hogy nem sikerül egy igazán klassz kenyeret kihozni ebből a gépből. Sokszor apróságokon múlik a siker.
A kefír valóban sűrűbb a víznél, de azt írtad, hogy felhígítottad vízzel, így szerintem nem lehetett sűrűbb mint a tej.
Ha még mindig nem veszett ki belőled a lelkesedés, akkor próbáld meg 2,7 dl vízzel, tejjel kezdeni a kenyeret, egyelőre ne joghurttal vagy kefírrel, hogy lásd milyennek kell lennie a tésztának.
Margitka! Nagyon jót nevettem a férjeden! Hát igen, ő is férfiból van! Sajtos nálam is terítéken van, szerda reggelre az iskolába kell vinnem egy adagot, bemutató tanítás lesz a kisfiaméknál, és utána szokás megkínálni a tannéniket, így felkértek egy kis sütésre. Én meg szívesen megcsinálom, este begyúrom, reggel korán majd kisütöm. Mondjuk az én fiúkáim is a sajtosra buknak, csinálhatok akármilyen sütit, mindig a sajtos a nyerő!
Na, megyek kicsit kúrálni magamat, meg összerakok egy jénais kenyeret is, szerencsére főznöm nem kell.
Tegnap nem tudtam ide felmászni, nem engedett a g-portál.
Mindjárt linkelem a képeket is.
Limara: én úgy gondolom, a kefír mivel sűrűbb a víznél, nem ugyanannyi folyadéknak számít, mint most, mikor csak vízzel csináltam a kenyeret. Tehát tulajdonképpen nem 3 cl-ről van itt szó, bár az arányszámokat ne kérd rajtam számon :)
EmMargit: igen, Limara volt olyan kedves, hogy segíteni próbált, de lassan azt kell gondoljam, velem van a baj, nem a géppel. Azt hiszem, be is állítom a sarokba, bár a porceláncica billegni fog rajta :DDD
Muszáj elmesélnem valamit. Kb. 2 hete nem sütök sajtost, reméltem lefutott a férjemnél a "sajtos korszak". Ma, jó késő este idejön és azt mondja nekem: Bezzeg régen, 2-3 évvel ezelőtt még sajtost is sütöttem neki, már alig emlékszik az ízére, és nem akarok-e ma (!!) még csinálni. Felajánlottam neki, hogy adok egy kis Cavintont felfrissíteni az emlékezetét, de inkább sajtost akart
Holnaptól újra indul a sajtos projekt , ma már nem vállaltam lázasan Üdv, Margit
Gratulálok mindenkinek, aki szépeket sütött. Volt mit csodálni ma is
Kenyérke! Én is megcsodáltam megint a rozskenyereidet, egyszer azért megint fogok magamnak én is sütni egyet.
Elnézést, ma nincs erőm olyan részletesen válaszolni, mint ahogy szoktam.
Jobbulást kívánok én is minden betegnek! Őrület, hogy mennyi kórság kering a levegőben, rengeteg betegről hallok. Ez a hátránya, hogy elmaradt a hideg tél.
Bedolg! Láttam Limara ma segített. Vissza kell majd térni erre a folyadékkérdésre, mert valami nagyon nem stimmel.
További szép estét a még ébren levőknek és jó éjszakát, akik már aludni tértek. Üdv, Margit
Mindenkinek köszönöm a dícséretet! Nagyon kedvesek, figyelmesek vagytok!
Az igazat megvallva nem nagyon szoktam az utóbbi időben fényképezni. Ezzel úgy vagyok, hogy mindig ugyanazt sütöm, mert egyszerűen nem maradhat el az asztalról, aztán többre már sem igényünk sem kapacitásunk nincs.
Számomra az igazi rozskenyér apró finoman szivacsos szerkezetű, de ez a rozskovász teljességgel megtáltosodott.
Felvágtam a ma sütött rozskenyeret is. Ez a rozs és a fehérkenyér között van. Emlékeztet a régi rozsláng kenyérre a 70-es években, ami aztán egyszercsak eltünt :-((
Képzeljétek el a felszíne cserepesedett volt. Frissen is nagyon finom.
Jelenleg az ukrán rozskenyerem alapösszetétele a következő:
340 g kenyérliszt 340 g RL 90/RL 60* 370 g rozskovász RL 180-ból
1-1 erősen csapott kanál őrölt kömény- és koriánder mag, egész köménymag, cukor.
Ez a sötétebb kenyérnek olyan finom fűszeres ízt ad, a világosnak viszont nem nem annyira.
Az albumba a *két különböző liszttel sült kenyérből egymás mellé tettem 1-1 szeletet viszonyításképpen.
Sziasztok Lányok!
Nem győzök visszaolvasni. Gratulálok mindenki finomságához.
Én most sztrájkolok, mert felcuppant rám 2 kiló. Nem tudom Ti, hogy bírjátok súlyilag. Mostanában csak kenyeret fogok sütögetni, persze nem magamnak, meg zsömit. Azért meg szoktam kóstolni, de a diétás kakaós kalácsból csak kóstolgattam, kóstolgattam. Itt az eredménye.
Azért nem jelentkeztem, mert nem vagyok formában. Ez az influenza, vagyis nem tudom mi, na mindegy pocsékul vagyok. Átmentem maciba, téli álmot alszom, állatira elesett vagyok. Na, nem nyavajgok. De közben ellátom a dolgokat, csak ennyit nem szoktam napközben aludni.
Nálunk is szépen fújt a szél, szegény madarak nem tudták nagyon megtalálni az etetőt. Lányok nagyon ügyik vagytok, hogy már ültettetek. Én holnap fogok palántának valót ültetni, meg virágot.
A fagytól én is félek, mert 5 kis fánk van. A többivel nem tudom mi lesz. Remélem nem lesz komoly, most már szabadságolhatná magát a hideg.
Margitka, mielőbbi gyógyulást kívánok. Tudod, az asszonyok nem lehetnek betegek.
Természetesen minden gyermeknek és felnőttnek szintén mielőbbi gyógyulást kívánok.
Megyek még egy-két dolgot elintézni, aztán elterülök, mint a pocsolya.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit