Szokimokinak hála, megvan a Zsuzsi-szelet receptje. Most már csak annyi gondom van, hogy nincs szódabikarbónám :((
Az 50 dkg liszthez ír 1 kk szódabikarbónát, de nekem csak sütőporom és szalakálim van itthon. Helyettesíthetem ezek közűl valamelyikkel? Ha igen, akkor mennyit kell bele tenni?
Csipetkeállagra ne hajazz, az bizony rettentő kemény, még sütőben sült kenyérhez is. Milyen a jó tészta? Ez nehéz, de körülbelül akkor jó, ha a gép símán viszi, nem zörög, nyikorog, de nem húz farkincát mikor elválik az edény oldalától. Ha hozzá érsz, akkor ne ragadjon az ujjadhoz a tészta, de rugalmas legyen. nem hasonlít sem a fánk, sem a pogi tésztájához. Nehéz leírni, ezért írtam, hogy ezt a receptet próbáld ki, ez jó szokott lenni. Igen, a liszt 50 dkg, kifelejtettem, bocsi. A budafoki élesztő jó, sőt az a legjobb!
Limara: ja, aszkorbint tettem bele, egy késhegynyit.
Sárga csomagolásút, azt hiszem Budafoki élesztőt használok.
Már nincs lelki erőm, de dacból már csak azért is hozzálátok megcsinálni. Most hogy olvaslak, valóban kemény volt a tészta, mert nyikorgott, meg verte az oldalát.
Most akkor milyen is a jó tészta? Kb olyan, mint a pogácsatészta, vagy fánktészta? Mert én eddig a csipetkeállagra hajaztam :)
Bedolg! Ez a folyadék rendkívül kevés! Ha van még lelki rőd, akkor légy szíves próbáld meg a következőt: 1,5 tk. só, pici aszkorbinsav, vagy 1 ek. ecet, 3 dl víz és tej fele-fele arányban, vagy csak víz, 2 dkg olv. margarin, 1 tk. cukor, 1,2 dkg élesztő. A normál alap programon csináld, ne kapcsolgasd a gépet, és ebben a sorrendben tedd a gépbe a hozzávalókat. Ha a dagasztás utolsó 10 percekor azt látod, hogy a tészta annyira lágy, hogy nagyon tapad a gép oldalára, kis farkincája van, mikor elválik, akkor és csakis akkor tegyél hozzá 1 ek. lisztet, 2 percig várjál, míg beledolgozza. Ha a tészta nem lágy hanem keményebb, hangosan veri az üst oldalát, akkor 1-2 ek vizet tegyél még hozzá, és várd meg, míg beledolgozza! Ha leáll a dagasztás, gyorsan lopd ki a lapátokat, kicsit formázd a tésztát gömbölyűre, de gyorsan, és tedd vissza az üst közepébe, takard le összehajtogatott abrosszal, és hagyd a programot végig futni!
Azt a kis hullámot a tetején okozhatta a hosszú kelesztés, de nem tudott feljönni a tészta, mert kevés benne a folyadék.
Előmelegítéssel kezd, 20 perc, aztán összekutyul, dagaszt. Itt kikapcsoltam a gépet, és elölről kezdettem vele a programot. Tehát elméletileg kb 40 perccel több ideje volt megkelni, mintha csak rendesen, a normál programmal sütöttem volna.
Mielőtt elutaztunk, megsütöttem a kalácsot. Hát nekem valahogy nem akar sikerülni! Olyan száraz lett, és egyáltalán nem kelt szép magasra. Pedig jó sokáig kelesztettem. Nem tudom, hogy talán sok benne a meggy és a csoki? Szerintetek, ha mérni kellene, mennyit raknátok bele? Attól félek, hogy túl sokat tettem bele? De nem volt hideg semmi töltelék, az élesztő is 2,4 dkg volt, akkor meg mi a csudáért nem kel meg a kalács? Nelly
Drága Ildikóm! Most értem haza, és elkezdtem visszaolvasni. Megdöbbenve olvastam fájdalmadról. Szavakban nem is tudom kifejezni, mit érzek. Fogadd részvétem, és ha lesz erőd újra közénk jönni, szerettel várunk! Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit