Nem adom fel a jénais kenyeret ma öszzeraktam egy Margitka féle fehér kenyeret. Csak nem volt itthon kefírem és a egészet vízzel helyettesítettem.Próbálom jó keményre dagasztani, most dagasztom másodszorra.Majd küldök képet ha kész lesz.
Én is arra gondoltam hogy megvágáskor szépen kiengedtem a levegőt a kenyérből, de nagyon finom kenyér lett.
Klszítettem rejtvényt, elküldtem margitkának, majd ha ráér felteszi. A kezem már nem fáj csak kellemetlen. A forró jénai egy veszélyes üzem.
MIndenkinek jó pihenést, kertészkedést, sütögetést.
Kislányok, ma úrinő vagyok ebédre hivatalos a fiamékhoz így nem kell sütnőm, főznöm. A kenyér tegnap elkészült. Délelőtt unokáztam, elkezdtük az üvegfestéseket húsvétra.
Tettem fel a kertesbe rejtvényt, mindenkit buzditok a játékra újra. (tudjátok a szabályokat, nem megírni és nem megmondani, csak körülirni viccesen, vagy valakinek Margit, Nekem megirni a megfejtést és 3-4 nap múlva közzétesszük. köszi)
közben olvasgatok vissza, mindjárt indulunk, majd este leszek megint.
Ez a kenyér a sörös kenyér, amin annyit változtattam, hogy a víz teljes mennyiségét kicseréltem kefírre. Ha éltetek még 3 napos nagyon puha kenyeret, hát ez az. Nagyon bejött a családnak.
De nem is ezért tettem fel. Margitkától akarok kérdezni: Látod a teteje alatt azt a repedést? Képzeld, szinte le akar esni annak mentén az egész teteje a kenyeremnek. Ez attól lehet, hogy mikor láttam, hogy még kéne egy kicsit keleszteni, újra indítottam a progit, mert a melegítésnél szoktam még keleszteni, akkor a teteje kelegetett csak tovább? Vagy mi történt?
Nézd!:
Jaj, nem akartam ilyen nagyba idehozni, de most már mindegy.
Ez a kenyér a sörös kenyér, amin annyit változtattam, hogy a víz teljes mennyiségét kicseréltem kefírre. Ha éltetek még 3 napos nagyon puha kenyeret, hát ez az. Nagyon bejött a családnak. De nem is ezért tettem fel. Margitkától akarok kérdezni: Látod a teteje alatt azt a repedést? Képzeld, szinte le akar esni annak mentén az egész teteje a kenyeremnek. Ez attól lehet, hogy mikor láttam, hogy még kéne egy kicsit keleszteni, újra indítottam a progit, mert a melegítésnél szoktam még keleszteni, akkor a teteje kelegetett csak tovább? Vagy mi történt?
Nézd!:
Jaj, nem akartam ilyen nagyba idehozni, de most már mindegy.
Nem vesztem ám el! Csak kihasználtam a gyönyörű időt, és egy kicsit rendbeszedtük a kertet. Még mára is maradt egy kevés tennivaló. Azért minden nap benéztem egy kicsit olvasgatni, és gyönyörködni a szebbnél-szebb alkotásokon.
Holnap már egyedül leszek itthon, és mivel túl vagyok a tavaszi nagytakarításon, lesz egy kevés időm sütögetni is.
Ildikó szomorúan olvastam a történteket. Együttérzek Veled.
További ilyen szép, kellemes napot mindenkinek, üdv: Bundik
Sziasztok kislányok! megjöttem, kezdek visszaolvasni, hál Istennek van mit! Margitka, én is néha úgy járok mint Jégkása, hogy ha megvágom összeesik a kenyér, igy én mindig az elején vágom meg, mert nem akarok már igy járni. Most hazajöttünk sütöttem egy szép kis kenyeret, még most hűl és cserepesedik hallom ahogy reped a héja. ez is lehetett volna még keményebb, de nem mertem olyan keményen hagyni ahogy indult, mert úgy,de úgy nyikorgott a képem, hogy azt hittem szétesik. Az a gép aljára fekete kemény kis anyagok hullanak ki, mintha gumi darabok lennének. Hát...
Valóban időigényes az elkészítése és felügyeletet kíván a kelés. Ezért szoktam egyszerre 2-3 kenyeret készíteni. Így egy részét lefagyasztva 2-3 hétig nem kell sütni.
Holnap ismét sütni fogok, de ezúttal ajándékba 2 helyre is. Mindig kapok valami finomságot így én is tudom valami különleges s üzletben szintén nem kapható finomsággal viszonozni.
Én is megkóstolnám szívesen az ukrán rozskenyeredet. Nagyon szemezgetek a recivel, de olyan hosszú a készítési ideje, hogy nagyon ritkán vagyok itthon ennyi időt egy huzamban. Pedig tudom, hogy nagyon fincsi. Gratulálok a szépséges sütögetéseidhez.
Ma fel is avattam sütöttem benne 50 dkg lisztből hólyagos kenyeret,
nem tudom mi lett vele 45 perc után mikor bevágtam behuppant a teteje.
Amúgy finom lett a kenyér mert az oldala beleragadt és azt meg tudtam kóstolni.
Sajnos megsütöttem akaromat az uj jénaival egy jó feltenyérnyi darabon.
Ha megkérlek akkor bemásolod a levelem a képekhez, ne kelljen mégegyszer beírni, mert fáj a karom."
Azt se tudom mivel kezdjem. Először is jobbulást kívánok, nagyon sajnálom, hogy megégetted magad Te is a jénaival.
Másodszor viszont gratulálok a szép, új jénaidhoz, biztos szeretni fogod majd a baleset dacára is.
A kérdésedre válaszolva, hogy miért esett be a kenyér? Ez a recept formában sütéshez jó. Lágy a tészta és még lágyul, ha tettél bele kovászt és burgonyapelyhet is. Mivel lágy ezért gyorsabban kel, mint a megszokott, sőt a jénais kelesztéshez is hozzá kell kicsit szokni, mert abban a védett környezetben is gyorsabban kelnek a tészták. Nyilván kicsit keltebb volt, mikor bevágtad, mint az szükséges lett volna. A legelső jénais kenyeremet én is majdnem túlkelesztettem.
Ha saját lábán álló kenyeret szeretnél ebből sütni, akkor sokkal szorosabbra kell a tésztát dagasztani. Láttad már a jénais sütéshez a segítséget a bal oldalon?
Szívesen küldenék belőlük. Az ukrán rozskenyér most szinte mindig nagyon jól sikerül. Ez mindenkor s mindenhez fogyasztható. Minden rozskenyérkedvelőnek csak ajánlani tudom.
A kiflikkel kísérleteztem. Hm. ettem már jobbat is :-)
Joli, a március 15. ünnep és sok minden, ahogyan elfajult, nem véletlen. Nekem ez a rádió műsor megint rávilágított a sok miértekből néhányra:
Márc. 11-én hallottam a Kossuth adón 11:06-kor a Mások élete c. német film kapcsán.
Szia Bezsa! Ma én is azt terveztem, hogy a kertben tárcsában sütöm a husikat az ebédhez, de aztán a nagy szél eltántoritott. Igy tepsiben sült sörös husit csináltam.
Kár, hogy egy időre vége ennek a gyönyörü tavaszi időnek
Beirtam a recit a bármibe. Ezt az internetről ha jól emlékszem a mindmegette oldaláról vettem. Nekem több tejföl kellett bele, hogy összeálljon a tészta.
A családomnak nagyon izlik. Én a tésztába és a töltelékbe is kevesebb cukrot tettem, mert nem szeretjük nagyon édesen.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit