Gratulálok az új változtatásokhoz!Külön köszönet a rengeteg munkáért. A kenyeres videó óta a kenyereim minősége lényegesen megváltozott.Az elő kovászomat kiöntöttem,ma már tudom nem kellett volna.Már van rozskovászom is,és rendszeresen használom,igaz eddig csak izesítésre. Tegnap megsütöttem Bundik hólyagos kenyerét jénaiban,nagyon finom lett.Óriási változás az első kenyértől a mostaniig.Rendszeres olvasó és recept használó vagyok és rengeteget tanulok.Külön köszönet mindekinek a rengeteg segíségért,hogy szinte bármikor lehet Rátok számítani. További sikeres sütögetést kívánok. Maradok továbbra is hűséges olvasótok
Szia Mokula!
Az 1 cs. élesztő az 5 dkg-os friss élesztőt takar.
A másikat porélesztőnek, szokták nevezni. Ha egy pár oldallal előrébb mész, nem tudom pontosan mennyivel, akkor az enyémet megláthatod fényképen. Sok sikert.
Csak most jutottam géphez, ma dolgoztam nekem nincs 4-s ünnep.
Ildikó!
Fogadd őszinte részvétem."A csend beszél tovább helyettem, Hiszen te nem vagy már mellettem. Néha még reménykedem, talán nem hallottam jól, Reménykedem, talán vársz még rám valahol. Akár hol is vagy, biztos jól érzed magad, Mert bár a tested itt maradt, a lelked szabad. Szabadon száll tova a széllel, Számodra már nincs több próbatétel. Meghaltál már régen, mégis nehezen búcsúzunk, Szívünkbõl egy darabot örökre neked adunk."
Mindenkinek gratulálok a szép kenyerekért.
Jó pihenést annak aki megteheti. Megyek holnap is dolgozni.
Nos, amire jutottam, az nagyon fura lesz. Szerintem kevés volt a folyadék és/vagy az élesztő a tésztádban, Ez látszólag ellentmond minden eddiginek, de van magyarázat.
Tehát, azt írtad, hogy szoros volt a tésztád, a 2. dagasztás után nem tudott visszasimulni és majd másfélszeres kelesztési idő alatt sem kelt meg normális méretűre. Ezek így együtt arra utalnak, hogy a folyadék volt egy kicsit kevés. Az élesztő szerintem alapban kevés volt, mert az 50 dkg liszthez nyugodtan lehet 1/5 kocka frisset tenni.
Hogy mitől huppant vissza a kenyér teteje? Nos úgy gondolom, hogy csak nagyon kicsit eshetett vissza, a képen legalábbis semmi targikusat nem látok. Lehet, hogy az élesztő egy kicsit elfáradt a túl hosszú és gondolom meglehetősen meleg kelesztés alatt. Ez csak tipp.
Azt javasolnám, hogy következőre pontosan ugyanezt a kenyeret csináld meg, a következó apró változtatásokkal.
Folyadékot kb. 2 evőkanálnyival tegyél bele többet és tedd bele az 1 dkg élesztőt.
Mindig mindenhol azt írom, hogy egyszerre csak egy dolgon változtassunk, mert így lehet kiszúrni és rájönni pontosan, hogy mi volt a hiba, de két ok miatt térek most el ettől. Az egyik, hogy rettentően szeretném, hogy legyen egy igazán gyönyörű, sikeres kenyered, a másik, hogy a szükséges élesztőmennyiségben nagyon biztos vagyok.
Nagyon figyeld a tésztát a dagasztás alatt, nehogy most lágy legyen, de ennyi plusz folyadéktól még nem szabad ellágyulnia. Mind a két lapátnak dagasztania kell. Ha időnként elmászik az egyikre az nem baj, de alapban, nagyjából középen kell lennie.
A végső kelesztési idő kb. 1 ó, 1.10 perc körül várható.
Na kíváncsi vagyok, majd mesélj. Sok sikert, üdv, Margit
EmMargit: akkor úgy néz ki, magamra marad megint ez az alantas házimunka :)
A 2. dagasztás után kb. másfél órát kelt. Egyenletes volt a teteje, csak egy helyen volt domb benne, de az meg azért, mert kivettem a lapátot, és szerintem nem terült el utána egyenletesre.
A mosogatásba nem szállok bele én sem fogjuk rá, hogy csak azért, mert messze lakom
Visszatérve a kenyeredre. A 2. dagasztás után mennyit kelt? Az üstök szabvány méretek, az összes hasonló gépnek nagyjából azonos méretű az üstje is, ez nem lehet ok.
A leírtak alapján se az élesztő, se a folyadék nem tűnik soknak.
A 2. dagasztás és a kelés alatt szép sima, domború volt a kenyér teteje vagy dimbes-dombos?
Bedolg! Milyen tipusú géped van? Írd meg hátha van itt valakinek olyan és tud róla mondani valamit. Ill. bal oldalon vannak gépleírások, ott is találhatsz valamit! Nekem segített. Ha már tanácsolta ezt valaki, bocsi!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit