Sziasztok Lányok!
Köszi a gratulákat, de nem bízom el magam.
Mégsem csináltam meg a kovászos barnakenyeret, mert ahhoz későn jöttem be a kertből, hanem el is felejtettem, hogy vettem szalagos barna lisztet, és az azon szereplő recit csináltam meg, de tettem még bele 1 ek. búzakorpát, 1 kk. sikért. Mivel már lejártam a lábam tejporért, így nem volt más hátra mint a kávékrémpótlóból tettem bele 1 kávéskanállal. Lesz ami lesz.
Próbáltam megformázni, de röhögőgörcsöt kaptam, mert másképp emlékeztem Limara formázására. Nem baj többször megnézem, mert ismétlés a tudás anyja.
De ez mind semmi, én balga lélek elfelejtettem kiolajozni a jénait. Meg kell mondjam falapáttal vakartam ki a jénaiból. Megcsináltam életem első feneketlen kenyerét. Ti ilyen úgy sem tudtok, beeeee! Mindenki rácuppant a jénaira, na vajon milyen íze van, szerintem fincsi lett. Gyerekkoromban inkább barna kenyér volt nálunk. Kép holnap megy. Jó éjszakát annak, aki még fent van. Én mindjárt nem.
Szia Masala!
Masala eddig ez ízlett a legjobban. A recijét megtalálod a Receptes fórum I-ben, Lizi "mindig beváló" kenyere - Swell cím alatt. Eddig kétszer sütöttem meg, mert állandóan próbálkozom. A majdnem kalácsízű kenyeret nem szeretjük.
Nehogy neked is gondot okozzon, mert első látásra meglepődtem, hogy mililiterben van megadva egy pár dolog. Amit a géphez adtak poharat, azon van mililiter. Ilyen recepttel még nem találkoztam.
A receptben szereplő csapvízet természetesen langyos vízre váltottam és abban kelesztésképpen beletettem az élesztőt és a cukrot. A víztől nem hatódik meg úgy mint a tejtől. Én nem tudom miért, de mindig a folyadékokkal indítok. Utána jöhet a többi. Bekapcsolom a gépet, a fehérkenyér programmal elindítom, idő 3:30-at mutat és 2:52-kor kikapcsolom, kiszedem a gépből, de én nem formáztam meg, mert akkor még nem tudtam, hogy hogyan kell, de még kell gyakorolnom.
Belepofoztam a fedetlen jénaiba, amit egy kis olajjal kikentem és rátettem letakarva a radiátorra kelni. Az időt nem néztem, csak amikor láttam, hogy szépen feljött a jénaiba, akkor begyújtottam a sütőt a fokot ne kérdezd, 3-asra állitottam és lestem. Amikor már kezdett szép szine lenni, akkor állítottam teljes lángra. Mindig késpróbát teszek, beleszúrom a kést és amennyiben még marad a késen, akkor sületlen a kenyér, úgy mint a süteményeknél. Utána még 5 percet hagyom sülni és újra megnézem. Lehet, hogy azért is lesz vastagabb a héja, mert tető nélkül készül, mert sajnos az régebben már eltörött.
Próbáld ki, sok sikert kívánok hozzá.
A virágomba pedig bele vagyok szeretve.
Szia Ildikó!
Higgy abban, hogy Édesanyád fel fog épülni. Nagyon szorítok Neked. Amennyiben lehet a nővérkéid biztos önteni fogják bele a lelket, hogy ne adja fel. Ne haragudj, de nem tudok mit írni mert a hír olvasván végigfutott a hátamon a hideg, és megkönnyeztem.
Nagyon sok lelkierőt kívánok Neked.
Gabye küldött nekünk képeket, egy kicsit idemásolok a leveléből is:
"Az elsőn anyukám sörkiflije..Csak hogy lássátok, miért próbálkozom sütögetéssel..Bízom benne hogy talán egyszer kiderül, az alma nem esett messze a fájától:-DD.."
Gabye! Nagyon csinosak a kis kiflik, biztos, hogy előbb-utóbb eléred Te is ezt a szintet.
Én is csak azt tudom mondani, hogy szorítok neked és nagyon sajnálom, hogy ilyen rossz híreket kaptál. Reméljük holnap jobb híreket tudsz mondani ez ügyben.
Nagyon koszonom Nektek a biztatasaitokat es a batoritast is. Latjatok mindig ettol feltem a "bizonyos "telefontol. Mindig rettegtem es fogok is. Holnap is ha telefonalni fogok...
Az anyukam...., hogy mondjam nektek maskent es En is csak azt tudom elmondani amit a noveremtol hallottam hogy teljesen feladta, es ha jol erzem talan nemsokara eltavozik. Nagyon odavagyok!
Bezsa nagyon tetszett, amit az ünnep kapcsán leírtál rólunk! Hogy lehetnek ilyen gondolataid korán reggel? És egyáltalán, miért nem aludtál?
Elisabeth szép a kenyered. Írnál róla valami ismertetőt? Miért olyan népszerű nálatok és hogy készül? A virágod csodaszép!
Nelly neked is igazad van! Nem öregszel csak más korosztály vagyunk, mint a mai huszonévesek. Lehet, hogy a mi ünnepeink kicsit kierőszakoltak voltak, de legalább nyugodtan teltek. A mai fiataloknak /elnézést kérek a kivételektől / pedig már nem sokat jelent még a Nemzeti ünnep sem, mert nem a Kőszívű ember fiait nézi a TV-ben, hanem a randalírozó csőcseléket!
Sajnálom, hogy rossz híreket kaptál! Bízzál a nővéreidben, hogy mindent megtesznek, hogy Anyukád jobban érezze magát! Tudod, a távolságban néha nem számít, hogy hány kilométerre vagy attól, akit szeretsz. Itt is vannak áthidalhatatlan távolságok, pedig országon belül vagyunk! Én is kerültem már olyan helyzetbe, hogy nagyon szerettem volna 320 km-rel odébb lenni, mégsem sikerült. Tudom, ez nem vigasz, csak azért írtam, hogy ne legyen lelkifurdalásod azért, mert nem vagy itthon. Remélem nemsokára jobb híreket kapsz!
Emes! Szép a kalácsod ügyes vagy! Én a kalácsot csak egyszer dagasztom, és utána sem gyúrom át, mert a sodrás bőven elég neki második dagasztásnak. A sodrást is óvatosan végzem. Üdv
Na, lányok itt van a lapi kalácsom! A kézi dagasztásnál, nem szokott ilyen lágy lenni, pedig még kanalaztam hozzá tök sok lisztet. Na ennyit a saját receptről! Majd legközelebb innen választok kalács recit. Ja, és lehet, hogy nem kellett volna 2x dagasztanom, hanem másodszorra, csak átgyömködnöm?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit