Létezik hideg napraforgó? Mondjuk nekem a normál is elég büdös. Azért írtam, hogy hidegen sajtolt, hogy megkülönböztessem az étolajtól - persze lehet, azzal is ugyanilyen lenne, majd ha elfogy a tökmag, kipróbálom. A mogyorónak elég jellegzetes íze lehet, salátára biztos jó - nálunk a tök azért nem fogyott annyira, mert bármibe tettük, kiérződött.
Tegnap láttam a boltban ronda kis műanyag szórófejes palackokban hidegen sajtolt olajakat. Volt tökmag, lenmag, és még mittudomén milyen mag. Jó, ha volt 1 dl és a legolcsóbb 560 Ft-ba került, de a többi ezer körül járt
Az olivát használom, a tökmagról már esett szó, olyanom nincs. Vettem viszont mogyoróolajat, ezt ismered? Még nem bontottam ki, nem tudom mihez fogom használni, de megtetszett
Ééés igen! működik. A kaja is kész. Táncoló csirke meg a "fórum kovásza"... ezekkel a magvas gondolatokkal a tarsolyomban most már mehetek dolgozni.
Egyébként sokszor nem tudom eldönteni, hogy ti kire főztök, mert amennyi kenyeret, ételt, italt itt bemutattok, az egy hadseregnek is elég lenne. Egy kis nemzetközi konyha:
Ööö, hidegen sajtolt = nem napraforgóolaj, hanem olíva- vagy tökmagolaj, utóbbi pirított tökmag illatú. Ha ezeket utáljátok, a ti bajotok :-) Valamit megpiszkáltam a tűzfalamban, és most nem megy az explorerem :-) a portál miatt muszáj lesz megszerelni. Ezt csak azért írtam, hogy a kezdő netezők erőt meríthessenek :-) Emes, nincs ismerősötök, aki ért hozzá? Nálunk is meg van osztva a net, meg is őrülne mindegyikünk, ha az ő gépén nem futna.
Addig dumáltam a kevesebb folyadékról, hogy most kevés lett! Így meg kellett állítsam a gépet, mert hagynom kell még kelni a tésztát. Látod, még mi is, bocsi, a többiekről nem beszélek, mármint én is elrontom! Ugyan még én is csak karácsony óta sütöm a kenyereket!
Nálunk nincs főzés, mert az ember megint hozott ebédre valót. Bedobtam egy kenyeret, és du. még lehet, hogy sütök valamit. Talán kalácsot.
Kiiktattam a net elosztót! Rögtön nincs semmi baja a gépnek! He-he! De hosszú távon ez nem lesz jó, mert 10.000.- ot kiadni, hogy ne lehessen használni, az túlzás!
Debolg! Ne keseredj el! Majd legközelebb sikerül egy jó kenyeret összedobni. Eleinte az én kenyereim teteje beesett, v. kinyomta az ajtaját a gépnek! Hi-hi! Nekem is meg kellett tanulnom a víz mennyiségével bánni! De 10-15 kenyér után már csak ránézel a tésztára és tudod mi hiányzik belőle! Ne ragaszkodj a recepthez annyira. Tudom ezt nehéz, nekem is az volt. De egyszer csak azt veszed észre, hogy változtatgatsz a recepteken!
Bocsi az ömlengésért! De úgy éreztem kell Debolgnak egy kis bíztatás!
Itt csendes magányomban "megvilágosodtam". Milyen, jó hogy ennyi "béna géza" pék van és milyen jó, hogy vannak akik "profik" (akik megosztjják velünk a tudásukat). Ebből a "kovászból" lett egy jó kis csapat.
Hát csak bénázunk "néha" tovább, hogy legyen mindig mit tanulniuk a "régieknek" és az "frisseknek".
Ha itt mindig csuda dolgok képei lennének a kezdők be sem mernének lépni.
Hát ilyen "magasztos" gondolataim voltak 2007. március 15-én.
Miről is maradtál le? Hát délelőtt volt egy kóbor szivárványunk és egy másik fejecske, ami a receptek felirat környékére költözött. Izgalmas volt
A vajra rábeszéltél, a hidegen sajtolt olajra szerintem nem fogsz tudni Nagyon rossz illatemlékeim vannak róla, ami azt mondatja velem, hogy soha többet Igaz, ez volt vagy 15 éve, azóta lehet hogy változott valami a technológiában és más, amit ma lehet kapni, de a régi az nagyon mély nyomokat hagyott bennem
Hát sajonos sok jót erről a kenyérkéről sem tudok mondani. Tömör lesz, ha megvágod. A chips szerűségek a sarokban a bele nem keveredett tésztamaradékok, ezt kézzel bele lehet tologatni a dagasztás alatt. Ennek a tésztája már lehet, hogy jó állagú volt, de sokkal tovább kellett volna kelnie. Csak-csak az üst pereméig fel kellett volna jöjjön, azzal a majd 60 dkg liszttel, amiből készült. A következőnél hasonló tésztát próbálj meg dagasztani, ha ilyen sok lisztből készül, akkor több élesztővel és várd meg amíg az üst tetejéig feljön. Az szerintem már sikeres kenyér lesz. Igazán sajnálom, de remélem nem tör le nagyon a dolog. Keseregni nem érdemes, majd mindannyian így kezdtük, hidd el! Várom a holnapi sütésedről a híreket. Én nappal nem igazán leszek gépközelben, de biztos lesz itt olyan, aki tud segíteni, ha elakadsz valamiben. Sok sikert kívánok, Margit
Hello! Esetleg lemaradtam valamiről? Majd egyszer visszaolvasok...
Továbbra is bátorítok mindenkit az olajos kísérletezésre: ezzel a hidegen sajtolt olajjal sokkal könnyebb zsemléket gyártok, mint vajjal vagy margarinnal. Ma viszont mogyorós korongokat sütöttem. Holnap meg főzök (ma volt maradék). Így kell beosztani a melót :-)
Margitka ez a fehér kenyér csak élesztővel. Hát azért örülök, mert párom nem tudom mit evett volna, ha szputnyik lesz belőle. Komolyan ilyen állaga még egy kenyeremnek sem volt. Szakadt, repedt, minden baja volt velem együtt.
No most már elteszem magam, mert hajnalban 3-5-ig nem aludtam, ma meg olyan voltam mint az őszi légy (tavasszal).
A frászt hoztad rám Ez a kenyér gyönyörű lett. Mindenesetre jó, hogy nem hagytad tovább kelni, az biztos. Ügyes voltál, megmentetted Gratulálok! Üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit