Mindenkinek gratulálok a sütéseihez, most nem vagyok passzban, hogy név szerint is megemlítselek Benneteket. Fáradt is vagyok egy kicsit, majd a hét végére kipihenem magam, mert megint nagy üzem lesz, jönnek a lányomék, megünnepeljük a nőnapon esedékes szülinapját. Ő akkor nem lesz itthon, így most lesz a családi ebéd. Hát addigra jó formában kell lennem. De azért olvasok rendszeresen. Nelly
Amikor a Hausert megvettem, akkor a szokásos 60 dkg liszttel kezdtem próbálgatni. Valahogy sehogy nem akart olyan lenni a kenyér kinézete, mint azt szerettem volna. Megpróbáltam 70 dkg lisztből, azóta sokkal szebb kenyereket sütök. Egyszerűen kevés volt neki a 60 dkg-ból készülő tészta. Érdemes kipróbálnod kenyérnek egy 60 dkg-osat, az Etának az a kedvenc adaja kenyérhez. Kalácsnak elég az 50 dkg is, mert a 60-as néha felragad az üvegre. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a kenyérkéd, szerintem már nem esik vissza a teteje.
Jó éjszakát nektek és szép napot holnapra, üdv, Margit
50 dkg lisztből csináltam, most így néz ki a kelesztés végén:
nem tudom, mennyire látszik, most az üst széléig ér. Már sül 30 perce, egy picikét hullámos csak a teteje, remélem nem fog már összeesni! Azt látom, kicsit lágyabb tésztával dolgozik szebben mint az előző gépem. Az csak 1ó10 percig kelesztett, ez meg sokkal tovább, lehet ezért?
Háááát, ez bizony egy kissé szoros lett. El kell terülnie az üstben a kelés alatt, de a megvágott képen is látszik. Aztán lehet, hogy csak az ejtés csinálta ezt vele.
Kíváncsi vagyok a másodikra is. Nekem, ha jó passzban volt a tészta, a gép és én is, akkor rendesen az üst fölé szokott felnőni 60 dkg lisztből. Megpróbálok nézni neked egy régi képemet.
Igaz nem túl sokáig keresgéltem, de géppel együtt csak kalácsot találtam, azért ez sem rossz:
Ezen még látszik, hogy a teteje le volt fóliázva belülről. A 60 dkg-os fehér kenyér is közel ennyire ki tud jönni az üstből.
Várom a következőről is a képeket és a beszámolót, üdv, Margit
Igen, a füzetben írta, hogy nem melegít, ha a külső hőmérséklet 25 fok felett van, de nálunk csak 20-21 fok van. Majd holnap kipróbálom a gyorsprogramot, kalácsot akarok sütni. Most a második kenyerem már sokkal szebben megkelt, feljött egészen az üst tetejéig, bár gyanítom vissza fog esni, kissé lágy maradt a tészta. Most kivettem a lapátokat, így nem tudta összetörni a tésztát. Kíváncsian várom a 2. végeredményt, az íze az elsőnek is nagyon jó volt!
Meghoztam Marcsi képeit, nagyon szépeket sütött, gratulálok hozzájuk:
Marcsi! Az 1,3 kg-os kenyeret tudó gépben 1 kg-os fehérkenyeret lehet sütni. Ezt 60 dkg lisztből lehet kb. kihozni. Ennél nagyobbat nem bír el, mert felragad a gép tetejére a kenyér, ha igazán jó. Kalácsból elég az 50 dkg lisztből készülő, mrt az még jobban megkel. Sokkal nagyobb gépeket nem igazán lehet kapni. Amit én vettem most utoljára, az 1,6 kg-os kenyeret tud (megint nem fehérre értve), de nem igazán találkoztam még másik ilyennel.
Limara! Próbáld ki a gyorsprogramot, az jobban melegít, azon ki kell derülnie, hogy jó-e. Egyszer, ha megpróbálod a 3x20-at a gyorsprogrammal indítva, akkor egész biztos meglangyul a tésztád. A lapátot érdemes kivenni, bár némi mozgatás után ki lehet békével szedni, nem tépi szét a kenyeret. Inkább az ejtés miatt nem érdemes bennehagyni. Ami képedet már láttam, azon látszik, hogy az ejtés, hogy visszatekerte a tésztát Nagyon haragszom arra a funkcióra, mindig megmorgom ha tehetem Azt írtam, hogy jól süt, szép lesz a kenyér teteje is. Sosem használtam a legsötétebb fokozatot. Nem tudom most melyiken sütöttél, de akár a legvilágosabbat is kipróbálhatod. (Kalácsnál főleg, bár én lusta voltam állítgatni, a közepeset használtam.)
A dagasztólapátok minden megállás után irányt váltanak és ellenkezőleg forognak, mint korábban. Ez szerintem jó, elég jól össze szokta szedni minden sarokból a tésztamaradékokat.
Még az előmelegítésről. Most jutott eszembe, hogy ha jól emlékszem ebben is van egy hőérzékelő. Ha elég meleg benne minden, akkor nem indítja el az előmelegítést. Én ezt csak forró nyáron tapasztaltam meg. Lehet, hogy megszokásból előmelegítve tettél mindent a gépbe és ezért nem melegített?? Na, kíváncsi vagyok
Margitka!
Hamarosan hozom a képeket, agy kis technikai akadály van, de remélem elhárul! Az első képeket már feltettem a képtárba. A legelső kenyeret hagytam a gépben teljesen végigfutni, nem nyúltam bele. Meglepetés volt nekem, hogy az előmelegítés végén teljesen hideg volt az üst, egy pillanatra belenyúltam. Dagasztás alatt kicsit felkente a tésztát az üstre, itt-ott ott is maradt, de most a második kenyérnél már nem. ami meglepő, hogy mikor leállt a dagasztás, most a második kenyérnél már kiloptam a lapátokat, és a tészta teljesen hideg, még csak kicsit sem langyos. Jól van ez így? Most középre igazítottam a tésztát, mert először az üst egyik sarkában hagyta, és így nagyon csálé lett a kenyér. Azt hittem, hogy kicsit lágy a tészta, de nem, szép gömbölyű lett a teteje, puha szaftos a belseje, viszont a héja kissé vastagabbra sült, mint az előző gépemben. Igazából ez az előmelegítés idegesít, így kell ennek lennie? Mert közben hallatszott, hogy kattog, dolgozik a gép, de nem éreztem hogy melegít? Köszönöm, üdv
A túrós batyuból 3 db van már csak. A mamám is 3-at evett meg annyira ízlett neki. Kenyérke köszönöm a receptet.
Leirom a tapasztalatomat, ha valaki mostanában sütné meg.
Az első dagasztásnál olyan lágy volt a tészta, mint egy sűrű krém. Már majdnem tettem hozzá lisztet, de megvártam a második dagasztást (én most robotgéppel csináltam) és akkora nagyon szépen összeállt a tészta. Mivel a szilikon lapon nyújtottam, adott volt a méret, de lehetett volna nagyobbra nyújtani és akkor a recept szerinti mennyiség lett volna belőle. Így kevesebb lett. A megmaradt túrót boldogan elpusztítottam. Nem veszett kárba csak a pocakomba.
Hamarosan ismétlés következik, mert ez nagyon bejött nálunk. Akkor aszalt gyümölcsöt is teszek bele.
Köszönöm az ötletet, sajna nálunk nem megy a pogi. na majd még meglátom. most nagyobb gondom, hogy holnap lesz a farsang az oviban, és jönnek Anyukámék, nekik szeretnék valami finomat sütni. Végignézem a repertoárt, aztán majd kitalálok valamit.
Kovászos fehérkenyér.Nekem nem kellett a +30-40ml viz söt a kelés végére olyan laza lett,hogy újra dagasztottam kb 70g lisztel igy formáztam és tettem jénaiba gözös sütöbe kelt 1órát bevágtam és kb1órát sütöttem 200fokon.
Nagyon érdekes nekem, hogy előmelegítéssel kezd, de az előmelegítés végén nem éreztem még langyosnak sem. A lapátok sokkal lassabban forognak, mint a másik gépben, de két irányban váltogatva. A dagasztást csak egyszer végzi, ez kár, és a dagasztás végén is maradt az üstre tapadva tésztadarabok, és nem állt össze egy gombóccá a tészta, ugyanakkor úgy érzem kicsit lágy. De erőt vettem magamon, és nem nyúltam hozzá, most először hagyom, hogy a gép magától dolgozzon, még a lapátokat sem vettem ki belőle. Kíváncsian várom, most keleszt. Így néz ki a tészta, mikor leállt a gép:http://limara.xfree.hu/49445
Szokimoki! Köszönöm! Szépek a briósok, gratulálok!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit