Igen, a tejet feffőzöm, forralom,és visszahűtöm! Ez azért szükséges, mert utána kevésbé képződik savó. /Hűlés közben nem szoktam kavarni, hanem a végén a "bőrös" föl alól öntöm ki a tejet./ Nem kefirrel, hanem élőflórás matur joghurttal kell beoltani! pl. Danon. 1-2 napi hűtőben állás után az ízek jobban összeérnek, s még finomabb!
Ha nincs házi tejed, a friss boltival is működik. A tartós nem jó hozzá!!!
Ha több időm lesz, leírom, hogyan kell gomolyát és sajtot készíteni.
Szávai Kati! kukkants be a süssünkbe (csak annyit, hogy mindent géppel csináltam.) Semmi faxni, hogy gőzfölötti habkeverés meg egyebek. (mi vagyok én? konyhai robot? - hát nem! :)) -))) Először megcsináltam az extra mennyiségü adagot, de nekem a 30 dkg liszt kevésnek bizonyult, igy még tuti, hogy legalább 15 dekát kellett hozzáadnom. Na akkor meg annyi tésztám lett, hogy csak na! (A bekevert tésztám, amit szintén a robotgép kevert vajjal együtt, összesen 80 dkg volt) Nem ilyedtem meg. Megfeleztem és csak az egyik felét használtam fel, másik felét befóliáztam és betettem a hütőbe, majd holnap kitalálok rá valamit.
Utána már csak a 7,5 dl tejjel kezdődő mennyiségből csináltam a krémet és 10 dkg grizt adtam hozzá. (lemértem, mert azért, hogy pupos evőkanál, meg egyebek, hát azért van kis evőkanál is meg extra nagy evőkanál is)
A habot is géppel vertem apránként hozzáadtam a félig megdarált cukrot, s tovább keverte a gép, amig jó kemény hab lett, ezután a hideg (5 tojás sárgával, 350 gramm tejföllel) elkevert tejbegrizt kanalanként adtam hozzá a habhoz (de a robotot a legalacsonyabb fokra állitottam) és igy szépen összekeverte nekem egyenletensen.
A fél adag tésztámat szépen belelapogattam a sütőpapirral bélelt formába, s ráöntöttem a masszát.
A sütőt 200 fokra felmelegitettem. Amikor betettem, akkor visszavettem 170 fokra és 40 percig sütöttem. Tökéletesen megsült. Gyönyörüen megnőtt, de egy parányit nekem is visszaesett, de ez természetes, mert a habos töltelék mindaddig dolgozik, amig ki nem hül teljesen a süti. VIGYÁZAT!!!!! CSAK HIDEGEN SZABAD SZELETELNI
Nellykém! Majdnem, de csak hasonlitanak egymáshoz. Amit én csináltam abba nincs turó és vaj is a tésztájában van, szóval majdnem ugyanaz, de mégsem :) Mindegy az! Lényeg, hogy nagyon-nagyon finom. És amikor ettük, teljesen olyan volt, mint egy citromos turótorta !! Lehet kipróbálom a Tied is, de előbb ezt megesszük. Irtó laktató.
Köszönöm, hogy felhívtad a figelmem a Tiédre, izgalmas!!
Viki
Sziasztok! Nellykém ! aranyos vagy, meg is fogom nézni, de én is elkészitettem, s nekem remekül sikerült. (most már fel is izgatott, hogy Te hogyan csináltad) Én ugyanis az IZA által beirt receptet egész másképpen csináltam.
Szávai Kati ! Igen! nekem sikerült, s a sütéshez is elegendő volt a 170 fokon 40 perc!! majd felteszem, csak az a baj, hogy még mindig csak telefonnal fotóztam, és nem tökéletes a kép. de nem is ez a lényeg. Majd leirom, hogy én milyen egyszerüen oldottam meg a munkamenetet. DE FELTÉTLEN meg kell várni, amig kihül, ugyanis hülés közben még mindig dolgozik a sütike :)))) Egy picit nekem is visszaesett, de nem sokat. Mi két-két szeletet bevágtunk vacsira, de azt hiszem holnap délig kibirom evés nélkül. Nagyon fincsi lett. Ugy hogy vágj bele ujra.
Neene ! örülök, hogy végre kaptál hőmérőt. Látod, látod ! én is igy szoktam járni, keresek-keresek, s amikor nem számitok rá, akkor megtalálom.
Én csak a saját receptem szerintit tudom mondani, én sohasem forralom föl teljesen a tejet, csak kézmelegségig, s ugy ahogyan leirtam. Azért javaslom, hogy VIRÁG receptje alapján készitsd el, mert Ő biztos, hogy mostanában is igy késziti.
Az biztos, hogy az első induláskor kénytelen vagy egy kis bolti oltóanyagot (kefirt) beletenni, de utána az elkészült aludt-tejedből tegyél félre egy pohárral és akkor a következő folyamatot már ezzel fogod oltani.
Jó egészséget Nektek és sok sikert a próbálkozáshoz és a végeredményhez :)
Az anyatejet meg azért most hagyd meg a picurnak bár tudom, hogy annak aztán van zsír tartalma.
Nagyon szépen köszönöm Virág és Viki a részletes leírást, aranyosak vagytok. Rögtön az elején persze Marika, az nem világos, h a "tejet felfőzöm": tehát felforralom????
Másodsorban: nem is hiszitek, micsoda meglepetés ért ma! Teljesen véletlenül beléptem ma egy ALDIba - életemben először - és mit látok?? 120°Cig kalibrált konyhai hőmérőt!!!!! Most mondjátok meg, kb 1 hónapja az össze konyhafelszerelést és hasonló reménységű boltot végigjártuk... köszönöm szépen, nagyon kiváncsi vagyok miként sikerül legközelebb, legszívesebben most nekiugranék, de csak 3 dl tejünk van kb itthon ( meg persze anyatej :) - az folyamatosan )de amint minden úgy alakul, megpróbálom a több sikertelenségem után. Kérdésem th. forrhat???????
Viki! Nézd meg az én tejfölös lepényem a Receptes fórum I-ben. Hátha az jó lesz. Annak jó az adagolása is, én sokszor sütöttem már, és a családom nagyon szereti.
Tehát! Házitej továbbfelhasználás:
Gyümölcsjoghurt készités első változata ugyanaz, amit VIRÁG is leirt.
Második változat:
A friss tehén tejet kinnhagyod mondjuk a konyhában egy szükebb tetejü edénybe öntve, mint pl egy 5 literes üveg. 24 óra múlva leszeded róla egy elvékonyodott evőkanállal a TEJSZINT, tovább hagyod és ujabb 24 óra elteltével leszeded róla a TEJFÖLT
Ekkor már komoly, jó kis aludt-tejednek kell lennie. Ebbe az aludtejbe teszel izléseteknek megfelelő mennyiségü cukrot, vagy édesitőszert, és egy lehelletnyi (de tényleg csak éppen egy lehelletnyi) sót. Épp csak mutasd meg neki, hogy itt a só:))
Egy botmixerrel, vagy gépi habverővel egy-kettőt forgatsz rajta, majd hozzáadod a nektek megfelelő gyümölcsöket és még egy kicsit javitassz az állagán a habverővel.
TURÓ! a második 24 óra eltelte után, amikor a tejfölt is leszedted, akkor egy megfelelő nagyságu szürőbe (jó sürü szövésü legyen) teszel még egy ruhát is (az is jó sürü legyen. Beleöntöd az aludttejet és egy nagyobb fazékra helyezed. 1-2 nap alatt kész a turód. (Időjárás, illetve hőmérséklet függő) KEMÉNY SAJT készités. Ez egy kicsit azért bonyolultabb, mert ehhez oltóanyag szükséges. Azt most nem tudom Neked megmondani, hogy hol lehet beszerezni. Jó pár évvel ezelőtt én Romániából hoztam 10 tablettás kiszerelésben árulták kisebb mezőgazdasági boltokban is. 1/4-ed tabletta elég volt 10 liter kézmeleg langyos házi tejhez.
Ha oltóanyagot használsz az altatáshoz, akkor elég meglangyosítani a tejet, beleteszed az oltóanyagot és kb 1-2 óra mulva már összeáll gyönyörüen jó nagy darabokba a tej. Ekkor ugyanugy jársz el, mint a turó csurgatásnánál azzal a különbséggel, hogy itt 1 nap után már le kell sulyozni az anyagban-szürőben lévő tejterméket. Ajánlatos olyan szürőformát választani, amikor már lecsurgott a savó, amelyik már a sajtnak is megadja a kerek formáját és rátehetsz egy tányért, arra pedig sulyokat. Ez is hőrmésékleg függő, de 2-3 nap alatt elkészülhet a kemény sajtod. S ha ezt még hagyod is kiszellőztetni, akkor reszelni is lehet.
Hát remélem nem voltam nagyon bonyolult, és valamennyire érthető is, amit leirtam.
Neene igy sirok, ahogy itt látod. Már egy regény-nyi dolgot leirtam Neked a házitej hasznositásáról, amikor elsötétült minden. De ez a ramaty laptop nem volt bedugva, s elszállt minden, pedig már az elküldésnél tartotam. VIRÁG-nak viszont megköszönöm, hogy leirta helyettem, Neked a választ. A gyümölcsjoghurt készitésével kapcsolatban én is igy csinálom, de folytattam Neked egészen a tejszin, a tejföl, a turó, a kemény sajt készitésig. Ha összekapom a konyhát, előlről kezdem és beirom.
Most gyorsan bedugtam a laptopot. (a francba)
Szávai Kati! Most sül a TEJFÖL-LEPÉNYEM ! Mindjárt kész vagyok vele. S le fogom majd irni, hogyan csináltam, mert azért ahonnan az a recept származik nem olyan pontos ám !! Főleg ha azt nézzük, hogy "csak úgy" pupos evőkanál ez + az --- én most dekagrammra lemértem mindent és lefotóztam (igaz, még mindig telefonnal) minden lépést, hogy lásd. Szerintem az enyémnek a 170 fokon való sütésnél a 40 perc elegendő lesz. Bár az is igaz, hogy nem csináltam akkora nagy dolgokat, -mint gőz fölötti habverés- de már nem nagyon fér az edénybe, amibe sül. Viszont elég sokat kell majd várni a felvágással, mert ezt csak hidegen szabad szeletelni. Még mindig van 10 perce a 40-ből, de már dupla magasságú, mint a magasfalu kerek formám. Nagyon kiváncsi leszek rá, hogy milyen lesz felvágva. Majd jövök a fotókkal akkor is, ha jó, akkor is ha nem :))
Viki
Igaz, a kérdés nem nekem szólt, de én is készítek házi joghurtot. A tejet felfőzöm, s hagyom visszahűlni kézmelegre. Akkor hozzákeverem a natur élőflórás joghurtot. /egy pohár elegendő 1-2 liter tejhez./ A radiátor közelébe teszem, s ott hagyom, hogy megaludjon. Ez néhány óra. Akkor teszem hozzá a különböző turmixolt, aprított gyümölcsöt, s ízlés szerint egy kis porcukrot. Ezután már hűtőben tárolom. Mielőtt gyümölccsel és cukorral keverem, leveszek belőle néhény kanállal, s ez lesz a következő alkalommal az oltó. Így a boltit, csak első alkalommal használtam.
Yldyco és Viki, nagyon köszönöm a gyors segítséget! Ilyet én még soha nem láttam...
Viki kedves! Leírnád akkor, h Te hogyan készíted házi tehéntejből a joghurtot??? álunk a Gyerekek nagyon szeretik és a boltban is mindig naturt veszünk, mert 1-2 tk házi lekvárral ezerszer finomabb ( és egészségesebb ), mint a bolti gyümölcsjoghurtok, de nekem bárhányszor próbálkoztam, mindig túl híg maradt. Vagy Cserpessel oltok, vagy Bakonnyal. Ezeket neten olvastam, h jók hozzá. van, aki arra esküszik, h fel kell forralni a tejet, van aki szerint pedig a világért sem, csak kb 80-85°C-ra. Na most akkor??? ( ehhez szeretnék hőmérőt !!), mert a felforralt többször nem vált be, és meg is győzött több okos családtagom, h persze, mert minden fontos dolog elpusztul a forráskor benne. A kb 40° C is nehézkes, hiszen kinek mennyit bír a keze??? ( állítólag nekem azbeszt kezem van :) ) aztán szárazdunszt?? Vagy meleg hely?? Vagy??? Kérlek szépen, írd le nekem ( nekünk ), hogyan csinálod Te, nagyon érdekelne!! ( Nálunk heti 2x házhoz hozza egy jó ember a tejet a faluban, mennyei finom, túrót már nem egyszer készítettem... meg hát inni is rengeteget iszunk, gyerekek főleg! ( attól ilyen szépek :) )
A tésztám lapos maradt, a szeletelésnél meg szétesett, így nem túl esztétíkus ahogy kinéz.
Ízre egyébként finom, csak szét van zúhanva.
Nem tudom mitől nem akart a közepe megsülni rendesen, pedig már több mint egyórát sütőttem.
Lehet nem volt elég sűrű a gríz?
Hát nem tudom mit baltáztam el!!!
A vajat nem morzsóltam szét a 10 dk-át két darabba raktam bele, és így gyúrtam össze, de nem gondolom, hogy ez nagy próbléma lett volna ahhoz, hogy ne legyen egy kicsit is magasabb a tésztája.
A paraaiza képéhez képest,az enyém egy nagy O!
Mindenestre kíváncsian várom neked miként fog sikerülni.
Mi PIZZA-n, oldalason és szilvás lepényen kívül mást még nem sütöttünk benne. Édesapám csináltatta 25-30 éve, de eddig csak díszként funkcionált, begyújtva is talán egyszer volt benne, csak próbaképp. Tavaly nyáron döntöttünk úgy a férjemmel, hogy sütünk benne.
Yldyco! ne is fájdisd a szívem, mert mindig is vágytam a gyerekkori kemence után :) Az volt az igazi, maga a csoda a benne sültek. Akár kenyér, akár a husik, vagy bármi.
Ja azt még elfelejtettem írni az előbb, hogy nekünk van kemencénk az udvarban és a Vatera-n vettem sütőhőmérőt, ami nagyon magas hőt is mér, mert fogalmunk nem volt hogyan kell felfűteni, mikor mennyire meleg. De így már okés a dolog. Fincsi kövön sütött PIZZA-t szoktunk csinálni, valami fantasztikusan finom, olyant a konyhai sütőmben soha nem tudok sütni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit