.....Az első sütésem hagy némi kívánni valót maga után. A tészta nem lett rossz csak rossz méretű tepsibe tettem a tésztát és szétterült. Bosszantott és mégegyszer megsütöttem, de most egy jénaiba tettem. Sajnos teteje nincs, így hagyományos módon sütöttem csak sokat locsolgattam. Cserepek nem lettek rajta, de röpködött a héja ahogy szeleteltem.....
.....A képek alá nyugodtan leírhatod, hogy a lapos kenyér a nem jól megválasztott sütőforma miatt lett ilyen, hátha valakit vígasztal és ösztönöz is, hogy nem szabad elkeseredni, ha nem sikerül elsőre szépet sütni...."
Köszönöm a képeket Masala, gratulálok a szép sütéseidhez.
Kartika! Nem morzsa, hanem búzadara és liszt a két lehetséges jelölt. Nálunk egészen biztos, hogy búzadarából készült és Anyukám Sváb lány volt (Azt nem tudom, hogy a kettőnek van-e köze egymáshoz.)
Lányok én ausztriában folyton eszem smargnit, mert istenien csinálják, de abban biztos hogy nincs morzsa! annyira könnyű és finom. Az édesanyám, aki svábok neveltek fel, ő sem morzsával csinálta. Sajnos nem tanultam meg, de valahol van egy receptem át fogom a cuccaimat böngészni, hogy hol láttam.
Lehet, hogy a társalgóban már írtam, de képzeljétek a 3 hónapos gépem üstje máris ereszt. Erre tegnap jöttem rá, mert reggelre programozva sütöttem egy kenyeret és utána beáztattam az üstöt. Elment mindenki és csak este értünk haza és állt az üst alatt a víz. Nem is akartam elhinni, ezért letöröltem a pultot és éjszakára újra megtöltöttem vízzel. És igen, reggelre megint ott állt a víz. Még szerencse, hogy az előző éjjel nem tette tönkre magát a gépet a kijövő víz!
Most el vagyok keseredve. De majd viszem a szervízbe!
Meghoztam Zsike képeit. Nagyon gusztusosakat sütött, gratulálok Zsike!
Batka! Köszönöm a választ, hozzáírom az elmentett recepthez.
Ildiko! Eltenni nem tudom sehova, de majd hozzáírok valamit a recepthez, amíg megcsinálod és hozod a javítást hozzá. Különösen várom, mert nálunk is ez a verzió volt, de semmilyen arányra nem emlékszem. Kicsi voltam, amikor Anyukám csinált, de tudom, hogy liszt nem volt benne és csak 15-20 percet kellett állnia.
Masala! Örülök, hogy jelentkeztél, a képeket hozom rövidesen, köszönöm. A képtárad linkjét bármikor ide tudod tenni, akár a hozzászólásokhoz, akár az adatlapodon a Weboldal címénél is megadhatod.
Emes! Nagyon szépet sütöttél, gratulálok! Biztos nagyon finom.
Látom ma az új élesztőről szólt a nap nagy része. Én még nem láttam, de nem is a TESCOban vásárolok! Kivéve a kenyérlisztet.
Hoztam nektek képet a mai túrós-baconos bucimról. Átvariáltam Margitka receptjét. A tészta ezúttal a hamburger zsömi receptje alapján készült. Én jobban szeretem, mert édesebb és puhább a tésztája. Nagyon bejött nekem. A család csak holnap eszik belőle, mert Anyu is és a zember is dolgozik hajnalig.
Mindenkinek jó éjszakát! És természetesen: Tsók:Emes
Sziasztok! Ismét olyan sokáig kellett visszaolvasnom, hogy már nem is tudok veletek beszélgetni és már nekem is késő van. Annyit azért leírok, hogy küldtem képeket Margitnak. A csomagolt kenyér nagyon finom tésztájú, de úgy látszik, hogy Murphy beköltözött a konyhámba! Ez a szép kenyér egy szem só nélkül sült meg.Először hisztiztem, később tudomásul vettem, hogy ilyen az élet! A sajtrolóról csak azért küldtem képet, hogy elmondjam, végre én is tudtam venni sütőformát. A nagyfiam volt a MEÓs és azt mondta, hogy már nagyon régen nem evett ilyen jót. A bolti mindenütt undorítóan vajas és nem sajtos krémmel van töltve. Én sem ettem már évek óta. A csokis édesség pedig a kókoszos, sok tojásfehérjés sütim tetejére kerülő kókuszból készült. Ezt a masszát formáztam meg és csokiba mártottam. Vittem a munkahelyemre is és mindenkinek nagyon ízlett. Persze csak annak, aki szereti a kókuszt!Képtáras Lányok ha nem tudok képet hozni a fórumba, azért érdemes a képtáramat feltölteni a képekkel? Gondolom megnézni lehetne, de ide hozni nem tudok! A linket hogy lehet ide hozni a fórumba, hogy legalább azzal jelezzem, hogy vannak képeim? Haladó szintre lépett a kispékek csapata! Nagyon ügyesek vagytok és egyre szebbeket sütögettek! Felsorolás és nevek nélkül mondom, hogy GRATULÁLOK!!!!
Megmondom Neked oszinten: hogy iiigy elirtam teljesen elment tole a magabiztossagom tole! BEZSA irta hogy O 35dkg-hoz 500ml ert rakott. A jovo heten kiprobalom IGY a recit ujra /mert most nincs daram itthon, amugy holnap mar meg is "gyartottam"volna/. Megirom akkor hogy ennyivel hogy sikerult, es allas nelkul. Arra biztosan emlekszem hogy azonnal kellett keszre kesziteni. Proba szerencse? Addig, ha kivenned es "elraktaroznad"/?/ ha lehet EZT a receptemet? NAGYON koszonom!!!
Jo ejt mindenkinek, mert a pizsamak mar fent lebegnek itt is. Puszi !
Margit, megnéztem, ez a kevesebb cukor lesz, mert 3 túróhoz most 18 dekát tettem. Viszont kevesebb vaj is elég az írtnál, 20 helyett 15 (én mondjuk 3-hoz tettem kb. 10-et). Kicsit kirepedt a teteje, de ha pl. sütés előtt szeletelt mandulával leszórod, az ápol és eltakar :) Mint kiderült, melegen szétesik - valaki mindenáron enni akart belőle... Szóval a szeleteléssel meg kell várni, míg kihűl.
Linbori! Örülök, hogy jelentkeztél, hiányoltalak, amíg nem jöttél. Remélem jobban van a család.
Batka! Utánanéznél, hogy a csökkentett adag cukor van-e a túrótorta receptben? Elmentettem, de javítanám, ha kell. Egyelőre ugyan nem sütök sütit, de valamikor biztos sort kerítek rá.
Ildiko! Mennyire írjam át a tejet a Smarni receptben?
Zsike! Izgalmasan hangzik a kenyérrecepted. A képeket hozom rövidesen.
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Zsike!
Én nem olvastam,hogy hova szeretnél parafa járólapot csak a hsz-ból következtetek,hogy az érdekelne Téged. Nekünk a nappaliban az van. Tökéletes. Egyetlen hibája,hogy egy darabig a földön volt virágcserép és ahová kifolyt a víz az bizony meglátszik rajta. Egyébként jól bírja a 2 gyerek mellett a megpróbáltatást.
Olvastam, koszi! -igy meg nem keszitettem-marmint liszttel. Biztos nem lehet rossz, csak en anyukam konyhajahoz"szoktam .Szegenyemre most szegyent is hoztam!! Ilyen bakit! Eees ami a plane: sokszor keszitettem azelott magam is!! Kepzeld el!! NO ezert is vagyok pipa magamra! EZ mar az oregseg vagy a hulyeseg jele hogy az ember ezekutan igy elir receptet es nem emlekszik vissza pontosan. Kuldjetek nekem egykis Cavintont mar vagy Nellym azt a Ginkobiloba izet. Talan"meg nem keso a memori-kartyamnak itt fent.hihi
Ildikó nem olvastad amit én írtam a Horváth Ilonától?
A többieknek is írom, hogy a magos kenyérkém gyönyörűen megkelt, már sül is. Most egy diétás kalácsot fogok csinálni, meg egy új kenyeret.
Remélem, hogy érdekelni fog titeket. Most ide írom le mert közben figyelnem kell a dolgaimat.
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt,
- 4 ek. búzakorpa,
- 2-3 ek. búzacsíra, (nekem nem volt)
- 2 tk. köménymag,
- 2 tk. lenmag,
- 4 tk. só,
- 5 dkg élesztő,
- 6-7 dl langyos víz, (én 7-et tettem bele)
- tetszés szerint szezámmag, tökmag.
Összedolgozni galuskatésztának. Az élesztőt langyos vízben megkeleszteni. A sütőformát kikenni.
Teljes takaréklángon 1 óráig sütni.
Ha megkelesztettétek gyorsan kapjátok ki, mert nekem ki akart mászni a gépből. Nagyon finom.
Jó étvágyat hozzá!
Most már megyek, mert odaég a magosom. Sziasztok.
BATKA koszi Neked is az infot a "daramorzsarol". Igy meg nem ettem/lisztesen/ majd kiprobalom.
Szegeny KENYERKE Te is ! No, figyelj: a Szerb eleszto csomag szinet jol eltalaltak mert ha "nem mukodik"" akkor ugyis Sz_R .! Nekem is volt mar egyparszor gomdom rossz elesztovel.Sajnos.
A kalium permangant meg En is hasznaltam otthon. Kivanlo sebfertotlenito. Sok falusi hazban regen "csak"ez volt a fertotlenito lehetoseg. Bizonyos mergezesnel is hatasos annak kozombositesere. Eleg agressziv anyag is, barna foltot hagy.Nagy a redukcio kepessege, es HA"jol tudom katalizatorkent is hasznaljak/?/ Ezt NEM illo igy ide irnom, De erdekesseg keppen. Regen tuzgyijtasra hasznaltak ha jol emlekszem meg. /Szabotorok, terroristak/ Hogy miert? Nagyon keves kell belole + cukor.NEM tudom, DE gondolom hogy ezt szoktak egybedorzsolni v. mi es heves reakcio alakul ki. Tuz. Ezt 1x ugy olvastam es filmbe is lattam.
TALAN"" ilyen meggondolasbol szedtek ki a "divatbol". Nem biztonsagos : mivel ki gondol arra hogy egy picike kristalyos anyag a cukorral...??
Lanyok, hogy mi mindent kiprobalnak az emberrel a mai vilagban naponta... Ez az egesz mostani elet egy nagy rakas atvagasa az embereknek. Errol ez a velemenyem.
NO, DE vannak szebb dolgok is az eletben :szerencsere!!
Pl: itt vagytok Ti egymasnak. Sokszor ha mindenhonnan csak az irgum-burgum van akkor ide gondolok. Mit is csinalhattok az adott pillanatban, ujabb sutik, szep hirek stb.
Sziasztok lányok!
Elővettem a Horváth Ilona szakácskönyvet én is nagyon ritkán ebből szoktam csinálni. Nem császármorzsa, hanem daramorzsának hívja Ő.Nekem a 303. oldalon van.
1/4 liter liszt, 1/4 liter dara, 1/2 liter tej, 4 egész tojás, 5 dkg cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 3 evőkanál olaj, vagy 5 dkg zsír, esetleg vaj, csipet só.
A darára meg a lisztre a hideg tejet ráöntjük, egy órát rajta hagyjuk. A tojásfehérjéket habnak felverjük és a darához vegyítjük. A serpenyőben a zsiradékot megforrósítjuk, a tésztát beleöntjük és egy tömegben pirítjuk. (Tehetjük sütőbe is.) Ha már az alja megpirult, villával darabokra tépjük és sütőlapáttal addig forgatjuk, amig az egész megpirul. Tálra felhalmozzuk, diós cukorral megszórva, dzsemmel vagy befőttel tálaljuk.
Én csak darával szoktam csinálni.
Sok sikert hozzá!!!!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit