Köszönöm Bundik a választ, miben más mint a jénay? Bau nagyon klasz a croissant-od, jól néz ki. ez lehet a következő sütés valamikor a héten. Zizamami,
em tudom mi a szilva neve,
GESZTENYÉS KIFLI, CROISSANT:hozzávalók: 20 dkg vaj, 60 dkg liszt, 1 kiskanál só, 1 sütőpor, 2 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 2 kisebb tojás, 1 dl hideg víz,1 dl hideg tej, 1 kiskanál citromlé.(könnyű,lágy tésztát kell kapni)
Töltelék: 25 dkg gesztenyemassza
Elkészítés: a 20 dkg vajat 8 dkg liszttel összedolgozzuk, kb. 10x10 cm-es kockává alakítjuk, fóliában a hűtőbe tesszük. A maradék lisztből evőkanálnyitlisztezéshez félre teszünk, a többit a sóval, sütőporral elkeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, a többi hozzávalókat is és könnyű tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkán lóhere alakúra nyújtjuk, közepére tesszük a vajas tömböt. Széleit ráhajtjuk, konyharuhába burkolva hűtőben pihentetjük fél órát.
Ezután következik a hajtogatás. Lisztezett deszkán kb. 4mm vastag, 50 cm hosszú és 20 cm széles csíkot nyújtunk a tésztából. Gondolatban 6 részre osztjuk. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt ráhajtunk, így a tészta szélei találkoznak. Utána a keskenyebb részt ismét behajtjuk, majd ráhajtjuk a másik oldalt. (Itt egy kicsit segítenek a képek). Egy órát a hűtőben pihen. Hajtást, pihenést megismételjük.
A gesztenyemasszát átgyúrjuk, hogy formázható legyen. A Tésztát 50 x 20 cm csíkká nyújtjuk, és éles késsel egyenlő szárú háromszögeket vágunk belőle. Kézzel! kicsitmegnyújtuk a tésztát, a gesztenyéből kis rudakat helyezünk a széles végére és felcsavarjuk. Összenyomni nem szabad. Tepsibe rakjuk, ne szorosan, megnőnek.
Letakarva langyos helyen másfél órát kelesztjük. Előmelegített sütőben középső rácson sütjük. 190 fokon. Porcukorral meghintjük.
A múlthéten én is csináltam fánkot, és sajna egy fikarsznyi szilvalekvárom sem volt, így helyette túrót tettem bele tölteléknek. A férjecskémnek az a kedvence.
Tegnap én is kaptam szilvalekvárt, naaagyon finom. Ez a lekvár is szabolcsi, és valószínű hogy abból a fajta szilvából van amit Kartika írt. (Mátészalkától kb 20km-re lakom)
Sajnos "kénytlen" leszek én is fánkot sütni....
Háááát ez megint gyönyörű!!!! A te kenyereid látványa fog előbb utóbb a sütőben sütésre ösztönözni.
Valahol nincs egy hely ahol le vannak írva, ill. fényképezve a jénaik? Vagy, hogy miben lehet még sütni? Azt itt olvasgatom folyamatosan, hogy 3,5 licsis a jó kb. De én nem láttam még olyan mélyet, v. magas tetejűt, amibe bele tudom képzelni a kenyeret megkelve. Nekem van sok jénaim, de nem tom, hogy jó-é.
Igen az egész liszt fehér tönköly volt. Már nagyon régen szerettem volna kipróbálni, hogy milyen. Nem jénai, egy fedeles sütőedény, de hasonló módon lehet benne sütni.
Bundik, ezt ugy kell érteni, hogy most az egész liszt fehér tönkölyből volt? az enyébe most 10 dkg volt benne. Megcsinálom én is majd akkor az egészből. (hát igen nem olcsó, de mi 2 napig esszük sokszor 3. nem sokallom, ha fini, ennyit megérdemlünk néha)
ja, gyönyörű a kenyered! a férjemet is behivtam megmutattam! ez jénayba készült?
A fehér tönkölylisztes kenyerem beigazolta amit Margit is írt, hogy nagyon finomat lehet ebből a lisztből sütni. Legközelebb Limara sparos bagettjét veszem "kezelésbe", és egy keveset abba is becsempészek.
A szilvalekvár története! Van egy Nyiregyházi partnerem, akinek az egyik munkatársa Mátészalkán él. Óriási nagy alma ültetvényei vannak, a fák számát kimondani is sok. (talán a kertesbe már küldtem a vendégségbe hozott almatálról képet és irtam, hogy a legkisebb alma 28 dkg volt) Na nekik van szilvásuk 2 HA, valami különleges szilva. Ebből bio boltoknak főznek isteni szilvalekvárt. Ebből kaptam 3 üveggel. Szentségtörés, de azt gondoltam, ma felbontom az egyiket a fánkocskáim felébe. Majd küldök képet.
Sziasztok! Most értem a végére a tegnap délután óta folyt hozzászólások visszaolvasásának. Alit győztem visszaolvasni, annyit írtatok!
Zsófi az élesztőt azért írtam 1/3 v 1/4-et, mert mindenkinek más a gépe. Annyit tegyél bele, amennyit 50 dkg liszthez szoktál.
Emes A hamburgercsiga egyszerű vajas-leveles tésztából készítettem. A tölteléke pedig hamburger-melegszendvicskrém egy kevés tömlős camping sajttal elkeverve.
Tegnap megsütöttem a hólyagos csak fehér tönkölylisztből készült változatát. Azért közkívánatra raktam bele 4 ek búzakorpát, kevés magot is. Fantasztikusan könnyű, ropogós lett! Persze az ára miatt nem sűrűn fogok csak ebből a lisztből sütni, de megéri!
Na, megjottem a tegnapi bulibol.Raztam 1-2-ot En is.Azelott jobban ment. Javitani kene vmit a kondicion.EZERT egy uj kitalacio: Felhozom a biciklimet, kenyersutot CSAK ennek a dinamojara kotni!! Aztan mehet a tekeres! A kenyer is megsul /?/ a kondiciod is javul es ledolgoztad AZT is amit meg megsem ettel.JA!-es nem elhanyagolando:az aram szamla is alacsonyabb lesz.Szegyenlem, a macska keltett fel:07.-kor.Igy elaludni!
Olyan fincsiket varazsoltatok megint!!NELLYM:GRATULA!!!az uj kenyerkehez.KARTIKA, a most keszulo fankodbol gurits mar at 1-2-ot.
JAJJJ! El is felejtem! A mai potyogeseket a ferjem computeren kopacsolom mar. Lehet? -hogy a fotokat eltudom majd kuldeni./?/Jo sok lesz, mert regen kuldtem , igy azota csak szaporodtak.
Foldim, GABO hol talallak? Biztosan sok a munka! Remelem jol vagytok.Puszi!
Jó reggelt pékecskék! Alig győzök visszaolvasni, jó kis traccsparty volt itt!
Sajnos lemaradtam, mert lánybuliba mentem, de jó volt egy kicsit kikapcsolódni!
Nelly! Gratulálok! Nagyon klassz lett a kenyered, megérte nekifogni!
Aki tud, az tud!Köröket futhatod, a kovásszal úgy is utolérlek, már szaporítom neked!
Masala! A mi férjecskéink nem rokonok?
Az én gépem élete is megint egy hajszálon lóg, tegnap vettem észre, hogy az üst alján az a valami, ami tartja a tengelyt, letört belőle egy kis darab. Miért csinálják alumíniumból, ki tudja? Már a 2. üst aminél problémát okoz, pedig még csak 1 éves a gépem!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit