Már kel a gépben a Pecsenyekenyér tésztája. De nagyon elszomorodtam, ugyanis most már 2. alkalommal hallok egy eléggé hangos, súrlódó hangot dagasztás közben a gépemben. És itt-ott kisebb sötét foltot látok a tésztán, olyan, mintha olajos lenne. Nem tudom, mitévő legyek. Holnap még szerettem volna Megsütni az Aszaltbarackoskalácsot is. Hogy kibírja-e még a gépem?
Lehet hogy ráférne egy Batka-féle nagytakarítás is.
Limara Nálatok ismét remek ebéd készül.... kosztost nem fogadsz?
Ilyen lett a korpás kenyerem.Nem tudom mit kellene javítani rajta,hogy olyan szép legyen mint a Tiétek.Vá-rom a segítségeteket.Vidám napot mindenkinek!
Én is mindig nagy érdeklődéssel olvasok a kezdő lépésekről, a jótanácsok hozta eredményekről. Sajnos az én körülményeim nem olyanok, hogy napközben gépközelben lehetnék. Estére legtöbbször kiütöm magam s örülök, ha az erőmből az intézendő dolgok közepette a postára futja.
A sütkérezésre is a behatároltság jellemző. Nekünk az ukrán rozskenyér vált be a legjobban. Jól tárolható, fagyasztható. Egyszerre több mint 4 kg-ot sütök = 3 db 1,5 kg-os téglakenyér, melyeket 1/2-be vágva lefagyasztok, aztán csomagonként rájárunk. Reggel kiteszem a soron következő csomagot. Este felszeletelem vékonyan az egész veknit, mely aztán a következő napokra elég. Természetesen sütök mellé fehérkenyérféleségeket is és kalácsokat. Legutóbb egy túrosbatyu és káposztáspirogöszvért sütöttem, ami nagyon jól bevált. Többször is esélyes lesz a megsütésre. Párolt káposztát túróval kevertem és egy tojással. Sóval, borssal fűszereztem és batyunként 1 katona fokhagymás abárolt szalonnát tettem bele. Ez a batyu frissen nem volt olyan finom mint a napok elmúltával, amikor az ízek és a tészta egy zacskóban összepuhulva finomra összeért.
Köszi a dicséretet, de amit leírtam, azt itt tanultam - a gépleírásokat szintén nektek köszönhetjük. Ha valami kiegészítést szeretnétek tenni, csak bátran, egyáltalán nem biztos, hogy minden eszembe jutott, ami felvetődhet egy kezdőnél.
Arra gondoltam egyébként, hogy a Gyakori kérdésekhez bárki hozzátehet bármit, amiről úgy gondolja, gyakran felmerül - valamiért úgy sejtem, sokan úgy olvassák az oldalt, hogy nem regisztrálnak, csak figyelemmel követik, mi megy itt, vagy éppen teljesen más receptért kukkantanak be, és hátha elolvassák a leírásokat, és kedvet kapnak a kenyérsütéshez is.
Nos, ami a sütést illeti, ma kiporszívóztam a kenyérsütőgépem (nem röhög!), mert már hónapok óta csak zsemléket sütök, és már egy maroknyi liszt összegyűlt az alján meg a fűtőszálon, és nem akartam, hogy ráégjen, ui. ma kenyeret sütöttem, ez a gép ittléte óta a második fehér (az első a legelső próbakenyér volt) - megint a zsemlében is bevált füstölt sajtosat kívántam meg (recept a házikenyéren, gépben negyed kocka élesztő és pár löttyintéssel több tej kell bele).
Éreztem én, hogy baj lesz, mert amikor a második dagasztás után úgy 15 perccel ránéztem, már jól beindult a kis gombóc, de leültünk filmet nézni, és már csak az illatát éreztem, hogy sül. Szépen be is huppant a teteje - komolyan mondom, rosszabb lett, mint a legelső (ami visszaesett ugyan egy kicsit, de még mindig nem tök egyenes vagy horpadt lett). A tészta tökéletes volt, tehát biztosan túlkelés esete forgott fent. Úgyhogy kedves kezdők, ne keseredjetek el!
Elvileg képet is készítettem róla, de aztán lemerült a gép, és nincs se töltő, se drót, szóval nem tudom, mikor sikerül a gépemre varázsolni.
Szia Iriszi! gratulálok a sütéseidhez, a szép gyermekeidhez. A kifli receptben nincsen elírás?
Nem igen tudtam visszaolvasni, hoztam haza munkát, holnap is későn jövök haza, de remélem pénteken vissza tudok olvasni, hát lesz mit! és irni is tudok, tudok folytatni a kertesben a beszámolót. (köszönöm a dicséreteket, Bezsa menj el, megéri)
Ennek külön története van.A recept eredetileg zsömle és a géphez adták.De gondoltam én ami jó zsömlének az kiflinek is jó lesz.Marhára siettemés nem vettem észre,hogy elirták a lisztnél gramot mlre én meg átszámoltam.dagasztás programután gyanusan puha volt igy toltam bele a lisztet,de mireformázható lett kezdhettem ujr a kelesztést igy a gyorsan csináljunk kalyából 21re lett valami.
víz 600ml
tejpor 20ml
olvasztott vaj 40ml
cukor 40ml(46,4gr)
só 30ml(45gr)
liszt 960gr
élesztő(oetker) 1 csomag
ez elméletileg 12db zsömi
formázzuk,kikent tepsire én sütöpapirra tettem,lekenjük olvasztott vajjal letakarva kb 25perc kétszeresre kelesztjük 190C 15-20 percig sütjükÉrdekes a forro radiátor mellett jobban kelt mint a sütöbe 50fokon.Én megszortam darabos sóval,szezám maggal.
Kati! Nagyon örülök a kifli sikerének. A kalácshoz valóban ennyi időt mondtam. Ha nem tudod pontosan, hogy mikor áll le a gép, inkább később tedd bele a kakaót, mint korán, mert akkor belekeveredik teljesen. Ha leáll a gép és nincs kellően elkeveredve a kakaó, akkor egy fakanál nyelével óvatosan még bele lehet kevergetni, nem lesz se a tésztának, se az üstnek baja tőle.
Sziasztok!
El kell dicsekednem, olyan jó kiflit sütöttem, hogy csuda. És szépek is lettek, első próbálkozásra.
Holnapra kalácsot tervezek, olyan csikosat. Mit is mondtál Margitka? Az utolsó 60-80 másodpercben?
Az én gépemhez nincs proglamtábla, és mindíg elfelejtem leírni az időket. A csipogás a keverés befelyezése előtt 5 percel azokott lenni?
A betegeknek gyógyulást kívánik.
Maargitka, holnap küldöm a neveket.
Puszi: VKati
Marika! A BL 80-as lisztet a Tescoban szoktam venni, 2 kg-os kiszerelésben van, 200.-ft alatt volt legutóbb. A sikért én fél kg-os zacsiban vettem, az 400.-ft körül volt, de kisebb adagban is van. Gyógynövény, bio-boltokban lehet kapni. Nelly
Szia Kenyérke! Azt hittem az új Pékecskékre mondod, hogy milyen aranyosak. Épp az jutott eszembe, hogy milyen lelkes, ifjú társasággal bővült a Mi csapatunk. Olyan jó olvasni ezt az elszántságot és az örömöt, amikor sikerül a sütés. MARGIT pedig fáradhatatlanul terelgeti a sikeres sütés felé őket. Te mit sütöttél mostanában? Melyik kenyér lett a kedvencetek? A békebeli-t már rég sütöttem én is, de mostanában eszembe jutott.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit