Köszönöm! Én is tanulok abból, amit másoknak válaszolsz, mert ilyen részletekkel, látod, én sem vagyok tisztában. Viszont a gép már nem nagyon tud keményebb tésztát dagasztani. Legközelebb ezt a tésztát formában kellene megsütnöm, ill. úgy is fogom!
A 2 dkg élesztő miatt nem tudtam eldönteni. Gépinek ez nekem egy kicsit sok, sütőhöz viszont többet szoktam mostanában tenni.
A kovász és a burgonyapehely együttese nagyon lágyítja a tésztát. Gépi vagy formában sütésnél még elmegy, de szabadon nem igazán lehet ilyet sütni. Nekem is még csak a közelmúltban kristályosodott ki ez a tapasztalat, de most már le merem így írni.
Sütőben sütöttem és zacskóban, de egy kicsit elterült, pedig a gépben szép gombóc volt, amikor kivettem. A vizet is a kefíres pohárral mértem ki, ezért nem tudom pontosan. A kefír 1,75-ös. Csak Ircsi miatt gondoltam a receptet, de majd legközelebb igyekszem lemérni, hátha tényleg segítség lenne valakinek. Nem mindenki Kamikaze!
Az "összedobott" kenyereim nekem is hasonlóan néznek ki. Kimondottan akkor szoktam mérni, ha receptet akarok írni valamiről.
Ez gépi kenyér? Kb 74 dkg lisztféle, és mekkora a kefir? Ha a kovásszal (felével) összesen 2 dl-nek veszem, akkor kb 2,7 dl víz biztos kellett még bele. Lehet, hogy még több is a tk.liszt és a burg. pehely miatt. Pontos receptet én sem tudok így csinálni belőle. A kovászosokkal pont az a bajom, hogy nagyon nem mindegy milyen híg a kovász, de még a joghurtok, kefirek állaga sem egyforma. Változhat a szükséges folyadék mennyisége, még a valóban elkészült és akkor leírt recepthez képest is. Recepthez úgy szoktam csinálni, hogy mindent belemérek a gépbe és kimérve odakészítek még pontosan 1 dl vizet. Ha kell még a tésztába, akkor a maradékot leolvasom és ebből tudom, hogy mennyit tettem még hozzá. A lisztet ugyanígy, de a mérlegről pakolom bele, ha az kell.
Szerintem megírhatod ezt is receptnek, csak gyakorlottaknak javasold az elkészítését. A vízhez meg írd, hogy annyi kell, hogy szép gombóccá összeálljon a tészta Amit én számoltam nagyjából, azt nyugodtan beleírhatod, nem hiszem, hogy nagyon melléfogtam volna.
Szia MARGIT! Én szoktam kevert lisztből sütni kenyeret, korpával is, de nekem nincs leírható receptem. A MAI kenyerem:20 dkg tk.búzaliszt, 10 dkg világos rozsliszt, 5 dkg zabkorpa, 2dkg burg.pehely, 3dkg búzacsíra, 30 dkg BL_80-as liszt. 8 dkg rozskovász és 2 dkg élesztő. 1 pohár kefír és víz. Én NEM merek receptet írni, mert nem mérem mindég pontosan a hozzávalókat, hanem lesem a tésztát. Ebből tudsz egy receptet csinálni?
Fehér kenyér 1 kg-os Ebben a receptben lecserélhetsz mondjuk 5 dkg lisztet korpára, valószínűleg semmi egyében nem kell változtatni. (A folyadék lehet kérdéses.)
Örülök, hogy hazaengedtek a kórházból, remélem ez azt jelenti, hogy már a komplikáción is sikerrel túljutottál. Vigyázz magadra! További gyors gyógyulást kívánok, üdv, Margit
Batka ! Nagyon szuper lett az összeállításod a kenyérsütőgépekről. Még én is érdeklődve olvastam végig. Nagyon nagy segítség lesz a kezdőknek. Köszönöm szépen én is a nagy-nagy munkádat.
Limara ! A lusta túróst én ismerem, de lekvár nélkül. Tényleg fincsi és tényleg csak mindent bele kell szórni a tepsibe. Hú, de régen sütöttem.
Ezt a pita receptet még nem próbáltam egy másikat szoktam, de most nem találom kiét is csináltam.Van itt Valaki aki beírta és lefényképezte talán felismeri magát és segít?!Most agyilag le vagyok fáradva és nem tudok jó tanácsot adni, én is sokalottam a vizet hozzá és nem szoktam annyit beletenni.
Joli! A lusta túrós attól lusta, hogy nem kell hozzá a tésztát gyúrni, csak egy jól kivajazott edénybe cukros sütőporos lisztet szórni, arra túrót morzsolni, lekvárral és mazsolával ízesíteni, majd ismét liszt jön, végül tojásos tejjel leönteni. 2 perc alatt össze lehet készíteni. Beírom a bármitbe a receptet. Üdv
A gyorsprogramhoz nem csökkenteni, hanem egy kicsit emelni kell a foyladékot és az élesztőt. Ez elég meredek vállalkozás, inkább csak némi gyakorlat után ajánlanám. (Jóval "keletlenebb" állapotban kell indítani a sütést, mint a normál tésztáknál, különben könnyen túlkelhet.)
Korpás kenyér alatt mire gondolsz? Részben vagy egészben tk. lisztre, vagy a fehér liszthez adott valamennyi búza/zabkorpára?
Igen jól láttad valóban dimbes-dombos volt a teteje.
Nem tudom mitől? Ez egy "Burgonyapelyhes recept,Joli-
tól"némi változtatással.Mivel már nagyon kevés volt az időm,gyorsprogin indítottam el.A vizet csökkentettem csak 2,2 dl tettem bele és úgy éreztem ez elég.Már csak 2perc volt hátra a kelesztésből és a tészta egy kupacban volt a tartály oldalában.Ekkor kikapcsoltam a gépet és még kelesztettem kb 1órát.Szárított élesztővel csináltam.Sütő progin megsütöttem.Holnap szeretnék egy korpás kenyeret sütni.Szerinted melyiket süssem és hogyan?
Nagyon aranyos és segítőkész itt mindenki.Örülök,hogy rátaláltam erre az oldalra.Nagyon köszönöm mindenkinek a segítségét.Nem tudom mi van a géppel eddig normális volt.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit