Köszi Margitka! Ennyi elég is egyenlőre. Már csak azért is, mert bal oldalt olyan szépen leírtad részletesen. Csak első olvasatra kicsit bonyolultnak tűnt. De szerintem úgyis lesz még kérdésem. Ha máskor nem, majd amikor kifut, vagy nem fut egyáltalán. De akkor majd sikítok. Nelly
Kartika! Szívesen veszek Neked jénait, aztán megbeszéljük, hogyan adjam át. Nem vagyok képben a lakhelyedet illetően, de ez nem is idevaló. Mindenesetre a kis vejem Pest körül ingázik kocsival, tehát ez is megoldható. De ez csak egy tipp, lehet, hogy találsz közelebb is. Ha mégsem, csak szólj! Nelly
A társalgóban szóba került a kovász, inkább itt írok róla, mert ott kevés a hely.
Először is kovászolni nem bonyolult dolog, bátran belekezdhet mindenki, itt már sokan tudunk segíteni, ha valahol megakadna és kérdése lenne.
Kartika! Azt írtam, hogy nem sokára lesz friss búzakovászom is. A mostani már elég régen áll a hűtőben, ebből így nem szívesen adnék. Ha kellően elfogy, akkor fogom megetetni, és utána már nyugodt lélekkel tudok adni belőle, mert biztos lehetek benne, hogy jó. (Így is tudom, mert baja nincs, de akkor nyugodtabb leszek.)
Az etetés utén elkezd előbb lassan, majd egyre intenzívebben habzani, felfutni a kovász, ez az aktív fázisa. Amikor elcsendesedik és már nem fut fel, akkor lehet a hűtőbe tenni és az élesztős dolgokhoz kisebb-nagyobb mennyiségben használni.
A használatáról most nem írok, majd, ha ez is kérdés lesz, akkor nagyon szívesen visszatérek rá.
Nelly köszi az infokat, én nem járok a metróba, már nincs kártyám lejárt és nem csináltattam másikat. Néha jó lenne menni, de annyi más jó üzlet van, hogy nem hajtottam most a belépőre.
nekem is a fiam tette fel, már vagy fél éve. nem igazán volt ismerősöm akivel használtam volna, meg nincs is időm mindenfélével foglalkozni. 2 napja megigértem az Ausztria folytatást, én általában tartom az igéretem, de ez nem sikerült. br> kicsit visszaolvasgattam, a mai tegnapi napot. Sok szép dolog készült mindenkinél. Julika szép kalácsa, Bau csodás kiflijei (érdekelne a receptje) és felizgatott Superkeri káposztás batyuja (mi is szeretjük a káposztás dolgokat és régen volt) Na és Limara fánkjai?? hát az valami guszta. Nagyon érdekelne hogy mitől ilyen szép magas, mivel van szaggatva és főleg a recepje! Előre is kösz.
Egyébként nekem a fiam tette fel a skype szoftverét, aztán fenn van a kisleányom, a menyem, a fiam, most már Batka és Margitka is. És ha rákattintok, akkor látom, hogy ki van fenn a gépen, vagyis skype közelben. Nagyon jó dolog, és a telefonálás ingyen van, már a netezés árát nem számolva.
Lányok, hol kaptok ilyen magas tetejű jénayt. Bárhol néztem van olyan hogy az alja mély, de a teteje rém lapos. Nekem multkor ugy feljött a kenyér, hogy le kellett vegyem a tetejét hogy nehogy odaragadjon. Pedig úgy szeretnék már edényben sütni.
Kartika! Szerintem Batka biztos segít Neked skype ügyben. Aztán pletyizhetünk ott is szóban, írásban.Kicsit gyorsabb, mint a társalgó, meg persze bővebb. Nelly
Lányok nekem is van skypom,és nézőkém (webkamera) a fiam minden csodát felszerel nekem, de még nem is használtam. Nem is tudom hogy kell. Jó lenne néha beszélgetni is veletek.
Sziasztok! Batka, Rabim, de jó hogy hallunk felőletek, hiányoltalak titeket. Lányok, ma nagy sütés fözés volt nálunk, nagy vendégsereg, és holnap ugyanez. Péntek óta pácolok, sütök-főzök.(leszakadnak a térdeim) de azért jó hogy mindenki halálra ette magát és mindenkinek minden fini volt.
Megcsináltam a parmezános rudacskákat (Bezsa-Stahl) jó lett, de rém kevés lett ebből az adagból és kicsit sós nekem. megcsináltam újra a gesztenyés kosárkákat, hát ez nagyon-nagyon macerás, de megéri. Csináltam egy gyönyörű és finom Mozart tortát a fiamnak. Erről nem volt idő képnek készülni, a többiekről csináltam holnap küldöm.
Előre is köszönöm Batka. Majd ki szeretném próbálni a kókuszos csigát. Vettem kókuszport, de ezek szerint nem sok örömöm lenne benne. Majd inkább elhasználom pudingnak, azt mindenki szereti nálunk. Valszeg Esztert fogom megkérni, a kis menyem, hogy ugorjon el Hozzád érte, ha meg lesz. Ráér egyébként, mert én hétköznap nem főzök, csak hétvégén. És még annyi minden van, amit ilyenkor meg szeretnék csinálni. Nelly
Nelly, persze, hogy veszek - aztán majd skype-on megbeszéljük, hogyan juttatom el hozzád, postán vagy akár a kis menyjelölteddel pl. Tényleg, nem is kérdeztem Superkerit, hogy kipróbálták-e, és mennyire vannak vele megelégedve. Ezt az újabb fajtát nem próbáltam, mert idő előtt továbbadtam őket, de erre is 100% kókusz volt ráírva.
Na itt vagyok, Batka köszi, de nem jó. Most Margitkával skyp-on kitárgyaltuk. Szóval nem volt jó az alaprecept. Mert én gépi kenyér recit vettem. De legalább kiderült, hogy miért nem jön össze a sütés. Most már van reményem egy sikeresebbre. Nelly
Nelly, ez szerintem már tök jó - az én jénaim most foglalt, a tormaszószos tészta utolsó kockája van még benne ha vki szeretne húsvétiast enni, a receptek közé már régebben beírtam, nekünk nagyon bejön.
Nelly! Ne add fel! Én nagyon sokáig kínlódtam, mire rájöttem, mi az a módszer, kicsi trükkök, amivel szép jénais kenyeret tudok sütni. Végül addig kisérletezgettem, míg rájöttem a technikájára! Leírom neked, hátha segít!
Margitka 2 kg-os kenyerét sütöm a legtöbbször, egy idő óta mindig sikerrel. Annyi változtatás, hogy a 3,5 dl víz helyett 2,5 dl vízzel kezdek, és csak 1-2 ek. pótlásra van szükség általában. Margitka 8 dk kovászt ír, nekem mindig becsúszik kb. 10 dkg, de ez nem is olyan lényeges. Bepakolok a gépbe, és 20 perc dagasztást indítk el, közben mindig figyelem, jó rugalmas legyen a tészta, ha a vége fele lágyulni kezd, pl. sokszor kinyitom a tetőt, ne melegedjen túl a tészta, vagy még teszek hozzá kevés lisztet. Ha leáll a gép, azonnal kiveszem a tésztát, kicsit ellenőrzés képpen átgyúrom a tésztát, majd vékonyan kiolajozott kelesztőtálba teszem. A tálat bedugom a mikróba, hogy zárt helyen legyen. 1 órát kelesztem, majd kiborítom a megkelt tésztát, de nem gyúrom át, csak a kezemmel ellapogatom, majd feltekerem, formára igazítom, mehet a jénaiba. Levizezem, és ráteszem a tetejét. Ilyenkor bedugom a hideg sütőbe, hogy egyenletes melegben legyen. Majd kb. 40-45 perc múlva bevágom, nem túl mélyen, újból levizezem. Még 15 -20 percig kelesztem, majd hideg sütőben kezdem el sütni 200 fokra állítva, kb. 1 órán át. Nekem így vált be, talán tudtam valamit segíteni! Üdv
Limara! Nem első nekifutás már. Csak idáig 3 jénait próbáltam, az első nagyobb volt, szétfolyt benne még jobban, a második kisebb, ez meg nem tudott feljönni, most meg a középső méret, de ez sem az igazi. Szóval nem tudom mi a bibi? Nelly
Köszönöm Margitka a képeket. Megvallom, nem vagyok elégedett a kenyérrel, bár azt legalább megtapasztaltam, hogy milyen a cserepedés. Mert egy kicsit látszott rajta. De még a fasorban sem vagyok a Ti csodálatos magas, cserepes kenyereitekhez. A gépivel nincs gondom, de ez valahogy nem megy.
Nelly
Na jól van, most meg túróslepény! Ez már tényleg tiszta hízlalda! Nelly! Még mindig nyitva az ablakom! A kenyered szép lett, első nekifutásra meg különösen, gratulálok!
Felleben a fátyol Nelly titkáról Kíváncsiak vagytok, ugye? Én is az voltam
Nos, Nelly vett egy szép, új jénait a kenyérsütéshez és ezt fel is avatta. Az első képen egy túrós lepényt láthattok, a másik kettőn a mai kenyerét:
Kicsit szomorú levelet írt hozzá Nelly, mert nem lett tökéletes a kenyere. Én azt mondom, hogy ezt csak egy hajszál választja el a tökéletestől, biztos vagyok benne, hogy a kövekező már az lesz.
Gratulálok az új jénaihoz és a töretlen sütési kedvedhez Nelly!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit