Folytatásos regényt írok, bocsánat, akit nem érint
Tehát ígértem, hogy írok a folyadékokról. Vegyünk egy példát, mindegy, hogy kalács vagy kenyér. Van 60 dkg lisztünk, ehhez kell 4 dl folyadék. Szeretnénk cukrot, tojást és margarint is tenni bele. Nem lehet a teljes folyadékmennyiséghez pluszként tenni ezeket, mert elfolyik a tészta.
Ha a fenti példánkban szereplő liszthez szeretnénk tenni 1 tojást (0,5 dl), 14 dkg cukrot (kb. 1 dl) és 3 dkg margarint (kb. 0,3 dl), akkor összesen 1,8 dl-rel csökkenteni kell az eredetileg 4 dl folyadékot, marad tehát 2,2 dl. A tésztát mindig figyelni és szükség esetén korrigálni kell természetesen.
Ha valamit nem egyértelműen írtam, akkor szóljatok rám.
Emes! Láttam, de bevallom elfelejtettem Köszönöm hogy szóltál. Most már csak azt áruld el nekem légy szíves, hogy mire írjam át? A 2. egy sütőporos recept, én nem hiszem, hogy a gépben csinálnám meg. Az első méretre legyen más?
Most elköszönök és újraindítok, mert már a lefagyás határán van gépem, majd jövök, üdv, Margit
Lunaria! Nem a víz, hanem összesen a folyadék. Ebbe beleszámít a margarin és bizony a cukor is. A tk. liszt mindig több folyadékot vesz fel, mint a fehér, ezért pontosan nem tudom megmondani, hogy mennyire volt sok a folyadék. Mindenesetre vagy ez, vagy a sok élesztő szokott ilyet okozni, illetve még a túl hosszú kelesztési idő lehet a probléma. Mint írtam, az élesztőt nem tudom, hogy mennyi, csak nem tűnt soknak az amennyit leírtál, de én sosem használok port. A gépi programok kelesztési ideje szerintem nem tud túl sok lenni egy teljesen tk. lisztből készülő kenyérhez. Így marad a folyadék, mint valószínű problémaforrás. Szerintem próbálj meg vegyes kenyereket sütni először, majd ennek a tapasztalataival felvértezve állj neki a következő teljesen tk. lisztes kenyérnek.
Limara! Gyönyörű a fánkod
Vargakati! Egyáltalán nem gond, hogy elméláztál, szerintem aranyos volt
Superkeri! Kipróbálom majd egy kis adagban a káposztával tölött batyukat. Nem tudom a fiaim megeszik-e? Kicsit nehéz csak velük. A káposztás tésztát nem szeretik, de azt a lángost, amiben ugyanaz a káposzta van, azt nagyon Nem tudom ezek után előre, hogy mi lesz a véleményük egy ilyen batyuról?
Bau! Nagyon szép lett a kiflid, gratulálok. Ha kisebbre veszed képet és úgy töltöd fel, akkor egy egyszerű másolással Te is be tudod tenni ide a fórumra magát a képet is. Most csak azért nem hozom ide mutatóba, mert az is nagy, mint Julikáé volt. A folyadékról mindjárt írok külön, már félek, hogy elszáll az egész hozzászólásom, megint vacakol a gépem.
Batka! Nem ér ennyire elveszni Már azon gondolkoztam milyen témát vessek itt fel, amire biztosan jelentkeznél??? Légy szíves néhány naponta legalább egy "kukucs" erejéig írjál
Julika! Gyönyörű lett a kalácsod, gratulálok!
Mindjárt folytatom, de ezt már elküldöm, mert tényleg nincs rendben a gépem. Üdv, Margit
Nézem a híradót, és füstölgök ezeken a buggyant tüntetőkön. Közel hozzánk is kiálltak az útra, persze rendőri biztosítással ácsoroghattak csak, ez pedig ugye nem ingyen van, hanem az én pénzemből. Ráadásul még haladni sem nagyon lehet mellettük a dolgomra. Na nem morgok, mindenki olyan,amilyen. Csak félek, mi lesz már megint március 15.-én? Nelly
A rapid progin kívül van egy gyors progi külön(egy kicsit hülyén jön ki, én se értettem, mert a rapid is gyorsat jelent). De mindegy.
Tul. képp. én egy sűrű tésztás gyümi kenyér v. kuglóf recit szeretnék, ami nem igazán édes. Mert ahogy írtam nemrég van Ausztráliában egy ilyen kenyér, ami nagyon fincsi. Be is írtam két recit, hogy Margitka írja át nekem.
Margitka! Lehet, hogy átugrottad? V. csak nem értél még rá?(14194-es hozzászólás).
Majorkaj! ez nagyon jól néz ki! Mi a neve? Recije hol lelhető fel?
Szia Bau! A recept nem rossz szerintem, ha nem gépben sütöd, hanem kuglóf formában. Ha kalácsot sütök, nekem elég 1x 20 perc dagasztás, utána kelesztés, majd sütés! A 20 perc szerintem elég hosszú dagasztás!
Már megint én. De úgy bánt ez a kuglófos história. Végig olvastam az akkori megjegyzésemet: ..szinte habosnak tűnő ..tészta. Hát persze!! a kuglóftészta NEM kalácstészta! Jóval gyengébb, lazább! Azt nem tudom, hogy gépben sütéskor hogy viselkedik, én sütőben, formában sütöttem
Átmentem explorerbe, hogy masalának beírjak valamit Csemi fórumába, erre a kép beillesztése közben befagyott a gportál. Ennyit erről a *-ról
Superkeri, egy ek krumplipelyhet tettem fél kiló liszthez, és még a folyadékból is visszavettem - ahogy a kenyérnél is, azt vártam, hogy tovább lesz puha, de ugye nem érte meg a másnapot, tehát ezt nem tudtam tesztelni. Még jó, hogy kakaósra csináltam, különben tuti kalácspudingként végzi.
Szerintem a RAPID valami gyors program lehet!? A dagasztáshoz véleményem szerint kellene 20 perc és a kelesztéshez általában 50-60 perc. Persze ez több mindentől függ. tanácsos inkább a tésztát figyelni. És amikor már szépen megkelt: ha gépben sütöd: 1-2 ujjnyira van a tészta az üst szélétől, ráindítani a csak sütést.
Ha ezt a kuglóf tésztát szeretnéd sütni, figyelj a foly.mennyiségre!
Látom itt alább azt a kuglóf recit. Nekem olyanprogim van, hogy RAPID:édes, kelt kelt sütikhez. De csak 10 percet dagaszt, és csak 7+27 percet keleszt, viszont 65 percig süt. Jó ez ahhoz?
Már nagyon régen sütöttem ezt a kuglófot. Nem emlékszem, hogy nekem valami gondom lett volna vele. Csupán arra emlékszem, hogy nagyon jó tészta volt, jó volt vele dolgozni. Én nem gépben sütöttem meg. Valószínű, én kevesebb cukrot tettem (nem szeretjük ha túl édes). sajnálom, hogy nem sikerült. Üdv
Bau! Nem tudom, Superkeri itt van-e, ha ő megcsinálta ezt, biztosan el tudja mondani a tapasztalatait! Nekem így első ránézésre, kalácshoz viszonyítva sok a tej, 2,5 dl elég lenne, nekem sok a cukor is, lehet , hogy az a ludas a megégésben?, és sok a vaj is, én 4-5 dkg-nál nem szoktam többet tenni bele. És soha nem használom az édeskenyér programot! Kalácsot a csak dagasztás-kelesztés programon kezdem, 20 percig dagaszt, utána keleszt. Ha jó 3/4 részig ér az üstben, átkapcsolok csak sütésre, ez bevált!
Persze én is jártam már úgy, hogy totál passzív volt a tészta, nem akart kelni, így újra bekapcsoltam a dagasztást, tettem még hozzá élesztőt, akkor végre beindult.
Most látom itt van Margitka, Ő biztosan többet tud segíteni! Üdv
Sajnálom, hogy így pórul jártál a kókusszal. A tejben főzött kókuszreszelék valóban nagyon fincsi kalácsba. Már többször készítettem burg.pehellyel kalácstésztát, de én 2-3 ek-nál többet nem teszek, mert nagyon lágy lesz a tészta és általában forma nélkül sütök. Jó gyenge tőle a tészta és kevésbé szikkad meg 1-2 nap múlva is fogyasztható.
Margitka csíkos kalácsát már megsütöttem,-az nagyon jól sikerült,finom is lett!Csak ez a tegnapi és mai viccelődött velem.Már arra gondoltam,hogy talán a lakásban hűvösebb volt,és lustábban kelt,-no de mitől égett meg az alja?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit