Gyönyörű lett ez a kalács, nagy kár, hogy nem sült át.
Piroska is kalácsképeket küldött és írt is hozzá:
„A kisebbik fiam kalácsra éhes már egy hete. Miután annyi kenyér még volt itthon, hogy a párom tudjon elvinni vacsorára nekiláttam kalácsot sütni. A kalácscipók receptje alapján készült fél adagban. Mivel kevés volt itthon a burgonyapehely kipótoltam amarant liszttel. Négyes fonással formáztam. Gyönyörűen megkelt, sőt most még sütés közben is kelt. A képeken látszik, hogy kicsit ki is mászott a tartályból, pedig csak 30 deka liszt féleségből készült. Még azt kellene megtudnom, hogyan érjem el, hogy a teteje is ugyanúgy megsüljön mint az oldala. Szerintem a nagy kémlelő ablak miatt halványabb a teteje.
Egyébként tejjel elkevert tojássárgájával kentem le sütés előtt.
Picit összetört a teteje amikor kiráztam a tartályból, mert szinte pillekönnyű a tésztája, és ilyenkor könnyen sérül.”
Piroska! Szerintem nagyon szép lett a kalácsod. Nem tudom, hogy a fénykép színe csal-e valamit, vagy a valóságban is ilyen volt. A képen mindenesetre elég szép színű a teteje, sőt, inkább az oldala tűnik kicsit sötétnek.
Köszönöm a képeket, további szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
A sajtos rolóhoz a Bármi... részben több receptet is találtam. Most melyik a legjobb? Melyik vált be igazán? Masaláé, Bezsáé, vagy Szokimokié? A bőség zavarával küzdök. Na, azért nem véresen komoly, mert még nem most azonnal szeretném megsütni. Melyiknek legkönnyebb a tésztája? További szép estét mindenkinek.
Nekem is mindig az a bajom, hogy a villanysütőben gyorsabban barnul a teteje, ezért mindig letakarom egy alufólia vagy sütőpapír darabbal, ha el kezd szinesedni.
Julika! Az új könyvemben meg van ugyanez a recept, fotókkal, leírással. Ott írja, hogy 190 fokon kell sütni. Nekem villanysütőm van, nem sütném vele magasabb hőfokon.
Hol olvastad ezt a 190 fokot ? Csak azt írja, hogy süssük aranybarnára 30-35 percig. Lehet, hogy 200 fokon kellett volna megsütni és akkor átsül ? Na ezt már nem tudjuk meg.
Szóval kompromisszumosan: túró, meggybefőtt, csokilencse. Köszönöm az ötletet Limara!!
A tésztát 40 dkg lisztből fogom csinálni, túrót egy 25 dkg-osat vettem ki a fagyóból. A meggyel és a csokivel szeritnem elég lesz. Megyek a konyhámba, ma még úgyis keveset voltam ott
Azért meg lehet enni tehát nem röptetem. És nagyon fincsi is. De nem tudom a fém tortaformában miért nem sülnek át a kalácsaim. Nagyobb hőfokon kellett volna talán ? Na hátha Zsike tud majd erre válaszolni. Ennek a tortaformának is van olyan gyűrűs betéte.HpKriszti kalácsát abban sütöttem anno és az sem sült át.
Köszönöm a leírásodat. Nagyon sajnálom, hogy nem sült át megint egy kalácsod, emlékszem a régebbi esetre is. Azért meg lehet enni, finom lett?
Én a saját kalácstésztámból fogok sütni (abban nincs cukor), de még ki kell találnom, hogy mennyi lisztből csináljam. Kaptam karácsonyra egy ovális, kapcsos formát, aminek van egy lapos alja és egy olyan, aminek van egy középső kürtője, mint a kuglófformának. Na ezt szeretném kipróbálni, majd csinálok a formáról is képet. Pontosan nem tudtam kimérni, mert persze víz alul kifolyik, de kb. 2,5 literes lehet ezzel a kürtős betéttel. A 60 dkg liszt ebbe szerintem sok.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit