Még annyit, hogy az 5 dkg porcukor helyett 3,5 dkg gyümölcscukrot tettem bele, mert nem mertem folyékony édesítőre átszámolni a tésztát.
Ma megetettem a búzakovászomat, mert már nagyon régi szegény és csütörtökön amikor sütöttem vele már egy kicsit más szaga volt és olyan gumiszerű lett az állaga. Féltem, hogy végleg tönkremegy. Lassan meg kell csináljam ugyanezt a rozskovászommal is.
Először úgyis hozzád indulok, akkor mehetünk együtt Ildikóhoz
A szeletelt mandula, mint lehetésges kalácstöltelék nekem is eszembe jutott, de az sajnos kifogyott. Vannak aszalt gyümölcseim, több féle csokim, Nutellám, lekvárjaim, kókuszom, túróm......mi van még? Nem is tudom. Nutellás, aszalt gyümölcsösön gondolkozom, de szívesen fogadok ötleteket
Annyira izgatta a fantáziámat Zsike kalácsa, hogy ma muszáj voltam megcsinálni.
Margitka tanácsára víz helyett tejet tettem bele, kihagytam a tejport és 2,3 dkg friss élesztő került bele. Egy gyors döntés után maradtam a rég bevált 3x20 perces dagasztás-kelesztésnél.
Ezek után fantasztikusan könnyű lett a tészta, nem lágyult el, nagyon jól lehetett vele dolgozni. Igazi hólyagos tészta volt, csak úgy durrogott amikor nyújtottam.
Meggyet és marcipánt tettem bele, emgszórtam fahéjjal, feltekertem és beletettem a margarinnal kikent kapcsos tortaformába. 22,5 dkg marcipán helyett véletlenül csak 15 dkg-ot vettem, de nekem így is túl édes volt. Gondolkoztam, hogy teszek bele még csokilencsét, de a hűtőben tartom, így nem került bele semmi más. Gyögyörűen megkelt 35 perc alatt. Végig az volt az érzésem, hogy nem fog átsülni. Óriásira nőtt a formába (képeken majd látjátok, Margitkának küldtem) Kivettem a sütőből bő 35 perc után, 180 fokon sütöttem és rögtön tűpróba. Semmi nem ragadt a tűre. Levettem az oldalát a formának és miután nagyjából kihűlt felvágtam. Hát az alja nem sült át illetve nagyon vizes volt. Vissza sütőbe félbevágva, de így is a közepe nem sült át. Nem tudom mi lehet a baj. Egyszer már jártam így, régebben HpKriszti Nyitott diós kalács a nem sült át nekem, ugyanígy a torta formában. Hú, ezt bő lére eresztettem, de tudom, hogy Nelly és Piroska is meg szeretné sütni. A tésztát biztosan ki fogom máskor próbálni más töltelékkel és a szilikonos király formában fogom sütni, mert nagyon fincsi.
Sajtos tallért a gázon sütöttem, olyan nyeles valamiban, még a piacon vettem. Régóta volt egy receptem, de nem az igazi, azt alakítottam át egy kicsit, és így sokkal jobb lett, beírom az általánosba.
Ha Ildikóhoz indulsz tortát enni, csatlakoznék hozzád, olyan szépeket süt. Remélem megkóstolhatjuk!
Zsike kalácsát én is néztem, benne van a könyvecskémben is, én mondjuk marcipán helyett szeletelt mandulával is kipróbálnám!
Sütöttem, főztem, most itt vagyok egy kicsit. Még valami töltött kalácsot sütnék, mert nagyon tetszik Zsike kalácsa. Marcipánom nincs, de valamit ki kéne találni. Kenyeret nem kell sütnöm, mert z még bőven van.
Zazimami! Nem. Valami probléma lehet a jénaiddal, talán egy másikban kellene próbálkoznod, ha van még jó méretű.
Ircsi! Várom az újabb képeket.
Kati! Szívesen átszámolok bármikor, bármit, csak tudjam, hogy mit és mekkorára. A csülökpörire biztos több jelentkező is akad, nekem sajnos nem igazán kedvencem. Főzni szoktam, mert a férjem szereti nagyon.
Limara! Gyönyörűeket sütöttél megint, gratulálok. A sajtost miben készíted és mi a receptje? Épp a napokban néztem a CBA-ban leárazva van egy hatalmas polcnyi, és akkor gondoltam, hogy ezt házilag hogy lehetne kivitelezni.
Ildiko! Lehet, hogy hozzád is benéznék azokért a finom tortákért
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
ILdikó! Épp minap mondta a szomszéd bácsi: "Tölletök mindig olyan jó kenyérillat gyün, mindig megéhözök!" Nagyon jót nevettem neki, nagyon kedves szomszédok!
Ez a gportal már megint nagyon lassú
Én is a keleties konyhát szeretem, az arab konyháért rajongok, a kínai és thai nagy kedvenc
EZ egy "pusszintos-cukkinos"-kenyer! Olyan szep gombolyu segges hogy nyugodtan belelehet harapni! Haaat, meg az ize milyen lehet!! Egyszer ha majd csongetnek hozzatok, oovatosan nyiss ajtot, mert szerintem az egesz szomszed sereg a TI ajtotok elott kukkol es szimatol a kulcslukon.!!! MIND!- a TE labad elott "pottyannanak be, ha ajtot nyitnal!LIMARAM, ujra gratula am!!
Hoztam nektek egy kis ropogtatni valót! Ma elmentünk kirándulni ebben a gyönyörű időben, haza felé megálltunk egy csárdánál, ott ebédeltünk. Így nem kellett főznöm, viszont csináltam egy kis sajtos ostyát, és most sül a cukkinis gépi kenyerem. Nagyon finom az illata, még jó, hogy elteltem a sajtos szagával, így kibírom, hogy majd ne kóstoljam meg, remélem
Köszi a tippet a kukoricás kenyrre. Úgy fogom csinálni, ahogy mondtad. 1/3-nyi lisztet teszek a bl80-as-hoz. Jó a buci receptje is, csak abban több a liszt, mint ami nekem kell. És most nincs kedvem átszámolni, pedig megy mert már csináltam. Szépen, aránypárral, ahogy a kedvenc matektanárom tanította.
Még 10 órakkor mentünk el itthonró, és most nemrég jöttünk haza. Szegény lányom is csak kidőlt. Egy páramentesítő után rohangásztunk, de "szerencsénkre" csak a legtávolabbi boltban volt. Hát nagyon kiváncsi leszek rá.
Most megyek, főzök egy kis levest, meg közkívánatra kínai tésztát. A kukoricás kenyér holnapra kell, egy kis csülökpörihez. Ki jön hozzánk ebédelni???
Szia Margitka!
Köszönöm kedves soraidat,de nem vagyok elkeseredve.Eddig még egy sütésemet sem kellett kidobni,mert ízre finomabb mint a bolti.Megsütöttem a sajtos kenyeret ez sikerült ,bár lehet szerinted még lett volna rajta javítani való.Ma vagy holnap ismét probálkozom és majd küldök róla képet.Nem haragszom én nem meghívót akartam küldeni a cíjegyzékbe akartalak betenni,úgy látszik mellé klikkeltem.
Sziasztok!
Az normális dolog a jénais sütésnél, hogy amikor kinyitom a sütő ajtaját, akkor gőz jön ki? Úgy mint amikor bármit sütök fedetlenül. Kezdek arra gyanakodni, hogy az én kenyereim azért nem cserepesednek be, mert nem jól "zár" a jénaim. Máskor ha tepsiben sütök és fóliával lezárom, akkor nincs ilyen gőz.
Bár nekem nagy kedvencem a porból készült püré, abban tényleg vannak mű-dolgok
Bioboltokban egészen biztosan lehet kapni natur burgonyapelyhet, ebben semmi adalékanyag nincs. Érdemes ezt venni, mert sokkal kevésbé macerás vele dolgozni, mint a főtt krumplival. Eleve a pucolás és a főzés kimarad, de ami ennél fontosabb, hogy a tésztát nem lágyítja el annyira, mint egy rosszul kigőzölt, esetleg langyos főtt burgonya.
Azt hiszem kipróbálom a pompost. És látom azt is, hogy sok receptben van burgonya pehely. De! Az az igazság, hogy világ életemben gyűlöltem azt a pürét, amelyik porból van. Lehet, hogy csak nem vagyok tisztában a dolgokkal, de a burgonya pehely nem ugyan az?Ebben nincs mű dolog?
Győzzetek meg, mert sokkal egyszerűbb lenne azt használni, mint a főttkrumplival vesződni!
Nehéz helyzetben vagyok, mert...... Mert így hogy írjak én?? A tegeződős reklámok és a ma divatos általános tegeződés nekem sem a műfajom. Kimondottan zavar, amikor egy tizenéves hamburgeres kislány az ötvenéves férjemnek egy laza hellóval, jobb esetben sziával köszön. Itt viszont kortalanul beszélgetünk egymással és mindenki tegeződik. A fiatal kismama és a többunokás (bár szintén fiatal ) nagymama, akik ha máshol találkoznának, szintén nem tegeznék egymást. Én tiszteletben tartom, ha nem tudsz tegezni minket, de kérlek ne haragudj, ha mi nem változtatunk a bevett szokásunkon
Örülök, ha tetszik az oldal és a fórum hangulata. Nekem is Gyere csak máskor is és ne csak "hallgass" minket, hanem mesélj is, ha van kedved.
A programok végén a 60 perces melegentartásnak csak annyi szerepe van, hogy ne vizesedjen bele a kenyér az üstbe, ha éppen nem tudja az ember kivenni, amikor vézett a program. A legtöbbször ez a funkció felesleges. Az időprogramozás az gondolom arra szól, ha előre programozottan szeretnél sütni. Én ezt sosem használom, de biztos ír majd valaki, aki szokott programozottan sütni. A francia pogram hosszabb. Ha a normál program elég volt a tészta keléséhez, akkor lehet, hogy a francián túlkel a tészta. Ezt a programot sem használtam még, de remélem erről is ír valaki.
További szép napot kívánok és várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit