Ha valaki megsüti a meggyes marcipánost friss élesztővel, és tejpor nélkül jelezzen vissza, hogy hogyan sikerült. Nekem is tetszik, de biztosra szeretnék menni.
Ne legyél elszontyolodva, szerintem a jénai volt a hibás. Komolyan!!! Végig hozzáért a kenyértészta a jénaihoz, lehet, hogy ezért nem tudott kicserepesedni sem. Üdv, Margit
Szerintem víz helyett tegyél tejet, így nyugodtan kihagyhatod a tejport és a szárított helyett friss élesztőt. Így meg tudod hamar csinálni. Néztem a receptet, szerintem 2 (2,5) dkg élesztőt tehetsz, mert még a gyümölcsöt is emelnie kell a tésztának.
Hát megvallom, kicsit el vagyok szontyolódva. De tudom, hogy nem minden sikerülhet elsőre. Ráadásul most valahogy a családom is vevő a kenyeremre. Majd igyekszem visszafogni magam a kísérletezéssel. Remélem, nemsokára én is cserepezni fogok. Aztán majd akkor jöhet a következő lépcsőfok. A KOVÁSZ!! Nelly
Jaj de bajban vagyok ezzel a meggyes-marcipános kaláccsal. Úgy izgatja a fantáziámat, hogy gondltam holnap megsütöm. De nincs itthon szárított élesztőm-ezt holnap tudok venni, de én Complettát használok a kávéba. És mennyi lehet az a 30 ml tejpor. Valaki mondja meg nekem, légyszi !
Még nem is meséltem, hogy az én drága kislányom, Kamilla mit csinált a számítógéppel.
Ropit dugdosott a flopy meghajtóba!!! Először nem tudtuk, hogy mi van, aztán mikor rájöttünk és megkérdezük tőle, azt válaszolta, hogy éhes volt a gép. Erre aztán nem tudtunk mit mondani..., csak nevettünk. Had ne mondjam szét kell szedni a gépet, mert porszívóval sem jött ki mind.
Gondoltam, elmesélem, hogy mosolyogjatok ti is egy kicsit!
Gondolom második dagasztás lenne. Jól teszed, persze, ha átgyúrod egy kis liszttel, de ilyen alapon megpróbálhatod kihagyni a második dagasztást és kézzel jól átgyúrni az első kelesztés után. Még olyat is lehet csinálni, hogy a géppel éppen csak összeejteted a tésztát (második dagasztásként), leállítod és kiborítod lisztezett felületre, majd formázod, stb.
Na, tényleg nagyon kíváncsi vagyok a következőre, nehogy elmenjen a kedved tőle Üdv, Margit
Nagyon szépen köszönöm a választ Margitka! Azt vettem észre mostanában, hogy a második kelesztés után mindig ragad a tészta. Alig birom kivenni az üstből. Jól teszem, hogy ilyenkor liszttel átgyúrom mégegyszer, míg formázhatóvá nem válik? Nelly
Ha teljesen felért ajénai tetejéig a kenyér, akkor leheet, hogy csak az volt a baj, emiatt nem tudott tovább kelni.
A kétszeri dagasztás??? Nem létfontosságú, hogy másdoszor is igziból dagasszon az ember, de mindenképpen valami módon alaposan össze kell nyomni a tésztát. Hogy ezt egy dagasztóprogrammal vagy kézi átgyömöszöléssel, az szinte mindegy, ha elsőre rendesen ki van dolgozva a tészta. A lényeg, hogy a tésztában levő és szaporodó élesztőgombák friss táplálékhoz jussanak.
Ha egyébként bevált neked a két rendes dagasztás, akkor nyugodtan csinálhatod úgy. Gondolom különböző módon melegítenek a gépek és talán emiatt lágyulhat el Limarának és az ugyanilyen géppel rendelkezőknek a kenyere a második dagasztás alatt.
Kíváncsi vagyok, ha sikerül venned egy jó méretű jénait, hogy akkor milyen lesz a kenyered, szerintem akkor ki is fog cserepesedni.
Sziasztok lanykak es fiukak! Micsoda tarsalgas folyik itten! Alig tudlak visszaolvasni benneteket.Igaz, ebben ez a csoszi portal is segit, mert minden nyitas 1/2 orat tart.
Had "kiabaljak"!? NAGYON SZEPEKET MUVESZKEDTETEK, de szegyen, hogy egy falatot SEM dugtok ide at!!! Orulet, En meg csak nyalzok itten a macsival, mert O is nagy kenyeres.Gratulalok mindenkinek am!! Micsoda ugyesek az ujak is. A fiukaknak kulon gratula!! Nagyon tudom ertekelni a "muveiteket"es hogy akartok es tudtok!
ZSIKE, nagyon koszonom a recit, mar ki is printeltem a "kodexembe"dugtam.
Most mennem kell sutni. Vasarnap szulinapi koszonto./kollega es baratno/Suti es torta lesz az ajandek egy resze. Pusszantas es jo sutogetest mindenkinek!!!!
Limara! Ez olyan nagyon, nagyon kimondhatatlanul jól néz ki és még meg se kóstolhatjuk...! Ez nem ér!
Gaby, Bundik! Tényleg van fém a mosószerekben? Mert az aluminiumra én is alergiás vagyok. Erre nem is gondoltam. Ez a mostani eléggé kiütött, haza is kellett jönnöm az utolsó óráról, mert már nagyon vakaróztam volna... Pedig már bennem volt 2 claritine, meg 4 kálciumos pezsi tabletta is.
Szuperkeri! Lehet, hogy már elmentél, ezért ide is beírom: az Aranyfácános paradicsompürében és aCBA-sban nincs tartósítószer!!! Ezt akkor tudtam meg, amikor a lánykám elkezdett enni, mindenből kerestem a mentest.
Nelly! Nem igazán tudom eldönteni a kép alapján, hogy csak az a gond, hogy ennyire nagyon kicsi volt a jénai, vagy lágy volt a tészta is. A kenyér teteje teljesen felért a jénai tetejéig? Kicsit homályos a kép is, de nekem tömörnek tűnik a kenyér, ezt mindkettő okozhatja. Kíváncsi vagyok a válaszodra, üdv, Margit
Szerintem sütheted friss élesztővel is. Én is szoktam friss élesztővel sütni, de ezt a kalácsot porélesztővel csináltam eddig.Bevallom, nem is igazi tejport használok, hanem amit a kávéba szoktak tenni.
Aranyos vagy Szuperkeri! Én sajnos, még nem láttam általam sütött kenyér cserepeit. Most sem. Talán majd legközelebb! Csak ne látnám ezeket a mások által készített cserepeseket! Úgy látszik, nekem valamiért nem jön össze. Margitkának küldtem fényképet, majd kérek tanácsot, hogy legyenek nekem is cserepeim!!! Nelly
Zsike ! Ha még itt vagy egy pár kérdésem lenne a kalács készítésével. - tejport szoktál beletenni? - szárított élesztőt raksz bele ? ez a 7,5 ml szárított élesztő számomra kicsit furcsa.
Kenyérrecept kereséssel töltöttem az időmet. Hát sok finomnak ígérkező közül, elég választani. Holnap ebédhez kellene egy kenyér, mert az utolsó morzsái fogytak most el annak a kenyérnek, amit a MÚLT HÉT VÉGÉN sütöttem. A bolti kenyér vajon milyen lenne közel 1 hetes korában? És ennek a kenyérnek az árát akarják a pékek sok %-al emelni.
Szóval, meg van a reci: Fűszeres , sajtos kenyér Margitkától. Nagyon ígéretes, csak félek a par.pürétől, ill a benne lévő tartósítótól, hogy blokkolja az élesztőt. Megpróbálok csak keveset tenni belőle. Délután pedig A Molnárka tésztából péksütiket fogok sütni.
Limara! A cukkinis kenyér nagyon finom, szezonban sokszor sütöttük. Zsike recijét megtalálod!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit