Tudod Limara az első jénaisom nekem egy nagyobb méretű tálkában történt, de nem tom láttad-e, kicsit szét terült, mint a nagy Alföld. Margitka azt tanácsolta, hogy tegyek még bele legközelebb lisztet, talán akkor megtartja a formáját. Most tettem, csak megpróbáltam egy kisebben, de ez meg túl kicsi lett. Szóval van még mit gyakorolnom.
Nelly kérem, ne tessék türelmetlenkedni, az én jénais kenyerem még egy óra múlva is hozott új cserepeket, de legalább 20 percnek el kell telnie mire látszani kezd! Egyébként én is nagy jénaiban sütöttem, olyan 8 literesem van mint Margitkának, nem baj, ha nem tölti ki a jénait! És az ő receptjével is szoktam benne sütni. A 3x20 perc nekem is lágyítja a tésztát, én csak egyszer dagasztok, kelesztek, majd átgyúrom, formázom, kelesztem, hideg sütőben sütöm.
Kalácskám elfogyott Ötlet az új könyvecskémből jött, de azt hiszem Jégkása is sütött már hasonlót. Síma kalácstésztát készítettem, tölteléknek Margitkától vettem az ötletet, aszalt áfonya, mazsola, darabolt csoki, dió, ez utóbbi nem ízlett benne, szeletelt mandulával finomabb lenne, de nem vol itthon, majd ezeket 2 ek. eperlekvárral fogtam össze, hogy ne huljanak ki szeletelés közben. Finom lett.
Gabye! Kalácsot lehet gépben is sütni, nagyon finom, én is csináltam már a csíkoskalácskoszorút is így. Lehet csak dagasztani, keleszteni, formázni, sütőben sütni is.
Vargakati! Köszi a kóstolót, nagyon fincsi
Holnap kell kenyeret sütnöm, a párom hozott gyönyörű cukkinit, lehet hogy abból?
Ma egy nagyon jó kenyeret sütöttem. Már egyszel leírtam hogy mit is tettem bele, majd beírom a pontos adagokat a receptesbe. Nagyon finom lett, és olyan könnyű. Itt a képe:
Zsike! Nekem már a legnagyobb problémám az, hogy eltaláljam azt a méretet, amiben végre normális méretű lenne a kenyerem. Igaz, egyenlőre Margitka fehér kenyerével kísérletezem, de ezen akarom végre megtanulni a normális kenyér sütését. Nem nagyon bonyolult. Margitka 3x20-as variációja után egy kicsit nekem lisztet kellett bele még tennem, de utána gyönyörűen kelt a jénaiban 50 percet, és 1 órán át sütöttem. Vágj bele! Nelly
Nelly! Igazad van. Bundik kenyerére én is fenem a fogam. Kenyeret eddig még csak a gépben sütöttem, de egyre inkább késztetést érzek arra, hogy én is süssek sütőben.
Hát ez nem igazság kislányok! Micsoda szépségeket készítettetek! Gratulálok! Limara! Valami csodás ez a kalács! Milyen ügyes vagy ezekkel a fonatokkal! Én talán sosem fogok ilyen mesés sütit elővarázsolni. Bundikra meg külön haragszom. Sül a kenyerem, érzem az illatát, és közben írígykedem a kenyerét nézegetve. Nálunk a Corában nem lehet ilyet kapni! Le a kalappal előttetek! Nelly
Azt hiszem, valamikor talán leírtam már a meggyes-marcipános kalács receptjét, de nem találtam meg most. Ha érdekel, szívesen beírom megint.
Tortaformában sütöttem, s a fóliának nincs nagy jelentősége, csak éppen akkor nem volt sütőpapírom, bár arra sem lett volna szükség. Elég kicsit kivajazni a tortaforma oldalát, ahogy ezt azóta kitapasztaltam.
Egyébként mindenféle mással is lehet tölteni. Én már csináltam nutellával, almával, túróval, de mákkal és dióval is ki akarom próbálni, persze mindegyiket valamilyen gyümölccsel megbolondítva.
Limarám, közben megkuksiztam a képeidet és láttam a fonatot...Nekem főleg az a csíkos kalács tetszik, valaki nemrég csinált itt, tett is fel képet.....És a kalácsokat úgy csináljátok, hogy a gépben dagasztjátok, aztán kelesztitek majd kiveszitek onnan és utána formázzátok és sütőben sütitek??...
Szia Limara!!.mondtam anyukámnak, hogy Ő tehet róla..Nálunk otthon senki nem eszi meg - vagyis apukám megenné, de anyu inkább kidobja - és ezt szoktam meg...
Ez a kalács meseszép!!...Hogy lehet ilyen fonatot csinálni??Bár én még messze vagyok attól, hogy kaláccsal próbálkozzak, csak nézegetem itt a szebbnél szebb képeket!
Vargakati! Társulnék hozzád egy kávé erejéig, mert úgy fáj a fejem reggel óta, alig látok.
Limara! Gyönyörű a kalácsod és biztos fincsi is. Szívesen vennék egy szeletet, elég gyenge volt a mai ebédünk ( menzás székelykáposzta).
Bundik! Hogy Te milyen szuper kenyereket produkálsz! Épp a napokban voltál eszembe, a munkahelyváltoztatással kapcsolatban. Örülök, hogy sikerült a váltás.
Szó szerint csak néhány óráig nem voltam itt, és alig győzök visszaolvasni, és gyönyörködni a szebbnél szebb művekben!
Pista/bá/-nak senki nem tudott segiteni? Nagyon helyes, ahogyan írt, sok sikert neki a sütésekhez!
Gabye! Nem vagy finnyás, legalábbis szerintem, mert én sem eszem meg a csirke bőrét, még akkor sem, ha mondjuk mézes csirkét sütök, és gyönyörű ropogósra sül. Ha rántott csirkét készítek akkor is lehúzom a bőrét, a férjem viszont nagyon szereti
Ma nem sütöttem kenyeret, Bundik gyönyörűségének a látványával is jól laktam!
Viszont csináltam aszalt áfonyás, csokis kalácsfonatot, ízelítőül a kép, többi meg itt:http://limara.xfree.hu/
Ugyan, miért lenne..Én is új vagyok még, és sokszor bizonytalankodom, hogy az info kihez tartozik..Főleg Bundik és Bezsa keveredik nekem, mert mindkettőnek a neve B-vel kezdődik, és én valahogy így társítom az infókat...Szóval sztem még én is fogok ilyeneket írni...
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit