Hozzavalok:20dkg finomliszt,1pupos teaskanal so,5dkg frissen reszelt parmezan sajt, 1ek oregano,frissen orolt bors,10dkg HIDEG vaj, 1 tojassargaja, 4ek HIDEG viz,
Tetejere:2ek szezammag a behinteshez.NYujtashoz: meg egy keves extra liszt,Keneshez:1 tojasfeherje.
1/Elomelegitjuk a sutot 175C /gaz:4-es fokozat/ es a sutopapirt teritunk 2 nagy tepsire.
2/A lisztet a sot, a reszelt sajtot es az oreganot beletesszuk a keses betetu robotgepbe.Tekerunk hozza meg frissen orolt borsot , majd apro db-okban kockazott hideg vajat es Kb: fel perc alatt homokszeru keverekke dolgozzuk ossze az egeszet. A lisztes-vajas-sajtos kevereket aztan atontjuk a gepbol egy talba, es hozzaadjuk a vizzel elkevert tojassargajat.Kezunkkel gyorsan osszegyurjuk a tesztat cipova formaljuk. Ha nincs keses betetu robotgepunk , akkor egyszeruen osszemorzsoljuk az egeszet.Minel kevesebbet fogdossuk annal omlosabb lesz.
3/A tesztat lisztezett deszkan fel cm vekonyra kinyujtjuk es eles kessel fel cm szeles csikokat vagunk. A csikokat attesszuk a sutopapiros tepsire-legalabb 3 tepsi kell hozza.Megkenjuk tojasfeherjevel es megkenjuk kicsit a villaval felvert tojasfeherjevel.Ezutan megszorjuk szezammaggal a tetejuket.
4/ A sajtos rudak 12-14 perc mulva gyonyoru aranybarnan kerulnek elo, miutan megsultek. Megvarjuk amig meghultek es akkor csomagolhato.
BEZSAM itt hozzaszolt, sajat tapasztalat etc.
En az oragano helyett Provanszi -fuszerkevereket hasznaltam, 1 tojassargajaval tobbet. A teszta kinyujtasa utan megkentem a tojas feherjevel, es szezammaggal megszortam es UTANA szeleteltem fel. / Sok munkanak es feleslegesnek tartom szeleteles utan egyenkent!! lekenni mindent stb.
EZ az irt adag NEKEM 1 tepsire lett eleg. Ajanlom, mivel nagyon finom dupla adagot keszitsetek belole. "" azonnal"elfogy nalunk. Ezert.Vegeredmeny: egy nagyon finom sos sutikek. Gyorsan kesz. Nekem nincs keses robotgepem , igy mindent kezzel keszitettem. Fotot keszitettem En is, majd elkuldom ha idom lesz ra.
Lanyok sok sikert, mert nagyon izlett. Izesithetitek mas fuszerekkel is!!
Írtad a bemutatkozóban, hogy szívesen fogadsz ötleteket a honlap alakításához. Nekem nagyon tetszik ez az oldal, de ahogy látom néha nem találun egy-egy receptet és nehéz a visszakeresés. Gondolom Bezsa is ezért akarja összegyűjteni a recepteket, amik nincsenek a bal oldalon. De láttam már több oldalon keresőt, amibe be lehet ütni a keresett szavakat, kifejezéseket és kiadja a találatokat az oldalon belül. Én azt sem tudom, hogy ezt a lapot te csináltad-e, v. egy profi, ami nem is érdekes, mert jól működik. És azt sem tudom, mert nem értek hozzá, hogy ezt milyen nehéz kivitelezni!
Remélem nem baj, hogy ezt írtam, csak segíteni szerettem, volna. És remélem nem jár érte BÜNTETÉS, mint más lapon a kiabálásért!
Most sül egy fehér kenyér 3 féle maggal, majd küldök róla fényképet. Dagasztás közben egy kissé nyikorgott a keverő. Ez azért lehet, mert sűrű volt a tészta? Igaz, hogy egy fél dl folyadékkak kevesebbet raktam bele a magok miatt. Szépen megkelt és (eddig még) nem is esett be a teteje.
Én nem szoktam a megokat megpiritani. Más lesz az íze a kenyérnek, ha pirítjátok?
Valami fontosat akartam kérdezni, reggel még eszembe volt, de elfelejtettem..., hát ez már a korral jár.
A nagybetűzést én is kiemelésre szoktam használni, de ahogy átgondolom ezt a kiabálást, ha pl. azt írom, hogy "segítség", tuti kiabálva gondolom, és nagybetűvel írom. Nekem tetszik! És jókat mosolyogtam a véleményeken.
tegnap megsütöttem Limara által küldött receptet, aszalt paradicsomosat. Nagyon szép lett a kenyér, talán az eddigi legszebb. A receptet kicsit módosítottam:
6 g élesztőt és fél teáskanál szárított élesztőt tettem bele. Szinte semmi sót, mert sós a paradicsom. és trappista sajtot.
TUdod, Margitka, hogy gondoltam rá! Úgy sajnálom, h nem volt elég bátorságom megvárni, h kihűéjön! Ott szerencsétlenkedtem kesztyűben! Attól tartottam, h nagyon bedunsztosodik különben, ha nem sietek a kiszabadításával!!! ...hm... hát majd legközelebb! Fel nem adom, mert ahhoz túlságosan szeretek kenyeret-zsemlét sütni. MOst ropogós zsömléddel kísérletezem, már pihen a 2 dagasztás között.
Szombaton én is elkészítettem a kakaós-csíkos (gépi) kalácsot, amiről kérdeztem múlt héten. A férjemnek NAGYON ízlett. Nekem egy kicsit édesebben jobb lett volna - majd legközelebb picit több cukrot teszek bele. A legbarnább héjfokozaton sütöttem, szerintem egy kicsit barna lett, de férjem és anyósom szerint így a jó. Egyébként nagyon viccesen alakult az eleje: előtte itt dicsértem nektek, hogy milyen szupi a digitális konyhamérleg, s mennyire szeretem a tárafunkcióját. Nos, most jól megjártam vele: amikor már csak a liszt (no meg az élesztő) hiányzott a tartályból, felraktam az egészet a mérlegre, és ELFELEJTETTEM LETÁRÁZNI, úgy kezdtem el pakolni bele a lisztet. Háááát, utána főtt a fejem, míg kiszámoltam, hogy hol tartok! (A fehér kenyérnél emlékeztem, hogy mennyit szokott mutatni a mérleg, s ahhoz viszonyítottam, hogy pl.: +1 tojás hány g, +0,9dl víz hány g stb., stb.) Jó kis móka volt! De sikerült! Sajnos kép nincs róla...
Annyit fogok még változtatni legközelebb, hogy az utolsó ELŐTTI, s nem pedig az utolsó percben rakom bele a kakaót, mert így nem tudta a gép egyenletesen csíkosra elosztani. De legalább vicces kinézetű lett!
A nagybetűs kiabálásról én már hallottam egy másik fórumon, de szerintem ez megállapodás kérdése: ha itt senki nem hallotta, de szívesen használja nyomatékosításra (mint én), akkor (közmegegyezéssel) akár használhatnánk is...
Hát lányok, lassan feladom, hogy a candidás barátnőmnek kenyeret süssek..Most nézelődök az oldalakon, nem ehet élesztőt, curkot, de sütőport és sört se (utóbbi kettő volt Bezsa tegnapi receptjében)..se kefírt...Szóval lassan nem tudom, hogy a boltban kapható élesztőmentes TK kenyér, amit eszik, az mitől kel meg pl..Vagy mi van benne egyáltalán...
Megmutatom még Margaréta képeit. Az üst láthatóan csálén áll a gépben, nem tudom, hogy ez mitől lehet. A kenyér?? Hát tényleg nem lett jó, sajnálom. Látszik, hogy a liszt sincs benne rendesen eldolgozva azt nem is tudom mitől olyan "szőrös" a teteje. A kézzel készült, hatalmas kenyér gyönyörű, remélem rövidesen a gépi kenyereidre is ezt írhatom Margaréta. Kívánom, hogy így legyen!
Az új számítógéphez gratulálok!
Remélem holnap nem veszek el így, mint ma Szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Jó kis olvasnivalóm akadt, de hát így jár, aki egész nap nem jár erre
Mint már a társalgóban írtam is, reggel 6-kor kezdődött a napom, csomó tennivalóm volt, majd este 9-kor értem haza.
Köszönöm a fiamnak szóló gratulációkat, az imént bezsebelte őket . Ma is egy kenyérrel várt itthon, örültem, mert nem lett volna módom sütni. Épp mondtam neki, hogy ha tényleg érdekli ez az egész, akkor megtanítom másokra is. Ha nem is az elkövetkező években, de valamikor még hasznos lehet neki.
Emes! A gépben teljesen megkelt kenyeret már nem szabad bevágni, de erre már Te is rájöttél közben. Ha kiveszed a dagasztás végén, formázod és akkor bevágod, annak van értelme és nem is árt a tésztának.
Foka! Örülök, hogy jelentkeztél, remélem találtál jó receptet.
Néééne! Meg kellett volna várni, amíg elkezd kihűlni a kenyér és bevizesedik a héja. Akkor elválik a jénaitól, mág akkor is ha beleragad.
Limara! Szép lett a kenyered és nem is látom szorosnak a tésztáját. (Szemüveget felvettem )
Reni, Batka! Ezt a kiabálós dolgot én már hallottam és találkoztam olyan fórummal, ahol eléggé zokon vették az ilyet. Ha valaki többször is előadta, akkor büntették valamilyen formában. Ezt azért túlzásnak tartom, már csak azért is, mert éppen ma, itt kiderült, hogy milyen sokan nem is tudnak róla. Reni, Bezsa jól írta, tényleg nem bántottál meg senkit Bezsa! Nekem is nagyon tetszett amiket ezzel kapcsolatban írtál, aranyosak
Ircsi! Kicsit többet meséljél a kenyereidről? Mikor vizes? Mikor veszed ki a gépből, az üstből, hogy tárolod utána és meddig? Milyen recept alapján sütsz?
Masala! Örülök, hogy jelentkeztél , jobbulást kívánok. A saját képfeltöltésbe azért kezdtek bele jó néhányan, hogy nekem megkönnyítsék a dolgomat, köszönöm mindenkinek 2 napja küldtem levelet. A pénzt köszönöm, megkaptam.
Margareta! Örülök, hogy sikerült a fórumba írni. Ilyet még nem hallottam, hogy a gépben nem középen lenne a tartály, ez valószínűleg nem szándékosan lehet így. Ha egyforma színű lett mindkét oldalon az első kenyered, akkor talán nem lesz baj belőle. A kenyered képét majd hozom, de annyit azért már most írok, hogy az tényleg nem sikerült jól. Írd meg a receptet, ha szeretnél vele tovább kísérletezni, ha mégsem, akkor figyelmedbe ajánlanám ezt a receptet: Fehér kenyér 1 kg-os Itt kisebb méreteket is találsz, érdemes kipróblni, mert már sokaknak bevált, akár első kenyérként is.
Zsike! Ez a kenyered is nagyon szép, várom a beígért kalácsképeket.
Bau! Szépeket sütöttél, gratulálok.
Ildiko! Lehet, hogy be kellene vallani a gépedet
További szép estét, ha még jár ilyen későn erre valaki és szép napot kívánok holnapra, mindenkinek, üdv, Margit
MARGITOM, megkerhetnelek vmire? A fotoimnal az utobb kuldotteknel nincs megnevezes. Lehetne ezt potolni? Technikailag? A ket fotonal a mezes-zserbo van, a torta pedig a "Feketeerdei meggyes torta.karacsonyra. Nem gond, ha esetleg nem megoldhato mar. Ezt meg a lanykammal kuldtuk el es lemeradt a "szorasbol". KOSZI!/mar megint kiabaltam, hihihi/
Hu Huuu!, lanyok! Majdnem lebuktam a ferjem elott a tartalek kenyersutommel! A cicat lefenykepeztuk a doboza mellett es termeszetesen megnezte O az osszeset. Kerdezte is: Mi ez? EeeZ MI? es En nagyon"gyorsan elvontam a figyelmet vmi massal /mert kellett!!/ Szoval, betojas volt. hihihi
Jo estet mindenkinek! Had "kiabaljam most itt el ""/Ez jo volt batka.Errol En sem hallottam meg/ Szoval: NAAAGYON! szepeket es finomakat sutottetek!! Kulon gratula!-talan a legfiatalabb korosztalynak, Margitunk fianak!-es foleg fiu letere is!! Tenyleg!Jujj, de szegyenlem meg mindig magam hogy En meg nemgyartottam kenyeret.Mostanaban megint sok a melo. Mire hazaerkezek este van es termeszetesen faradt az ember az egesznapi lofralasban es a klantok hulyesegeivel neha.
Szombaton megerkezett a ferjem, es Mi felkoszontottuk a keszitett csokolader-korte tortaval.Masnap is "reggelire"azt kostoltuk. Jo, mi? Finom lett.Ne gondoljatok nagyra!Marmint egyszeru, de fini. Foto keszult errol is, majd ha idejuk lesz ennek a "computeres bandanak"hihi akkor felrakjak nekem.
Udvozlet az ujjonan erkezetteknek es gratula az uj suteseitekhez. Ha bakiztok, NE keseredjetek el! En sem teszem ezt.En roptetek , DE EZT mar BEZSAM-tol mar ugyis hallottatok.hihi HA masrol nem, de ERROL hires vagyok.Az oroszok megirigyelnek az en szputnyikjaimat.
Lanyok , vettem egy laminerozo gepet. Bevontam vele a kiprintelt talalkozorol keszult fotokat stb.Most bevan fuzve a receptes "kodexembe". Innen nevettek most vissza. Puszi!!
Vasarnap megszerettem volna csinalni a datolyas golyokat. Vettem 3doboz datolyat, es kepzeljetek, NEM lett belole semmi mert EZ is aszemetbe landolt! Kukacos volt, de rendesen. Kukac nelkul.Mindamikor a szilvaba beletrutyiznak EZEK".Azt hittem eldobom magam, mert kivulrol persze semmi nem latszott hogy alberlok lakoznak..cimmel...irgum-burgum.
BATKA: SZIA! Nagyon tetszett ez az uj hir.hihi Meg soha nem hallottam. Hat hiaba, holtodig tanulsz...
Szegeny NELLYMET igy akkor "orditva"koszontottem fel volna szulinapjara?? Szegenyem!! En altalaban azert irok neha hogy kihangsulyozom amit fontosnak szeretnek irni ill. mondani vkinek, vagy nektek.Most legalabb megint gazdagodtam.
Nagyon ugyesek vagytok a jenais dolgokkal is. A spriccelot mar megvettem, de hogy mikor jutok mostanaban a sutesig AZT nem tudom meg. Pedig nagyon szeretnem en is......
Szanjatok meg engem es dugjon at mar valaki egy finomsagot ebbol a sokbol a NET-en!!
Sziasztok!Ma nagy sütés volt nálam..Megsütöttem Margitka csíkos kalácsát,és az egyszerű zsemlét is.Nagyon klasszul sikerült,és jó is lett minden.A kalács sülés közben sajnos elrepedt,de gondolom a bevágások miatt.Most próbálok egy képet feltenni,ha jó,akkor mutatom a többit is.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit