Az első jénais kenyerem amit csak kiliszteztem, beleragadt. Meg is égettem a kezem vele. Azóta szilikonos sütőpapírral félmagaságig kibélelem és nem ragadt bele. A hólyagos magos kenyérnek is csak a fele van. Tettem bele fenyőmagot is szotyit pírítva. A tetejéről már majdnem mindet lecsipkedtük. Igaz nem is nagyon ragadt bele.
Renata nem bántottál meg senkit. Batka jó, hogy irod, én sem tudtam, hogy ez az ordíbálást jelenti. Na legközelebb elrontok valamit itt fogok ordibálni. Fogjátok be majd a szemetek.
Azért írtam nagy betűvel, mert így kényelmesebb!!!De oda fogok figyelni, igy tovább tart majd a levél írás de se baj!!!Rá éreztem arra mennyivel jobb nagy betűt használni...és igy maradt!!!Remélem azért nem haragszol, vagy nem bántottalak meg vagy bárkit is ezzel!!! Nem állt szándékomba!!!S nem tudtam a jelentését..
Renáta, minden liszt hizlal, ha túl sokat eszel belőle... A graham liszt majdnem ugyanolyan, mint a teljes kiőrlésű lisztek, vagyis élettani hatása kedvezőbb, mint a fehér liszteké, inkább ilyet egyél, mint fehéret. Balra lent a "Kipróbálásra váró receptek" között találsz egy "Diós-rozsos kenyér "receptet, abba nem kell kovász. Szerintem finom. Esetleg megkérhetlek, hogy ne írj csupa nagybetűvel? Ez ugyanis az interneten azt jelenti, hogy kiabálsz, pedig anélkül is halljuk :-)
Gabye, ha az ismerősöd nem ehet élesztőset, mert pl. candidás, akkor kovászosat sem ehet, mert abban is vannak élesztőgombák, még ha nem is te rakod bele. Viszont itt egy sütőporos "kenyér" recept, azt gond nélkül kaphatja, és azt írta, elég finom:
http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2007/01/06/Soros_kenyer_-_dagasztas_nelkul/
Foka, balra lent van a "Receptes fórum receptjei ABC-ben", ott van az Aszalt paradicsom felhasználása címen négy aszalt paradicsomos kenyér is. De jobbra alul a Fórumozók kedvenc oldalai között a "Kenyérsütésről - Batka" címre kattintva a Receptek között is van néhány. Arra vigyázz - én megjártam -, hogy az aszalt paradicsom állati sós, az Olaszos kenyérbe pl. egyáltalán nem szabad sót tenni.
Úúúúúúúúúúúúúúúúúúúgy el vagyok keseredve, tegnap még sírtam is! Régóta foglalkoztatott a gondolat, h jénaiban süssek kenyeret. Tegnap történt meg a nagy alkalom, a szokásos receptet készítettem, 35 dkg lisztből BL80+ Grahamlisztből, volt benne sikér, aszkorbinsav, búzakovász, joghurt, th mindaz, amivel már nagyon ügyes szoktam lenni... Ám tegnap, beletettem keleszteni, majd sütni egy 2L-es kerek jénaiba, tetővel együtt... és totál belesült... De úgy, h ketté kellett szakítani a kenyeret vízszintesen, leskalpolni, mert nem jött le a jénai teteje... Mi volt a gond??? Ki kellett volna kenni??? Nem gondolom. Zsiradékkal? Liszttel? Egy kicsit persze lisztes vol t a kenyér formázás után, de nem őrültül. Egész eddig csak azért aggódtam ( aztán meggyőztetek ), h el ne pattanjon a jénai. Ilyen nem történt, köszönöm is a hsz-tokat. És most???????? Adjatok ismét gyakorlatias tanácsokat, amilyenekkel mindig izgalomban tartotok, ha a konyha felé veszem az irányt!!!!
A legutóbbi jelentkezésem óta sokat sütöttem, sokfélét. Tegnap vettem nagy örömmel aszalt paradicsomot, de sajnos most látom, hogy az Aszalt paradicsomos receptben kovász van. Hogy lehetne csak élesztővel megsütni? kovászkészítéshez most nincs kedvem, sem időm, sajnos. Vagy van másik recept, amiben van paradicsom és élsztős?
Zacsiban én is szoktam sütni, szeretem nagyon. Formázás után én azonnal bevágom a kenyeret, lekenem langyos vízzel, be a zacsiba, és én azonnal lezárom a száját. Nem szoktam megszurkálni, mert pont a gőzre van szükségünk! 200 fokos sütőben nem lesz baja, nem durran ki a zacsi, csak jól felfújódik. 1 óra sütés után így biztosan szép cserepes lesz.
Emes! Ettől féltem én is, nem tudom, ez a fránya könyv miről beszél! Egyébként, ha félsz a sütőben sült kenyerektől, csinálj előszőr formakenyeret! Én még ma is sokszor sütök ilyet, szeretjük. Próbának nagyon jó a Dán kenyér, fent van a receptesben, nincs benne kovász. Én már abba is teszek egyébként!
Oviban az én kisfiam is nagyon szeretett, ovikának becézte, eleinte még vasárnap is menni akart
Gabye! Ha szép volt kelés közben a kenyér teteje, akkor nem a formázás hiánya okozta a beesést. Vagy egy icipicit túl kelt, vagy egy picit lágy lett a tészta, de szerintem ettől függetlenül nagyon szép a kenyered. Mennyi élesztő volt benne?
Remélem nem beszélek zagyvákat, Margitka nem csap a számra!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit