Gyógyuljál gyorsan! Gépi kenyeret én nem szoktam bevágni, nem tudom, mikor kellene Az a könyv, amit most kaptam, az is írja, hogy be lehet vágni a gépi kenyér tetejét, a kelesztés végén, hosszában. De én ezt nem merem kipróbálni, szerintem lazán visszaesne a kenyérke.
Ha visszaesik a kenyered teteje, vagy hullámos, az lehet, hogy még mindig a kicsit sok folyadék vagy élesztő okozza. Nekem is általában kissé hullámos a kenyerem teteje, ha szorosabba tészta, akkor gömbölyű, de akkor meg nem olyan szép laza a bélzete. Szóval nem egyszerű eltalálni, legalábbis az én gépemmel. A lapátot nyugodtan kiveheted, az ejtésre nincs már szükség, itt az az ált. vélemény, hogy feleslegesen kavar bele a tésztába, csak összetöri. Ha kiveszed a tésztát, akkor gyors mozdulattal gömbölyűre formázhatod, vagy akár kinyújtva feltekerheted, és így teheted vissza a le nem állított gépbe! Ilyenkor viszont ha lehül a tészta, lehet hogy nem elég a kelesztési idő, figyelni kell rá!
Szorítok neked, hogy a kislányod jól viselje az ovit, én is nagyon aggódó vagyok, egy pár napos szünet után nagyon-nagyon hiányzik a kisfiam, nem találom a helyemet. Mikor első osztályos lett, napokig az iskola körül keringtem, hogy ha baj van, azonnal ott legyek Persze közben bosszankodok magamon, de azt szeretem, ha mellettem van mindig. Remélem majd kinövöm. Lehet hogy Te is az aggódásba betegedtél bele? (vicc volt) Üdv
Tegnap de. óta nem néztem be, mert egy kicsit beteg vagyok. De azóta nagyon sok fincsi dolgot sütöttetek! És sok mindenről is szó volt. Van egy-két dolog ami érdekelne ezekkel kapcsolatban.
Az emberem állandóan azon nyaggat, hogy vágjam be a gépi kenyér tetejét. De mikor, hogyan és mivel?
Az én kenyereimnek a teteje általában nem olyan szép sima, kerek, mint a tiétek. Ezt én annak tudom be(lehet hogy rosszul gondolom), hogy a gép soha nem akkor hagyja abba a dagasztást, mikor a tészta fölső fele szép sima és kerek, hanem akkor, mikor az eggyik lapátról a másikra vándorol és éppen széthúzza a tésztát formátlanra. Margitka utalt rá, hogy ki lehet venni és formázni, valamint ilyenkor ki lehet venni a lapátokat is. Nem kellenek a lapátok a kelesztés során a símításhoz, v. ejtéshez, v. mihez?
Bocsi a terjengősségért, de ma van a lányom először egész nap az oviban és mári siányzik és egyedül vagyok és félek és segítsetek Vuknak, a kisrókának!(csk vicc volt!)
Erről jut eszembe Bezsa, mi volt a címe az előadásnak, amit néztetek?
Most megyek, mert van egy csomó időm és ezt ki is használom., és olvasni is fogok(sajna ilyen smile nincs).
Meghoztam Jégkása képeit. Születésnap volt nálunk, gratulálok az ünnepeltnek
Nagyon szépeket készítettél Jégkása. A kenyér tényleg beszorult a jénaiba, de legközelebb biztos szebb lesz, ha kevesebb lisztből, vagy nagyobb jéniban tudod sütni. Remélem azért íze, állaga jó lett!
Piroska is szépeket sütött megint. Írt is hozzá, idézem:
„ Kipróbáltam egy új burgonyakrém leves receptet a Tina konyhájából. A család nem igazán díjazta, mert szerintük érződik benne annak a kevés almának az íze ami benne van. Ha van érdeklődő elküldöm a receptet.
Megint sütöttem kiflit a hot dog kifli tésztáját variálva kicsit.
Ma megsütöttem első zacskós kenyeremet. Erről több fázisban is készítettem képet. Nagyon szép laza kenyér lett, és finom. Csak azt kellene kikísérleteznem, hogy a teteje és az alja egyformán süljön meg. Csak a jénai elég vastag falú.”
Gabye a mai tk-lisztes kenyeréről küldött képeke és kérdezte, hogy miért ilyen ezeknek a kenyereknek a teteje:
Szerintem szép, egyenletes lett a kenyér bélzete, és ez fontosabb, mint teteje. Talán érdemes lenne kilopni a gépből a tésztát, kicsit megformázni, majd így visszatenni. A gépet nem kell ezalatt kikapcsolni, de a dagasztólapáto/ka/t érdemes kivenni, hogy ne törje össze a formát.
Köszönöm mindenkinek a szép képeket és további szép estét kívánok, üdv, Margit
5 perc és kész. Én csak egyszer dagasztottam és 20 percig kelesztettem. Szókimoki recijét megfeleztem. Így is olyan magas lett. Már nagyon éhes vagyok. Igaz ilyenkor már nem igazán jó ilyesmit enni, néha lehet. A hólyagos úgyis kel még. Tettem bele fenyőmagot is.
De jó Neked! Én bizony minden nap eszem. Igaz nagyon keveset. Amikor elkezdtem a kenyérsütést, és egyre finomabb kenyerek kerültek ki a sütőmből, sokszor ebéd helyett is kenyeret majszoltam. De ez már régen volt.
Én is szeretem a rozsos, sőt a tönkölyös kenyereket is. De ha sokáig eszem ezeket, megunom. Ezután pedig jönnek az egészségtelen, de nagyon finom, lyukacsos, laza bélzetű, kovásszal készülő fehérkenyerek. Nyami!
Csak kovászos, tehát élesztőmentes kenyereket a bal oldalon, diétás kenyérfélék receptjei címmel találsz. Itt Kenyérke kikísérletezett és bevált receptjeit találod, ő a csak kovászos kenyerek nagy ismerője
Kedves Rózsakvarc! Köszönöma bíztatást..Mindenképp akartam kovásszal próbálkozni, mert leginkább a rozskenyereket szeretem, csak ez most így kicsit hirtelen jött..De azért remélem sikerülni fog
A cukorbetegeknek a teljes kiőrlés a fontos, hogy minél több rostanyag legyen a lisztben. Ez midegy, hogy rozs vagy búzaliszt.
A rozsból 1/3 résznél többet nem tennék, legalább első kísérletekhez, mert ebben egyáltalán nincs sikér. Talán még érdemesebb lenne ennek az 1/3-nak csak a felét rozsból, a másik felét búzalisztből tenni és ehhez mindenképpen javasolnék már sikért is. A fehér kenyér receptje alapján nyugodtan lehet próbálkozni, legfeljebb a folyadékot kell egy kicsit emelni. Egyébként a gépi receptjeim között több ilyesmit is találsz.
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Bezsa! Képzeld a 3 literes edényem tetejét felemelte. Ezért lett ilyen csúnyácska szegény. Pedig élesztőt is csak 2,2 dkg-ot tettem bele.
A Te cserepes kenyered is gyönyörű lett, amit a múlt héten sütöttél.
Bundik! Köszönjük a receptet.
Gabye! Nyugodtan fogj bele a kovászolásba. Margitka nagyon érthetően leírta! A kovászolás nagyon egyszerű, csak belefogni nehéz! Ha egyszer sütöttél kovásszal készült kenyeret, csak néha fogsz a csak élesztővel készült kenyerek közé kirándulni. Én már több mint fél éve nem sütöttem csak élesztővel készült kenyeret. De most Bundik kenyerét megláttam, és úgy döntöttem, hogy ezt meg kell sütnöm. Sok sikert a kovászoláshoz, és a kenyérsütéshez.
No, elhoztam a fiam kenyereinek a képeit. Remélem nem bánjátok, de én olyan büszke vagyok, hogy meg kell mutassam nektek is.
Az első után megbeszéltük, hogy kicsit későn tette bele a korrekciós lisztet, ezt már nem dagasztotta be a gép. Hatalmasra kelt, és a csomós liszttől kicsit dimbes-dombos lett a teteje, de legalább nem esett vissza a sütés alatt. Ettől függetlenül finom kenyér lett:
A mai, élete második kenyere, és egyáltalán nem voltam a közelében sem, amikor csinálta (igaz az elsőnél sem)
Még pengével be is vágta a tetejét, amitől egy kicsit lúdbőrős lett a hátam, de szerencsére a kezére és a teflonra is vigyázott és nem is lett baja egyiknek sem. 1/4 részben tk. lisztes kenyér, a fehér kenyér receptje alapján csinálta.
Kislányok! Biztosan emlékeztek a cukorbeteg barátnőmre, akivel sütöttünk kenyeret. Nagyon belejött a sütésbe. Már kenyeret és kalácsot is sütött, most arra kért, hogy vigyek neki olyan kenyér recit, amiben rozsliszt és magok vannak.Segítsetek nekem légyszi! Mindegy, hogy milyen liszteset keresek, csak legyen benne rozsos is? És a magokkal lehet variálni? Láttam a graham liszteset, vagy a tk.liszteseket is. Gondolom, hogy a BL 80-ast meghagyom kb fele adagra, ha 50 dkg lesz a teljes mennyiség, és a hiányzó lesz másfajta. Lehet ezt így a cukorbetegnek ennie? Köszike. Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit