A Margitka csigalegyezője ha nem lapítod le tényleg úgy néz ki mint a Fornettis kakaós. Az én casládom is ezt mondta.
Megsült a zacskós kenyerem. Vastag a jénai alja, így a teteje kicsit jobban megpirult. Ezért a végén kevettem a jénaiból és rákapcsoltam a csak alsó sütést pár percre. Hogy a belseje milyen még nem tudom, majd vacsoránál kóstoljuk meg. Utána még jelentkezek, és képeket is küldök majd.
Szia Szokimoki! Én is ezen ügyködöm, hogy hasonló legyen, mint a Fornettis. Margit csigalegyezője talán az, mai a legjobban hasonlít rá. Az már biztos, hogy vajas-leveles tészta kell hozzá.
Hű de guszta Bundik ez a kakaós! Ez nagyon hasonlít, amit a fornettinél szoktam venni a gyerekeknek kakaós csigára. Olyan régen szeretnék már valami hasonlót produkálni mint ez a fornettis. De a kakaós csiga receptjeim vannak,hogy mind olyan kemények lesznek.
Bár azt mondtam, hog ma nem sütök semmit, nem bírtam magammal, és sütöttem egy csigalegyező-szerűséget. Kakaós csigának indult, de a recept, amit kinéztem valahogy nem az igazi. Jócskán kellett még belepakolnom lisztet. A végére nem tudtam, hogy milyen formájút süssek, ezért úgy csináltam meg, mintha csigalegyező lenne.
Kösz a választ. Én 2 edény között vacillálok: egy cserép, ami alacsony, és félek, hogy elpattan, és egy jénai aminek meg túl vastag az alja, de a fala elég magas. Lehet, hogy a jénaiba teszem kelni, és aztán tepsivel teszem be a sütőbe jénai nélkül. Akkor már talán nem mászik el oldalra a tészta. majd meglátom mennyire laza a tészta.
Piroska! A zacskós sütés nem változtatja a kelési időt, talán kicsit rövidebb, ha bezárod a zacsit a kelés idejére is, mert így melegebb helyen kelhet a tészta. A sütési idő független a zacsitól. tegnap 50 dkg lisztből készült Pecsenyekenyeret sütöttem így, 200 fokon 50 perc alatt szép piros, ropogós lett. Igen a jénaival együtt teszem a sütőbe, így nekem kerek a kenyerem formája, de beleteheted tepsibe is zacsival együtt. Már 3x használtam ugyanazt a zacsit és még 1x biztosan süthetek benne.
Én már sokszor sütöttem kenyeret zacskóban. Formázás után teszem a tésztát a sütőzacsiba, amit előbb kilyuggattam, és zacskóstól ált. egy jénai tetőre helyezem. Így hagyom kelni, majd mikor megkelt bezárom a zacskót és teszem az előmeleg. sötőbe. Zacskón kersztül is látni lehet, ha kész a kenyér. Azonnal kiveszem a zacskóból, mert bevizesedik. Jó ropogós lesz a kenyér héja, de még cserepesre nekem sem sikerült.
A hozzávalók hőmérsékleténél a hűtőből elővett dolgokra gondoltam.
A kenyérről várom a képet.
A kalácsnál a teteje alatti légbuborék egy szerencsétlen véletlen is lehet. Az idők során nekem is volt már kenyérben az aljától a tetejéig mindenütt Valahogy úgy gyűrődik a tészta, hogy nem kel egybe utána.
Az 50 dkg liszthez több, mint 3,5 dl folyadékot teszel. Ez kicsit soknak tűnik, de elég összetett, így lehet, hogy tévedek. Nem kenődött a tészta egy kicsit a dagasztás alatt?
Legalább a dagasztás elején érdemes a tésztát figyelni, mert sokszor előfordul, hogy korrigálni kell. Kis gyakorlat után, már az első néhány perc alatt is lehet látni, ha szükség van még hozzá valamire. Érdemes ennyi időt rászánni
Szép napot kívánok holnapra, jó sütögetést, üdv, Margit
Köszönöm a múlt éjszakai válaszodat,azóta csak most jutottam ide. Csodállak is Benneteket, hogy ennyi sütés és család mellett még erre is jut időtök !!!
Holnap(ma) sütök ismét fehér kenyeret (vettem "régi" márkájú kefirt), majd beszámolok! Remélem, a múltkori alacsonyabb, csak valami egyszeri kivétel volt, aminek már sohasem tudom meg az okát. (A hozzávalók hőmérséklete is ugyanolyan volt,nálunk mindig ugyanolyan meleg van - távfűtés)
A tk. lisztes kenyeremből még van,majd küldök fényképet, szerintem göröngyös is. Előre is köszönöm a "szakértésedet"!
A kalácsnak nem sütés alatt esett be a teteje, hanem amikor kivettem. Mondjuk amikor kinyitottam a gépet, sejtettem, hogy ez lesz, mert ahogy megtapiztam, érződött, hogy légbuborék van a tetejénél. A mazsolát nem áztattam be, és ugyanolyan hozzávalókat tettem és ugyanannyit
Gyorsan ideírom a receptet, sajnos már nem tudom kitől származik (bocsi érte):35dkg finomliszt, 15dkg rétesliszt, 7dkg cukor, 1cs. vaníliáscukor, 1kk só, 2dl tej, 1 egész tojás és 1 sárgája, 1ek tejföl, 7dkg margarin, 1,5dkg élesztő
Egyébként nagyon finom!!!
Sajnos én nem igen szoktam nézegetni a tésztát, belerakom a hozzávalókat és általában el kell mennem otthonról: játszótér a kisebbik gyerekkel; bevásárlás; edzés, zongoraóra a nagyobbikkal...Igyekszem úgy kalkulálni, hogy mire kész otthon legyek (legyünk)
Most már megyek én is aludni, köszönöm a sok segítséget, üdv mindenkinek: Zsófi
Szépeket sütögettetek ma is, gratulálok mindenkinek.
Én ma csak a sajtos másik felét sütöttem meg, kenyerem még van, mert nem fogy. Hétfőtől kezdődik a suli a gyerekeimnek, akkor biztos megint többet fogok sütni.
Julika! Ez a képméret nagyon jó.
A G-Portál tényleg sokat vacakol és lassú, de nekem eddig még nem veszett el semmim. Remélem csak átmeneti ez az állapot, ha nem akkor majd írok a webmesternek.
SZIASZTOK! BUCSUZOM TŐLETEK!Mindenkitől! gondolok rátok majd.
süssetek sok finomságot, és irjatok jókat mire megjövök. Fotózok, csinálok élménybeszámolót és készüljetek a rejtvényekre is! addig is játszatok sokat. Bezsa gyönyörű a te kenyered is!
Julika, ugyis tudom hogy megmutatod majd hogy kell csinálni! aztán már majd én is ügyeskedek.most pedig megyek, mégegyszer üdv. mindenkinek.
Jaj, csak próbálkoztam, hogy mekkora lesz a kép. De ez óriási. Pedig miután ide bemásoltam még eg kicsit le is kicsinyítettem. Na erre még rá kell jönni. Bocsánat, Margitka, ha gondolod vedd ki lgéyszíves a nagy képemet.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit