Ide nézzetek! Eszembe jutott, hogy a citromailemhez van tárhely és kipróbáltam! Itt már sikerült a másolás, beillesztéses taktika.Bocsi, hogy most én próbálkozom. Na nézzük mekkora lesz?
Margitka! Köszönöm, hogy felraktad és véleményezted a kenyerem. Azt már az első sütéstől kezdve figyelem, hogy mindig ua. az oldala laposabb a kenyérnek. Ebből a rossz tető szigetelésre gondoltam én is. Pedig már legelőször is letakartam az ablakot sütés közben, ahogy itt olvastam(még gépvétel előtt). Megpróbálom kevesebb vízzel, ill. kefírrel. És köszönöm a kiflis tanácsot is.
Szép napot mindenkinek! Ide is bekukkantottam. Szóval tegnap elkészült az első jénais kenyerem. Valszeg ma megint megpróbálom. Az lenne a kérdésem, hogy a bevágást mennyire mélyen kell megtenni a kenyérben? Mindegy? Olvastam itt a jénai méretekről. Mi lehet az ideális? Mert nekem ezek szerint az 50 dkg-os liszttel kevés volt. Lehet, hogy ma a 60 dkg-ásat próbálom Margitka fehérkenyéjével. Majd kiderül. Tudom, hogy csak később lesztek fenn, nem baj. A lányomék kora du. mennek vissza, így a tanácsokat majd csak utólag tudom olvasni, de azért mindenkinek előre is köszönöm. Nelly
Örülök Kartika, hogy Te is kipróbáltad a jénais sütést, de tényleg kell egy kicsit nagyobb tál a folytatáshoz. A kenyérkéd szép lett, de kitöltötte az egész tálat, ami igaziból nem lenne szükséges.
Remélem holnap még találkozunk, mindenestre jó utat kívánok, érezzétek magatokat nagyon jól és várunk vissza szép élményekkel és képekkel. Üdv, Margit
Többen is belefogtatok és hozzátok a saját képeiteket, ami szerintem egy nagyon jó dolog.
Kérdeztétek néhányan levélben, hogy én nem bánom-e. Természetesen mindenkinek válaszolok/tam külön is, de engedjétek meg, hogy egy kicsit írjak itt a "közösben" róla.
Egyáltalán nem bánom, hogy hoztok képet, sőt, örülök neki. Így valóban nekem kevesebb a munkám és ugyanúgy élvezhetjük mindenkinek a szép sütését, mint korábban. Előny, hogy mindig az aktuális hozzászóláshoz lehet a képet tenni és mindenki olyan kísérőszöveget tud hozzá írni, amit szeretne. Hátrány, hogy ha az Internetes képtár valamiért megszűnik, akkor az összes kép törlődik innen is. Hátrány, hogy az itteni, név szerinti képtárba nem kerülnek be a képek, csak a fórumba. (Ennek korrigálásra lehetne éppen csinálni egy képes topikot és akkor két helyre lehetne feltenni a képeket.)
Összefoglalva: Mindenki tegyen úgy, hogy szeretné Ha hozzátok a képet - én örülök neki Ha külditek nekem a képeket - én örülök neki
A lényeg, hogy legyen sok-sok szép képünk, amiket meg tudunk mutatni egymásnak és tudunk örülni másik szép sütéseinek.
Köszönöm mindenkinek a kísérletező kedvet és ügyeskedést, üdv, Margit
Meghoztam Emes képeit a kefires kenyérről. Kérte, hogy segítsünk neki azzal hogy véleményt mondunk róla:
Nekem a levelében külön írta ugyanezt, így hát mondom: ez pontosan az, amit az előző hozzászólásomban írtam a kalácshoz. Túlkelt és emiatt sütés közben visszaesett a kenyér teteje. Szerencsére nem nagy mértékben, így a kenyér állagát valószínűleg nem befolyásolta nagyon. (Nem látom túl jól a képen.)
--------------------------------------
Jaj Lányok, de ciki! Megnéztem az olvasószemüvegemmel a monitort és így láttam a kenyér bélzetét. Lehet, hogy erősebb szemüvegre lesz szükségem, ha a mostanival már ilyen messzire jól látok???
Bocsánat
--------------------------------------
Visszatérve tehát: Valószínűleg egy egész kicsivel kevesebb folyadékkal már tökéletes lenne a kenyér teteje, de az is megoldás ilyen eseteben, ha hamarabb elindítod a sütést. (Gép kikapcs. és a csak sütésre át.)
Hogy az egész kenyér egyik fele egy kicsit alacsonyabb, ez már részletkérdés. A többivel együtt ez is rendeződhet, ha mégsem, akkor visszatérünk rá. (Géptetőszigetelés ill. ejtés probléma lehet.)
Köszönöm, hogy szóltál. Egyszerűen nem volt időm, úgy és olyan részletesen válaszolni, mint ahogy szoktam.
A kérdésedre válszolva: A túl sok só akadályozhatja a kelést, de ezt a mennyiséget azért nem feltétlenül gondolnám annak. A friss élesztőt én csak visszacsomagolom az eredeti papírjába és a hűtő ajtajában várja a sorsát. Sose lett baja. A kefir?? Hát, ha sűrűbb volt, mint a korábbi, akkor lehet, hogy kevés volt az összfolyadék, ez esetleg okozhatta, hogy nem kelt akkorára a kenyered, mint korábban. Ha csak kicsit kevés a folyadék, akkor azért hosszabb kelesztési idővel az korrigálható. Lehet, hogy hidegebbek voltak a hozzávalók, mint a múltkor? Ez is lassíthatja a kelést.
A mostani kenyeredről nem készült kép? Könnyebb lenne a folyadékkal kapcsolatos kérdésedre válaszolni, ha láthatnám. Maga a tk. liszt is kissé rücskössé teszi a tészta felületét, de mégis másképp, mint, ha a folyadék is kevés benne. Ez utóbbi esetben göröngyös is, főleg, ha nagyon kevés a folyadék.
A kalács: A tető visszaesését a sülés alatt, a túl sok folyadék és/vagy élesztő szokta okozni, illetve túlkelés is. A mazsolát beázattad folyadékba és úgy tetted a tésztába? Ha igen akkor ez a minimális plusz folyadék esetleg okozhat galibát. Ha nem, akkor át kell gondolni, hogy minden folyadék ugyanolyan volt-e mint előzőleg, a margarin nem volt-e vizesebb, ugyanannyi cukrot tettél-e bele, stb.? (Tehát minden olyat, ami a hozzáadott folyadékot érinti.) Egyébként a dagasztás alatt én mindig figyelem a tésztát és szükség szerint korrigálom. Kétségtelen, hogy én egy kicsit nagyvonalúan szórom össze a tészták hozzávalóit, de szinte mindig kell bele még valami, hogy pont jó legyen.
Szerintem egyáltalán nem kérdezel rossz dolgokat, sőt...! Ezekből lehet tanulni és, ha más is olvassa, akkor már talán nem követ el egy hibát, ami elszomorító eredménnyel járhatna. Kérdezzél csak nyugodtan máskor is
Annak idején, amikor gépet akartam venni, én végigolvastam a NLC-n a kenyeres topikot, akkor több, mint 4.000 hozzászólást. Rengeteget tanultam ezekből, pedig még gépem sem volt Érdemes a másnak adott válaszokat is figyelmesen elolvasni és elraktározni az abban szereplő dolgokat, mert egyszer még jól jöhet az embernek. Ezt nem csak neked írtam, hanem mindenkinek, aki újonnan fog bele a sütésbe és olvasgat minket.
További sok sikert kívánok és várom a további híreidet, üdv, Margit
20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés a gépben, majd ismét 20 perc dagasztás. Kiveszem, formázom, a szükséges ideig így kelesztem és előmelegített sütőben megsütöm.
Hát mint mondjak! volt itt élet kérem szépen tisztességgel. Jó sok mindent termelteketek, sütöttetek, irtatok.
gratulálok mindenkinek a sok szép sütéshez, és Limarának a csodás kenyérkéjéhez.
Margitka, én ma 2 patikában is voltam, 14. és 13 kerületben, nem kis patikák és rajtam kivül senki nem volt. Tegnap a belvárosban jártam, ott is be mentem a patikába ott is csak én voltam. Nem tudom hol áll sorban a tömeg? itt én nem tapasztaltam. (krémet kerestem a térdemre és az utazásohoz vettem egy két dolgot)
Holnap rém sok dolgom lesz, pakolni kell, készülni, jönnek a fiamék ebédre, az unokát fel kell köszönteni, mig mi elmegyünk neki lesz a szüli napja. hát van mit tenni, most meg elteszem magam holnapra.
Megjött az éjjeli bagoly! Későig dolgoztam, aztán itthon,közben csomagolok, mert vasárnap utazunk Ausztriába.(nem leszek egy hétig, de holnap még feljövök) most sült ki a csomagolt kenyerem. Jénayban szerettem volna sütni, de amiről azt gondoltam egész nagy jényai, az nagy volt széltében, de magasságában kevés, és hozzátapadt kicsit a tetejére. Igy levettem, mert féltem hogy még tovább kell és ráragad. (tehát kell egy-két specko jénait v. valami sütőtálat vennem)Képet küldtem Margitkának. Most megyek visszaolvasok. Látom Nelly is milyen ügyes, fel tudja tenni a képet, gratulálok! ha megjövök én is probálkozom vele majd.
Először én is csatlakozom az előttem szólókhoz, Nelly nagyon sok boldog szülinapot kívánok !!!
Margitka, ha lesz egy szusszanásnyi időd, légyszi nézd meg amit a 13212-ben kérdeztem! Bezsa próbált rá válaszolni, de Ő is azt írta, hogy inkább várjam meg a Te válaszodat. Köszi előre is!
Ma ismét megsütöttem a tk rozslisztes kenyeret, több sikérrel (egy teljes kk) és kicsit több vízzel (így már az össz folyadék nem 3,3 dl 50 dkg liszthez, hanem 3,5dl (1,7dl kefir és 1,8 dl víz)), de még mindig "rücskös" a héja. Még több vizet merjek hozzáadni?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit