Mi is lemértük a liszteket is! Egy kivételével mind könnyebb volt 1000 g-nál, pedig ott van még a papír súlya is... De hát ők biztos nem ilyen szuper, 1g pontossággal mérő mérlegen méricskélik nekünk a lisztecskéket!
Szia Zazimazi! Tényleg szép a kenyérkéd! Remélem, az ízét is meg fogjátok szeretni, hiszen van még néhány kiló liszted...
Bezsa köszi szépen a tegnap esti választ, csak most jutottam ismét gépközelbe. Az az igazság én nem sokat variálok egyelőre a kenyerekkel, beleszórom a gépbe a hozzávalókat és kiveszem a készet. Azt hittem,ha egyszer kitapasztalok egy receptet és beválik, az mindig olyan lesz (természetesen ugyanabban a gépben, ugyanolyan liszttel, ugyanolyan élesztővel....)
Kisült a keveréklisztes (liszt+élesztő+ADALÉKOK!!!!) kenyérkém. Szerencsére nem kell a kutyáknak adni.
Bundik receptje alapján csináltam, csak nem tettem bele élesztőt. Kinézetre szép, az íze se rossz, nagyon hasonlít a bolti kenyéréhez. Így langyosan egy kis utóízt érzek rajta, de meg lehet enni. Szerencsére, mert így a párom nem veszi a fejem a sok liszt miatt.
Na a mérleget én is nagyon szeretem! Ma pl. lemértem csak úgy kíváncsiságból a "jól" kimért bolti liszteket. Hát egyik se annyi volt, amennyi rá volt írva. De nem baj, nem az volt a lényeg.
Na és most megpróbálom iderakni a kisült kefíres kenyér képét. Nagyon finom lett, el is fogyott a fele a halászléhez még melegen.
Na nem sikerül a másolás, beillesztéssel nekem ezt ide betenni, de megpróbálom elküldeni Margitkának és talán majd ő felteszi. Ha megnézitek kérlek benneteket, hogy mondjatok róla véleményt, főleg tanító, bíráló jellegűt!
Nekem is az íz a lényeg a kenyérnél, nem a súlya, csak ahogy írtam, elgondolkoztatott az, hogy hogyan lesz nagyjából plusz 10 dkg lisztből plusz 20-25 dkg kenyér. (Nem lett...) Meg aztán tegyük hozzá azt is, hogy mi is vettünk a géphez egy digitális mérleget, s az annyira tetszik nekünk, hogy mindenfélét lemérünk azóta is vele.
Nekem ma nem kell kenyeret sütni, csak valami péksütit, amiből holnap lehet csomagolni. A virslis-buci tésztájára gondoltam, abból finom nagy kifliket lehet készíteni, v. molnárka lesz. De közkívánatra kell sütni pogácsát. Sajtos- túrós pogi lesz, mert ennek a tésztáját a gép szuper jól megdagasztja. A tésztát pedig csak kockázom ill. nagy stanglira metélem.
Ahogy esik úgy puffan, ez a kenyér már olyan lesz amilyen! Azt se bánom ha számomra ehetetlen, van kint az udvaron két éhenkórász akik mindenevők. Ők biztosan elfogyasztják. Nagy kárba nem vész! Csak ne lenne belőle 5 kg!
Szegény Zazimami! Most lelki szemeim előtt látom, hogy töröd a fejed. Borzasztóan összezavartalak? Ha úgy látod, hogy rendesen kel a kenyér, akkor hagyd úgy. Azért legközelebbinél megpróbálhatod, hogy raksz bele egy kevés friss élesztőt is.
Igen, élesztőt is. Legelőször, amikor ezt használtam, nem vettem észre, hogy keverék. Akkor jó lett a kenyér. Amikor észrevettem, nem raktam bele semmit, csak amit a zacskón írtak. Hát kuka lett belőle. Azután ismét mindent belepakoltam, és így csináltam, amíg el nem fogyott a liszt. Persze ebben az is benne van, hogy nem lett mindig ugyanolyan a kenyér. Hol olyan volt a liszt, amiben még működött a szárazélesztő, hol meg olyan ahol nem.
Bundik, hogy érted hog ymindent tettél bele? Élesztőt is? Én most kutyultattam a géppel össze egyet, már kel. A te recepted alapján készítem, csak nem tettem bele élesztőt, gobdoltam a porélezstő ami van a lisztben az elég.
Az ízével nem is volt baj, én csak ellenőrzés képpen mértem meg, de mikor megmértem elcsodálkoztam hogy hová tűnt a többi? És mivel az én gépembe éppen belefér ez a mennyiség, pedig elvileg 1,3 kilósat lehetne benne sütni, ami azt jelenti, hogy nagyobbat nem süthetek.
Másrészt pedig szerintem senki sem tud egyforma kenyeret sütni. Kinek egy kicsit szorosabb, kinek pedig lazább lesz. A sütőtől is függ, hőfoktól is. Van amikor ugyanaz a recept alapján készült kenyereimnél érzem, hogy hol nehezebb, hol könyebb
Hogy őszinte legyek, talán egyszer mértem meg a kisült kenyeremet. Nekem az a fontos, hogy finom, ehető legyen. Ti miért tartjátok ennyire fontosnak ezt?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit