Na készen lettek a zsemlék. Nagyon jók. Igaz az alja egy kicsit jobban megsüt, mint kellett volna. Majd legközelebb megpróbálom a sütőben feljebb tenni a tepsit. Vagy lejjebb? Már nem is tudom.
Ki mit süt főz sziveszterre? Látom, azért már készülnek a fincsi fánkok és tészták! Én most nem készülök semmi különösebbel. karácsonykor jól kisütkéreztem magam. kellett összesen 6 beiglit csinálnom, ami nagy szó mert még 1-1 rúd is nehezen fogy el. Ez az nlc-s beigli nagyon bejött, és ismételni kellett. meg csinálnom kellett még egy tepsi zserbót is. Azóta sajtos rudat sütögettem, meg túrófánkot. Tegnap este meg almás sütit. Nálunk szilveszterkor már hagyomány, hogy veszek füslit (nálunk csak az a virsli a menő) hosszában kettévágom, teletömködöm reszelt sajttal és be a sütőbe. hétfőn, meg jöhet a lencsefőzelék, hogy jövőre legyen mit a tejbe aprítani.
Csak mos tudtam egy kicsit benézni, mert ma itthon van a férjem, és hát ilyenkor az övé a gép.
Köszi az átváltási tippet megpróbálkozom.
Amúgy nagyom kreatív vagyok ilyen téren. A császárzsemle receptjét úgy készítettem el, hogy 30dkg kenyérliszthez kevertem 20dkg teljes kiörlésű lisztet. Most sülnek a sütőben. Majd megírom milyenek lettek a men túl profi sütőm ellenére.
Viszont lenne egy tippen a sajtosrolóhoz. Barkácsáruházban kell menni, és venni egyszerű csövet. Mondjuk rézcsövet. Az van több átmérőben is. Még nem próbáltam, de gondolom, ha régen beváltak a rézedének...
A Ferdinánd kifli a Fórumozók receptjei között a Kenyér,péksütemény alatt BACONOS FERDINÁND KIFLI néven található. Sajnos én nem tudom kitenni a linkjét.
Most nézegetem éppen a Nagy süteményeskönyvet, abban az égetett tészta két féleképpen is meg van. Ha zsírral készíti, képviselőfánknak, ha vajjal, akkor profiterole-nak nevezi. Majdnem uaz, 1 bögre víz, 90 g vaj, 1 bögre finomliszt, 3 tojást ír hozzá, az eljárás ugyanaz mint a képviselőfánknál. 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon további 10 percig süti.Végül ezt nem vágja ketté, hanem lukat fúr bele, és csokikrémmel tölti meg.
Sajtroló formának talán a fanyelű húsklopfoló lenne jó, ha alufóliával jól betekernéd, nem égne meg.
Fedinándkiflit én sem találom, pedig megesküdnék rá, hogy innen vettem a receptet
A formán már két napja töröm a fejemet, de nem tudtam még kitalálni semmit.
A margarinos válaszodat köszönöm, akkor azt ki fogom próbálni. Ezt gondoltam, hogy talán jó lenne, de reméltem, hogy valaki már kipróbálta előttem és el is meséli
Bajban vagyok Na nem nagyban, csak nem tudok sajtost sütni. Nincs formám és nem tudtam semmi okosat kitalálni a sajtos rolóhoz és nincs zsírom az égetett tésztához. Szerintetek az égetett tésztát margarinnal esetleg vajjal meg lehet csinálni?
2 tojásfehérje 9 dkg porcukor 15 dkg kókuszreszelék 7 dkg darált mandula v. dió 3 dkg apró darabokra tördelt étcsokoládé
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd továbbverve apránként beleszórjuk a porcukrot. A kókuszreszeléket, a mandulát meg a csokidarabkákat beleforgatjuk. Kizsírozott tepsire nem túl közel egymáshoz evőkanálnyi csókokat ültetünk. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Kivéve a tepsin még pár percig pihentetjük, majd rácson lehűtjük.
Renata amióta itthon sütöm a kenyeret sokkal kevesebbet fogyasztok belőle, mint régen. (na nem azért, mert rossz) Persze meg kell kóstolni amit sütött az emberlánya, de csak ellenőrzésképpen. Eleinte mi is jobban nekiestünk, de most már látom az állagán, hogy jó, egy falat belőle és kész. Inkább délelőtt fogyasztok belőle, este már nem.
Rózsakvarc jól írta. A BL 112-es a félfehér kenyérliszt, ez nem lisztkeverék, csak nagyon lágyítja a tésztát. Apránként el lehet használni másik lisztekhez.
Kiflireceptem nekem is van, ez is alkalmas minden féle sós töltésekre. Többek között a virslis buci is ebből készül. A bal oldalon, az én receptjeimnél, a péksütemények között lelhető fel. Érdemes ezt is megnézni, bár a Lalának is nagyon nagy sikere van.
Renata! Bezsa idemásolta az egyetlen olyan receptemet, ami teljes egészében tk. lisztből készül. Ennek dacára - mármint, hogy tk lisztből készül - egész elfogadható állagú kenyér lesz belőle.
Zazimami! Kókuszcsók receptet nem tudok, de biztos jelentkezik majd valaki egy jó ötlettel.
Ezt a kenyeret szoktam a fiamnak sütni. Nagyon szereti.
Az igaz, hogy én a géppel csak összeállítom a tésztát. Jobb szeretem sütőben.
Idemásolom, hogy ne keljen keresgélned.
Teljes kiőrlésű búzakenyér:
24 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 24 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 3 ek burgonyapehely
2 kk sikér 1,7 dl kefir 1,6 dl víz (+ annyi, hogy a tészta összeálljon) 1,5 dkg margarin 1 púposabb kk só 1 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav vagy 1 ek 10%-os ecet 1/4 kocka friss élesztő (szűken mérve)
A burgonyapelyhet azért tenném a kenyérbe, hogy egy kicsit lágyítsa. A sikérből gondolkoztam, hogy mennyit írjak, de végül a 2 kávéskanálnál maradtam, talán nem kellene nagyon megpúpozni, de az egyet kevésnek gondolnám. Az élesztő nagyon rázós dolog. Ennyi fehérliszthez elég lenne 1/5 kocka, de a teljes kiőrlésű liszthez ezt kevésnek gondolom. Itt a különbség 25 gramm, megpróbálhatod ezt elfelezni elsőre. Tehát nem 1,25 dkg-ot teszel bele, hanem 1,12 dkg-ot, ha van digitális mérleged. Ha nincs, akkor maradjon a szűk 1/4 kocka. A folyadék valószínűleg picit kevés, mert a teljes kiőrlésű liszt valamivel több folyadékot vesz fel, mint a fehér. Vigyázz, hogy túl lágy azonban ez a tészta se legyen.
Nos ennyi, ami eszembe jutott. Kíváncsian várom az eredményről a beszámolót, ha megtetszik a recept és megpróbálkozol vele. Garanciát nem merek válallni érte, de szerintem azért biztos ehető lesz.
Szia Margit!
Megsütöttem a csak teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeremet. Hát teljes sikerről számolhatok be. Még a férjemnek is ízlik!! Puha lett, szépen vágható, egy kicsit tömöttebb mint a fehér kenyér.
0,8 dl vizet raktam még hozzá az általad ajánlott mennyiségen kívül, és margarin helyett olívaolajat használtam.
Régóta olvasgatok a tönkölyről, ami nagyon egészséges, sok vitamint és ásványianyagot tartalmaz. Valahol találtam egy oldalt, ahol a receptek mellett oda van írva, hogy egy szelet kenyér mennyi kalóriát tartalmaz. Ha megtalálom megírom.
Emes! Én korábban véletlenül vettem BL 112-es lisztet. Olyan borzasztó kenyeret sütöttem belőle, mint még soha. Margitkát kérdeztem,hogy milyen ez a liszt? Ő írta nekem, hogy lágyítja a tésztát. Javaslata az volt, hogy ne dobjam ki, egy nagyon keveset tegyek csak a kenyérbe. Én 50 dkg liszthez teszek 1-2 evőkanállal. Ilyen kis mennyiségben nem rontja el a kenyeret. Igaz nagyon lassan fogy így a liszt. Az én BL 112-es lisztemben egyébként nincs semmilyen adalék. (Nekem is kenyérsütőgép van rajta. Ferencvárosi malom lisztje. A BL 80-as lisztjét most próbáltam ki. Úgy döntöttem, inkább maradok a Szabó Malom lisztjeinél.) Igaz én sütőben sütöm a kenyeret, a kenyérsütőhöz nem tudok mit szólni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit