Sziasztok!
Nézegetem a szebbnél szebb kenyérkék, és sütemények képeit...Nagyon ügyesek vagytok, remélem előbb utóbb nekem is ilyen profin fog menni a dolog:-)..
Ma megvettem a hozzávalókat a következő kísérlethez...Az érdekelne, hogy BL-80-as lisztet csak bioboltban lehet venni??, mert azt nem találtam, ezért marad a keverés (nem is baj, rengeteg rétesliszt halomzódott fel az utóbbi időben a sok gyümölcstorta sütés következtében:-))..És a patikában amikor aszkrobinsavat kértem, megkértek, hogy majd akkor akarjak ilyet, ha nincs csúcsforgalom:-I..Úgyogy ehelyett meg ecet lesz beletéve..Izgulok, remélem sikerülni fog..Holnap délután készítem el, majd beszámolok..
Holnapután pedig szalámis és paradicsomos muffint fogok sütni, annak múltkor is nagy sikere van, és én is szívesebben eszem, mert nekem valahogy ezek a sós sütemények jobban bejönnek, hiába, nem vagyok édesszájú...
Mindenkinek sok sikert a hétvégi sütéshez!!
Ma ismét sütöttem egy kenyeret,mert kíváncsi voltam,hogy a tegnapi problémákat valóban az okozta-e,mint amire gondoltam...Felhasználtam a maradék kenyérkeverék lisztet.Tudom-nem szeretitek,-de csak próbának használtam!Sajnos én mozgássérült vagyok,ezért a többi alapanyag beszerzése nem olyan egyszerű.Majd az ünnepek után kersem még a szükséges hozzávalókat,mint pl. a burgonyapehely,és a Bl80-as liszt.Idáig főzéshez a Bl55öt használtam.A mai kenyérkém állagában és kinézetére is jobb lett,de nem az igazi!Már a keverésnék kiderült,hogy nem olyan lágy,mint tegnap.Gyönyörűen fel is jött,de sülésnél ismét visszaesett.Megkóstoltam a tegnapit,és érződik rajta,hogy valóban több lehet benne az élesztő,mint kellene(keverék liszt)A legközelebbi kenyerem,már csak is kizárólag az általatok megadott anyagokból fog felépülni..Most még megmutatom a próbaterméket.
Szia Kenyérke! Örülök hogy jelentkeztél, már hiányoltalak. Én voltam az a béna, aki lekente a kenyeret és összeesett. Nekem is van porlasztós permezetőm, azzal a sütőbe be is szoktam vizet spriccelni és jó kis gőzt csinálok. Mivel ezt olvastam valakinek a receptjébe, hogy lekeni, hát én is megcsináltam. Nem gondoltam, hogy összeesik. Ne félj, most már nem fogom. Köszi a tanácsot. Renáta! nem sokára te is ilyeneket fogsz sütni, szeretet és kitartás kell hozzá és menni fog. Bezsa! látom te sem állsz le a sütésekről. Ma én is nekiállok mert mint irtam én vagyok a szilveszteri buliba a sütifelelős.
A szeletelt, kiklopfolt húst fokhagymás-sós tejben áztatjuk 2 órát, majd lisztbe, felvert tojásba, reszelt sajtba forgatjuk. Kerek jénait vastagon kikenünk rámával és 3/4 részig tültjük a bebundázott hússal. A maradéktojást felverjük a tejföllel majd sóval delikáttal ízesítjük és ezt öntjük a tetejére.Lefedjük, közepes lángon sütőben kb 1 órát sütjük. Ha megsült, lapos tálra borítjuk, tortaszeletekre vágjuk. Köretnek burgonyapüré, rizs lehet.
Itt bal oldalon alul a Fórumozók receptjei alatt a Süteményeknél megtalálod Kinder Bueno néven Gabo receptje. Én is csak megerősíteni tudom, hog isteni finom. Régen ettem ilyen finom sütit.
Kati! Az én jénaim is kacsasütő, vagy valami hasonlónak árulták. A rácsot, amire teszem, azt nem szoktam előre a sütőbe tenni, hanem csak a jénaival együtt, egyébként teljesen előmelegítem a sütőt és nem pattan el a jénai.
Nálunk hétágra süt a nap, hó szerencsére nem esett. Én már nem vágyom rá, de a gyerekeim igen csak reklamálják. Régen én is nagyon szerettem a havat, sokszor mentünk hóesésben sétálni, ma már inkább annak drukkolok, hogy ne essen.
Bundik! Nagyon szépeket sütöttél, gratulálok!
Reni! Én szervízben cseréltettem ki a gép tetejét, amikor más hibája is lett a gépnek. Nem tudom, hogy a Tesco ehhez hogy áll hozzá, én egy kisebb üzletben vettem, így nem is oda kellett visszavinnem.
Batka! Igen, olvastam már, hogy csak sima lisztből sütöttél. Én a kevert lisztes tapasztalataim alapján (kenyér, kalácshoz a fordított arány) nem is mernék ebbe belefogni. A kalácstészta már annyival ...........milyenebb is Kalácsosabb Szóval más a tészta állaga, mint a megszokott kenyértészta és ehhez köze van a több finomlisztnek is, túl a kalács egyéb hozzávalóin, ami persze a kenyérben nem szerepel. Nem vitatom én a finomlisztből készülő dolgokat, inkább csak javasolom, hogy ne magában azzal kezdjen sütni valaki. Természetesen elfogadom, ha mégis így kényelmesebb, egyszerűbb vagy bevált valakinek
Kenyérke! Örülök hogy jelentkeztél és meséltél egy kicsit az ünnepekről.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Ui.: Lehet, hogy csak estefelé tudok megint jelentkezni.
Szép havas napot kívánok mindenkinek! Imádom a havat, amikor bentről nézhetem, nem kell autóznom sehová. Ma reggel egy csodálatos sétát tettünk, igaz a kellemeset a hasznossal összekötve. Milyen szép lett volna ha ez a pár centi karácsonykor esik, karácsony estére.
Úgy látszik az időjárás végképp eltolódik. Az árvizes nagyáradások nem kívánatosak, de ez a hosszú száraz meleg ősz sem vezet jóhoz.
Nagy kovászos rozskenyérsütéshez készülök. Zsömléket is tervezek, de némi élesztővel, mert kovászoran kelesztve a hosszú kelési idő miatt még vízzel sprézve sem az igazi.
Apropó: Korábban olvastam a megkelt rozskenyér vízzel lekenéséről, melynek következtében a kenyér összeesett. NEM JAVASLOM!
A megkelt rozskenyeret finom vízporlasztóval kell nedvesíteni. Szobanövényekhez vásárolható ez a műanyagflakonos vízporlasztó. Langyos/szobahőmérsékletű vizet tegyünk bele.
Sziasztok!
Én a jénaiba a lapos részébe teszem a kenyeret és a magas részét teszem felülre, most tettem bele szilikonos sütőpapírt így nem tudott beleragadni.
Jénain van itthon, még az esküvöre kaptam valakitől, de nem nagyon használom. Sütés területén teosipárti vagyok. Meg félek is egy kicsit, hogy szézpattan. Ez a magas, fedeles fajta is van, olyan mint egy kacsasütö. És köszi a burgonyapelyhet, megyek is a bioboltba.
Háááát, megfürödtem a hóban, de semmi hatás...nemtom' mi lehet a hiba.....
A hóseprés már nem volt annyira felüdítő élmény, igaz a kutyák annyira élvezték hogy majdnem felborítottak. A kisfiam meg csak hunyorog a nagy fehérség láttán.
Minden szilikonforma egyforma? Mármint amibe kenyeret szoktatok sütni? Nekem narancs színű van és nem tudom hogy mennyi lisztből dagasszak bele kenyérkét...
Nem speckó edény, sima jénai, csak magas a fala. Ami azért jó, mert meg tud kelni benne a kenyér rendesen. Nagyon szép kenyereket lehet a jénaiban sütni lefedve !
Én sem bánnám, ha esne egy kis hó, bár igazából csak akkor szép mikor esik, utána nem szeretem a latyakot.
Jénaiban mostanában kezdtünk sütni, bármilyen jó hozzá, amibe belefér a kenyér. Formázás után a jénaiba tesszük, és a tetejével le is takarjuk, majd így tesszük be a sütőbe. Az edényben maradó gőztől szebb lesz a kenyér, hülés közben gyönyörűen cserepesedik. Olyasmi ez, mint amikor sütőzacsiban sütöd a kenyeret.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit