Teljesen le vagyok törve.Én is akarok havat látni!
Tavaj a kislányom kicsi volt még a tálhez, ez lenne az első igazi élménye. De még csak dara sem esik, nem hogy hó. Hát milyen így a tél. :(
De nem ezért rabolom az időtöket. Látom ezeket a jénais képeket. Ez valami speckó edény? Mert nekem is van egy ilyenem a készletben, én csirkét szoktam benne sütni. És ha ez jó, akkor hogy kell használni? Ja és még az érdekelne, hogy a burgonyás kenyérhem, milyen pelyhet kell venni, mi is a neve?
Hurrá-hurrá esik a hó! tudom ennek nem mindenki örül, de én igen
Már nagyon vártam. Megyek megfürdök benne hátha szebb leszek...
BATKA sikerült már hatszögletű pogácsaszaggatót venned? Mert láttam itt a neten valahol mikor a habzsákot keresgéltem. Ha gondolod megkeresem hogy hol láttam.
Nekem Hauser 821-em van. A gépleírások között találsz egy programtáblát. Nézd meg, hátha segít valamit. Van egy olyan receptem hozzá, amit ha nem nézek rá, akkor sem tudok elrontani. Kezd fehérkenyérrel a sütögetést, és azután térj át más jellegűekre apránként, ha az már sikerült. Én ezt a receptet szoktam variálgatni. Először csak BL80-al próbáld, aztán a következőnél tegyél bele más lisztet egy keveset (pl 40dkg BL80, 10dkg tönköly), és utána apránként lehet emelni az arányokat. Így látod, hogy mikor mennyi folyadék kell hozzá. Próbáld meg a következő receptet:
Köszönöm az érdeklődésedet! Nem kilakoltatás volt. Csupán a bútorokat vitték el és jogosan. - A projekt lezárult. A cégek levonultak. Az iroda aktáit irattározzák a multi iratlerakatában.
Ami a lehangoló az egészben csupán az, hogy mennyire nincs értéke az embernek s a munkának ebben az országban. Ez a befejezés méltatlan, ahhoz a sok munkához, amit a több mint 3 év alatt itt valamennyien végeztünk. Az átvett eszközök visszavételének is méltóbb keretet kellett volna adni. Ami történt, az a fenti tipikus magyar semmittevés, feladathárítás eredménye.
Az iskolában 4 éve részmunkaidőben dolgozom. Csupán a szabad kapacitásomra kaptam ajánlatot egy másik iskolában is, ahol a kolléganő veszélyeztetett terhes.
A szünet most a cégnél is szünetet jelent. Fellélegezhetnék, de itt a párocskám ügyeinek intézése. Nehezen lehet rávenni a nyelvtanulásra s valójában én is nagyon fáradt vagyok. Mindennap járhatom vele a hivatalokat s nekem is vannak teendőim jócskán, estére legtöbbször már csak egy kis olvasgatásra s 1-1 filmre futja.
Az ünnepeket aránylag csendesen töltöttük. Az ünnepi menű elég változatos volt. Megsütöttem a szokásos beigliket, sőt a linzerkarikákat és az islert. Részben mindent elajándékoztam, mert nálunk nem fogy. A reggeli kávéhoz egy fagyasztott batyut megmikrózva jobban szeretünk. Főztem töltött káposztát. Volt néhány könnyű leves, pácolt hal, héjában főtt burgonyával és friss lilahagymával (örökös vacsorakedvencünk). Sütöttünk "friss" halat is a mélyhűtőből. Volt egy csomó hidegsaláta friss rozskenyérrel. Töltött csirkecomb. Jól belaktam a napokban s most diétázom, mert bele is betegedtem egy kicsit a sok finomságba.
Kedves Masala és Nelly, nagyon köszönöm a kedvességeteket. Lassan már öregharcosnak mondhatom magam - egyet kivéve - mindenhol. Jól ismerem az internetes hiénákat is. Számukra én sohasem voltam nagyfogás, mert nem vagyok vevő a stílusukra. Segíteni is csak a jóindulató és arra igényt tartóknak tudok.
Miután a találkozóról nagyan kedves élményeim vannak, így nem is gondolok arra, hogy itt a fórumban bármi gond lehetne az elmondottakból. Azt szokták mondani több szem többet lát, a jótanácsokból pedig sohasem elég.
Közben még eszembe jutott, hogy amit Bundik írt, hogy borítékkal irányította karácsonykor a gyereket az ajándékához, anyukám 50. születésnapján játszottuk el pár éve. A lakásban mindenhol megtalálható mindenféle kis dobozba meg ládikába utasításokat dugtunk, és jól megjárattuk (előtte titkon feldíszítettük a lakást, mint szilveszterkor, meg belógattunk a bejárati ajtó elé az előszobába pár nyilat, ami az első rejtekhelyhez vezetett). Az utolsó nálunk az volt, hogy "sajnos nem nyert, menj inkább a konyhába, és kárpótlásul fald fel, amit a hűtőben találsz" (ott a saját készítésű fekete erdő tortám várta). A legjobb az volt, hogy már javában falatoztunk, amikor észrevette az igazi ajándékot - pedig direkt szembeültettük vele! -, egy fenyő fűszerpolcot a konyha sarkában, amit méretre szabattam (sikerült időben kilesni a kívánságát és időben is intézkedni).
Ildikó, ezekkel a rolóforma gyártókkal én már leveleztem is, ez a honlapjuk:
http://www.csernigm.hu/ Igaz, én hatszögletű pogácsaszaggató formát kerestem rajtuk (lehetőleg olyat, amin legalább négy van egyben), de csak megígérték, hogy felmérik a keresletet :-)
A termékeink / aprósütemény formák menüpontban fel is van sorolva a rolóforma, receptajánlattal! Érdemes nekik írni, hogy kik forgalmazzák a termékeiket az adott városban, a Tescoról biztosan tudok. Ilyen habroló formát egyébként kirakodóvásárokban (pécsett a vásártéren a huszonvalahányadik sorban a konyhakellékesnél pl.) lehet kapni.
Margit, lehet, hogy fehér kenyeret (kenyértésztát egy tömbben) nem lehet sütni finomlisztből, de én egész életemben mindent ebből sütöttem (kevert és egyéb süti, kelt tészta), a kalácsot is beleértve. Csak pár éve, a kenyérsütéshez vettem először réteslisztet (kenyérliszt nálunk csak a város másik végén kapható), de most már megint nem használok egy ideje, és nem vicc, de mióta megint elhagytam, és csak finomból sütök, óriásira nőnek a zsemléim ugyanazzal a recepttel. Persze nyilván lisztje válogatja, de a Cerbona alba BL-55-öt nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek, és nem is drága.
Kovászost és pelyhest én még csak gépben készítettem, de szerintem igazad lehet: ott ugye eleve lágyabb a tészta, mint a sütőben sülteknél, de a kovászost (általában csak tk) én olyanra szoktam hagyni, hogy nem tudom kivenni a lapátot, mert a tészta lemászik az ujjaim között, de így lesz jó.
A formakenyeret sütöttem meg. Elég sűrű volt a délutánom, így a tészta csak kelegetett magában, de mire bevágtam volna, már annyira kelt volt, hogy nem mertem hozzányúlni. Féltem, hogy visszaesne, ha még akkor bevágom, így inkább díszítetlenül hagytam. Gyönyörűen - legalábbis nekem tetszik - kirepedezett sülés közben, majd hűlés alatt kicserepesedett. Amikor tovább hűlt, akkor viszont teljesen visszapuhult a héja, már langyosan sem lehetett egy ropis falatot találni rajta. Ettől függetlenül nagyon finom kenyér lett.
Úgy látszik, hogy csak-csak helytálló az a tapasztalatom, hogy ropogós héjú kenyér - ami kihűlés után is az marad - tejtermék és egyéb "lágyító" hozzávaló nélkül sikerül igazán.
A másik, ami még csak most kezd megfogalmazódni bennem, hogy a burgonyapehely és a kovász csak akkor szerencsés párosítás, ha kimondottan formában süt az ember. A forma nélküli sütéshez ezzel a két hozzávalóval túlságosan ellágyul a tészta, akármilyen keményre csinálja eredetileg az ember. A gépi sütést még valahogy bírja így együtt is, de ehhez is meglehetősen kemény tésztára van szükség, mert a második dagasztásra mindenképpen ellágyul a tészta. Kíváncsi vagyok van-e valakinek hasonló tapasztalata
További szép esté kívánok hozzám hasonló "baglyoknak" és szép napot holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Meghoztam a képeket, amiket ma kaptam. Limara nagyon szép kenyeret sütött a nagy jénaiban, de azt írta, hogy még mindig nem tökéletes. Az utolsó képen egy gyorsprogramon készült kenyér látható.
Limara! A kenyered külsőre gyönyörű lett. Nem tudom belül milyen, vagy mi az ami nem teljesen jó benne. A hozzávalók között gondolom kovász volt Még mik? A gyorskenyered aranyos lett, ebben a kategóriában nem is lehetne ennél különbet várni.
Bezsa a mai kenyeréről és a sajtos roló "kabátjairól" küldött képet:
Guszta lett, gratulálok!
Bau! Remélem rövidesen gratulálhatok a Te sütéseidhez is. Az első kenyérkéd sajnos nem sikerült, de sokan voltunk ezzel így. Ne keseregj, biztos vagyok benne, hogy hmarosan ennál sokkal szebb képeket mutathatunk meg a többieknek. Köszönöm, hogy ezt is elküldted, ebből tanulhatnak azok, kik szintén most kezdik a pékpályafutásukat.
Tehát, ennek a kenyérnek tipikus a hibája, túl sok élesztő és/vagy folyadék okozza. Általában a folyadék szokott a probléma lenni, mint ahogy ennél a kenyérnél is így volt. Azért az élesztővel is érdemes vigyázni, valamit a kelesztési idő túl hosszúra nyúlása is hasonló problémát okozhat.
Ildiko most küldött képeket a sajtos roló gyártására szolgáló eszközről:
Köszönöm a képeket Ildiko, még telefonszám is olvasható az elsőn.
Mindenkinek köszönöm a fotókat, gratulálok a szép sütésekhez. Mindjárt hozok még a saját kenyeremől is képet, üdv, Margit
Julika, megbeszélem holnap a testvéremmel. sajnos ha lesz is, csak ünnepek után. Majd informállak mit tudtam meg, és nem kötelez semmire.
Jó éjt nektek. Üdv. mindenkinek.
Kartika ! Csak viccnek szántam. Megnézem én boltban mit lehet kapni. Csak én is úgy vagyok vele mint Margitka, legszívesebben már holnap megsütném. Köszönöm már jobban vagyok. Jót tett szerintem a 2 napi ágymeleg.
Huhúúú, de sokat kell visszalapoznom, ha mindenre szeretnék válaszolni
Először is üdvözlök minden új látogatót és sok sikert kívánok nekik!
Somika! Bár már rég volt, de én most találkoztam vele. Nagyon aranyos volt, hogy napfényt küldtél Bezsának
Vargakati! Bezsa már írta, nekem tényleg egy rettentő ócska, vacak, égetős gáztűzhelyem van. 2 db tetőcserép van az aljában elfektetve, csak így tudok benne sütni. Éredemes ezt kipróbálni, már másnak is bevált. A hagymás kenyérhez gratulálok!
Renata! Én a kenyérsütőgép tetejének a belsejét lecsavaroztam, az üvegre fektettem több rétegben összehajtott alufóliát, amit a belső tető visszacsavarozásával fogattam a helyére. Így nagyon jól működött a gépem, amíg ki nem cseréltettem garanciában a tetejét. Kívülről egy vastag puha ronggyal szoktam letakarni, csak a sütés alatt az eredeti szellőzőket szabadon kell hagyni.
Pozzso! Már kaptál választ ezt csak megerősíteni tudom. A tészta program, de én ezt kétszer szoktam indítani, úgy, hogy a két dagasztás között legyen kb 20 perc kelési idő. Ha a program elején melegít a géped, akkor ez pont megfelel erre is.
Bau! Gondolom Te írtál a vendégkönyvben, aranyos volt Sajnálom, hogy a lisztkeverékkel megjártad. Sok hasonlóról olvastam már, ezért én ki sem próbálom. A BL 55, finomliszttel én nem állnék neki sütni, legalább réteslisztet vegyél hozzá. Magában nem igazán alkalmas szerintem még kalácsnak sem. Kenyérhez 2/3 rész rétesliszt+ 1/3 finomliszt arányban érdemes keverni a liszteket, kalácshoz pont fordítva. A rétesliszttel kevert finomliszthez nem kell sikér. A fehér búzaliszteknek alapvetően elég magas a sikértartalma a kenyérsütéshez. Fényképet nekem küldjél és én tudom feltenni, vagy egy Internetes tárhelyről tudod áthozni, ha van ilyened.
A 11,2 g = 1,12 dkg lenne. Ez annyira fura mennyiség nekem, hogy azért hagytam a g-os mennyiséget. Ha tényleg zavaró, akkor nagyon szívesen mellé írom dkg-ban is.
Julika! Jókor jön ez a vendégség. Jobban vagy már? Majd mesélj a pomposokról, a Lalákról, de képeknek is örülnék
A sajtoroló nagyon foglalkoztat engem is, nagyon szerettem mindig. Most azon töröm a fejem, hogy a leírásotok alapján mi a szöszből tudnék valami formát csinálni, amin meg tudnám sütni. Majd veszek hozzá rendes formát, de sütni hamarabb szeretném Egyébként nekem is a leveles jellegű tészta, a csigalegyező tésztája jutott eszembe. Azért először Bezsa tésztájával fogom kipróbálni.
Nelly! Örülök, hogy finom lett a kiflid, az meg nem baj, ha maradt, holnap biztos elfogy. Sokkal nagyobb baj lett volna, ha kevés
Szokimoki! A csirkemell torta (gondolom ez a baconos, sajtos) holnap lesz nálnuk is. Már napok óta készülök csinálni, de nem tudott még sor kerülni rá.
Ha valakinek elfelejtettem volna valamire válaszolni, akkor megkérem szóljon, nem vagyok ekkora forgalomhoz szokva
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Szia Julika! nem tudom most van-e nekik, azt sem tudom, hogy mibe kerül, de az biztos hogy jól megmunkált tiszta fa. És nem utolsó dolog. Hogy vagy? jobban vagy már? hallom ma dolgoztál te is. Vigyázz magadra gyógyulj meg, és a többi beteg is.
Jobb oldalon alulról a harmadikra kattintassz. Szokimoki találta, nekem tetszik! Na, megyek csicsiskálni, meg a gépem valamiért dolgozik állandóan, lehet, hogy újabb frissítést csinál a vírusellenőrző progi. Engem viszont idegesít, hogy nem tudok írni, inkább kilépek. Sziasztok! Nelly
Szia Vargakati! Nem az az oka a kenyered világosságának. Én is folyamatosan 50 dkg lisztből sütöm a kenyeret, nem is csinálok nagyobbat soha, közepes szinre álltiom. nekem mégis szép közepes barna lesz. Szerintem a gépek nem sütnek egyformán. Az enyém csak 600 W-os. Szerintem ne keseredj el, ki kell kisérletezned, hogy mikor lesz jó szinű. (pl. azt hallottam ha barna cukor v. méz van benne cukor helyett vastagabb a héj és barnább)
SZÉP - JÓ - ESTÉT MINDENKINEK KÖSZÖNÖM A TANÁCSOKAT, HOGY HOGYAN SÜSSE MEG A GÉPEM A KENYÉR TETEJÉT IS BARNÁRA MOST LEFEDTEM A TETEJÉT ALUFOLIÁVAL ÉS KONYHARUHÁVAL...1/2 12 KÖRÜL KÉSZEN IS LESZ A KENYEREM NEM BIRTAM REGGELIG ANNYIRA IDEGESIT...DE MOST RECEPTETT IS VÁLTOTTAM..AZ EGYIK BARÁTNŐM NAGY SÜTŐ Ő ADTA....NA MAJD MEG LÁTJUK...
Mennyi finomság, és mennyi újonc!Tök jó! Gondoltam, hogy karácsonyra kapnak egy páran kenyérsütőgépet, és lesz egy pár új jelentkező!
Üdv nektek! A legjobb helyen jártok tanácsért!
Fánk, roló... Ma én is csináltam fánkot, csak én túrófánkot. Egyszerű nagyon, biztos ismeritek. Karácsony másnapján meg csirkemell tortát csináltam. Egy barátnőm mindig olyan nagy sikerrel csinálja, hogy gondoltam kipróbálom. És tényleg! Semmi köze az édességhez, csak azért torta, mert amikor kisül, akkor úgy lehet szeletelni mint egy tortát.
Lányok, Masala, az én kenyérsütöm szép egyformán süt. Én még soha nem takartam le a tetejét és mégis szép közép barna lesz a közepes sütésen. nem tudom miért más a többi?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit