Én a50 dkg liszthez teszek 1,5 teáskanál sót, késhegynyi aszkorbinsavat, ha nincs 1 ek. ecetet, 2 dkg vajat, vagy lehet 1 ek. olaj, 3 dl folyadékot, ami lehet csak víz, fele víz-fele tej, 1 kefír vagy joghurt 3 dl-re felhígítva vízzel, 50 dkg liszt, 1 ek. sikér (a Bl55-höz), 1 tk. cukor és 1 dkg élesztő. Ha a géped nem melegítéssel kezdi, hanem azonnal elkezdi keverni, akkor ilyen hidegben célszerű a folyadékot meglangyosítani, a liszt pedig szobahőmérsékletű legyen. Ha a második dagasztáskor a tészta az edény oldalához tapad keverés közben, akkor még tenni kell hozzá pici lisztet, de mindig csak 1 ekanállal, ha azt beledolgozta, csak akkor mehet még bele. Ha viszont a tészta nem síma gömbölyű, hanem "rücskös" a teteje, a gép nehezen keveri, kopog az edény oldalán, akkor evőkanalanként langyos vizet kell még hozzátenni. A második dagasztás végén gyorsan kilophatod a lapátot, így nem sül bele a kenyérbe. A gépet egy összehajtogatott abrosszal szoktam letakarni kelesztés közben, ha elkezdi a sütést, akkor a szellőzőnyílást szabadon hagyom, így a tetejét is szépen megsüti. A sütés vége előtt 10 perccel lekenheted vízzel vagy tejjel is a kenyeret, így szép fényes lesz.
A lisztkeverékhez kérdezed? Fogalmam sincs!Én egyszer próbáltam, egy féltéglát kaptam eredményül, ölni lehetett volna vele. Végül úgy használtam el, hogy a síma fehér kenyérhez mindig csak 1-2 evőkanállal adtam belőle. A síma fehér kenyérhez pedig itt bal oldalon Margitka gépi receptjei között megtalálod a fehérkenyér 1kg-os címszó alatt a receptet.
Nem akartam én mindjárt bonyolítani a dolgot,csak figyelmetlen voltam.Nem olvastam el,hogy a lisztkeverékbe van más is.Nincs szükségem adalékanyagokra,de ha már megvettem a lisztet,akkor elhasználom,viszont pontos recept híjján ez volt kézenfekvő,hogy a csomagoláson lévőt használtam...
Ha a Bl55 is jó-van hozzá sikérem is-de pontos receptleírásom nincs!
Gratulálok a kenyérsütő gépetekhez! Bau! Majd hamarosan jön Margitka, de azt hiszem ő is azt fogja tanácsolni, hogy először mindenképpen érdemes a síma alap fehérkenyér receptet kipróbálni, az szinte elronthatatlan, jól kitapasztalható, hogy mi kell a gépednek. Ha csak síma 55-ös liszted van, érdemes bió boltban sikért beszerezned, az javítja a liszt minőségét. Lisztkeveréket itt tudomásom szerint senki sem használ, bár többen próbáltuk, kudarcot vallottunk vele, ráadásul tele is van mindenféle adalékkal. Nem tudom, mennyire akarod keverni a liszteket, de Margitka legtöbb receptje többféle lisztből készül, ha meg csak rozsos kenyeret akarsz, Kenyérke receptjei a neked valók.
Zsófi! A virslisbuci tésztáját a csak dagasztás programon csináld, az kb. 20 percig dagaszt, utána keleszt. keleszteni lehet hagyni a gépben is, vagy kiteheted kelesztőtálba is.
KÖSZI A TIPPET !!! DE A TETŐM AZ ÜVEGNÉL NEM DUPLA!!! ÍGY BELÜLRŐL TEGYEK ALUFÓLIÁT VAGY KIVÜLRŐL??? HOLNAP KI IS PRÓBÁLOM AZ ALUFÓLIÁZÁST!!!! DE HOVA RAKJAM KONKRÉTAN??? ÉS HA BELŰRE KELL HOGYAN FOGASSAM ODA???
Életem első kenyérsütő gépes kenyere egy katasztrófa lett...
Hauser 820-as a kicsike.
Úgy gondoltam,hogy már minden tapasztalatot begyűjtöttem,mielőtt hozzáfogtam,de ezek szerint mégse...Vásároltam különböző liszteket,persze nem olvastam el ott figyelmesen(szemüveg híjján),hogy mi van bennük.
Vidáman tértem haza a rozsos,a graham,és teljeskiörlésű liszttel.
Persze itthon kiderült,hogy a rozsos az lisztkeverék,a grahammal,majd később érdemes próbálkozni,no meg a teljeskörlésűvel is.
Naná,-hogy az itthon lévő lisztem,nem BL80-as,csak 55ös.Réteslisztet nem nagyon használtam,tehát az sem volt itthon!Nekiálltam a lisztkeveréknek,de a rajta lévő recept szerint szerintem túl sok a víz hozzá.Beletettem a lisztet,vizet,sót,és persze elindítottam a gépet!Naná,-hogy a harmadik keverés után leállt az egyik lapát!Ijedtemben kikapcsoltam,amit nem kellett volna.Újraindításkor előről kezdte a programot,tehát előmelegít...stb.Ezután már dolgozott a gép,meg is sült a kenyér,de lágy lett a tészta.A kérge kemény a belselye összeesett.A széle jól néz ki,-ehető is,de a közepét ki kell dobni.
Lefotóztam,ha valki segít meg is mutatom...És várom a tanácsokat,hogyan tovább!Cukorbeteg vagyok,szeretnék magamnak diétás kenyeret is sütni!Van hozzá lisztem is,de receptem nincs!:bau
Teljesen kezdő vagyok, most karácsonyra kaptam gépet (Hauser-BM-800), már sütöttem kenyeret és kalácsot, egész jó...
Viszont holnap szeretnék virslis bucit sütni. A kérdésem, hogy melyik programon érdemes a tésztát megcsinálni? Van 10 program, nem igazán tudom, melyik a legjobb... Érdemes a gépben keleszteni valameddig, gondolom?
Készen lett az isteni finom hagymás kenyér. A második dagasztásnál tettem be az alaptésztába a pirított hagymás. Nagyon minimális lisztet kellet tenni hozzá pótlásnak. Ez egy 670gr-os kenyérnél kb 1/2-1 ek-nyi mennyiség volt.
És köszi a tűzhellyel kapcsolatos tippet. Puszi mindenkinek : Kati
Szia! A kenyérsütőgépeknél ez elég sokszor előfordul, hogy a teteje világos marad.
Margitka úgy oldotta meg. hogy a tetőn a két üveg közé alifóliát rakott, mert az visszaveri a hőt. A kenyér mennyisége ezt nem okozhatta. Lehet, hogy a hő szökik a az üstből. Próbáld meg először úgy, hogy az üveg felületet takarod le fóliával, a szellőző részeket ne.
TEGNAP ESTE MEGSÜTÖTTEM ELSŐ FEHÉRKENYEREMET A FEHÉRKENYÉR PROGIN 3 ÓRA 30 PERC NEM SÜLT MEG RENDESEN ÉS MÉG SÜTŐ PROGI RAKTAM PEDIG A HÉJ SZÍNT IS BEÁLLÍTOTTEM SÖTÉTRE VITAMILL RÉTES ÉS BÚZA LISZT ETT KEVERTEM UTÁNA MÉG BE RAKTAM SIMA SÜTŐ PROGIRA EGY ÓRÁRA UTANA MÁR VOLT EGY KIS SZÍNE DE 3 DARABBA TUDTAM CSAK KISZEDNI A TEPSIBŐL ....MA SIMA RÉTES ÉS FEHÉR LISZT KEVERÉKKEL SÜTÖTTEM A TETEJE IGYIS VILÁGOS MARADT KICSIT SÜLETLEN!!! EZ MIÉRT LEHET??? ÉN ARRA GONDOLOK 1,3 KG-OS A TEPSI ÉS ÉN FÉL KG LISZTTEL SÜTÖTTEM LEHET EZ AZ OKA HOGY NEM ÉR FEL TELJESEN A TEPSI TETEJÉIG A KENYÉR???? LEHET HOGY NAGY ADAGOT KELLENE SÜTNÖM BENNE??? HA TUDTOK SEGITSETEK!!!
Sül a hagymás kenyerem a gépben és közben nézem azokat a csodákat, amiket ti sütöttetek. Hát ha a férjem itthon lenne, itt csorgatná a nyálát az biztos.
Én is megcsinálnám ezeket, de tűzhely gondban vagyok. Egy nagyon egyszerű (és olcsó, ami azt jelenti, hogy 3 éves és jön le rőla a festék...)gáztűzhelyem van. a sütöjén két hőfok va a forró, és a langyos. Hát nem tudom ebben lehet, ilyen csodákat sütni (kenyér, zsemle, kalácsok csigák...)? A piskóta alját is elégeti mire megsül benne, pedig már tettem az aljába a fólia helyett két cempét. Szerintetek neki merjek állni?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit