Somika köszi szépen a krumpli dolgot, már Rabim is irta nekem, de nem akarok olajozni, nem igen megy ki a szaga. Valami krumpli püréhez hasonlót szeretnék, de különlegesen, lehet hogy formázom, tepsibe rózsákat vagy még nem tudom.
A kaposztát én édes káposztába töltöm, de savanyú levelesbe fektetem és a tetejére még teszek apróra gyalult édes káposztát.
Aztán vágog össze kaprot én imádom rajta, de nem mindenki szereti. Még képlékeny a menüm, naponta változik.
Képzeljétek, Bomann Úr olyan szépen összekeverte a mézesem tésztáját, hogy egészen elolvadtam tőle. A recept úgy szól, hogy eléggé ragadós, de ne tegyünk hozzá plusz lisztet, mert néhány perc múlva jó lesz. Ettől egy kicsit megijedtem és betettem a hozzávalókat a gépbe. Gyönyörű lett a tészta. Holnap kiderül, hogy jó-e? Ez új recept, még nem sütöttem. Az én eddigi receptem azért nem tetszett, mert nehezen puhult a tészta sütés után. Ebben viszont 3dl tej van.
Na mára befejeztem, már csak egy kis díszítés maradt holnapra. Most már az ennivalóra és az ajándékokra koncentrálok. Párom felrakta az ablakra a világítófényt, mire az uncsim felébredt.
Nemrég telefonált a lányom, hogy mikor hazamentek a kicsi síkított, hogy fáj a füle. Lázas. Holnap nem lesz óvis karácsony szegénynek.
SZOKIMOKI a Lázár receptjei alapján nem biztonságos főzni. Sokat néztem én is, de nagyon felületes. Sokszor volt a műsor végén a recept leírásban olyan hozzávaló, amit nem is mutattak vagy mondtak főzés közben. Ha narancsos kacsát akarsz vagy más konkrét elképzelésed van, inkább MI segítünk, csak írd meg, mit szeretnél.
JULIKA írd már le légyszíves a TE cukrodnak a nevét. Ha jól emlékszem még nem mondtad, de ha igen, akkor bocsánat. Tudod én a Glukon.-t haszn. és ha sokat sütök, akkor az nem olcsó. Neked ezt orvos írja fel, vagy patikában veszed?
Sziasztok Lányok! Látom, azért a Magyar konyha elég jellemző mindenkinél. Ha a halászlé nincs is ott mindenkinél, de a töltöttkáposzta sok menüben szerepel. Szerintem a halászlétől csak azért ódzkodnak sokan, mert nem tanultunk meg halat enni. Félünk a szálkától! KARÁCSONYI menü nálunk: Halászlé és az évekig szokásos rántott ponty, krumplisaláta helyett próbálok valami más halételt kreálni az utóbbi 2-3 évben. Az idén pl. vettem lazac szeleteket és megsütöm, hozzá fokhagymás, kapros, tejszínes, aprórákos mártás és krumplifánk lesz. Lesz rántott ponty is, de azt ecetes krumplisalátába áztatom. Napokig eláll és jól esik a gyomornak a sok, nehéz étel után. 4-5 nap után az ecet a kis szálkákat teljesen feloldja. Reggelire és vacsorára is esszük! A TÖLTÖTTkáposzta nálunk is édeskáposzta levélbe van tekerve.Paradicsomlével leöntve főzöm. Állítólag Szabolcsban főzik így. Nekem is van kacsacombom, még nem tudom mi lesz belőle. Eddig pulykát sütöttem gesztenyével töltve, de most kaptam a kacsacombokat jó áron. Minden évben csinálok húspástétomot is , de mindég változtatok rajta. Tavaly aszalt szilvát és barackot tettem a közepére, előtte csirkemájat. Van saját feketeribizli dzsemem és azt esszük hozzá. Reggelire és vacsorára is finom. Lehet, hogy 26-án vendégeim lesznek, akkor még arra is ki kell találnom valamit. Lehet, hogy a kacsát fogom elnapolni!
Én is bekukkantottam,nagyon jókat sütögettetek már!!Bezsa, Te tényleg kitettél magadért,jó sok mindent készítettél !!!Nagyon jó recepteket is írtál a bármibe,az egyiket biztosan kipróbálom.
Kartika!Az egyik nap láttam a Tv paprikán egy jópofa krumplis köretet.Nagyobb krumplit meghámoztak,vékony karikára szeletelték és kiszúrtak belőle karácsonyi süteménynyomó formával fenyőfa alakzatokat.Forró olajban kisütötték,majd sózták.Azt mondták,hogy más formákat is pl.csillagot,csizmát,holdacskát,stb.is lehet készíteni.
Szia!
Helyeselni tudok a mézes hús nem édes. Sokáig ódzkodtam tőle, aztán egyszer csináltam, nagyon finom.
Nálunk a leves gyöngy tyúk leves lesz (lehet, hogy már írtam) nagyobbik lányom csinálja az édes káposztából a töltött káposztát. Van pecsenye kacsa májam azt baconba csomagolva sütöm. Sajtgolyót sütök hozzá (nem rég találtam ezt a receptet). Tzaziki lesz még.
Sziasztok, most érek rá picit szusszani, aztán megyek ma korán kellene lefeküdnöm mert egész héten meg se álltam (bár ahogy látom más se) és holnap 6-ra szeretnék bemenni dolgozni. Még egy húzos hetem lesz, kivéve a csüt. akkor itthon maradok sütni, és tenni-venni.
Ma is sütögettem, Margitkának elküldtem. Szokimoki, a mézes kacsa nem édes! nagy tévedés aki azt hiszi hogy a méztől a kaja édes lesz. Én szoktam mézes csirkét csinálni, nagyon finom és különleges, igaz én száraz fehér borral párolom meg és különféle füszerekkel. Előétel rákkoktél zöldmártással..Főétel: egy különleges kacsát csinálok még találgatom milyent, de valami narancsos-mézes lesz. (már megvettem vidékiektől) + csinálok négyünknek 4 szelet lazacot, amit zöldségágyon tálalok ez is különleges, mert van benne édeskömény és gyömbér és zacskóban készül és ez is fehérborban van párolva. (persze mindegyikben kis szesz van, és elfő, elpárolog, de különleges lesz az ize az ételnek)
A köret valamilyen krumplikülönlegesség lesz. Halászlét nem fözök (mi nem vagyun oda érte, a sógornőm csinál és mindig ad annyit amennyi nekünk elég) inkább valami különleges levest keresek.
Csinálok egy nem édes de különleges tortát (3-4 között hezitálok) és lesznek a szokásos aprósütemények, meg édesanyám receptjei közül egy édes sütemény.
Aztán lesz még töltött káposzta, mert 26-án lazitás lesz, nem főzök.
Sziasztok! Küldtem Margitkának egy receptről képet, majd ha rá ér biztos beteszi. Én most délután megcsináltam, nagyon egyszerű és hát nagyon finom. Jól lehet a tojás fehérjét hasznosítani.
Rég jelentkeztem,már,de azért be-be kukkantottam,csak éppen irni nem volt erőm.Már 2 hete vendégeket vártam,mivel a fiúk Miklósok.Kiélhettem magamat.Sütöttem,főztem.Az első héten a kinder-buenót készitettem én is Julika ötlete alapján mandulával/jobb mint dióval/,és sajtos golyokat.Most hétvégén,pedig csokis linzert.és aranygaluskát készitettem.Képek nem készültek,mert nem volt miről.
Nagyon sok finomságot készitettetek Mindannyian.Ahogy olvasgatom készülnek a karácsonyi sütik.A stollen az idén is nagy sláger lesz?
Szokimoki! Már kitaláltam a karácsonyi menüt. Halászlé lesz szegediesen elkészítve, a gyerekeknek pedig külön főzök ki hozzá gyufatésztát. Én évente csak egyszer, karácsonykor főzök, nálunk ez az elmaradhatatlan szent esti vacsora. Utána az idén rántott hal lesz majonézes burgonyával, ill. kaptam garnélarákot, azt is elkészítem. Az idén csak ennyi lesz, mert most csak magunkban leszünk, máskor általában tízen is vagyunk. Persze töltött káposzta is lesz, az is elmaradhatatlan. Karácsony első és másnapját pedig a nagymamáknál töltjük.
Éveken keresztül készítettem egy nagyon finom, egyszerű, de mégis különleges ételt," kapatos baromfiak, mazsolás rizshegyen" címmel találtam egy régi Magyar Konyhában. Tavaly Jamie könyvéből csináltam egy gombás raguval töltött csirkemellet, amit vajas tésztába kell csomagolni, úgy sütni, sikere volt. Ünnepi étek még, és szeretem készíteni a Pulykamell Wellington módra-t. Előző nap kell előkészíteni, aznap csak sütni. Egyszerű, különleges. Vagy aszaltszílvával töltött pulykamell borban pácolva, majd a pácléből mártás hozzá...
Süti pedig szintén az elmaradhatatlan zserbó, több fajta aprósüti, stollen, beigli.
Most még azon töröm a fejemet, hogy a gyerekek iskolai és templomi ünnepségére mit süssek. A szép műsor után a szülők sütivel kínálják őket.
Elolvastam figyelmesen amit irtatok. NAGYON szepeket sutogettetek. A gond csak ott van, !!!! hogy mindenki aki irt nagyreszet meg is ette mar!!! MI marad Karacsonyra!!!Dugjatok azert neha at, en is fogok sutni, dehogy mikor es mikor lesz a bevasarlas azt nem tudom, mert dolgozok. Akkor lesz unnepi palacsinta.hihihi Gundel, nem is rossz mi? Csokimartassal. Vicceltem.
MAJORKAJ, koszi neked is a jo tanacsot. Olyan aranyos tenyleg mindenki. Szorgalmasak vagytok. Most megyek mert kidob a lanyom mert vizsgaidoszak van. Pusz mindenkinek, es egy finom habos du.-i capuccinot kuldok. Puszika!
Először is válaszolok a kérdéseitekre: Nelly ! Igen, a Stollennél azt jelenti, a dagasztás progi végig futtatása, hogy 20 percet dagasztja, 20 percet keleszti majd ejti a tésztát és további 60-70 percet keleszti. Azt írta a recept is, hogy a dagasztás programot csináljuk végig.
ILDIKÓ! Én a sült kacsacombot úgy csinálom, hogy sózom, borsozom, majorannázom és fokhagyma szeleteket rakok rá. Tepsibe rakom egy pici vizet teszek alá, letakarom fóliával és be a sütöbe, amikor megpuhul a husi a fólia alatt akkor leveszem a fóliát és pirosra sütöm. Nagyon egyszerű.
Kipróbáltam tegnap az új jövevényt ! Hát mit mondjak, sikerült egy tipikusan beesett tetejű gépi kenyeret sütnöm. Ilyet anno 4 éve sem csináltam először. Úgy látszik visszafelé fejlődök.Viszont a közepes szinen is szép pirosra sütötte a kenyér tetejét is. Ennek ellenére nagyon sok jó tulajdonsága van a gépnek a régimmel szemben. Először is sokkal halkabb (a régi az egy traktor ehhez képest), a szobában nem is hallom, hogy megy a gép. Nagyobb kémlelő ablaka van, így a tető felemelése nélkül is teljesen látni a tésztát. Ha kinyitom a tetőt akkor nem áll le és így nyáron fogok tudni nyitott tetővel dagasztani.
Utána csináltam egy Pöttyös kalácsot,aminél csak a dagasztást csináltam a géppel. Nagyon szépen kidolgozza a tésztát. Nem bántam meg, hogy megvettem. Most úgy gondolom, hogy az új gépet kellene nyúzzam, mert erre még van garancia.
Látom nagyon sok széept sütögettek itt folyamatosan ! Szebbnél-szebb beiglik és linzerek születnek.
Tegnap én is sütöttem még mákos csillagot és a Csigakekszet ismételni kellett, mert a múlt heti már majdnem elfogyott. Én is az összes linzer tésztát diabetiksuan az én gyümölcscukrommal készítettem, mint Masala. Most pihen egy linzer tészta még a hűtőben, mindjárt megyek kisütni. Üdv:Julika
Hát Bundik ha látnád a második tepsim beiglijét akkor nem dicsérnél. Isteni az ize, ezért nem baj, felfaljuk. A fiúk örülni fognak. Mindig megkérdezik, hogy nincs valami elrontott süti amit most azonnal meg lehet enni.
Este kisütöttem a beiglit. Küllemre nem lett olyan szép, mint Bezsáé. Szerintem egy kicsit lágy lett a tésztája, és a tölteléke is, ezért kicsit ellapult. Na de az íze!! Fantasztikus. Együltő helyemben befaltam az egyik felét. Még az este lefényképeztem, de most reggel, ahogy fel akartam tenni a képet, akkor láttam, hogy sietségemben bemozdulhattam a készítése közben, és csak egy homályos paca látszik. A maradék 3 rúd pedig már a fagyóban pihen. De azt hiszem jó úton haladok, hogy legközelebb már megközelíthessem Bezsa remekművét. Ami valószínűleg már csak jövő karácsonkor lesz, mert nem vagyunk valami nagy beiglifogyasztók.
Ma lehet, hogy kipróbálom a töki pompost. Már régen szemezgetek vele, és ahogy így olvastam Masala hozzászólását, megint eszembe jutott.
Ötletekekt szeretnék tőletetek a karácsonyi főzéshez! Akár a mit főzzekbe is. Sajna még csak a töltött káposztánál járok mint ötlet, de valami mást szeretnék.
Az RTL-en Lázár valami narncsos kacsát csinált, amikor is az egész kacsát belül sózta, borsozta, és bledugott mindenfélét, mint narancsszeletek stb. Nekekm az volt a furcsa, hogy kívül nem fűszerezte a kacsát, csak tett mellé ezt-azt.És megpírította.Aztán csinált mellé egy narancsos mézes (ha jól emlékszem) mártást. Na nekem ez túl extrém. Legalábbis a gyerekeimnek biztos. Ha van kedvetetk, írjatok már a főzősbe egy pár jó ötletet, amit előre is köszönök!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit