Nemrég értünk haza egy "utolsó" ünnepek előtti vásárlásról. Semmi újdonságot nem csináltam, csak lefedve sütöttem kenyeret. Nem kenyérsütőgéppel dagasztottam be, mert valamelyik nap kipróbáltam egy sütőben sült kenyér receptjét, ami kicsit kemény volt, és nagyon nyögött, meg akadozott a gép. Sajnos azt is észrevettem, hogy az egyik lapát alatt folyik az üstje is. Szerencsére tavaly vettem hozzá akciósan üstöt és lapátot is. Legnagyobb bánatomra a hó elején járt le a garanciája. Ezért ezentúl csak a gépi kenyérhez használom. Most dagasztógéppel csináltam, ami persze egy kicsit másképp működik, és ennek is ki kell tapasztalni a fortélyait. Rózsakvarc fedett kenyere óta próbálkozom én is lefedve sütni a kenyereket. Nem sok sikerrel. Most viszont egy gyönyörűséges sikeredett! Margit 2kg-os fehérkenyér receptjét használtam fel kisebb módosításokkal. Most először lett fantasztikusan cserepes, és tökéletes kenyérke.
Ildikó!
Ilyenkor van akinek felerősödnek a fájdalmak, de ez nem jelent rosszat csak borzasztó nehéz elviselni. Pár kezelés után jobb lesz. Csak ne hagyd abba. Tudom milyen nagyon rossz és éveken át küszködtem vele. Nekem hormonális migrénem volt. Többször jártuk meg az ügyeletet. Most már nagyon ritkán jön elő.
Szia Nogea Beirtam és a képet is feltettem
Margitka nem tudod lekicsinyíteni? Mert irtó nagy lett.Képzeljétek még mindig nem tudok a explorerbe belépni, mert kidob. Így aztán egybe szöveget tudok csak irni.
Szia!
Én most az ncl-ről vettem le egy receptet, ott aki beirta annak az apukája eladásra készíti és hát a képek is nagyon szépek róla. Mindjárt beirom a karácsonyi fórumba. A tölteléket elkészítettem a tésztát reggel csinálom és este fogom sütni. Ha kész akkor megmutatom és beszámolok róla. Sőt ahonnan lementettem ott kép is van. Megpróbálom a recept mellé bemásolni.
NOGEAM, orulok hogy izlik a mezes puszi.Ez tenyleg "generacios suti".En ma az oldalon is fentlevo VANILIAS_kiflimet sutottem meg, mert megkell lepnem vkit vele. "Megint nagyon finom lett.Nyugodtan probald ki ezt is, ha szereted.
Ma hajnali 03.-tol fentvagyok, mert olyan migrennel keltem mint meg soha! Megint az izomgorcs vegett a nyakamban az egesz hatam stb.A lanyomat keltettem fel, mert ha rosszul lennek senki nem venne eszre.Ijen rosszul meg nem voltam soha.A rohej csak AZ hogy elozo nap du.-tan voltam ujra a fizikosnal.Most rettegve varom az ejjelt es a holnap reggelt!! Ha mentek templomba karacsonykor mondjatok el egy imat nekem is. Talan segit./?/ Nagyon szeretnek megszabadulni mar, mert teljesen felorol ez a dolog es a sok fajdalom.Bocsanat hogy megint nektek panaszkodom, de nalunk csak a ferjem lehet beteg.
NOGEAM, elfelejtettem irni, vigyazz magadra, es TI is lanyok de tenyleg megegyszer.Ezek a hetek is eleg nyomosak a Mi szamunkra mivel unnepek sbt. Az ember figyelme lohad es massal kotodik le. De a legkisebb baleset is mindig ott bujkal. Vigyazzatok magatokra es szeretteitekre.NEM kioktatasnak szantam es nem dedo tanitasnak tenyleg am!!
Mas! Beilit jooo regen sutottem!! Lehet hogy kiprobalom majd. Itt 8-9 Euro korul ropkodik a kilo doi ara. Otthon mennyi most? Makot itt nemnagyon ismerik es komaljak, mert ugynevezett drugsnek tekintik. AZT sem tudjak mi a finom!
MARGITOM, es BEZSAM, hogy vannak az ujjacskak?? Na most megyek centrifugalni es teregetni. A vasalnivalo meg mindig 2 Himalaja.Az ITTENI gleccserem csaknem akar lejjebb olvadni"".Telefonos tav-vasalast nemvallaltok?-cserebe sutok nektek finom sutiket! Hm?
Szia Bezsa ! Milyen recept alapján sütöd a beiglit.Nekem is van sok,de folyton kireped nem tudom miért pedig megszoktam szurkálni is.
Margitka ! megsütöttem a stollent.Finom lett.Képzeld készítettem hamis marcipánt dióból és azt is tettem a közepébe.Nagyon jó,akár az igazi marcipán.
Megsütöttem a Piri mama mézes puszedliját is./Ildikó nagyon jó a recept/ sütttünk már mézes kalácsot,angyal szemeket,most pedig sül a gesztenyés levélkém/csókom/
A lüke sütőmtől meg herótom van már.Mindennek elégeti az alját,a teteje meg olyan fehér mint a hó.Az elöbb tettem bele cserepet,de akkor meg alig sütött valamit.
Ma ügyeskedtem is.Egy határ karácsonyi újsággal ültem és válogattam a reciket,leszórtam az adósztal mellé ami nem kellett.Közbe feláltam és elmentem a következő stóc újságért.Visszafelé ,menet olvasgattam az egyiket,aztán hoppáré csak azt vettem észre hogy dobtam egy hátast.Ráléptem a leszórt cuccra aztán csússz!! Szerencsére nem tört el semmim.Jó lett volna így karácsony elött.Viszont olyan röhöghetnékem támadt hogy jaj.
Lassan befejezem mert besokalltok itt tőlem.Kellemes estét mindenkinek !!!
Üdv! Nogea
Zazimami! Sajnálom, hogy nem sikerült a sajtos kenyered. A férfiak sajnos sokszor türelmetlenek, bár ez nem segít nekünk semmben, sőt... Szerintem egy-két kidobott kenyér ára még nem a világ. Lehet ezt akár befektetésnek is tekinteni, hisz a későbbiekben, amikor már jól sikerülnek a kenyerek, akkor nem lesz egy morzsa kidobott kenyér sem, ami a bolti esetében a legtöbb háztartásban nem mondható el. Nem vicc, nekem két hónap alatt nincs 10 dkg száraz kenyerem és vennemm kell a prézlit, pedig azzal korábban önellátó voltam. Ha sütés közben visszaesett a kenyér teteje, akkor vagy egy kicsit kevesebb folyadékot kellett volna tenned bele, tehát lehet, hogy lágy volt a tészta. A másik amivel még korrigálni lehet, ha hamarabb indítod el ilyen esetben a sütést, akkor nem kel túl a tésztád. A teljesen fehér kenyérbe nem kell sikér, nem tudom, hogy ebben a burgonyásban van-e más liszt, most nem néztem a receptet. Az aszkorbin ügyében Nelly már segített, ezt nagyon köszönöm neki
Bundik! Kíváncsian várom, milyen új ötletet hozol nekünk.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Készen van a Zserbóm, már csak a máz kell rá. Gyümölcskenyerem is kész. Itt volt a barátnőm, mindenből dupla adagot készítettünk, így aztán nekem is meg van és neki is kész. Meg így együtt nagyon jó volt sütögetni. Ma egy beiglit rakok össze és reggel sütöm. Ki akarom próbálni még karácsony előtt. Ahogy ismerem a családom mégegyszer biztos meg kell sütnöm.
Szia Zazimami!
Aszkorbin savat úgy tudsz pikk-pakk most használni. Ha van otthon C vitaminod akkr összetöröd és kész.Szerintem nem tragédia, ha most nincs sikéred, bár jó bele.
Próbálj meg kevés fehér tönkölybúzalisztet tenni bele. Az sokat javít rajta, annak sok a sikértartalma. (pl: 10dkg tönköly, 40 dkg BL80). Vagy bármilyen teljeskiőrlésű lisztet is kipróbálhatsz.
Sziasztok Pékecskék!
Épp most készülődik egy kenyérkém, és csak bekukkantottam. Később majd visszanézek még, és küldök képet róla. Most megyek, és "babusgatom" a tésztámat. Kicsit másképp csináltam, és ilyenkor ott gubbasztok mellette, lesve minden "rezdülését" a tésztának. Üdv: Bundik
Szia! Aszkorbinsavat minden gyógyszertárban lehet kaoni, és nem kell sok belőle, nem drága. A sikért pdig épp tegnap vettem gyógynövényboltban, és 260.-ft volt, ez is kis adagban van. A lányok egyébként már sokan kovásszal sütnek,én nem, mert nálunk nagyon kevés kenyér és kalács fogy, így nem tudnám életben tartani olyan hosszú ideig, mire nekem kellene. Ha nem tudsz beszerezni, nagyon szívesen küldök Neked, ha gondolod. Hogy mivel helyettesítsd? Nem tudom. Mindenesetre ha senki nem fog ötletet adni, akkor hagyd ki. Bár ezek segítenek egy kicsit lazábbá tenni a kenyeret, de azért ezek sosem lesznek 2-3 napnál tovább eltarthatóak. Ill.lehet, csak már szikkadnak. Nekem van most pl 1 hetes is, de ez már nem olyan könnyű. A lányoknál poedig nem sokáig tartanak a friss kenyerek, de elsősorban ezért is csinálják. Én meg amikor van rá igény, sajnos. Szóval segítek, ha gondolod. Margitka megadja az emilemet, és írd meg a címed, elsőbbségivel levélként 1 nap alatt ott van. Nelly
Köszönöm a bíztatást! Én nem is vagyok elkeseredve, mert számítottam arra hogy nem fog minden rögtön elsőre sikerülni. Igyekszem a kenyereket és kalácsokat akkor sütni mikor nincs itthon a párom. Már egy rontott kenyeret és egy kalácsot be is pusziltak a kutyák. Ők az én "tettestársaim" :) Tegnap sajna csak este tudtam sütni, és így jött össze a dolog. Eddig a pizza tésztájából készült kenyér lett a legfinomabb és a legtovább puhán maradó. Pedig abban csak sima fehérlisz volt, és nem volt benne se sikér, se ecet, se semmi ilyesmi dolog. Most megpróbálom a Joli féle burgonyás kenyeret, csak az a bibi hogy ott is írva van a sikér, nekem pedig nincs. Elhagyhatom belőle? Van BL-80-as lisztem és búzacsirás réteslisz is. És aszkorbonsavam sincs, de van 10%-os ecet, de nekem savanykás a kenyér tőle, vagy kefírtől.
Szóval lehet-e a burgonyáa kenyeret sikér és ecet nélkül, kefír helyett tejföllel elkészíteni?
Szia Zazimami! Csatlakozom Bezsához, nekem is ez a véleményem. Sajnos, nem lehet videón bemutatni, hogy pl. milyennek kell lennie egy kenyérnek dagasztás után, pedig jó lenne mindenkinek látni, aki most kezd a sütéshez. Nekem is úgy mutatta meg egy barátnőm. Ha szépen kis gombóc formára megdagasztja, az már haladás, de még ez sem biztos. Tegnap ugyanis a most kezdő barátnőmnek sütöttünk kalácsot. Szép formája volt dagasztás után, azt hittem minden rendben van. Kivettük, hogy a lapátot kivegyük alóla, és akkor derült ki, hogy egy kicsit még ragadt. Kellett hozzá még liszt. Nem sok, de át kellett gyúrni, miközben a gép már kezdte a kelesztést. Nem állítottuk le a gépet, mert még nem ismertem ezt a faját, és egyébként sem tartott sokáig a gyúrás. Visszatettük, és szép nagyra megsült. Ez is alapkalács. Ezután jön a variálása mindenféle gyümivel. Majd megpróbáljuk az alapkenyeret is. Aztán ezt is érdemes dagasztás után megtapogatni, milyen a tészta. Ragad-e, kell-e bele folyadék, vagy liszt. Aztán később már ránézésre is tudja az ember. De kell a sikerélmény, hogy tovább tudj fejlődni. Ezt tapasztalatból tudom. A rosszul sikerült dolgokat is lefényképezheted, mert Margitka legalább meg tudja mondani, hogy mit rontottál el, mit kell legközelebb másként csinálnod. De nem szabad feladnod! Bizony, az első sütés után nekem is 1 évig a szekrényben porosodott a gépem, míg rá nem találtam Margitkára. Most meg, látod, én segítek a barátnőimnek. De még én sem tudok annyit, mint itt egy-két profivá vált leányzó. De tudd, hogy mindenki segít, csak próbálkozz! Aztán majd karácsonykor meglátod, milyen sikereket könyvelhetsz el. A rosszul sikerültet meg legfeljebb ne mutasd meg a férjednek, ha ilyen türelmetlen. Mindent meg kell tanulni. Ezt is! Bocs, ha kioktatásnak véled, nem annak szántam. Csak erőt akarok Neked adni a további próbálkozáshoz! Képzeld el, milyen lesz, amikor Margitka felteszi a képedet ide, és azt mondja: Zazimami! Gratulálok, nagyon szépet sütöttél! Nelly
Sziasztok Lányok!
Tegnap meg volt a mézes sütögetés az unokámmal. A Télapó hozott neki kiskötényt,sodrófát, fakanalakat, derelyevágót, fogókesztyűt. Egy darab mézestésztával teljesen elvolt. Az igazi mézes sütés nem nagyon érdekelte, megállapította, hogy a mama milyen ügyes figurákat szaggat. Aztán folytatta a tészta gyurmázását. Képet készítettem, de nem sikerült, még a gépre felvinnem. Majd jön a fiam és telepíti a varázslót. Ma zserbót sütünk a barátnőmmel.
Szi Zazimami!
Én úgy gondolom, hogy először a könnyebb kenyerekkel kellene sütögetned, hogy kitapasztaljad a gépet és a benne való sütést. Énnekem vagy másfél évig állt a kamrában a gép az első próbálkozások után. Aztán rátaláltam Margitka oldalára. Azóta rendszeresen sütök kenyeret.
A burgonyapelyhes (Joli) kenyeret már nagyon erölködnöm kéne, hogy elrontsam (persze azért ez sem lehetetlen). Még azt ajánlom, hogy amikor kipróbálsz egy újabb fajtát akkor legyen otthon kenyered, ha véletlenül nem sikerülne. Többször süsd meg ugyanazt egymás után, hogy gyakorlatod legyen benne. Én először nem értettem, hogy a lányok mit értettek azon, hogy a kenyér állaga jó legyen, mikor jó a kelési állaga. Aztán ugye a tapasztalat meghozta nagyjából azt is. Minden sütésednél figyeld az állagát és hogy milyen lett ebből tudsz majd később következtetni, hogy milyennek kell lennie. A kenyérsütés nem könnyű, de bele lehet jönni. Egy dolog nagyon fontos hozzá a türelem és a gyakorlat.
Szerintem, ha megnézed a képeinket, hogy mi is hogyan kezdtük, hát találsz jó néhány elrontott kenyeret. Tehát ne add fel és hajrá.
Sziasztok!
Tegnap este kisütöttem a sajtos kenyeret! Mindent úgy csináltam ahogy le volt írva, gyönyörűen kelt, majd mikor el kezte volna sütni a kenyeret a gép, ÖSSZEESETT az egyész! Vagyis tök lapos lett a teteje. Az íze sem a legjobb! És természetesen nagyon vastag az oldala és az alja! Kérlek segítsetek, mert a párom amár nagyon mérges a kenyérsütőre, és azzal fenyegetőzik hogy kidobja, mert egy ..... sem ér!
Kedveskéim! Miután jól elbeszélgettem Margitkával, úgy döntöttem, hogy nyugovóra térek. Ti majd holnap elmesélitek, hogy mit sütöttetek ma este. Aztán majd én is követem a példátokat.
Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit