Hát jól elkereszteltétek a süteményt. Hétvégén én is nekiállok az aprósütiknek. Az előző években ilyenkor már kész volt mind, kivéve a beiglit. Igaz, hogy mindég egy hét szabit vettem ki, hogy előre tudjak készülni. Most már a halászlé alapom a fagyasztóban van, jó sűrű lett és a hal is ott van mellette. A panírozott halszeletek is a fagyasztóban vannak. Még a töltöttkáposzta töltelékét kell eltennem és akkor minden ennivaló meg lesz. Ja, és a húspástétom húsa nincs még meg. Szóval a sütikkel vagyok a lagjobban elmaradva! Remélem a hétvégén behozom a lemaradást. Pénteken is itthon vagyok pont ezért.
Stollent én is sütöttem pár évvel ezelőtt, de nagyon kiszárítottam és úgy döntöttem, maradok a beiglinél.
"Vízbeborogatós" sütésnél nekem is csak akkor volt jól látható eredménye, ha közvetlenül a sütő aljába borítottam be a vizet. Ha tepsibe, tálcába, de próbáltam alufólia darabra is, öntöttem, akkor nekem sem mutatott eredményt. Nem tudom miért?
Sajnos olyan nagy jénaim, amiben elférne a kenyér, még nincs, de most láttam épp a Spar újságban, hogy jénai vásár lesz, majd megnézem, lesz e XXL méretű. Ráadásul, ha beviszel egy régi üvegedényt, vagy jénait, 20-30 %-al olcsóbban adják.
Sziasztok!
Papgatya helyett most egyelőre nagy adag habcsókot készítettem. Mivel idén fehér karácsonyfát szeretnék, mármint a díszítés lesz fehér és nem igazán kaptam fehér díszeket, így aztán nagy részt magam készítem. Vettem egy csomó hungarocell labdát és hungarocell pihét. A labdákat tojásfehérjébe mártottam aztén a pihébe. Rengeteg hógolyóm lett így. Még fehér szalagot veszek masniknak. Most száradnak.
Holnap jön uncsim mézeskalácsot sütni hozzám. Lesz ám alkotás. Kenyér sütés most elmaradt, mert elég sok maradt a rendezvényről. Egy vidéki péknél rendeltem és elég jó állagu.
Akartam már korábban is írni, de mindig elfelejtettem, hogy kipróbáltam ám a "víz beborogatós" sütést, de nem volt értékelhető eredménye. Nem tudom már mit sütöttem, de nem volt kirívó a változás. Most a jénais süés kicsit háttérbe szorította ezt, de nem felejtettem el és ki fogom még máskor is próbálni, gondolom valami rozsosabb, több kovásszal készülő kenyérhez és nagyobb tálcával. Most csak egy aluminium tálca volt bent, mert nem mertem a festékest betenni, a Te tapasztalatod után, de lehet, hogy egy-két alkalomra feláldozom a gáztepsit, azután még ki lehet szedni belőle a vízkövet.
Feltettem Szokimoki képét a hozzászólásához. Nagyon szép a kenyér, sajnálom, ha az én hibám, hogy belaragadt a jénaiba. Az az igazság, hogy az új, hatalmas jénaimban nem igazán ér ki a kenyér a jénai széléhez, az aljára pedig tényleg elég a liszt. Kisebb jénaiban nem mertem ezt kipróbálni, mert ott az oldalán is meg kell tapadnia valahogy a lisztnek, hogy ne a tészta ragadjon oda. Ebben az edényben kisebb kenyeret kellene megpróbálni sütni, vagy esetleg Jézuskával beszélni, hogy nem lepne-e meg egy nagy-nagy jénaival
Zazimami! Javasolom, hogy szerezzél be burgonyapelyhet. Ez nagyon jót tesz a kenyereknek, finom puha lesz a bélzete és tovább szaftos is marad tőle. Bioboltokban lehet teljesen naturt kapni, de biztos mondanak többiek is ötleteket, hogy hol szerezhető be még. Én nagy kiszerelésben, nagykerben veszem ezt is. Az almalével kapcsolatban: lehet, hogy az élesztőd volt a hibás, de akár az almalé is lehetett. Hosszabb idő alatt és több sikertelen kalács árán derült ki, hogy valószínűleg van, vagy vannak olyan tartósítószerek, amik az élesztőt is tönkreteszik. Volt már lekvárral, mézzel is problémánk és talán még valamivel, de az most nem jut eszembe. Minden folyadékot helyettesíthetsz mással, csak a sűrűségét kell figyelembevenni. Ugyanígy minden lisztet helyettesíthetsz mással, csak a folyadékfelvevő képességére kell figyelni, valamint a sikértartalmára. Ha olyan receptet alakítasz át, amiben tk. vagy pl. rozsliszt van és sikér is, és ezek helyett teszel fehér búzalisztet, akkor a sikért automatikusan hagyd ki belőle.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Bezsa ! Oké, süssél papgatyát és majdcsak felöltözik az a pap !
Szokimoki ! Sajnálom, hogy nem fogadtad meg a tanácsomat a jénai vajazásával kapcsolatban. De nagyon szép lett a kenyérkéd !
Margitka ! A te Csomagolt kenyered is gyönyörűségesre sikerült.
Sajnos ma le kellett meozni a Stollent. Még jó, hogy 2 rudat készítettem !!! És nem tudom, hogy az apró sütik is 2 hétig kitartanak-e majd !? Hát nem szívesen állnék neki még egyszer.
A fehér kenyeret már kipróbáltam, finom és réteslisztből készítettem, tettem bele 1 ek ecetet is, aznap finom is volt, de másnapra zsacsiban is megszikkadt. Ezért gondoltam hogy valami puhább, könnyedebb kenyeret próbálok sütni. Nézegettem a recepteket, de hál'istennek RENGETEG van, és egy kissé elvesztem közöttük. Ezért kértem a segítséget. Remélem még este ki is tudom próbálni. Lenne még egy kérdésem! Almás kalácsot akartam készíteni a narancsos kalács receptje szerint. Narancslé helyett 100%-os almalevet tettem. A kalács nem kelt meg, de az a sejtésem hogy az élesztő miatt. Elég régi volt, de nem penészes, hanem teljesen kenhető (nem lehetett morzsolni). Kérdésem az volna, hogy a receptekben megadott folyadékot helyettesíthetem-e almalével, és a tejfölt v. joghurtot v. kefírt is lehet-e ezzel helyettesíteni?
Megsütöttem a "jénais" kenyeret, hát mit mondjak, gyönyörű cserepes kenyérke lett. hibát követtem el, az egyik az, hogy csak liszteztem a jénait, és úgy beleregadt a kenyér, hogy csak kiszakítani tudtam belőle. A másik, meg az, hogy sok lett a kenyér a jénaimba, és nem fért el a teteje. De amúgy fincsi a kenyér, és olyan szép cserepes lett. Lesz ismétlés. Margitkának küldtem képet.
Itt volt Joli, beszélgettünk egy kicsit és hozott muffinrecepteket.
Nelly! A BL 80-as legyen inkább az alap és ahhoz tegyél felesben más, pl. tk. liszteket. A BL 80-as adja meg a jó állagát a kenyérnek, azt nem venném ki. Sok sikert, drukkolok holnap!
Bezsa! Papgatya és a fiúk csavarjai. Jót nevettem, aranyosakat írtál megint. Égésnél először én is hideg vizet csurgattam a kezemre, de csak addig, amíg a Naksolt megkaptam a másik kezembe. Attól kezdve éjjelig azt bizony el nem engedtem.
Most már nem fáj úgy, mint amikor megégett, csak még mindig hólyagosodik, pedig kiböktem a hólyagokat, hogy ne durranjon ki. Azt a felső bőrréteget akarom megvédeni, mart az, ha rá tud száradni a sebre, akkor alatta szépen és fertőzésmentesen tud gyógyulni a továbbiakban. Most azon drukkolok hogy ezt a - gyakorlatilag elhalt bőrt - meg tudjam menteni a helyén, mert most még nagyon sérülékeny.
Zazimami! A BL 80 -as liszt mellé nem is kell sikér, erről olvashatsz bővebben itt balra, a kezdőknek szóló összefoglalóban. A fehér kenyér is egy ilyesmi recept, mint amit szeretnél sütni, de mutatok még:
Sziasztok!
Margitka, köszönöm a zsömle recepteket, holnap ki is próbálom. Most viszont olyan kenyér receptet keresek, amiből könnyed tésztájú kenyérke lesz! Olyan mint a francia kenyér.
Van BL-80-as lisztem, kefírem, de nincs aszkorbinsavam és sikérem. Segítsetek! Köszi!
Margitom az égéssel kapcsolatban nekem egy doki azt tanácsolta, hogy elsőnek hideg vízet folyassak rá, jegeljem.Aztán fújjam be. Sokkal hamarabb elmúlik a fájdalom.
Szia Julika!
Lábra is kell valamit húzni nem csak fejre. Én meg csinélokpapgatyát és már kész is a ruházat.
Na ma habcsókkal próbálkozom.
Margitka ma újabb barátnőmet tettem boldoggá az általad beszerzett kincsekből. Látod milyen kicsi dolognak is tudunk mi örülni lányok. a fiúk nemsokra értékelnék ezket a kincseket. Bezzeg egy vasdarab vagy csavar az igen, az már kincs.
Kartika! melyik címemre írtál? A citromailest, minden nap olvasom, oda nem kaptam tőled levelet. Ha rákkattintassz a nevemre, és ami ott megjelenik email cím, az a jó.A többi is él, csak azokat ritkábban nézem meg.
Tündike!
Hát hogyne emlékeznénk rád! Tényleg nagyon eltüntél, pedig olyan jókat leveleztünk is. Sok szeretettel gratulálok én is!
Sziasztok ! Hát vért izzadtam, mire megtaláltam a cukorbeteg barátnőmnek a hsz-eket. De meg van! Kiírtam egy pár tk.búzakenyeret, zabpelyhes kenyeret, cukormentes kalácsot, rozsos kenyeret. Így majd kitaláljuk, hogy mi lesz a bemutató süti. Tudjátok, hozzá készültem kenyeret sütni aug-ban, csak nem jött össze. Holnap megyek. Olvastam egy pár recit még, de ezeket előre el kell készíteni, és nekem olyan kell, amit helyben azonnal lehet összeállítani. Még van félbarna lisztem is. Margitka! azt is rakhatok BL 80-as helyett? Hát aztán szorítsatok holnapra. Ma még vásárolok, mert amit annó megvettem, már rég elfogyott. Most újra kezdek mindent, ezért kellett az aug-i hsz-eket visszakeresnem. Nelly
Limara! Rád gondoltam éppen és a sok kovászos kenyérre, ezt lehet, hogy érdemes lenne kipróbálnod, szerintem egészen biztosan sikerülne. Sokkal gyorsabban kelt nekem eddig mindkét alkalommal a jénaiban a kenyér, mint amikor szabon sütöttem, pedig akkor is letakarva kelesztettem. Nyilván az számít ilyen sokat, hogy egyáltalán nem éri friss levegő, csak amikor bevágom.
Tündi! Örülök, hogy benéztél.
Agianyo! Tuti gép nincs, mert minden fajtából ki lehet rosszat fogni, ez az egyik ok, amiért nehéz gépet ajánlani. A másik, hogy aki, amit megszokott, megszeretett, azt dícséri, a többit viszont nem is ismeri. Ha 20.000.- forintot rászánsz, akkor már biztos lehet jobban válogatni a gépek közül. Át kell gondolni, hogy mekkora gépet szeretnél venni, mennyi a család fogyasztása. Ennyi pénzért (vagy ekörül) már azt hiszem lehet olyan gépeket venni, aminek saját összeállítású programja is van, ez pl. egy nagyon jó dolog szerintem. Sok sikert a választáshoz, majd a vásárláshoz!
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Sziasztok!
Aranyosak vagytok, köszönöm a gratulációkat. Nagyon sűrű a program mostanában, különösen így Karácsony előtt. Elhatároztam, hogy a családnak ajándékba ehető díszeket ajándékozok (díszített mézeskalács), ezért minden szabadidőmet ezzel töltöm.
A kenyérsütőm most csak a port fogja, ugyanis, már vagy 3 hete felmondta a szolgálatot (idén márciusban vettük), szóval van még rá garancia, csak egyszerűen nem jut el a férjem a szervízbe, mert olyan szoci nyitvatartásuk van (H-CS 8-16-ig, P-en meg csak 14-ig). Őrület.
Látom, ti azért továbbra is sütögettek egy csomó finomságot, majd a képek nézegetésével hozzáképzelem az ízeket is, mert megint terhességi cukros vagyok. Így aztán a mézeskalácsaimnak is az illatával igyekszem beérni, és szépen diétázom.
Puszilok mindenkit, majd igyekszem sűrűbben bekukkantani!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit