Ma Margitka ropogós kovászos zsemléit sütöttem meg. Formázás után egy mélyebb tepsibe tettem, majd mikor megkelt, lespricceltem vízzel, alufóliával letakartam, és úgy sütöttem meg. Sütés alatt is jó sokat nőttek még, vékony héjjú, ropogós, könnyű zsemlék lettek. Gyönyörűen kicserepesedtek hülés közben. Azt hiszem, a zsemléket ezután mindig így fogom sütni. A sütési idő hosszabb lett, mert fél óra után, mikor levettem a fóliát, még teljesen világosszínűek voltak.
Margitka! Tegnap este kipróbáltam, hogy melegedés alatt már betettem egy fém tálcát a sütő aljába, gondoltam, majd jó nagy gőz lesz, ha belelocsolom a vizet. Gőz nem lett, viszont iszonyú büdös az igen, szétégett a színes festék a tálcán. Nem győztem szellőztetni. Most találtam egy egész vékony rissz-rossz teflon tepsit, még egy utolsó próbát megér.
Julika!Én vettem nemrég zöld dió befőttet,mert még soha nem ettem,elég drága volt és ugyanígy jártam.Azóta is a hűtőben van,elment a kedvem tőle.
Margitka!Mesütöttem a burgonyás kenyeredet,amit csiga alakzatban kell bevágni.A kisebbik adagot csináltam,de nagyon szétterült a tepsiben,túl lágy lett volna?Te azt írtad,hogy jó ez a bevágás,mert felfelé kel,nálam ez nem így volt.A hozzávalókat pontosan mértem.Ízre még nem tudom milyen,még hűl.
Masala! a képet nem töröltem ki, le tudom még tölteni. Megkérlek írd be a receptet és akkor melléteszem. Köszönöm, hogy gondoltál rám
Csoki! Verdana betűtípust és 2-es méretet ad meg alapban a hozzászólás írásakor a G-Portál. Ha máshol (pl. Word-ben) írod meg a hozzászólásodat, akkor onnan automatikusan azt a betűtípust hozza, amiben írtál és a méretet átalakítja a saját számozása szerint. 1-es volt a betűmérete a hozzászólásodnak, az túl apró és kevésbé olvasható, ezést csak 2-re tettem át, a betű fajtáján nem változtattam.
Ma nem kell kenyérfélét sütnöm, csak egy gépi kalácsot. Sütit viszont szerettem volna valamit, ezért Julika kedves ajánlására a Kinder Buenoba fogtam bele. Jó, hogy egy ilyen laza napot választottam, mert jelenleg az eegész konyhám hűlő, temperálódó és olvadó cuccokkal van tele A tésztája már megsült, remélem rövidesen minden eléri a kellő hőfokot, hogy összerakhassam. Julika! Te milyen tejszínből csináltaad a tetejét? Nekem nincs Hulalám, csak rendes 3 dl-es, zacskós tejszín. Szerinted rátehetem ezt is ma, vagy csak holnap, ha esszük, akkor tegyem rá a habot? Természetesen habfixálóm van hozzá.
A képekért kicsi később tudok menni és ma este már megpróbálok a leveleimre az elmaradt válaszokból is pótolni valamennyit, elnézést, akinek nem írtam.
Nem tudom hogy tudtam átszurkálni, de sikerült. Miután a párom megkóstolta és ropogott a foga alatt így én csak leettem a zöld héját a keményről. Még azért nem landolt a kukában egy sem. Még kipróbáljuk mielőtt reptetjük.
A kekszes képet Neked küldtem, mert írtad, hogy megpróbálnál kekszet sütni. Ez egy graham lisztes keksz receptje, ha akarod elküldöm . A képen nagyon formás kekszek vannak, ezért gondoltam, hogy lefényképezem. Ha kitörölted, tudom újból küldeni. Van egy másik recept is, de ahoz nincs kép.
Hogy a csudába tudtad megszurkálni a diót, ha volt héja? Akkor csináltad, amikor én és az nem volt még elkésve. Nagyon sajnálom, de arra bíztatlak, hogy próbáld meg jövőre, mert nagyon finom. Minden dió ropog?
Köszi a választ. Akkor megpróbálom gyümölcscukorral, abból 30 %-kal kell kevesebb mint a kristálycukorból. Úgy látom akkor hamarosan el lehet kezdeni sütögetni ezeket az apróságokat.
Képzeljétek hogy jártam. Tegnap gondoltam egyet és felbontottunk egy zöld dió befőttet. Nem fogjátok elhinni, hogy ropog a dió héja a fogunk alatt. Nagyon finom lenne ízre, de hát így nem tudjuk megenni. Ezt éreztem én már amikor felfőztem, de reménykedtem. Azt nem tudom miben !
Julika ezeket a sütiket én Glukononnal sütöm, mert 1-1 arányban lehet használni a cukor helyett.Amikor elkezdtem ilyeneket sütni, még nem volt megfelelő segítség a a cukor átszámításához. Próbáltam olyat keresni, amihez nem kell túl sok cukor, mert a Gluk. nem olcsó és általában ezekből csak egy adagot sütöttem.
Ezeket az aprósüteményeket már 2-3 héttel karácsony előtt szoktam sütni és utána még 2 hétig esszük. Nagyon jól fagyaszthatók, persze nem mindegyik teljes pompájában. Zserbót már fagyasztottam és ezekből a sütikből is került a Húsvéti asztalra is!
Só nélküli pisztáciát tavaly tudtam először venni a DM-ben ,de előtte minden ilyet dióval csináltam.
Szokimoki sajnálom a Nagyapádat! Sajnos az enyém is megjárta idős korára néhányszor a balesetit. Engem sokan ismernek a kórházban és még így is volt, hogy több, mint két óra alatt végeztünk. Mindég azt mondom ilyenkor, hogy mi van azzal, akit nem ismernek?
Idliko! Csoki más betűfajtával és kicsi mérettel írja a hozzászólásait, ezért nem tudod elolvasni (sajnos én sem, mert ahhoz a szoba túlsó végére kellene elgurulnom a fotelemmel ) Kicsit igazítottam rajta, így talán már olvasható, remélem Csoki nem haragszik meg érte. Gondolom neki a képernyőfelbontása másképp van beállítva, mint az átlagos, így ő nagyban látja azt is, ami mi kicsiben.
Julika! Gratulálok az új szerzeményeidhez, kíváncsian várom az jénaiban készült kenyérről a bezsámolódat. Én is kíváncsi vagyok
MARGITOM, szia! Nem tudom mi az oka , de CSOKIKA amit ir en meg mindig szuper minibe kapom itt.Alig tudom kibongeszni. Ez
csak akkor van, ha O ir mostanaban./??/
MASALA, LIMARA, megint remekeltetek! Nagyon gusztik!
MAJORKAJ, gratula az uj szerzemenyekhez!! En , a fenyes felet hasznalom sutni, a matt felet meg azon gyurni./gyuroneszka helyett/ Nekem extra nagy van./kek/Egy kicsit nagyis a tepsibe, de en visszahajtom alaja.
Sziasztok:) Rabim utolagos engedelmeddel megsütöttem a Linzerkoszorut,..GRATULA*remek a tésztája és Adventi-sütinek is ajánlom Mindenkinek.Annyit változtattam rajta,hogy a tojásfehérjével nem tudtam mit kezdeni,igy porcukorral pár-csepp citromlével felvertem,zutty bele a nyomozsákba és a tetejét a sütinek be körvonalaztam vele,..nagyon mutatos lett.Lehet kissebbeket kellett volna alkotni,de most nem volt elég időm annyit babrálni a tésztával.
Megnézegettem egy kicsit a recepteket, a Papsapka, fehér-barna fonatok és a csigakeksz tetszik nekem így első olvasásra. Lenne egy pár kérdésem: a papsapkához a hagyományos sós, pörkölt pisztáciát használod vagy ebből is van olyan ami nem sós mint a mogyoróból ? Amelyiket diabetikusan is csináltad abba cukor helyett mit tettél ? Köszi a képeket, mert legalább van fogalma az embernek, hogy is néz ki a sütike. Üdv:Julika
Először is Masalának köszönöm szépen a sok-sok recit és a hozzájuk tartozó képeket. Biztos kipróbálok belőle 1-2 félét. A szoros időbeosztásom ellenére is úgy gondoltam, hogy egy pár féle ilyen apró sütit megsütök előre. Kb. 1-2 héttel előtte meg lehet sütni ezeket a sütiket ?
Tegnap voltam az újonnan nyílt soroksári Kikában. Hát jól bevásároltam. Vettem szilikonos sütőlapot. De mivel mindenhol eddig kicsit találtam, így ebből 2 db-ot vettem, mert ahogy Tőletek hallottam, hogy a nagy gáztepsit nem takarja be egy. Persze ez 30-40 cm méretű, így pont jó a gáztepsire. Így van egy felesleges szilikonos sütőlapom, de majd eljándékozom valakinek. Ez terrakotta színű. Azt szeretném kérdezni, hogy melyik oldalán kell sütni, a matt vagy a fényes felületen ? Tehát melyik oldala legyen felül ?Már úgy untam napi szintem kikenni a tepsit margarinnal, lisztezni és utána még el is mosogatni a tepsit. Vettem mégy egy nagy kerek Pyrex jénai tálat aminek van teteje és jó magas a fala. Lehet, hogy ez meg túl nagy lesz a kenyérnek, mert 3,75 l-es az edény. De majd 60 dkg lisztből próbálom ki. Ugyanis nagyon kíváncsi vagyok a letakart lenyér sütésére, hogy nekem kicserepesedik-e. Üdv:Julika
Először is a Joliknak, szokás szerint kissé megkésve, de változatlanul sok-sok szeretettel nagyon boldog névnapot kívánok!
Ildikó, Margit, köszönöm az aggódásotokat és a jó kívánságot. Máris jobban vagyok :-)) Úgy látszik azért sikeresen kifelé lábalok. Sajnos gyógyszer nélkül már nem megy s ez az ami időnként aggaszt.
Szokimoki, a "húsos" kenyeredet olvasván igen vegyes érzelmekkel üldögéltem a gép előtt. Elég nagy sütő és élelmiszerkészletem van kis meleg lakásunkban, így nálunk is sok minden előfordulhat s fordult is már. Az üzletben mindig fóliázott készletből veszem ki a megvásárolandó liszt mennyiséget, amennyiben lehetséges, és + zacskókba tárolom be hogy az esetleg itthon is röpködők ne férhessenek hozzá. A használatban lévő 2-3 kg-ot pedig lisztes dobozban tartom.
Ezeket a tojásrakó röpködőket nem lehet kizárni bármennyire alapos háziasszony is vagy. Minden zacskót felnyitáskor átellenőrzök. Ha pókhálókat látok benne, akkor átszitálom és a sütőben a lisztet tepsire téve átforrósítom.
Sajnos előfordult már, hogy a szezámmag és a diókészletembe nagy kövér kukacok leledzettek. Sajnáltam kidobni. Bevágtam egy zacskóba téve a mélyhűtőbe, hogy a dögök hibernálódjanak. Aztán átválogattam a mélyhűtött szezámmagot és diót. Mindkettőt jól átmostam és a levegőn megszárítottam, majd gond nélkül felhasználtam. Amondó vagyok, hogy ez semmivel sem egészségtelenebb mint az a sok vegyszermaradvány vagy adalék, amiket az élelmiszerekben semilyen módon sem tudunk kiküszöbölni.
Ria, sütésre kész lisztkeverékeket sohasem vásárolok, mert a benne lévő élesztő nem megbízható, sőt a keverék sem biztos, hogy az én izlésemnek megfelelő lenne. Egyébként egyszerű, kevésbé kevertlisztes kenyereket szoktam sütni.
Köszönöm érdeklődésedet a tegnapival kapcsolatban. Ezt nem lehet kiheverni:-((Annyira írtózom a mindenféle bogárnéptől, hogy még az óvodás gyermekem is kinevetett érte. De én már így maradtam. Sajnos a tegnapi nap betetőzése volt, Nagyapám otthoni balesete (nem részletezem mert horrorrba illő), így a férjem bevitte Anyukámmal együtt Nagyapát este fél 9-kor a balesetire, és éjjel 2(!) órakor már végeztek is. Ehhez nem írok kommentet, magáért beszél.
A Te gyermeked is jól megjárta! Dehogyis ezt érdemled! De hát jár így az ember, hogy nem úgy alakulnak a dolgok ahogy szeretnénk.
Talán emlékeztek, hogy Ildikó egyszer segítséget kért tőlem, majd itt a fórumon mindannyiunktól, hogy a szakdolgozatához anyagot gyűjthessen. Mára elkészült egy kérdőív, amit az alábbi linken érhettek el:
A bal oldalon a Menübe is kitettem egy elérhetőséget, hogy, ha valaki most olvassa a kérést, de nincs éppen ideje válaszolni, akkor később egyszerűen elérhessen ugyanide.
Megkérlek szépen mindannyiótokat, hogy segítesetek Ildinek és válaszoljatok a kérdéseire, tényleg csak néhány perc az egész.
Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit